Govori se o HDDu, on je problem.
Windowse ne možeš instalirati na particiju koja nije primary-active i u NTFSu.
Hvala, probat cu popodne kad dodem doma. Javim rezultate
System restore po defaultu je isključen u win10 zato ga i nemaš. Ako neće da ti boota sa dvd-a onda vjerovatno nešto sa hardverom nije uredu. Da li ti ima prašine u njemu, da li si instalira neki program ili driver pa ti posli toga dolazi BSOD? Malo više detaljčića...
Bootanje sa dvd-a nema veze sa windowsima ili bilo kojim OS-om. Može bit da ti je bios malo pošandrca? Možeš li ući u bios?
Stavo onda u biosu da ti je primary boot sa dvd-a pa pokušaj. ako ti ni tad ne boota dvd onda ti vjerovatno ili nešto nije uredu sa dvd ladicom ili možda nekim drugim hardverom, a ne windozama...onako na slipo procjena
probaj pa javi
Achi je namjesten, a windowsi skinuti s mct-om. Ne znam sta probat jos jer me ne izbacuje nikakav kod za error.
Disk sredi i sve će bit u redu, naime on je u "krivom" datotečnom sustavu.
Prati korake sa slike do koraka 5. ono dalje možeš i nemoraš i kad to odradiš proći će instalacija
Moze samo pojasnjenje? Da li mi tu govorimo za hdd ili usb flash drive?
-nepotrebno kemijanje u CMDu za juzere... isto napravi sam installer, obrisati particije, kreirati, defaultna automatika.. (uz to što će installer kreirati boot particiju, skrivenu, kao i moguću recovery), ovo nikako nije preporučljivo za disk NA koji se instalira OS. (osim boot-live/miniPE..)
- koristi se (možemo ubaciti 'samo') kad je potrebno obrisati npr skrivene particije, clean.. briše sve. (a to npr ne možemo iz aktivnih win). .. kao i to da možemo u svakom trenu mixati ili exitati diskpart.. i nastaviti klikanjem u installeru. (samo refresh, da vidi novo stanje)
ne, to je primjer za USB/bootmedij (može biti i HDD). Jedna particija.. (sve ostalo je identično za svaki boot medij).
System restore po defaultu je isključen u win10 zato ga i nemaš.
Jesi ti siguran u to, ima negdje službena objava microsofta o tome ?
Unazad ovih par dana sam odradio desetak clean install win 10 ( sa ovim najnovijim updateom integriranim u iso )
i svugdje mi je restore bio uključen defaultno.
Achi je namjesten, a windowsi skinuti s mct-om. Ne znam sta probat jos jer me ne izbacuje nikakav kod za error.
Disk sredi i sve će bit u redu, naime on je u "krivom" datotečnom sustavu.
Prati korake sa slike do koraka 5. ono dalje možeš i nemoraš i kad to odradiš proći će instalacija
Moze samo pojasnjenje? Da li mi tu govorimo za hdd ili usb flash drive?
-nepotrebno kemijanje u CMDu za juzere... isto napravi sam installer, obrisati particije, kreirati, defaultna automatika.. (uz to što će installer kreirati boot particiju, skrivenu, kao i moguću recovery), ovo nikako nije preporučljivo za disk NA koji se instalira OS. (osim boot-live/miniPE..)
- koristi se (možemo ubaciti 'samo') kad je potrebno obrisati npr skrivene particije, clean.. briše sve. (a to npr ne možemo iz aktivnih win). .. kao i to da možemo u svakom trenu mixati ili exitati diskpart.. i nastaviti klikanjem u installeru. (samo refresh, da vidi novo stanje)
ne, to je primjer za USB/bootmedij (može biti i HDD). Jedna particija.. (sve ostalo je identično za svaki boot medij).
Instaler to neće napravit u ovom slučaju i bez kemijanja u CMD-u neće instalirat Windowse (taj sam slučaj s Asusovim laptopom imao prije neki dan).
Govorim o HDD-u a ne o USB-u mada je postupak isti.
-tad je pogrešna slika.. (kreiranje jedne particije..) u tvom postu.
-installer ne radi ništa po duhu svetom, osim što nema opcije koje ima diskpart-tool.. radi isto, jer je to isto. :) tj skriptiran je diskpart.. pa i npr skrivena boot particija.
-nakon clean, kreira se primarna particija cca 100-500 MB (od Viste-do-w10..), postavi kao aktivna, kreira se OSovska, po želji.. tako se može kreirati svaki win-boot-isntall (umjesto npr rufusa i sl, jer ni rufus ne radi ništa što ne može OS, samo se ovdje tipka, tamo klika..) ..i btw, može i copypaste medija npr s USBa, =gotov install medij.
- opcija align je višak, stvar ahci-kontrolera..
itd. i tu se reboota da bi installer nastavio, što je nepotrebno, jer si u instaleru, možeš alttabati.. tut-za-juzere i kliknext. :))
Unazad ovih par dana sam odradio desetak clean install win 10 ( sa ovim najnovijim updateom integriranim u iso )
Ja sam u dva laptopa vadio diskove i stavljao SSD-ove i nakon svježe instalacije Windowsa 10 System Restore je bio isključen. Tako da je moguće da je po defaultu isključen za male sistemske diskove ili za SSD-ove. Uključio sam ga na oba.
-čekaj.. imaš error code i pitaš jel moguće? Uz dva odgovora Da-Ne, možda.. svakako da je i moguće :)
-čekaj.. imaš error code i pitaš jel moguće? Uz dva odgovora Da-Ne, možda.. svakako da je i moguće :)
Pitam,pošto mi je na chkdsk provjera prošla bez problema.
Provjerio grešku na Hp stranicama,otišao HDD. Hvala na pomoći
chkdsk provjerava na nivou FSa (čitljivost, npr NTFS), ne nivo kontrolera (npr smart, transfer, temperatura..clusteri) .. i npr ne mora biti krivac hdd, može kabel-kontroler.. pa i pregrijavanje ili ram (jer sve je to osjetljivo i sve radi kroz ram+cpu..) pa do neke sporedne stvari kao USB port koji.. sve je povezano, samo je hdd prvi sumnjivac (i imaš validni error koji to kaže, jer bios zna) i za pretpostaviti da je ipak hdd (jer je kvarljiviji nego npr kontroler-kabel, dodatno u laptopovima se lako skuha=kraći prosjećni životni vijek).
+ opcija quick provjerava samo osnovne.. (brže), da taj test nije pronašao kvar tad bi trebala deep/detaljni test, tako da ni sami testovi nisu isti (a pogotovo ne uspoređivati s chkdskom, on nije relevantan, postoje i alati proizvođača HDDa za takve testove).
- neke stvari ne moraju crknuti trenutno.. mogu crkavati. (tome služi SMART), tad postoji šansa kopiranja na vrijeme potrebnih podataka.. a može i godinama raditi bez problema, stvar sreće (tako je to s kvarovima, nepredvidljive posljedice, predvidljivo je samo kad sve radi=ispravno).
-eto ti odgovora... (automatika/ručno). Naravno da postojeće particije utječu, jer nema neparticioniranog dijela. (bildovi od proljeća, nisam prije primijetio..)
To što si napisao slaže se s mojom pretpostavkom da je System Restore po defaultu isključen kod male particije ili kod SSD-a.
Ako čovjek hoće biti siguran, onda nakon instalacije OS-a mora provjeriti stanje. Mislim da je System Restore sad postao važniji nego ikad, zbog (skoro pa) svakodnevnih nadogradnji.
da.. ali :)
ta recovery particija nije nužna, može boot-install medij (to su samo miniPE fileovi za boot, koji su potrebni kad je OS u komi, + enkripcija+gpt+uefi... razlike oko postavki korisnika i smaih mogućnosti računala-legacy bios..).
zbog npr količine RAMa (x2 swap-hyber)... sve je povezano s veličinom SSDa + installer koji predviđa uređaje kao tablet s recimo 16-32GB SD ... + kompresitrani .wim koji tad ide u cca 3GB..
-teško je primijetiti kad/koja verzija/kako installer-MS odlučuju o tome, pa čak i home-pro-ent.. i 32-64bit, a nekih konkretnih izjava MSa nema.
-no takve stvari ne prepuštam slučaju, podesim (i ne razmišljam o tome što je default) kao što max kreira tri particije.. rutina. Defaulti su bitni samo za juzere-klik-next.. :) a po sadašnjoj situaciji bit će 'divlji zapad' od postavki (time i posljedice za crypt).
+ oduvijek npr izrada imagea na kraju procesa nudi i izradu recovery medija (DVD..), ponekad je korisno to napraviti, ne ovisiti o ispravnosti HDDa ili postojanju te recovery particije.
Ja sam u dva laptopa vadio diskove i stavljao SSD-ove i nakon svježe instalacije Windowsa 10 System Restore je bio isključen. Tako da je moguće da je po defaultu isključen za male sistemske diskove ili za SSD-ove. Uključio sam ga na oba.
Imam isto ssd od 120gb i nakon instalacije windowsa mi je system restore bio isključen. Može lako bit da je ovo šta mbaksa kaže.
http://www.tenforums.com/performance-maintenance/11443-why-system-restore-disabled-default.html
http://www.howtogeek.com/237230/how-to-enable-system-restore-and-repair-system-problems-on-windows-10/
To što si napisao slaže se s mojom pretpostavkom da je System Restore po defaultu isključen kod male particije ili kod SSD-a.
2 vmware sistema prva particija 60GB isključen restore, druga 200GB uključen restore friški installovi
Pitam,pošto mi je na chkdsk provjera prošla bez problema.
Provjerio grešku na Hp stranicama,otišao HDD. Hvala na pomoći
Eto barem sad znaš u čemu je problem.
Pozdrav,
Imam "problem" koji me u zadnje vrijeme sve više nervira.... možda ima netko iskustva kako rješiti problemčić...
Win 10 mi je na EN jeziku (jer nekad ne znam naći naredbe na HR jeziku) a tipkovnica mi je na HR radi naših znakova. E sada, svaki puta kada se je potrebno ulogirati u WIN "moram" mijenjeti postavke tipkovnice (win tipka + space) i nakon što se ulogiram moram opet promijeniti jezik tipkovnice.
Ono što bi želio postići je da su mi Win 10 na EN a tipkovnica na HR - stalno...
Ima li tko kakva iskustva ili link s rješenje "problema" ?
Unaprijed zahvalan....
Ima nekoliko dana da mi "RuntimeBroker", pravi problem kod restartanja i gašenja, stoji poruka, "not responding", "end now", kliknem i nema ništa samo prazan ekran, nakon toga napravim CTRL_alt_del i onda "shutdown" i ugasi se bez problema.