Malo si mi smiješan jer, za razliku od tebe, imam legalan pristup apsolutno svom softveru koji je Microsoft ikada izdao, koji izdaje i koji će izdati i to u svim mogućim verzijama, jezicima, vrstama, medijima, betama, CTP-ima i W7 sam imao instaliran dosta prije nego je bio dostupan na torrentu (barem par sati prije).
Da, Windowsi 7 imaju fantastičan taskbar desetke puta bolji od Vistinog i MacOSX-a, odlične keyboard shortcute, ljepši login ekran, bolji UAC (iako još uvijek ima mušica) i sl. ali zapravo je to Vista SP2 koja mi je isto tako dostupna u svakoj svojoj verziji kao i ostalih 27 operativnih sistema iz Microsofta.
Esencijalno se nije puno promijenilo ispod same haube. W7 skoro jednako je brz kao i Vista SP2 barem po mojim testiranjima i osjećaju u radu. U nekim stvarima se osjeća ubrzanje i to se odnosi na pretraživanje, start menu je bolji (search) podosta, ali i to je promjena koja ne traži novi OS i također je dio Vista SP2.
Sva ostala sila promjena je mogla biti dio SP2 jer su u 90% slučajeva facelifting.
Uzeo si citat mog posta iz studenog 2008. godine. Igrom slučaja ne bih puno promijenio svoju izjavu jer je Windows 7, iako zaista nešto brži u nekim stvarima, tek toliko brži da se sve moglo ugurati u SP2. Ne vraćam se vjerojatno na Vistu, ali ne zato jer je Windows 7 brži, nego jer se ne mogu odvojiti od ovog taskbara i šetanja aplikacija po ekranima sa WinKey+strelice... Taj me feature zaista oduševljava.
EDIT: Uostalom, tako kaže i gospodin Mark Russinovich pa citiram:
Ono što smo i do sada govorili javno; Windows 7 izgrađeni su oko Vistine baze. U Windowsima 7 nema velikih promjena.