Teško je danas osmisliti glazbu koja već be sliči na neku drugu postojeću. Mislim da postoji vrlo mali broj namjernih plagijatora.

Teško je danas osmisliti glazbu koja već be sliči na neku drugu postojeću. Mislim da postoji vrlo mali broj namjernih plagijatora.
Ima namjernih koliko hoćeš osobito kod nas.
Uzimaju dijelove melodija, malo promijene harmoniju, bas liniju, solo npr. i evo ti hita.
Pokušao sam se kao mlađi baviti autorskim glazbenim radom, (brzo sam odustao) no tada stariji kolega koji je imao karikirano.. milijardu ploča, bio naslušan svih vrsta glazbe, poznavao melodije, vrlo lako je detektirao plagijate naših tada poznatih rock i pop izvođača, te kad sam ga upoznao i svaki put kad je izašao nekakav novi "hit", odmah je rekao npr.; "to je refren hita iz 60-ih" (nekakve meni nepoznate grupe), te kad sam imao vremena otišao bih kod njega kući i puštao bi mi vinil ploče "poznatih hrvatskih hitova" stranih autora.
On je bio živi algoritam..a vjerojatno ih ima danas koliko hoćete.
Masa poznatih "domaćih hitova" još iz '80-tih (koliko ja pamtim) na kojima su mnogi bendovi i pjevači izgradili karijere su čisti plagijati.