Windows 10 na Windows 11

poruka: 21
|
čitano: 5.184
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
Windows 10 na Windows 11

Pozdrav 

Zanima me imam orginal Windows 10 i sada mi nudi Windows update na windows 11 dali mislite da ga treba nadograditi ili još sačekati

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Windows 10 na Windows 11
Windows 11 kaže...

Pozdrav 

Zanima me imam orginal Windows 10 i sada mi nudi Windows update na windows 11 dali mislite da ga treba nadograditi ili još sačekati

To je sve individualno... Nitko ti ne može reći da nadogradiš ili ne, moraš sam odlučiti. U ostalom na internetu imaš x stranica na kojima piše koje su razlike između Windows 10 i Windows 11, osim dizajna naravno, pogledaj pa sam odluči što želiš i što ti se sviđa.

Softwer
13 godina

Pregledaj bug forum, imaš teme o w11, nekome je super, a netko se morao vraćati na w10.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
13 godina
Windows 10 na Windows 11

Ne razumijem se previše u ovu tematiku, ako ima koja dobraduša da mi da neku ideju.

Imam Tosiba Qosmio laptor pre star ali meni drag, kako preći na win11?
Odbija me da moje računalo ne zadovoljava minimalne sistemske preduvjete za instalaciju sustava win11.

Postoji li neko rješenje?

0 0 hvala 0
16 godina

-postoji. Daje ga sam MS, upute, lakše s Rufusom, dok je neka vijest-najava da će ili već je ms ukinuti requirementse (jer realno nisu važni za računalo-os, razlog guranja npr TPMa je biznis-ms...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
nsutalo kaže...

Ne razumijem se previše u ovu tematiku, ako ima koja dobraduša da mi da neku ideju.

Imam Tosiba Qosmio laptor pre star ali meni drag, kako preći na win11?
Odbija me da moje računalo ne zadovoljava minimalne sistemske preduvjete za instalaciju sustava win11.

Postoji li neko rješenje?

1. Kupis noviji lap,

2. ostanes na windows koji vec imas.

Zasto bi prelazio na win11 ako ti sve radi? Ioanko ne buljis u wondowse vec u igru ili neki drugi soft...

13 godina
Windows 10 na Windows 11

Treba paziti i nije više tako jednostavno ni sa Rufusom, stvar je u tome što se neke stvari izbjegnu sa Rufusom poput TPM i ne znam još kojeg ograničenja, aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore, ne znam sad do koje generacije, i što god da Rufus zaobiđe na nekim procesorima se više neće moći nikako instalirati W11. NA isti komp sam prije instalirao Win11 verzije 22h2 ali ova najnovija ne.

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1

0 0 hvala 0
10 godina
Dud kaže...

Treba paziti i nije više tako jednostavno ni sa Rufusom, stvar je u tome što se neke stvari izbjegnu sa Rufusom poput TPM i ne znam još kojeg ograničenja, aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore, ne znam sad do koje generacije, i što god da Rufus zaobiđe na nekim procesorima se više neće moći nikako instalirati W11. NA isti komp sam prije instalirao Win11 verzije 22h2 ali ova najnovija ne.

Rufus radi i s 24H2. Instalirao sam na stari haswell pc prije par dana

16 godina
Dud kaže...

.. aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore,..

-netočno, ne posotji konkretan kriterij za cpu, odnosno, SIMD-instrukcije koje se traže nisu se desetljeće+ promijenile, kao SSE3x.. ili ovisno što se želi-traži za korištenje, npr ako se želi pričati mora se imati microfon, što nema veze s cpu-mogućnostima ili touch-dodirni ekran i sl. .. sve što se tiče takvih dodatnih fičera-opcija kao virtualizacija ima (može imati) dodatni kriterij kao SLAT, dok su već odavno svi cpu x64bitni i iz ponude nestali 32bitni osevi osim par izuzetaka itd.

-rufus radi, jednako kao i ms-ove upute-načini, dok sam ms kaže da će ukinuti ta ograničenja-uvjete (kako bi sve juzere gurnuo na w11), odnosno ti uvjeti nikad nisu ni bili povezani s ograničenjem cpu i slličnih mogućnosti HWa, npr kriterij AERO traži dx90c kompatibilnu grafiku, koja je još iz doba xp-a, ali je zbog konzola-ostalih i dalje prisutna kao kriterij, dok je idući novi za win12 dx12, koji kao minimum traži 4gb vrama što prevedeno za intel-integrušu kaže da mora imati barem 16gb rama jer dio za sebe tad uzme gpu.. pa će tako kriterij za w12 biti 16gb, mada ekšli veze ni sa čime nema tj kad se koristi dodatna-diskretna gpu tad je to besmisleno, odnosno svako novije računalo zadovoljava, dok je za os i appse dovoljno 4-8gb, pa i gaming kao početna granica dok se u gamingu podrazumijeva gpu dovoljne snage-resursa.. igre imaju relativno konkretne zahijeve, win nema.. isti je, sam os, win-lin-mac već desetljeće traže-rade isto, .. odnosno macos za iza 11-metal traži konkretno sse4.2 jer taj fičer u cpu je važan za rad gpu i to je tad konkretan kriterij za cpu, dok cpu bez (stariji) ne može na noviji macos.. win jednostavno nema taj kriterij.. pa ni za gpu, odnosno starija gpu, čak nije važno koliko starija, dovoljno da nema noviji wddm2.0 driver pa neće biti prikazana u taskmanageru, ali radi.. zadovoljava osnovne aero kriterije, rezolucije itd.. a to sve uopće ne traži os, nego praktična upotreba jer bez npr miša i ekrana korisnik ne može ni kliknuti-button install-next, mora ga vidjeti što određuje minimalnu rezoluciju ekrana pa ako je niža tad taj ekran-slika ne stanu i juzer ne vidi gdje kliknuti 'next' kao banaliziran opis što se traži ili što se stvarno traži.. 

-a na to sve.. ms ima razne uvjete-licence, dok juzeri primarno znaju-razlikuju npr home-pro, ostale su za ovo važnije, kao IoT, .. i 'isti' win, jer je isti, jer je os-kernel identičan, jer radi isto, izgleda isto.. jer je isti, osim razlike u nazivu, no iot podržava čak i 32 bita, arm.. tj nije ograničen umjetnim ograničenjima, pa ni ovim kao uvjetom.. kao tpm2.0 i sec boot, tj isti win 10-11 u iot verziji ne uvjetuje.. želi-preporuča ali najnormalnije bez kemijanja podržava i bez tih fičera install-rad.. dok ms i dalje prijeti da bez tih uvjeta neće dati ažuriranja, no to je laž, mora, jer su takvi uvjeti licence i jamčene nadogradnje pa npr 10-iot ima support do 2027me, dok normalan završava iduće ljeto-jesen 2025te.. .. .isti os, različiti uvjeti, uz laži i lažne uvjete, uz interese i želje ms-a.. kao i to da će juzeru koji plaća dati support duže-neograničeno, što opet kaže da nema veze s verzijama nego interesu-novcu i roadmapu-cilju ms-a .. pri čemu je os samo os, soft, radi.. ostalo je marketing, interesi, laž itd..

edit: za usporedbu, cpu gen.serije intel 7xxx i 8xxx.. sam cpu je identičan, svi fičeri-mogućnosti, razlika je u litografiji klasično intelovo tik-tok.. no zbog matičnih+biosa je granica gen8, jer tek od 2018me je sve zajedno, cpu+mbo+bios .. i tad je kao pojednostavljen kriterij (pogrešno-netočno) rečeno da je cpu granica, tj cpu7-ne može, cpu8-može (ako i ostatak matična-bios podržavaju tj imaju tpm..) .. dok je sve gluparija, tj može nešto postojati kao čip, no u biosu imam opciju enable-disable.. ako ja ne koristim tpm ili secboot ili uefi.. cpu je i dalje isti, identičan.. vrlo jednostavno dokazati da upće nije kriterij cpu nego sve zajedno-računalo i da je tako podešeno, pa recimo noviji laptopi u opcijama biosa imaju jednu stavku-opciju, npr nema cms, isključivo uefi-gpt boot shemu, dok je u izboru menija jedna stavka, nonsens, no uz oem proizvođače je na laptopima tako, dok za desktop mbo i dalje postoje opcije jer ih juzer slaže-podešava i ne može se unaprijed znati koji cpu, ram.. ili os će instalirati, tj ovo rade zbog toga jer mogu, jer je laptop kompletan i tad može biti s predinstaliranim win-osom i postavkama koje eliminiraju moguću promjenu, npr instalirati xp (kao primjer, jer je to sve x86 kompatibilna platforma i tad sve što podržava x86 može-mora raditi..)

-cpu koji ne zadovoljava.. poneki od početka core serije, dual-core.. sa sse2.. nema slat, nema x64 registre.. tad taj cpu ne zadovoljava uvjete, no to je cpu star +15god.. praktički nema ispravnog računala točnije matične a da bi bila upotrebljiva danas ako ništa zbog nedovoljne količine rama jer je tad bilo manje, 1-2gb.. kao i grafička bez koje je danas bilo što neupotrebljivo npr browseri.. no sam os bi mogao, radi, može čak na 512mb kao minimalna količina za gui installere svih oseva win-lin-mac.. a ispod tog uz kemijanje može, pa je tako npr win10 uspješno podignut na recimo 64mb rama.. (izvađeno nakon installa..) čisto kao prufofkoncept-test.. no takav os je beskoristan za bilo što, na klik mišem se čeka, na boot.. 

-npr današnja računala imaju m2-nvme diskove.. starija računala-mbo nemaju.. to je tad realna granica koja približno odgovara i ovoj važećoj granici s 2018.moj godini .. pa se (netočno ali približno) može jednako reći da bez m2 ne može win10-11.. može, no za korisnika je svakako bolje baciti-zamijeniti mbo-računalo za novije, jer je neusporediva brzina rada od paljenja nadalje.. a sve što je staro +10god osim kvara zastarjeva i baca se, dok se u gaming klasi recimo samo zamijeni gpu jačom, ponekad i napajanje mada nema veze sa specifikacijama osa ali ima sa strujom koju tad traži nova-jača gpu.. a tad možemo baciti i staro kućište jer novo je ljepše.. :) no to sve s osom kao uvjet-kriterij nema veze, dok ono što želimo raditi, kao gpu-snaga ili printer-skener, logički određuje što moramo imati da bi neki fičer radio, npr prepoznavanje govora, tj osim softa koji to radi, treba i hw-snaga-resursi, naravno više rama nego da to ne koristimo ali i microfon.. tj ulazna jedinica, koja s cpu ili osom ekšli nema veze kao uvjet, no to je logičan-kauzalni uvjet, a to se tad (često) pogrešno interpretira kao uvjet koji traži os.. ne to je uvjet koji tad traži apps, tj korisnik ako će tako koristiti računalo, kao što je i printer potreban da bi isprintali papir..

-eto, kao objašnjenje što je ili nije uvjet, dok os, osevi rade.. ostalo je biznis i marketing ..

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 16:15 (ihush).
13 godina
ihush kaže...
Dud kaže...

.. aliii ako skineš najnoviji Win11 onda je verzija 24H2 i ne podržava starije procesore,..

-netočno, ne posotji konkretan kriterij za cpu, odnosno, SIMD-instrukcije koje se traže nisu se desetljeće+ promijenile, kao SSE3x.. ili ovisno što se želi-traži za korištenje, npr ako se želi pričati mora se imati microfon, što nema veze s cpu-mogućnostima ili touch-dodirni ekran i sl. .. sve što se tiče takvih dodatnih fičera-opcija kao virtualizacija ima (može imati) dodatni kriterij kao SLAT, dok su već odavno svi cpu x64bitni i iz ponude nestali 32bitni osevi osim par izuzetaka itd.

-eto, kao objašnjenje što je ili nije uvjet, dok os, osevi rade.. ostalo je biznis i marketing ..

Vidišovaj redit thread, to se meni desilo kad sam htio instalirati 24H2 na stari quad core mislim da je q8400. Pa sad ne znam tko kaj kaže i gdje kaj piše, ja kažem iz prve ruke da mi nije dao instalirati (preku Rufusa sam radio stick za instalaciju). 
Edit: nisam se nikad poslije imao vremena gnjavit s time da probam preko Cmd-a ono nešto maknut bla, bla da probam. Ali ovako na prvu "običnim putem" nije išlo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 16:27 (Dud).
16 godina

-radi.. tj pitanje što si s rufusom napravio (ograničenja) a što je nešto drugo-treće, postavke biosa, driveri itd..

-taj cpu je prastar, prije core serije.. i problem intel-grafike onboard (na matičnoj-chipset..) iz vremena kad su imali epitet deakcelerator, uz povlačenje specifikacija za aero-dx90c.. jer ne zadovoljava minimum, a to je jedan od uvjeta koje traži win7-8-11... itd.

-veći problem te generacije računala je imati dovoljno rama, upotrebjivu gpu, ukupna sporost pogotovo ako je mehanički hdd.. vs ssd ili m2-nvme.. pa i banalno bez usb3.0, sporija mreža ili sata2.. može kao hobi, ne kao korisno.

-sam cpu podržava npr sse4.1, time može glumiti hakintoša do macos-11.. kao realna granica konkretnog fičera koji traži 4.2 za metal grafiku, sve ostalo je za sve oseve isto, tj linux ima desetke frontend guija-izbor dok win ima aero i radi. .. ako neće problem je nešto drugo..

možda lakše .. win11 i yt klipići na takvom cpu i starijem-slabijem..

edit: evo jedan post na redu, kaže neće jer nema 4.2.. ali nisam naišao na to da je to stvarno uvjet, moguće da priča napamet kao macos i sl. dok je konkretan fičer povezan s nasljednikom sse, avx, avx2.. koji služi ubrzanju grafike kao koporocesor, korisit se za razno-sve-svašta, ne samo grafiku kao gaming nego sve što ispod haube može, npr nvidia cuda ili video kompresor-dekompresor, kao važan kriterij za videoediting (i playanje filmića što je ipak lakše..) itd. .. koliko znam, win 11 ne uvjetuje sse4.2, ali to ne znači da recimo dodatna grafička to ne traži, kao što grafička može tražiti pci-gen3-novije pa ne mora raditi na starijoj matičnoj kao što je socket 775.. no to tad nije ograničenje osa nego komponente-hw-a, kao što se nema gdje ubosti m2-nvme ili ddr4-5 ram ili usb3-4 jer naprosto ih nema ..

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.12.2024 19:02 (ihush).
5 godina
Windows 10 na Windows 11

Pitanje za sve.

Imam laptop star 6 godina na Windows 10. Koliko god su mi se zamjerili Microsoft i njegovi proizvodi, uključujući primarno Windows, ne da mi se sada ulagati u novu mašinu.

Laptop nije kandidat za Windows 11 odlukom tog istog Microsofta, a ne plaća mi se ona godišnja pretplata da dobijem security update.

Ima li ikakve tu alternative da ostanem na istom OS-u?

p.s. Znam za Linux, razmatram Mac, ali gledam koje su sve opcije da ostanem na Windowsima, a bez da ulažem dodatno novce.

Hvala!

0 0 hvala 0
5 godina
Hrabar.Dabar kaže...

Pitanje za sve.

Imam laptop star 6 godina na Windows 10. Koliko god su mi se zamjerili Microsoft i njegovi proizvodi, uključujući primarno Windows, ne da mi se sada ulagati u novu mašinu.

Laptop nije kandidat za Windows 11 odlukom tog istog Microsofta, a ne plaća mi se ona godišnja pretplata da dobijem security update.

Ima li ikakve tu alternative da ostanem na istom OS-u?

p.s. Znam za Linux, razmatram Mac, ali gledam koje su sve opcije da ostanem na Windowsima, a bez da ulažem dodatno novce.

Hvala!

Sta je problem da ostanes na win 10? Ili instaliraj win 11 preko rufusa....

9 godina

To što MS kaže da nije kandidat, to je nebitno. Napiši koji je laptop (konfiguracija) pa ćemo ti reći da li stvarno je ili nije ali 6 godina staro stvarno ne bi trebalo biti problem.

5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

To što MS kaže da nije kandidat, to je nebitno. Napiši koji je laptop (konfiguracija) pa ćemo ti reći da li stvarno je ili nije ali 6 godina staro stvarno ne bi trebalo biti problem.

HP ZBook 17 G3 Mobile Workstation
Intel Quad Core i7-6820HQ up to 3.6GHz (8M cache)
17,3" FHD IPS AG LED Display (1.920 x 1.080)
64GB RAM (4 x 16GB)
500GB SSD
nVIDIA Quadro M4000M 4GB DDR5
WLAN, Bluetooth
WWAN LTE HSPA+ 4G
Webcam, Thunderbolt, Wi-Fi
Windows 10 Pro (64-bit)

16 godina
Windows 10 na Windows 11

-ponovo.. nije problem os, radi, jednako kao što rade ostali osevi, npr win10..

-problem je samo ms izmišljeni-lažni uvjeti .. i ono što time oni planiraju za što im je važan TPM ... dok tpm nema nikakve korisne veze za rad računala-mogućnosti, tj to je pandan mobitel-imei-u, oibu, pri čemu mobitel postaje zamjena za sve, osobnu, bankovnu.. imei postaje važniji od svega pa indiretkno i email-acc jer ga mobitel traži kao prvi korak nakon paljenja, pri čemu email jednako nema veze sa samim računalom-mobitelom.. ako je to dovoljno jasno-slikovito kao usporedba.

-ms upute za modificiranje installer lažnih uvjeta ili rufus i kliknextanje pri čemu rufusom možemo ako želimo isključiti takve uvjete ili napraviti jednako kao 'ms-original' install medij.. juzer bira dok ms ne daje takav kliknext alat juzerima .. ništa posebno.

+ na jesen kreće gašenje širokog supporta win10 i početak migracije većine na 11.. dok tad izlazi 12 koji će npr tražiti 16gb rama tj za video 8gb da bi directx12 imao sve fičere koje želi za ai.. ali opet to nije stvar da os radi ili ne kao što microfon nije uvjet osim ako želimo pričati (izdavati glasovne naredbe) ili printer (printati) itd.. pa i auto ako želimo voziti moramo osim posjedovati ga imati cestu, gorivo, kotače, vozački itd.. bez goriva neće.. no ovo je kao retrovizor, nije bitna funkcija za osnovnu funkciju rada ... pri čemu bez emaila danas nemamo ništa kao i bez interneta pa su to dvoje postali primarni uvjeti za pc-mob..

edit: eto. npr gore navedena gpu, Quadro M4000M 4GB DDR5 ... po kriteriju za win12-dx12 tj AI neće zadovoljiti jer nema dovoljno VRAMa, samo 4GB.. no zadovoljit će jer .. i to može biti granično, pa da uđe ili ispadne ispod crte, kao primjer što je granica, dok ova za win11 nema baš nikakve veze, tj i desetljeće stariji cpu-pc ima potrebne fičere koje koriste svi osevi-uređaji-sustavi.. npr sse4.2-avx... npr metal graphic na macosu kao uvjet.. (aero na win, dok lin ima stotine guimanagera, npr kde-plasma..).

edit2: .. ekšli, u doba dok je ms za to radio planove, kao granica-kriterij je bila uzeta gtx-1050ti s 4gb vrama.. odgovarajuće snage, resursa.. a ram je 'narastao' čisto zbog npr 4k-8k rezolucija kao što su u međuvremenu porasle prosječne količine vrama na srednjoj gaming klasi na 8gb.. i top na 16gb-više.. pa je nova granica za ai uzeta 8gb a za intel-laptop-integrirke u cpu koje kradu dio sys rama tad znači da računalo-laptop mora imati barem 16gb da bi dx12 mogao alocirati za sebe 8 i imati sve fičere koje planiraju.. s manje neće raditi sve za ai što planiraju, kao u gamingu.. ne neka prava nekompatibilnost nego suma-zbroj i pitanje za što se neko računalo koristi npr koristi li netko danas copilot-a .. koji će evoluirati i tražit sve više kao što traže sve ostale apps .. sad već win govori hr jezikom, do sad smo mogli mobitelu ili 'žarulji' reći 'siri upali svjetlo'.. to je to i mobitel ima microfon za glasovni ulaz, pa ako želimo isto na računalu tad moramo imati microfon no ne zato što bi to bio klasičan requirements za rad računala-osa kao što to nije ni printer i sl.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.2.2025 13:59 (ihush).

0 0 hvala 0
3 godine
Windows 10 na Windows 11

Evo, nisam imao potrebe koristiti Rufus do prije tjedan dana kad sam ugrađivao na ASUS ROG STRIX B760-A GAMING WIFI Windows 11pro

Jednostavna idiotarija. Komponente sve moderne, nove, a windows traži TPM, (niije se želio dalje instalirati, dok nisam s rufusom napravio na laptopu novi instal medij ugasivši TPM.)  jer ploča ima samo opciju TPM enabled.

Kod MSI ploča nema tih problema, instalacija mi je uvijek prošla s windows alatom za stvaranje butabilnog medija.

合氣道
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-prije mjesec sam klincu složio TUFicu... nema problema, a pošto su vjerojatno 'biosi isti' tad je lako mugće neka sporedna-bezvezna greška .. + i naravno koristio sam posljednji-najnoviji bios (koji je imao izmjene krajem godine upravo uz sec-boot fičere pa to može biti odgovor.. noviji bios). .. tj sve je povezano lančano kad ms izbaci novi installer-build kao h2 i kroz narednih mjesec dana fixanja bugova i razlika koje uvedu za boot-sec i izgleda da si upravo upao u takav loš timing-međukorak.. kao i mogućnost da ako sad skineš iso i napraviš ne primjetiš isti problem ako je stvar u installeru ili internoj bazi drivera-supporta.

-installer-stikići i biosi zastarjevaju polugodišnje.. bezvezarija no postcovid-normalno :)

3 godine
ihush kaže...

-prije mjesec sam klincu složio TUFicu... nema problema, a pošto su vjerojatno 'biosi isti' tad je lako mugće neka sporedna-bezvezna greška .. + i naravno koristio sam posljednji-najnoviji bios (koji je imao izmjene krajem godine upravo uz sec-boot fičere pa to može biti odgovor.. noviji bios). .. tj sve je povezano lančano kad ms izbaci novi installer-build kao h2 i kroz narednih mjesec dana fixanja bugova i razlika koje uvedu za boot-sec i izgleda da si upravo upao u takav loš timing-međukorak.. kao i mogućnost da ako sad skineš iso i napraviš ne primjetiš isti problem ako je stvar u installeru ili internoj bazi drivera-supporta.

-installer-stikići i biosi zastarjevaju polugodišnje.. bezvezarija no postcovid-normalno :)

Bios sam nadogradio zadnji prije instala windowsa i to ne ulaskom u Bios već instalom preko USB stikića i prekidača sa zadnje ploče.

Bios na toj ploči je bio rudimentaran, "prvi", poslije njega je izalo još šest biosa 2024 godine.

Uvijek sam se pitao; zašto ne instalirati svaki "stari" Bios pojedinačno dok ne dođem do zadnjeg, jer nisu svi stari Biosi koji nešto popravljaju ugrađeni u ovaj najnoviji.

Dakle moj bios je npr 1050 i star je.

Poslije njega su izašli 1051, 1052, 1053, 1054, 1056 i svaki je nešto doprinjeo, za CPU, memoriju, stabilnost i svaki je imao npr 14 MB.

Zadnji recimo 1057 ima isto 14 MB.

Gdje su stali raniji biosi ?

jesu li nekako kompresirani svi u zadnji Bios

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.2.2025 14:52 (Zaporožac).
16 godina

...  

-bios je kumulativan, u pravilu koje vrijedi za sve osim kad se pojavi izuzetak, uvjek je novo-ažurirano.. bolje ili popravljeno ili donosi novi fičer, npr bios podršku-prepoznavanje cpu koji do jučer nije postojao ili ram, pri čemu nema primjera u povijesti da se s te liste briše-uklanja, samo dodaje.. kumulativno, dok ima dovoljno-viška-prostora ili prisjetiti se prvih pc kompatibilnih s 640kb rama.. bios čip je za to danas ogromnog kapaciteta, nepotrebno pa uguravaju hd grafiku-menije, browser.. jer je višak.

-razlika između imagea i običnog kopiranja ili kloniranja.. kopriati možeš i kopije pa zauzeti storage-popuniti.. kloniranjem ne možeš jer pregaziš prethodno-sve, bilo puno-prazno, identično..

-bios je često ograničen na nadogradnju-novije, tj može imati opciju u biosu za unazad.. sve češće samo na novije što provjerava app-installer kao flasher itd.

-slikovit primjer, npr sd-micro kartica recimo 256gb kapaciteta.. u pločici pola nokta, jedan čipić na modulu rama kojih ima recimo x8 xdvostrano.. bios je čipić, dovoljnog kapaciteta, mjesta ima.. a popis podrške kao cpu-ram se može usporediti s npr opisom prvih disketa 1.44mb na koje je stala biblija kao slikovit primjer velike knjige-papira-slova.. ili ovako 4k je standardno A4 papir (62x60.. margine) stranica texta, u megabajt stane 250 biblija ima 2000? .. stane dovoljno podataka-stringova ili power postavki za sve cpu koji su ikad postojali ili će postojati.. a čipić ima recimo 16mb .. stane dovoljno.

3 godine
ihush kaže...

...  

-bios je kumulativan, u pravilu koje vrijedi za sve osim kad se pojavi izuzetak, uvjek je novo-ažurirano.. bolje ili popravljeno ili donosi novi fičer, npr bios podršku-prepoznavanje cpu koji do jučer nije postojao ili ram, pri čemu nema primjera u povijesti da se s te liste briše-uklanja, samo dodaje.. kumulativno, dok ima dovoljno-viška-prostora ili prisjetiti se prvih pc kompatibilnih s 640kb rama.. bios čip je za to danas ogromnog kapaciteta, nepotrebno pa uguravaju hd grafiku-menije, browser.. jer je višak.

-razlika između imagea i običnog kopiranja ili kloniranja.. kopriati možeš i kopije pa zauzeti storage-popuniti.. kloniranjem ne možeš jer pregaziš prethodno-sve, bilo puno-prazno, identično..

Smješkao ti se ja na sahr** 

Tako sam i rezonirao, no što sam stariji, sve me više obuzimaju sumnje i u ono što sam mislio da je točno.

Posebice kad naletiiš na neki problem kao s matičnim pločama. Dosta puta neko bespotrebno sranje, umjesto da sve bude unificirano, jedan AMi bios za sve je jednak, da ne moram koristiti AMIBCP, jer postavke kod različitih proizvođača matičnih budu različite.

Prije nekoliko mjeseci sam imao problem opet s Asus matičnom jer je instalacijski USB stikić  i nvme na koji ide os odmah vezala u RAID polje i nije se ploča butala za dizanje windowsa. Moralo se(više puta)  opet ući u Bios, isključiti RAID pa tek onda ploča prepozna da je USB no1. Dok sam to skontao (prvi takav događaj u životu) prođe nekoliko sati ne/spavanja. moram pisati Asusu pa će ispravak biti u sljedećem biosu, no možda je problem samo na ovoj ploči. Već bi netko tko ju je kupio prigovorio.

Zbog toga volim tebe pitati, makar pitanje izgledalo glupo jer znam da mi se ti nećeš smijati  i znam da ću dobiti točan odgovor. Nekima si naporan pišući duže postove, meni ne. Uglavnom brzo skontam što si mislio s napisanim i ne treba čitati svaku sitnicu u tvome tekstu da bi razumio napisano. Moraju oni koji traže odgovor nešto i znati o materiji koju objašnjavaš, jer inače, nije dovoljno ni kratko objašnjenje.

Puno ti znaš i treba te ovaj forum čuvati. 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.2.2025 10:00 (Zaporožac).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice