Kineskim kompanijama ne vjerujem, ali tu postoje dvije iznimke; TP-Link i Xiaomi.
TP-Link ima moje puno povjerenje. Bez obzira na to što su kineska kompanija, nema nikakvih skandala vezanih za privatnost, a vodeća su kompanija za mrežnu opremu u svijetu.
Ove godine sam kupio njihov router koji se može mjeriti s jednim od Asusovih modela, a košta 500 kn manje. Routerom sam oduševljen; sve radi odlično i bez ikakvih problema.
Xiaomi također ima moje povjerenje, ali ne baš puno kao TP-Link. Imali su dosta skandala vezanih za privatnost (ni blizu kao Huawei) koje su negirali pritom nedajući nikakve dokaze da je sve što kažu istina. Sigurnosni stručnjaci testirali su njihove aplikacije i zaključili su kako nisu nimalo privatne (niti sigurne) kako ih prezentiraju. Kada su bili uhvaćeni s prstima u pekmezu, izdali su ažuriranje koje nije napravilo doslovno ništa tek tako da se vidi kao da su nešto napravili. To se tako ne radi, posebno ne u industriji gdje bi sigurnost korisnika trebala biti broj 1.
S ove strane 👎 od mene za Xiaomi. Ali da imaju kvalitetne proizvode, imaju. Imam power bank i TWS slušalice, prezadovoljan istima.
I što se tiče kineskih kompanija općenito, u Kini ne postoji privatno vlasništvo. Kineska vlada upravlja svim kompanijama, izravno ili neizravno. Sjeti se kako su iz Huaweija govorili da su vlasnici njihovi djelatnici. I dok je to u suštini točno, svi ti djelatnici su članovi sindikata, koji je u vlasništvu kineske komunističke partije. Također se valja prisjetiti kako je prvi čovjek Huaweija govorio kako korisničke podatke neće dijeliti s kineskim vlastima, no on to mora raditi jer ga na to tjera zakon, a i sam je član CCP.

The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine

Inače školovan dobrim dijelom u Americi.