Windows 11 - problemi izdvojena tema

poruka: 1.027
|
čitano: 421.698
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
15 godina
Windows 11 - problemi

Jucer nakon valjda 2 mjeseca upalim laptop i WU odmah ponudi i Windows 11 24H2.

Uz njega dosao preko WU i BIOS update i jos par nekih stvari.

Iako sam na desktopu imao problema sa 24H2 i vratio se na 23H2, odlucim ipak na laptopu isprobati, pa da vidimo...

Na laptopu radi bez ikakve greske...

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Windows 11 - problemi
合氣道

1 0 hvala 0
15 godina
Re: Windows 11 - problemi
Stric_Jura kaže...

pa pokreni Disk Cleanup kao Administrator i ponudit će ti brisanje stare instalacije Windowsa...

ako ne, idi ručno,  prikaži skrivene mape i označi i obriši  ESD mapu i one $WINDOWS.~Q, $WinREAgent... i naravno glavnu, Windows.old

Lako za to, nego problem je u WU Cleanup servisu, i sam MS ga je priznao i indijci marljivo rade na rješenju...

Ovdje su priznali

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
2 godine
Mauro kaže...

Iako sam na desktopu imao problema sa 24H2 i vratio se na 23H2, odlucim ipak na laptopu isprobati, pa da vidimo...

Western Digital NVMe SSD users beware: Windows 11 24H2 is causing BSODs unless you tweak your registry

...

The models most commonly impacted seem to be WD Blue SN580 and WD Black SN770, which rely on HMB. Host Memory Buffer for NVMe storage drives allows the drives in question to use system RAM as additional cache, usually about 64MB— but 24H2 has been seen allocating as much as 200MB, which seems to cause the instability.

...

Vidim na destopu imaš baš WD Black SN770 2TB.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.10.2024 23:55 (notloB).
15 godina
BlackMoon kaže...
Stric_Jura kaže...

pa pokreni Disk Cleanup kao Administrator i ponudit će ti brisanje stare instalacije Windowsa...

ako ne, idi ručno,  prikaži skrivene mape i označi i obriši  ESD mapu i one $WINDOWS.~Q, $WinREAgent... i naravno glavnu, Windows.old

Lako za to, nego problem je u WU Cleanup servisu, i sam MS ga je priznao i indijci marljivo rade na rješenju...

Ovdje su priznali

-cleanup radi.. 'jedino' što pogrešno (ponekad..) prijavi zauzeto-oslobođen prostor, .. čitati kad već postoji opis, primjer 15gb-88gb.. i ako je ono možda-ponekad točno, kad je prvi put pokrenut cleanup, dakle 'normalnom' korisniku greška ne bi trebala postojati.

eto i cp-a:

After using the Windows Disk Cleanup application, it may display an incorrect amount of disk space that can be freed up in the 'Windows Update Cleanup' category.

Please note this is a reporting error. When 'Windows Update Cleanup' is selected and Disk Cleanup is run for the first time, some or all files in that category (for example, 15 GB) are cleaned up correctly and the related disk space is freed as expected. However, after this initial run, the tool may inaccurately report an amount of space still available for cleanup (for example, 88 GB) in the 'Windows Update Cleanup' category. This inaccurate amount of disk space is reported even though the space was already freed in the initial run.

Next Steps: We are working on a resolution and will provide more information when it is available.

Affected platforms:

• ​Client: Windows 11, version 24H2

• ​Server: None

• - za 'normalne-prosječne' juzere, ne bi trebalo biti problema pri čemu normalan i prosječan nisu definirani, možda-ponekad i sl. .. uobičajene ms gluprarije :)
  • + .. za juzere koji ne znaju, nisu nikad i sl. .. kad se pokrene disk cleanup, on provjeri 'smeće'... i nudi se pražnjenje-čišćenje, ali ne svega, ne većeg dijela, .. pod sys, button.. tad se 'restarta' i ponovo ponudi ali sad listu s više fileova+sys .. povremeno to treba, npr nakon prvog installa-podešavanja, kao prvo pravo veliko čišćenje.. pa povremeno kroz godinu, npr nakon ovakvih verzijskih upgradeova.. jer može držati parsto gb smeća-viška, nepodrebnih update-ažuriranja..
  • + za brzinu, hint.. prije čišćenja diskcleanupom, ručno pobrisati sadržaj triju foldera u kojima se normalno skuplja smeće, user-temp, win-temp i soft-download.. ne brisati folder, nego sadržaj foldera, ući u folder i (najbrže-najlakše, ctrl+a, del..) brisati sadržaj, uz pitanje admin-potrvrde, + aktivne fileove preskočiti + čekirati 'za sve..' u par sekundi, veći dio smeća ode, tad je diskclenapu daleko lakši, manji posao i tad brže obavi sve.
  • -user-temp, u adresbaru utipkati %temp% (+enter).. win-temp je u win folderu kao i soft-down za koje sam po raznim temama već dao pathove pa nema smisla ponavljati.. a juzer koji želi održavati računalo, kad prvi put ručno browsajući dođe do ta tri foldera, napravi shortcut i drži ga uz recimo diskcleanup, pa kad idući put kroz godinu zatreba, jednim klikom je u folderu kojeg može isprazniti za sekundu.. pri čemu se sve što se tamo nalazi smatra smećem, dok aktivne fileove ne može, zaključano, skipati.. i to je to. .. pa do tog da se može napraviti i batch-skripta koja će to raditi na jedan klik.. no dovoljno je lako-brzo i bez tog, dok se samo čišćenje radi par puta kroz godinu.. onak, nije nešto pretjerano bitno dok sys disk ima dovoljno slobodnog mjesta, +100gb.. a ako nema dovoljno tad je to već problem, treba povećati disk i sl. ..
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Windows 11 - problemi

Ovo gore je možda korisni info nekom početniku ili običnom user-u. To su folderi koje redovito čistim i s njima nema problema. Problem koji je Microsoft (Macroužas) stvorio nalazi se u winsxs folderu. Možda se ne radi baš o 8.63gb smeća, možda je nešto manje, ali činjenica da sam prije upgrade-a imao 196gb slobodnog prostora na sistemskom disku, a sada imam 190gb, to je činjenica. Winsxs folder se zaista "udebljao", a i sama komanda DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup javlja grešku. znači, nešto su ukakili stručnjaci. Ima nekih naznaka da je to povezano s novim načinom primanja WU definicija, nešto što oni zovu check point, čime bi update bio manje veličine. Kao da je meni s brzinom 1000/500 bitno koliki je update. A da mi računalo bude čisto, to želim...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
BlackMoon kaže...
Stric_Jura kaže...

Ovdje su priznali

onda odeš do C:\Windows\SoftwareDistribution\Download

i tamo pobrišeš sve starije od 2-3 dana kad gleda š (ili ako bašđ hoćeš apsolutno sve)...

restartaš komp i provjeriš kaj veli wWIndows Update...

Ju je je? Je ju je!
15 godina
notloB kaže...
Mauro kaže...

Western Digital NVMe SSD users beware: Windows 11 24H2 is causing BSODs unless you tweak your registry

...

The models most commonly impacted seem to be WD Blue SN580 and WD Black SN770, which rely on HMB. Host Memory Buffer for NVMe storage drives allows the drives in question to use system RAM as additional cache, usually about 64MB— but 24H2 has been seen allocating as much as 200MB, which seems to cause the instability.

...

Izgleda da je to bio problem.

Napravio upgrade na 24H2 (vrag mi nije dao mira) i naravno BSOD i to.

Napravim registry promjene kao sto je savjetovano na linku i radi OK.

Malo pronjuskam i vidim da je i WD izdao critical FW update bas zbog tog problema: https://community.wd.com/t/critical-update-for-western-digital-and-sandisk-internal-ssds-that-can-cause-bsod-on-windows-11-24h2/298372

Napravio i FW update i za sada radi 24H2 bez BSOD-a.

Budem vidio kako ce se dalje ponasati...

Hvala na infu !!!

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
2 godine
Mauro kaže...
notloB kaže...
Mauro kaže...

...

...

Izgleda da je to bio problem.

Napravio upgrade na 24H2 (vrag mi nije dao mira) i naravno BSOD i to.

Napravim registry promjene kao sto je savjetovano na linku i radi OK.

Malo pronjuskam i vidim da je i WD izdao critical FW update bas zbog tog problema: https://community.wd.com/t/critical-update-for-western-digital-and-sandisk-internal-ssds-that-can-cause-bsod-on-windows-11-24h2/298372

Napravio i FW update i za sada radi 24H2 bez BSOD-a.

Budem vidio kako ce se dalje ponasati...

Hvala na infu !!!

Možda sada nakon fw apdejta vrati registry ključ kako je bio jer utječe na performanse uređaja.

4 godine
Stric_Jura kaže...

Problem je trenutno u tome da disk cleanup možda i obriše fileove ali ne evidentira to kao slobodni prostor tj. i dalje fali 8+ GB prostora. Čeka se zakrpa.

15 godina

pa to onda Staorage Sense zajebava?

ili metafileovi NTFSa, koji drže  zapis o iskorištenju diska?

Ju je je? Je ju je!
15 godina
Windows 11 - problemi

možemo tako nagađati.. (beskorisno) .. tj ako je u ovoj priči problem WD-fw (keširanje) tad je to to.. stvar oem-a, dirvera-frimwarea, ne osa i time svi ostali nemaju problem a dok problema nema nema se što ni fixati, tražiti.. pa ni nagađati što bi moglo biti.

-oni juzeri koji dobiju ponuđeni upgrade 24h2 .. njima radi, .. oni koji su ručno preko reda gurali, imaju problem.. i to ovisno o driveru-ažuriranju-oemu što je opet ok, jer prije službenog izlaska winver-osa oemi nemaju obvezu supporta buduće-novije verzije.. kokoš-jaje, tek od tog datuma kreću ažuriranja-driveri oema a za to treba neko vrijeme + ovisno o interesu za pojedini proizvod-hw, starije-novije serije, pa će tako novije serije npr matičnih prije dobiti ažuriranje nego serija od prije 5-10god dok nešto još starije možda nikad.. to je tako.

-zato ne žuriti, nema smisla osim mogućeg problema + a pogotovo što winver praktički više ništa ne donose, jer više to nije 'novi os' nego samo datum, ažuriranje.. pitanje samo koji broj-znamenka u brojčaniku se obrne, decimala ili godina-h2..

-juzer ima standardno po 180 dana uz po tri paralelne verzije, tj unutar 3-6mj je optimalno za upgrade, ne prije jer može biti ovakvih problema dirvera-usklađenosti, ne zadnji-kasnije jer može nešto treće faliti .. optimum je u ovom klasična sredina krda.. i najmanje problema, tj onaj tko želi probleme radit će suprotno, no i tad će os većinom raditi ok, tj mora biti nešto kao u ovom primjeru WD.. što već reducira broj pogođenih na recimo desetinu i manje..

0 0 hvala 0
2 godine
ihush kaže...

.. oni koji su ručno preko reda gurali, imaju problem..

Po 17 put, kakvo je guranje preko reda kada hoću skinuti instalaciju za USB stick MS mi nudi 24h2?

Obični juzer koji ide instalirati na novi PC koji je kupio...

BTW. Problematični uređaji su izuzetno popularni pogotovo WD Black SN770, jeftin i poprilično brz iako je dramless, zbog promjene hmb kapaciteta u winsu i vjerujem nesposobnosti wda je i pravio probleme.

Edit: Tvoj savjet je super i nemam ništa protiv njega i sam ga nudim ali ljudi ne slušaju tebe nego skinu ono što im MS ponudi... A ponudi im svoje nedostatno višemjesečno testiranje i glavobolje koje izaziva juzeru namjerniku/prolazniku koji samo hoće instalirati na novi pc i dočeka ga bsod a hw ispravan... i to treba reći, kritizirati MS skupa s partnerima zbog brzanja odnosno kašnjenja u suradnji i testiranju, što više juzerskih kritika to će prije reagirati i mijenjati proceduru na bolje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 13:49 (notloB).
15 godina
Windows 11 - problemi

Eto, kad je već tema Win11 24H2, jučer sam instalirao frendu na neki stari laptop sa speckama:

Processor

Intel® Celeron® N4000 (2C / 2T, 1.1 / 2.6GHz, 4MB)

Graphics

Integrated Intel® UHD Graphics 600

Memory

4GB SO-DIMM DDR4-2400

Storage

250GB SSD 
I sve je prošlo iz prve, sve fercera.
Nije bila nadogradnja već clean install OS-a.
Laptop je  po speckama zadnji odron, al' jbg...radi :)
Istina, uzevši u obzir da je siromašan HW resursima, vuče se k'o prebit mačak...
Tigar Krezumica
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
notloB kaže...
ihush kaže...

.. oni koji su ručno preko reda gurali, imaju problem..

Po 17 put, kakvo je guranje preko reda kada hoću skinuti instalaciju za USB stick MS mi nudi 24h2?

Obični juzer koji ide instalirati na novi PC koji je kupio...

..

-po 17 ti put.. :) ... kako ide tema? juzer ima win, ručno-forsira upgrade skidajući 24h2, ... ne juzer s novim pcjem, ne clean install nego upgrade, provjeri. .. dok su oni koji su dobili ponuđeni upgrade to prošli bez problema. .. po 17ti put.. provjeri kronologiju postova, ako ništa drugo da smanjimo ovo ponavljanje 18ti put :)

edit na edit.. nema brzanja, kašnjenja u suradnji, .. tj oemi tek sad imaju neku obvezu prema korisnicima, za sve treba vrijeme, rad, resursi.. i oni to ne rade mada svi oni kao partneri mjesecima unaprijed dobiju sve podatke-soft.. odnosno ovako otkrijemo i poneki bug kao za WD.. no ako provjeriš, WD nije MS, nije Win-os, .. nego treća strana, hw, oem, njihov firmware, njihov soft.. ne ms-ov i time nije stvar osa ili bug osa nego bug firmware-oema-diska kojeg ne fixa ms ako ništa drugo zbog copyrighta nego wd-vlasnik .. 

-između se pojavio clean inatall .. radi.. s clean nema problema, samo s upgrade i to preko reda i to koliko za sad vidimo samo na wd .. pri čemu može biti neki novi bug za logi, za printer, za svašta.. no opet će to biti stvar tog oem-a vlasnika i njegov posao da napravi driver-firmware-soft ili fix.. 

edit-edit-edita :) .. bla-bla, višemjesečna suradnja i sl. .. juzeri su postali masovni betatesteri.. tj bilo bi zgodno da proizvođači prvo sve obave-provjere i da savršeno ispravno dođe do nas.. no nije tako, tj juzeri su odavno postali 'insideri' eufemizam betatestera za đabe.. i poneki od njih se još gura ručno, preko reda.. pa se poneki opeče.. suradnja, testiranje? biz, zato imaju juzere.. :) .. ili jel npr s covid cjepivima bilo drugačije?

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 13:54 (ihush).
2 godine
ihush kaže...

edit na edit.. nema brzanja, kašnjenja u suradnji, .. tj oemi tek sad imaju neku obvezu prema korisnicima, za sve treba vrijeme, rad, resursi.. i oni to ne rade mada svi oni kao partneri mjesecima unaprijed dobiju sve podatke-soft.. odnosno ovako otkrijemo i poneki bug kao za WD.. no ako provjeriš, WD nije MS, nije Win-os, .. nego treća strana, hw, oem, njihov firmware, njihov soft.. ne ms-ov i time nije stvar osa ili bug osa nego bug firmware-oema-diska kojeg ne fixa ms ako ništa drugo zbog copyrighta nego wd-vlasnik ..

Znači juzeri su krivi što ih ms s partnerima betatestira protiv njihove volje? Ništa od kritike msa i njegovih partnera, to tako mora biti i kod toliko popularnog hwa?

MS mora ukalkulirati nesposobnost wda, njihov os se bsoda, mene kao korisnika uopće ne interesira tko je kriv, winsi se bsodaju, neka to rješavaju međusobno, dakle kasne ili preuranjuju, to je teško napisati nego treba braniti ms odnosno juzer je kriv što želi instalirati na novi pc?

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 14:09 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
ihush kaže...

Znači juzeri su krivi što ih ms s partnerima betatestira protiv njihove volje? Ništa od kritike msa i njegovih partnera, to tako mora biti i kod toliko popularnog hwa?

MS mora ukalkulirati nesposobnost wda, njihov os se bsoda, mene kao korisnika uopće ne interesira tko je kriv, winsi se bsodaju, neka to rješavaju međusobno, dakle kasne ili preuranjuju, to je teško napisati nego treba braniti ms odnosno juzer je kriv što želi instalirati na novi pc?

-opet.. pišanje protiv vjetra? biz ili juzer određuje pravila-uvjete?..

-no spustiti loptu na zemlju, .. ti imaš problem-bsod? -nemaš. A tvoja želja je što, nemati bsod.. kojeg -NEMAŠ ti, ima poneki juzer.. i za sad u temi, onaj koji je to radio preko reda, suprotno preporuci onih koji znaju.. dok oni koji su kroz update dobili ponuđeno nemaju problem.. što će reć, u čemu je problem? što tebe muči, koji juzer ima problem .. ima onaj koji ga sam izazove-forsiranjem, dok je za taj problem konkretno odgovoran oem-wd, ne ms.. pa ako treba kritizirati tad treba oem-e.. a ms zato jer su u partnerskim-simbiotičkim odnosima i jer sam ms stvara betatestere od juzera.. koji sad klikom mogu postati 'insideri'. .. oximoronski, onak, nekad je insider bio osoba koja zna, kojoj je to posao.. sad je maliperica-juzer koji kliknexta.. dok ti ne želiš bsod, kojeg ni nemaš.. :)

+ još par 'mogućih pogleda' na stanje.. npr kažeš, njihov os se bsoda... da, njihov os, to je sve što je msovo, ostalo je oemovsko-hw, treći soft pa i problem, npr računalo je tvoje-juzersko, ne ms-ovo, i ekšli nema ms bsod ima ga poneki juzer, nemaš čak ni ti koji prosvjeduješ protiv .. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 14:35 (ihush).
2 godine
ihush kaže...
notloB kaže...
ihush kaže...

-opet.. pišanje protiv vjetra? biz ili juzer određuje pravila-uvjete?..

-no spustiti loptu na zemlju, .. ti imaš problem-bsod? -nemaš. A tvoja želja je što, nemati bsod.. kojeg -NEMAŠ ti, ima poneki juzer.. i za sad u temi, onaj koji je to radio preko reda, suprotno preporuci onih koji znaju.. dok oni koji su kroz update dobili ponuđeno nemaju problem.. što će reć, u čemu je problem? što tebe muči, koji juzer ima problem .. ima onaj koji ga sam izazove-forsiranjem, dok je za taj problem konkretno odgovoran oem-wd, ne ms.. pa ako treba kritizirati tad treba oem-e.. a ms zato jer su u partnerskim-simbiotičkim odnosima i jer sam ms stvara betatestere od juzera.. koji sad klikom mogu postati 'insideri'. .. oximoronski, onak, nekad je insider bio osoba koja zna, kojoj je to posao.. sad je maliperica-juzer koji kliknexta.. dok ti ne želiš bsod, kojeg ni nemaš.. :)

+ još par 'mogućih pogleda' na stanje.. npr kažeš, njihov os se bsoda... da, njihov os, to je sve što je msovo, ostalo je oemovsko-hw, treći soft pa i problem, npr računalo je tvoje-juzersko, ne ms-ovo, i ekšli nema ms bsod ima ga poneki juzer, nemaš čak ni ti koji prosvjeduješ protiv .. :)

Znači sada ćemo se odjednom držati teme kao pijan plota, eto ja nemam problem a moram ga imati kad raspravljam s tobom, ne može se zamisliti da ga imam i da sam prosjek, niti ne treba previše zamišljati, nego se mora ponoviti već razglabano da prosjek odlazi na oficijelne ms stranice kako bi skinuo i napravio stick s novom instalacijom za novi pc i da takvog juzera zaboli uvce što se ms sa svojim partnerom jednim od najvećih u svijetu za hw storage ne može dogovoriti oko testiranja jednog od najprodavanijih ssdova na novoj v. osa. Smiješan si ukoliko i dalje budeš kritizirao juzera odnosno mene a ne ovako zapakirano ms s partnerom, moraš i mene, nešto sam ti dužan?

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 15:34 (notloB).
15 godina
notloB kaže...
..

Znači sada ćemo se odjednom držati teme kao pijan plota, eto ja nemam problem a moram ga imati kad raspravljam s tobom, ne može se zamisliti da ga imam i da sam prosjek, niti ne treba previše zamišljati, nego se mora ponoviti već razglabano da prosjek odlazi na oficijelne ms stranice kako bi skinuo i napravio stick s novom instalacijom za novi pc i da takvog juzera zaboli uvce što ms sa svojim partnerom jednim od najvećih u svijetu za hw storage ne može dogovoriti oko testiranja jednog od najprodavanijih ssdova na novoj v. osa. Smiješan si ukoliko i dalje budeš kritizirao juzera odnosno mene a ne ovako zapakirano ms s partnerom, moraš i mene, nešto sam ti dužan?

-ajd odluči što te muči :) ..

-prva crtica (podcrtano) -naravno da imaš problem kad raspravljaš .. dok primjećujem bsod nemaš. :)

-druga.. opet, pogledaj kronologiju teme, juzer ima win, radi nadogradnju, forsirano preko reda.. i ima problem, za koji se otkrije da je povezan wd.. ima problem koji je sam stvorio forsiranjem, prije nego mu update to ponudi, prije nego su takve dječje bolesti otklonjene.. bugovi, neovisno čiji, .. jer važan je rezultat. Istovremeno, ostali juzeri koji su dobili ponudu-nadogradnju su to prošli normalno.. što će reć, win je ok, radi.. a problem stvara juzer preko reda i oem.

-ako juzer ode na ms stranicu, skine aktualni iso-win-install i napravi stikić, na novom računalu, clean install.. će raditi uvjek, radi.. i to je već potvrđeno, odnosno, za sad posotji info i činjenice da samo oni koji su ručno forsirali upgrade kroz skidanje installa i ručno pokretanje (ne update) i to ako imaju wd disk, za koji je tad ponuđen i fix.. tad je taj juzer sam stvorio problem, ne win, dok je uzrok oem-wd s bugom u firmwareu-kešu.. i kad to ažuiraju opet problema nema. tj problem ima ako juzuer ide procedurom kao za clean-install, novog koji bi prošao jer nema pogrešno nasljeđe, dok ne čeka odgovarajuću ponudu za update, pri čemu krivac nije ms nego oem-wd i sam juzer koji to forsira prije reda ne slušajući savijete.. tj smisao ovih tema je i to da iskusni upozore neiskusne kako bi se smanjio broj takvih problema, no za to se savijet mora prihvatiti, .. pa prihvati da je 18ti put dovoljno? :))

2 godine
ihush kaže...
notloB kaže...
..

Znači sada ćemo se odjednom držati teme kao pijan plota, eto ja nemam problem a moram ga imati kad raspravljam s tobom, ne može se zamisliti da ga imam i da sam prosjek, niti ne treba previše zamišljati, nego se mora ponoviti već razglabano da prosjek odlazi na oficijelne ms stranice kako bi skinuo i napravio stick s novom instalacijom za novi pc i da takvog juzera zaboli uvce što ms sa svojim partnerom jednim od najvećih u svijetu za hw storage ne može dogovoriti oko testiranja jednog od najprodavanijih ssdova na novoj v. osa. Smiješan si ukoliko i dalje budeš kritizirao juzera odnosno mene a ne ovako zapakirano ms s partnerom, moraš i mene, nešto sam ti dužan?

-ajd odluči što te muči :) ..

-prva crtica (podcrtano) -naravno da imaš problem kad raspravljaš .. dok primjećujem bsod nemaš. :)

-druga.. opet, pogledaj kronologiju teme, juzer ima win, radi nadogradnju, forsirano preko reda.. i ima problem, za koji se otkrije da je povezan wd.. ima problem koji je sam stvorio forsiranjem, prije nego mu update to ponudi, prije nego su takve dječje bolesti otklonjene.. bugovi, neovisno čiji, .. jer važan je rezultat. Istovremeno, ostali juzeri koji su dobili ponudu-nadogradnju su to prošli normalno.. što će reć, win je ok, radi.. a problem stvara juzer preko reda i oem.

-ako juzer ode na ms stranicu, skine aktualni iso-win-install i napravi stikić, na novom računalu, clean install.. će raditi uvjek, radi.. i to je već potvrđeno, odnosno, za sad posotji info i činjenice da samo oni koji su ručno forsirali upgrade kroz skidanje installa i ručno pokretanje (ne update) i to ako imaju wd disk, za koji je tad ponuđen i fix.. tad je taj juzer sam stvorio problem, ne win, dok je uzrok oem-wd s bugom u firmwareu-kešu.. i kad to ažuiraju opet problema nema. tj problem ima ako juzuer ide procedurom kao za clean-install, novog koji bi prošao jer nema pogrešno nasljeđe, dok ne čeka odgovarajuću ponudu za update, pri čemu krivac nije ms nego oem-wd i sam juzer koji to forsira prije reda ne slušajući savijete.. tj smisao ovih tema je i to da iskusni upozore neiskusne kako bi se smanjio broj takvih problema, no za to se savijet mora prihvatiti, .. pa prihvati da je 18ti put dovoljno? :))

Znači juzeri ne instaliraju 3rd party drivere na pc nego puste difoltne nvidijine/amdove s wu pa se igraju na upola fpsa, tako i za storage, matičnu itd. Mauro je juzer i napravio je i čistu instalaciju i MS mu je dozvolio da instalira driver za kojeg MS nije znao da ne valja iako je kao testirano s partnerom. Nije juzer stvorio problem već ms koji dozvoljava install i wd koji je nudio install drivera bez obostrane provjere, ovo je potpuno netestirani driver jer da je jednom testiran bili bi problemi. Toliko o višemjesečnom testiranju i puštanju 24h2 na vrijeme.

I ostavi se mene, zar ne možeš zamisliti situaciju koja se dešava i desila se Mauru, nije uopće morao forsati nego isprve install na novi pc i rutina s instalacijom 3rd party drivera za što bolje performanse, to ljudi rade, instaliravaju svježe drivere s weba proizvođača hwa, sve po propisima, whql i sve, za bsod krivi ms i wd.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 16:51 (notloB).
15 godina
Windows 11 - problemi

Da vas pitam, ima li ikakav solidan argument instaliranja ovih wins-a?Šta se dobije pozitivnije naspram win 10? Zar vam win 10 ne valja više, ne radi, nema suport?

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 16:28 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
dery kaže...

Da vas pitam, ima li ikakav solidan argument instaliranja ovih wins-a?Šta se dobije pozitivnije naspram win 10? Zar vam win 10 ne valja više, ne radi, nema suport?

Support ide kraju. Po meni već to je dovoljan razlog za nadogradnju. Samo bolje instalirati 23H2 umjesto najnovijega 24H2 ako ne želiš probleme.

4 godine
dery kaže...

Doma koristim Win 10. Točka.

15 godina
notloB kaže...
..

...Mauro je juzer i napravio je i čistu instalaciju ..

I ostavi se mene,..

-gle, nije, nije napravio clean, koji radi i problema nema, nego je napravio 'forsirani'-prijevremeni upgrade dok je problem u neažuriranosti treće strane i zato se ne žuri, ne ide se prečicama, tj to je posao insidera-testera.. (nekad bio)..

-ostaviti se tebe? .. kako? :) ili mogu jednako reći ostavi se ti mene, ostavi se pokušaja supportanja ili kritiziranja onog što ne znaš, kao soft-os i sl. :) +nhf.. (moram te malo..).

dery kaže...

-argument? imali bi samo oni koji baš moraju, jer eto neki soft o kojem životno ovise to traži.. no kvaka-22, logika, timelog-kronologija... takav soft bi tražio nešto profuture, budućeg-novog, tog recimo nema.. :) dakle nitko ne može imati pravi argument, ima samo osobni izbor, hype-želju.. + odavno verzije, winver-broj, nema veze s nečim novim, tj sad su winver stvar datuma, ne da izađe novi soft (sporedno, os, driver, igre, app..) kad je stvarno nešto novo, nego jednostavno godišnji plan koji ide i bez ikakve promjene samog osa ili barem bitnih stvari dok se posljednjih godina u kontektstu 'epohalnih fičera' koje neki takav 'datum' donese svede na nove ikone, pozadinu ili tabove notepada.. onak, bzvze.. nevažno, svi koji su neki koristan fičer trebali već desetljećima koriste tad 3rd party kao notepad++ ili filemanager ili izgled-customizaciju .. ok sa samim radom osa to skoro da nema veze, tj 'najpovezanije' je već patološko msovo tumbanje opcija menija control panela čime samo radi zbrku umjesto nešto koncizno-korisno (nešto kao moji postovi) :) ..

-stvarne konkretne razlike.. npr dx90c-dx12.. prije vidiš kao potrebu-requirements u igrama i appsima koje koriste gpu za npr enkodiranje videa pa te appsi (nihovi uvjeti) guraju na novi hw+sw (os).. kad stvarno postoji neki fičer a ms jasno kaže da recimo xp nikad neće dobiti dx12.. što ne treba objašnjavati zašto, odnosno tad bi juzer mogao vječno koristiti xp koji je ovako mrtav, tj u priču možemo dodati browsere-interenet umjesto igara i sl. jer koriste iste resurse, gpu-dx-ogl.. pri čemu to linux radi na recimo human način, tj što imaš to koristi pri čemu nije komercijala pa mu to nije važno, ne forsira, ne uvjetuje.. ili mac-macos, koji kad ima uvjet za recimo catalinu, tad je to konkretni uvjet-fičer cpu-a kao simd-seee4.2-avx koji je uvjet za metal-grafiku ako želiš catalinu i radeonku itd.. nasuprot ms lažnih-nepostojećih uvjeta koji traže tpm2.0, secboot.. koji veze s radom osa i tim fičerima nemaju, pa im je jedini 'kriterij' koje računalo nešto može godina, 2018ma.. nema 'boljeg' kriterija jer je takav nepostojeći-lažan uvjet, pri čemu win11 može najnormalnije raditi bez tih 'uvjeta', jer je os ekšli i dalje isti, pri čemu je nevažno nazovemo li ga w10-11.. i idući 12, kojiem je glavna razlika što će za gpu (integruše-intel..) tražiti minimum 16gb rama (jer integruša koristi ram za vram..) a sadašnji standard je 4gb-vrama, idući 8gb kojeg će tražiti recimo ai-gui kao što traže jače-moderne igre koje traže gpu ili videosoft.. tj naravno da tad traži 16gb jer je to prva naredna stepenica količine rama na normalnom računalu (ako 12gb preskočimo kao manje raširenu količinu).. pri čemu sam os ekšli neće tražiti ni kb rama više zbog sebe, za sebe.. odnosno već desetljeće svi osevi, win-lin-mac.. imaju iste-identične uvjete, min 512mb za gui instal, za rad realno +2gb, dok se prelazom na 64bit to podiglo na +4gb i usput, mobiteli sad imaju više..  ili minimum koji traže browseri je +2gb.. pa je realni min za os 4, no ne zbog osa, nego onog što ekšli računalo treba raditi, igru, browsanje ili neki posao-task. .. pri čemu oni sami imaju konkretne-stvarne uvjete, ne os.. on radi.

+ a ms + oemi (proizvođači hw-a) konstatno žele više-novo, prodati.. tj ms gura nove winver, dok istovremeno oemi to kao inflatornu spiralu koriste za prodaju novog-jačeg dok staro 'bacaš'.. interes druge strane, ne juzera, marketing itd..

-argument protiv? .. generički odgovor kao 'pravilo' .. neovisno koji soft, driver, antivirus, os.. bilo koji soft (sve je soft), pravilo, novija verzija je bolja, preporučljiva ili barem ista.. i preporuka ako nema drugih razloga (konkretnih) je da je novo (soft) bolje, barem dok nema suprotnog dokaza.. no nikad ne žuriti, jer .. tko prvi drek mrvi :)

-tj dio koji bi teoretski (nekad) bio posao testera-insidera.. i teoretski da roba-soft na tržište stigne 100% provjereno, u idealnom svijetu.. možda moguće, no dodatni problem što win nije macos, nije to jedan proizvod nego nakupina kompatibilnih komponenti, hw+sw, dok je mac ili ajfon jedan proizvod .. tu je razlika, nemogućnost, kaskadno kašnjenje pri čemu uvjek netko nešto zezne, kao wd-bug-disk koji se sad pojavio, a unazad nešto godina od kad je ms krenuo s 'čišćenjem' (suprotno od prvog dijela plana tranzicije kad je sve uguravao na w10, tad w8..) pa odbacuje sve staro-balast.. i gasi support, kao što to gase oemi, pa mijenja drivermodel drivera koji zbunjuje juzere i proizvođače, jer nekad si imao driver npr za xp ili w7, imao si za 32-64bit.. od tad, 17-18.. imaš po tri paralelne verzije-modele drivera za 'isti' win10-os.. tj ovisno o ažruiranju-upgradeu imaš po tri drivera za chipset-mbo, mrežu, audio, gpu.. i tad je bilo dosta problema jer svi juzeri imaju te dijelove.. dok je sad u ovoj temi 'samo' jedan primjer kao wd (za sad..).. uz paradox, ako nemaš noviji driver za w10-11, možeš koristiti i prastari od xp-a, wddm1.0.. no problem što je to iz 32bitnog vremena a sad svi koristimo 64bit.. dizel-super razlika, ne može.. itd.

-za to, takvo stanje, je kriv-odgovoran ms, njegovi planovi, cilj.. sve što radi posljednje desetljeće je u tom smjeru.. tu je notilo i oni koji kritiziraju ms u pravu, kao uzrok-krivac.. no ne u ovom konkretnom slučaju i već odavno to nije ništa novo.. tj ako pada kiša i nemam kišobran, pokisnem.. ako pokisnem svaki dan jer nemam kišobran, tad nije krivac kiša.. kriv sam 'ja' .. tj ljudi-intelekt-anticipacija..? -ne žuriti, preventivno, prvi mačići i sl. ..

-odnosno, za kompletno takvo stanje je kriv kapitalizam, konzumenrizam.. kompletan biz koji stalno gura novo, baci staro i ljudi se naviknu na cikluse, pri čemu im više nije ni potreban 'razlog'.. npr da ti netko kaže baci mobitel, jer je star +2god.. i da to postane normalno prihvatljivo, .. dok za soft ni nema razloga ne prijeći na novo, jer je 'generički' bolje + novi fičeri + ono što će sutra tražiti nove app a te app su ekšli ono što određuje uvjete, ne mi, ne argument, pamet, nego apps koju koristim, bilo to igra ili posao ili surfanje.. ono što ta app traži to moram.. ne biram ja-juzer, bira biz kompletan, tj hw+sw tek zajedno daju nešto svrhovito, računalo bez intereneta, mobitel bez signala, auto bez goriva.. nema smisla, upotrebljivost itd.

-nasuprot tog kriterija kao internet, pojedini strojevi-računala, mogu beskonačno raditi bez promjene, npr cnc-stroj-printer, acad i disketa, dos.. rade i radit će stoljećima tj neće jer se sve kad-tad kvari, raspadne a na novo ne mođeš instalirati stariji os, što je ms osigurao uz pomoć oema, tj partnerski interesi te strane pa juzer s druge ne može mada je to sve ista-kompatibilna x86 platforma, jer su se pobrinuli da ne možeš bootati-install recimo uefijem.. itd.

-argument za novi os? danas ga ne može biti, tek će doći kao uvjet novih appsa koje će ga tražiti, pa za neko vrijeme imamo drugačiji odgovor, dok je 'pravi' da os ne biramo mi nego appsi. .. mi biramo boju ikone-desktopa :)

-svaki os je odličan, radi.. u početku ima dječje bolesti, dok se sve posloži.. zato ne žuriti i to je to..

-veći problem juzeru je navika.. tj ne pita se nas što želimo, mada će reklame to isticati.. no to su reklame, pr, govorit će ono što mu odgovara za prodaju, ne nužno istinu :)

+pod istim uvjetima, 'generički' na pitanje jel bolji stari-novi soft, ako su recimo jednaki, ispravni.. tad je uvjek odgovor da je novi-bolji, dok se ne dokaže suprotno, kao prednost. Najbolje vidljivo-uočljivo s driverima, jer su free, no ponekad juzer mora koristiti stariji jer mu noviji radi neki problem. .. to je tad izuzetak, potvrđuje pravilo :)

Valentin17 kaže...
dery kaže...

Support ide kraju. Po meni već to je dovoljan razlog za nadogradnju. Samo bolje instalirati 23H2 umjesto najnovijega 24H2 ako ne želiš probleme.

-da-ne.. tj ako instalira tad je bolje-logičnije najnoviji, aktualan.. 24h2.. radi, bez ikakvih problema, jer je ekšli isti.. ako instalira 23h2, možda isti dan dobije nadogradnju na 24.. pa je besmisleno, gubljenje vremena i uvjek potencijal za neki problem.. tj samo s upgradeom ne treba žuriti-forsirati i to za sad ako ima wd disk, clean radi, ažuriranje radi.. bug je ručno na wd-u, kao za sad potvrđen problem (a dok nemamo drugih potvrda-problema ne moramo ni izmišljati ih..) :)

-tako da je odgovor bolje najnovije.. i ponovo u ovom dijelu teme, nije problem za clean install, tad nema pogrešnog nasljeđivanja postavki, nema klanja.. clean radi ok, nema buga, nema problem wd-diska..

+ za svoje potrebe ću recimo izabrati w10, jer mi je 'bolji' (isti).. navika. .. a možda ću nekome preporučiti w11, jer će ionako kroz godinu završiti na w11.. tj ovisi, jer nema boljeg-lošijeg, tj da nema navike i glupastog ms-marketing odjela koji radi gluposti pretumbavanjima opcija-postavki bilo bi mi svejedno koja winver piše ispod haube, pa do te mjere da se bilo koji os izgledom može prilagoditi i zavarati juzera da je onaj drugi.. razlika? najviše u navikama, ne objektivno. + klasično kašnjenje nekih sys alata koji će za najnovije tek doći, pa kad si programer, systemac, serviser, .. preferiraš 'starije' ne zato jer je bolje, isto je, nego zato jer imaš alate, bootmedij kao hirens, drivere.. dok za novo opet moraš po milijarditi put raditi novo, parstotinatisuća prvih puta je još zanimljivo, kasnije ne baš :) .. (u fosfor-ganglije-očnog živca mi se urezala msova poruka intalacije, get ready for new..) :))

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 19:36 (ihush).
2 godine
ihush kaže...

-gle, nije, nije napravio clean, koji radi i problema nema, nego je napravio 'forsirani'-prijevremeni upgrade dok je problem u neažuriranosti treće strane i zato se ne žuri, ne ide se prečicama, tj to je posao insidera-testera.. (nekad bio)..

-ostaviti se tebe? .. kako? :) ili mogu jednako reći ostavi se ti mene, ostavi se pokušaja supportanja ili kritiziranja onog što ne znaš, kao soft-os i sl. :) +nhf.. (moram te malo..).

Nije napravio clean jer to nitko niti ne radi i ostavi tako, instalirao je drivere koje mu preporučuje prizvođač koji nije uz ms provjerio ispravnost drivera na novoj v. winsa, slažem se da se ne ide žurno ali ms je za nove instalacije pripremio baš 24h2. Tu bi trebala biti točka ali onda ide opravdavanje msa i wda i kritika juzeru koji se ne da mijenjati u globalu već se ms s partnerima mora prilagoditi juzeru, najbolje uz kritiku msa... ostaviti se mene je lako, budi u pravu, ali nisi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 19:39 (notloB).
15 godina

.. 19. 

2 godine
ihush kaže...

.. 19. 

...već godinu punoljetnost, hoće li biti zrelosti priznati greške?

15 godina
notloB kaže...
ihush kaže...

.. 19. 

...već godinu punoljetnost, hoće li biti zrelosti priznati greške?

-greške? ja sam nepogriješiv, osim izuzetak koji opet potvrđuje pravilo.. :)

ili ovako, čitljivije, gdje to griješim? ispravi, citiraj, sugeriraj.. tako se sudjeluje. ovako se samo povećava brojčanik, 20. ..

2 godine
ihush kaže...

-greške? ja sam nepogriješiv, osim izuzetak koji opet potvrđuje pravilo.. :)

ili ovako, čitljivije, gdje to griješim? ispravi, citiraj, sugeriraj.. tako se sudjeluje. ovako se samo povećava brojčanik, 20. ..

Ne radim li to cijelo vrijeme a ti ne želiš čitati, dakle juzer nije kriv što sve radi po psu, ms je kriv i njega treba špotati a ne juzera.

Napravi ti clean na igraćem stroju, ne apdetaj nove drivere sa proizvođačevih stranica i igraj nove igre pa se zapitaj zašto si dao toliki novac za grafičku primjerice.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 21:33 (notloB).
4 godine
ihush kaže...
notloB kaže...
..

...Mauro je juzer i napravio je i čistu instalaciju ..

I ostavi se mene,..

dery kaže...

-argument? imali bi samo oni koji baš moraju, jer eto neki soft o kojem životno ovise to traži.. no kvaka-22, logika, timelog-kronologija... takav soft bi tražio nešto profuture, budućeg-novog, tog recimo nema.. :) dakle nitko ne može imati pravi argument, ima samo osobni izbor, hype-želju.. + odavno verzije, winver-broj, nema veze s nečim novim, tj sad su winver stvar datuma, ne da izađe novi soft (sporedno, os, driver, igre, app..) kad je stvarno nešto novo, nego jednostavno godišnji plan koji ide i bez ikakve promjene samog osa ili barem bitnih stvari dok se posljednjih godina u kontektstu 'epohalnih fičera' koje neki takav 'datum' donese svede na nove ikone, pozadinu ili tabove notepada.. onak, bzvze.. nevažno, svi koji su neki koristan fičer trebali već desetljećima koriste tad 3rd party kao notepad++ ili filemanager ili izgled-customizaciju .. ok sa samim radom osa to skoro da nema veze, tj 'najpovezanije' je već patološko msovo tumbanje opcija menija control panela čime samo radi zbrku umjesto nešto koncizno-korisno (nešto kao moji postovi) :) ..

-stvarne konkretne razlike.. npr dx90c-dx12.. prije vidiš kao potrebu-requirements u igrama i appsima koje koriste gpu za npr enkodiranje videa pa te appsi (nihovi uvjeti) guraju na novi hw+sw (os).. kad stvarno postoji neki fičer a ms jasno kaže da recimo xp nikad neće dobiti dx12.. što ne treba objašnjavati zašto, odnosno tad bi juzer mogao vječno koristiti xp koji je ovako mrtav, tj u priču možemo dodati browsere-interenet umjesto igara i sl. jer koriste iste resurse, gpu-dx-ogl.. pri čemu to linux radi na recimo human način, tj što imaš to koristi pri čemu nije komercijala pa mu to nije važno, ne forsira, ne uvjetuje.. ili mac-macos, koji kad ima uvjet za recimo catalinu, tad je to konkretni uvjet-fičer cpu-a kao simd-seee4.2-avx koji je uvjet za metal-grafiku ako želiš catalinu i radeonku itd.. nasuprot ms lažnih-nepostojećih uvjeta koji traže tpm2.0, secboot.. koji veze s radom osa i tim fičerima nemaju, pa im je jedini 'kriterij' koje računalo nešto može godina, 2018ma.. nema 'boljeg' kriterija jer je takav nepostojeći-lažan uvjet, pri čemu win11 može najnormalnije raditi bez tih 'uvjeta', jer je os ekšli i dalje isti, pri čemu je nevažno nazovemo li ga w10-11.. i idući 12, kojiem je glavna razlika što će za gpu (integruše-intel..) tražiti minimum 16gb rama (jer integruša koristi ram za vram..) a sadašnji standard je 4gb-vrama, idući 8gb kojeg će tražiti recimo ai-gui kao što traže jače-moderne igre koje traže gpu ili videosoft.. tj naravno da tad traži 16gb jer je to prva naredna stepenica količine rama na normalnom računalu (ako 12gb preskočimo kao manje raširenu količinu).. pri čemu sam os ekšli neće tražiti ni kb rama više zbog sebe, za sebe.. odnosno već desetljeće svi osevi, win-lin-mac.. imaju iste-identične uvjete, min 512mb za gui instal, za rad realno +2gb, dok se prelazom na 64bit to podiglo na +4gb i usput, mobiteli sad imaju više..  ili minimum koji traže browseri je +2gb.. pa je realni min za os 4, no ne zbog osa, nego onog što ekšli računalo treba raditi, igru, browsanje ili neki posao-task. .. pri čemu oni sami imaju konkretne-stvarne uvjete, ne os.. on radi.

+ a ms + oemi (proizvođači hw-a) konstatno žele više-novo, prodati.. tj ms gura nove winver, dok istovremeno oemi to kao inflatornu spiralu koriste za prodaju novog-jačeg dok staro 'bacaš'.. interes druge strane, ne juzera, marketing itd..

-argument protiv? .. generički odgovor kao 'pravilo' .. neovisno koji soft, driver, antivirus, os.. bilo koji soft (sve je soft), pravilo, novija verzija je bolja, preporučljiva ili barem ista.. i preporuka ako nema drugih razloga (konkretnih) je da je novo (soft) bolje, barem dok nema suprotnog dokaza.. no nikad ne žuriti, jer .. tko prvi drek mrvi :)

-tj dio koji bi teoretski (nekad) bio posao testera-insidera.. i teoretski da roba-soft na tržište stigne 100% provjereno, u idealnom svijetu.. možda moguće, no dodatni problem što win nije macos, nije to jedan proizvod nego nakupina kompatibilnih komponenti, hw+sw, dok je mac ili ajfon jedan proizvod .. tu je razlika, nemogućnost, kaskadno kašnjenje pri čemu uvjek netko nešto zezne, kao wd-bug-disk koji se sad pojavio, a unazad nešto godina od kad je ms krenuo s 'čišćenjem' (suprotno od prvog dijela plana tranzicije kad je sve uguravao na w10, tad w8..) pa odbacuje sve staro-balast.. i gasi support, kao što to gase oemi, pa mijenja drivermodel drivera koji zbunjuje juzere i proizvođače, jer nekad si imao driver npr za xp ili w7, imao si za 32-64bit.. od tad, 17-18.. imaš po tri paralelne verzije-modele drivera za 'isti' win10-os.. tj ovisno o ažruiranju-upgradeu imaš po tri drivera za chipset-mbo, mrežu, audio, gpu.. i tad je bilo dosta problema jer svi juzeri imaju te dijelove.. dok je sad u ovoj temi 'samo' jedan primjer kao wd (za sad..).. uz paradox, ako nemaš noviji driver za w10-11, možeš koristiti i prastari od xp-a, wddm1.0.. no problem što je to iz 32bitnog vremena a sad svi koristimo 64bit.. dizel-super razlika, ne može.. itd.

-za to, takvo stanje, je kriv-odgovoran ms, njegovi planovi, cilj.. sve što radi posljednje desetljeće je u tom smjeru.. tu je notilo i oni koji kritiziraju ms u pravu, kao uzrok-krivac.. no ne u ovom konkretnom slučaju i već odavno to nije ništa novo.. tj ako pada kiša i nemam kišobran, pokisnem.. ako pokisnem svaki dan jer nemam kišobran, tad nije krivac kiša.. kriv sam 'ja' .. tj ljudi-intelekt-anticipacija..? -ne žuriti, preventivno, prvi mačići i sl. ..

-odnosno, za kompletno takvo stanje je kriv kapitalizam, konzumenrizam.. kompletan biz koji stalno gura novo, baci staro i ljudi se naviknu na cikluse, pri čemu im više nije ni potreban 'razlog'.. npr da ti netko kaže baci mobitel, jer je star +2god.. i da to postane normalno prihvatljivo, .. dok za soft ni nema razloga ne prijeći na novo, jer je 'generički' bolje + novi fičeri + ono što će sutra tražiti nove app a te app su ekšli ono što određuje uvjete, ne mi, ne argument, pamet, nego apps koju koristim, bilo to igra ili posao ili surfanje.. ono što ta app traži to moram.. ne biram ja-juzer, bira biz kompletan, tj hw+sw tek zajedno daju nešto svrhovito, računalo bez intereneta, mobitel bez signala, auto bez goriva.. nema smisla, upotrebljivost itd.

-nasuprot tog kriterija kao internet, pojedini strojevi-računala, mogu beskonačno raditi bez promjene, npr cnc-stroj-printer, acad i disketa, dos.. rade i radit će stoljećima tj neće jer se sve kad-tad kvari, raspadne a na novo ne mođeš instalirati stariji os, što je ms osigurao uz pomoć oema, tj partnerski interesi te strane pa juzer s druge ne može mada je to sve ista-kompatibilna x86 platforma, jer su se pobrinuli da ne možeš bootati-install recimo uefijem.. itd.

-argument za novi os? danas ga ne može biti, tek će doći kao uvjet novih appsa koje će ga tražiti, pa za neko vrijeme imamo drugačiji odgovor, dok je 'pravi' da os ne biramo mi nego appsi. .. mi biramo boju ikone-desktopa :)

-svaki os je odličan, radi.. u početku ima dječje bolesti, dok se sve posloži.. zato ne žuriti i to je to..

-veći problem juzeru je navika.. tj ne pita se nas što želimo, mada će reklame to isticati.. no to su reklame, pr, govorit će ono što mu odgovara za prodaju, ne nužno istinu :)

+pod istim uvjetima, 'generički' na pitanje jel bolji stari-novi soft, ako su recimo jednaki, ispravni.. tad je uvjek odgovor da je novi-bolji, dok se ne dokaže suprotno, kao prednost. Najbolje vidljivo-uočljivo s driverima, jer su free, no ponekad juzer mora koristiti stariji jer mu noviji radi neki problem. .. to je tad izuzetak, potvrđuje pravilo :)

Valentin17 kaže...
dery kaže...

-da-ne.. tj ako instalira tad je bolje-logičnije najnoviji, aktualan.. 24h2.. radi, bez ikakvih problema, jer je ekšli isti.. ako instalira 23h2, možda isti dan dobije nadogradnju na 24.. pa je besmisleno, gubljenje vremena i uvjek potencijal za neki problem.. tj samo s upgradeom ne treba žuriti-forsirati i to za sad ako ima wd disk, clean radi, ažuriranje radi.. bug je ručno na wd-u, kao za sad potvrđen problem (a dok nemamo drugih potvrda-problema ne moramo ni izmišljati ih..) :)

-tako da je odgovor bolje najnovije.. i ponovo u ovom dijelu teme, nije problem za clean install, tad nema pogrešnog nasljeđivanja postavki, nema klanja.. clean radi ok, nema buga, nema problem wd-diska..

+ za svoje potrebe ću recimo izabrati w10, jer mi je 'bolji' (isti).. navika. .. a možda ću nekome preporučiti w11, jer će ionako kroz godinu završiti na w11.. tj ovisi, jer nema boljeg-lošijeg, tj da nema navike i glupastog ms-marketing odjela koji radi gluposti pretumbavanjima opcija-postavki bilo bi mi svejedno koja winver piše ispod haube, pa do te mjere da se bilo koji os izgledom može prilagoditi i zavarati juzera da je onaj drugi.. razlika? najviše u navikama, ne objektivno. + klasično kašnjenje nekih sys alata koji će za najnovije tek doći, pa kad si programer, systemac, serviser, .. preferiraš 'starije' ne zato jer je bolje, isto je, nego zato jer imaš alate, bootmedij kao hirens, drivere.. dok za novo opet moraš po milijarditi put raditi novo, parstotinatisuća prvih puta je još zanimljivo, kasnije ne baš :) .. (u fosfor-ganglije-očnog živca mi se urezala msova poruka intalacije, get ready for new..) :))

Gemini je to (tvoj tekst) fino sažeo:

Sažetak teksta: Zašto je potreba za novim operativnim sustavom često upitna?

Glavne teze:

Nedostatak konkretnih razloga za nadogradnju:
        Umjetni životni ciklus: Proizvođači softvera, posebno Microsoft, često forsiraju nove verzije operativnih sustava čak i kada nema značajnih poboljšanja u funkcionalnosti.
        Marketinški trikovi: Nove verzije se predstavljaju kao revolucionarne, ali često se radi o kozmetičkim promjenama (ikone, pozadine) ili o uvjetima koje postavljaju novi softveri (igre, aplikacije) kako bi potaknuli prodaju novijeg hardvera.
        Nepostojeći hardverski zahtjevi: Uvođenje nepotrebnih hardverskih zahtjeva (TPM 2.0, Secure Boot) kako bi se ograničila kompatibilnost starijeg hardvera.
        Nedostatak transparentnosti: Proizvođači ne pružaju dovoljno jasne informacije o tome zašto je potrebno nadograditi operativni sustav.

Stvarni pokretači nadogradnje:
        Zahtjevi softvera: Nove aplikacije i igre često zahtijevaju novije verzije operativnih sustava i grafičkih biblioteka.
        Hardverska ograničenja: Stariji hardver ne može podržavati sve značajke novijih operativnih sustava.
        Sigurnost: Nove verzije operativnih sustava obično donose poboljšanja sigurnosti.

Problemi s kompatibilnošću:
        Driveri: Česti problemi s kompatibilnošću drivera, posebno kod starijeg hardvera.
        Softver trećih strana: Neke aplikacije mogu prestati raditi nakon nadogradnje operativnog sustava.

Zaključak:
        Neophodnost kritičkog razmišljanja: Korisnici bi trebali biti oprezni prilikom nadogradnje operativnog sustava i pažljivo razmotriti sve prednosti i nedostatke.
        Fokus na stvarne potrebe: Odluka o nadogradnji trebala bi se temeljiti na stvarnim potrebama korisnika, a ne na marketinškim trikovima.
        Problematičan model poslovanja: Trenutni model poslovanja u IT industriji potiče stalnu nadogradnju hardvera i softvera, čak i kada to nije nužno.

Ukratko: Autor teksta smatra da se potreba za novim operativnim sustavima često preuveličava i da su korisnici često pod pritiskom da nadograđuju svoje sustave bez stvarnog razloga. Glavni pokretač nadogradnje su zahtjevi softvera i hardverska ograničenja, a ne stvarna potreba za novim značajkama.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice