Sve su gljive jestive, neke samo jednom. Legenda kaže da oni koji su jednom probali zelenu pupavku tvrde da je bila vrlo ukusna
ShroomID - mobilni pomoćnik sposoban otkriti o koj
- poruka: 12
- |
- čitano: 3.793
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
U Koprivnici je lokalna legenda da je neka ekipa nabrala gljiva, pa ih onako na brzaka s jajima napravila...
ali kako nisu bili pre sigurni u svoje mikološko znanje, dali su mački da pojede malo, pa nakon 10-ak minuta i sami pojeli...
problem je nastao nakon sat-dva kad se mačka uznemirila, počela glasno mijaukati i izvijati se, pa je pobjegla u potkrovlje...
a naši junaci, navrat-nanos na Hitnu, na ispumpavanje želuca...
vratili se oni, izmučeni ali živi, mačke nema, ali glavno da je glava na ramenima...
da bi nakon par dana iz potkrovlja čuli tanko mijaukanje, pa su otišli i pronašli mačku s okotom... zaboravili da je bila skotna...
što reći, koju posluku porati ? - U strahu su velike oči....
pretpostavljam kakav je sadržaj odricanja od odgovornosti ("disclaimer") uz aplikaciju ...
Nisam probao aplikaciju, ali nadam se da prikazuje debela upozorenja bar kod određenih gljiva.
Nekad je nemoguće razlučiti otrovnu od neotrovne bez ispitivanja mirisa, okusa, staništa, pa kad se uzmu još razlike između mladih i starih pa utjecaj atmosfere i činjenica da neke uopće nije moguće identificirati bez mikrobiološke analize, točnost od 80% mi se čini prevelika.
No opet, ako ljudi aplikaciju koriste za identifikaciju onih gljiva koje se tipično i beru (vrganji, sunčanice, pečurke) onda i nije čudno.
Sve su gljive jestive, neke samo jednom. Legenda kaže da oni koji su jednom probali zelenu pupavku tvrde da je bila vrlo ukusna
I gorki bademi vrlo lijepo mirišu ali... Mislim da se baš i ne bih pouzdao u poznavanje gljiva jednog mobitela. On ih ne može jesti i neće mu ništa biti, ali ja koji volim gljive, volim biti siguran, naročito zbog onih jednokratno jestivih
što reći, koju posluku porati ? - U strahu su velike oči....
Ne znam ja, gljiva od koje okotiš mačke zvuči skroz čudovišno.
Dobro da su na vrijeme ispumpali, ne znam ja na koji bi otvor ti mačići pokušali izić.
Po pitanju gljiva poznajem covjeka u 70im godinama koji cijeli zivot bere gljive i bez neke takve osobe nema sanse da bih iti jednu gljivu pojeo osim onih sa polica supermarketa.
To me podsjetilo na medvjedji luk. Ima srodne biljke koje izgledaju isto i koje su vrlo otrovne, a jedina razlika je u mirisu koji mobiteli (jos uvijek) ne mogu procesuirati. Tako da cak i ako bih koristio ovakvu aplikaciju, bez da gljive pregleda neki gljivar nema sanse da bi ih jeo. Mislim da je ova aplikacija korisna kod inicijalne selekcije, ali ne kao sredstvo definitivne odluke.
Po pitanju gljiva poznajem covjeka u 70im godinama koji cijeli zivot bere gljive i bez neke takve osobe nema sanse da bih iti jednu gljivu pojeo osim onih sa polica supermarketa.
To me podsjetilo na medvjedji luk. Ima srodne biljke koje izgledaju isto i koje su vrlo otrovne, a jedina razlika je u mirisu koji mobiteli (jos uvijek) ne mogu procesuirati. Tako da cak i ako bih koristio ovakvu aplikaciju, bez da gljive pregleda neki gljivar nema sanse da bi ih jeo. Mislim da je ova aplikacija korisna kod inicijalne selekcije, ali ne kao sredstvo definitivne odluke.
ali jebemu kak moreš nabrat mrazovac i otrovat se kad nema miris na češnjak ????
koji klinac ljudima služe nosevi, za držati sunčane očale?
nema sanse da bih iti jednu gljivu pojeo osim onih sa polica supermarketa.
fun fact: bijeli i smeđi šampinjoni te portabella su sve identična gljiva - šampinjon
Sve su gljive jestive, neke samo jednom. Legenda kaže da oni koji su jednom probali zelenu pupavku tvrde da je bila vrlo ukusna
samo legenda. 😀
bila je prije nekoliko godina reportaža o nekoj gospođi koja ju je pojela. rasturila ju je. od transplantacije jetre do dijalize je zaglavila. i pitali su je kakvog je bila okusa a žena nije bila baš oduševljena: onako je, bez teka, bez posebnog okusa, rekla je.
Bila je neka fora da kako su ljudi prije išli na blef koja je gljiva jestiva a koja nije, tipa: od ove je Marko krepao nakon 2 sata, od ove je Ivan gledao i pričao sa bogom jedno 7 dana... sam ću se ispratiti
Bila je neka fora da kako su ljudi prije išli na blef koja je gljiva jestiva a koja nije, tipa: od ove je Marko krepao nakon 2 sata, od ove je Ivan gledao i pričao sa bogom jedno 7 dana... sam ću se ispratiti
Jedna teorija kaže da kako se u propšlosti nije dalo kvalitetno čuvati pšenicu i brašno, da bi onda u njemu procvala gljivica od koje nastaje LSD i kad su ljudi jeli kruh od takvog brašna bi imali kasnije vizije, inspiracije za one zanimljive slike anđela, pakla, koječega...