2/3 njegovatelja u domovima za starije se ne želi cijepiti. Kako dozvoliti takvima da rade kada postoji cjepivo? Nije li mantra bila 'zaštitimo starije, pustimo ostale da žive?' OK, nek rade, ali u skafanderima po ljeti na +30°.
Daj ljudi prestanite svoja razmišljanja iznositi kao činjenice. Nije svaki posao isti i normalno da za neke poslove cijepljenje na određene bolesti može biti obvezno a za druge ne. Ne da može nego već i je.
Istina je da sam bio neprecizan, ali mislim da je svakako jasno koja je "ciljana publika" mog posta. Njegovatelji i zdravstveni djelatnici znaju koji su posebni uvjeti njihovog posla.
To su iznimke koje svakako moraju biti opravdane. Jednako kao što te nitko nema pravo natjerati niti ti uvjetovati da vadiš slijepo crijevo, ali ako si doktor u ekspedicijskom timu na Antarktiku, onda ti je jedan od uvjeta upravo da imaš izvađeno slijepo crijevo jer ti ga tamo nema tko izvaditi (1961 je ruski liječnik sam sebi vadio slijepo crijevo jer Rusi još nisu imali to pravilo), tako ti nema pravo ni uvjetovati cjepljenje koje nije inače obavezno, osim ako je to opravdano.
Za prosječnog građanina koji ne radi u medicinskom ili socijalnom sustavu (kakvima je moj post bio i upućen) sam i dao jedan takav primjer - poslovno uvjetovano putovanje u zemlju u kojoj je cjepivo obavezno.