Windows 10 - problemi izdvojena tema

poruka: 6.769
|
čitano: 2.037.478
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
16 godina
odjavljen
Re: Windows 10 - problemi

Govori se o HDDu, on je problem.

Windowse ne možeš instalirati na particiju koja nije primary-active i u NTFSu.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Hvala, probat cu popodne kad dodem doma. Javim rezultate

9 godina
Od jučer na laptopu dobivam BSOD sa porukom session1 initialization failed. Do sada sam probao preko comand prompt, sfc /scannow, chkdsk, sve uredno prolazi. Vadio RAM i očistio od prašine, ništa. U safe mode mi neda, krene učitavati i baci Bsod. System restore point ne postoji, neznam kako, ali ga nema. Probao sa vraćanjem Pc-a u tvorničko stanje, dođe do 50% i izbaci grešku. Probao bootat sa dvd-a, neće ni to. Ima li tko kakvu ideju što da napravim prije nego ga stresem u zid, već sam izludio.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrNoo kaže...
Od jučer na laptopu dobivam BSOD sa porukom session1 initialization failed. Do sada sam probao preko comand prompt, sfc /scannow, chkdsk, sve uredno prolazi. Vadio RAM i očistio od prašine, ništa. U safe mode mi neda, krene učitavati i baci Bsod. System restore point ne postoji, neznam kako, ali ga nema. Probao sa vraćanjem Pc-a u tvorničko stanje, dođe do 50% i izbaci grešku. Probao bootat sa dvd-a, neće ni to. Ima li tko kakvu ideju što da napravim prije nego ga stresem u zid, već sam izludio.

System restore po defaultu je isključen u win10 zato ga i nemaš. Ako neće da ti boota sa dvd-a onda vjerovatno nešto sa hardverom nije uredu. Da li ti ima prašine u njemu, da li si instalira neki program ili driver pa ti posli toga dolazi BSOD? Malo više detaljčića...

9 godina
Prašine nema, neki dan sam ga čistio,novo ništa nije instalirano. Do jučer je radio normalno, u jutro ga idem upaliti i bum Bsod, od tada kao da je u nekom boot loop-u. Laptop je hp 630
16 godina
neaktivan
MrNoo kaže...
Probao bootat sa dvd-a, neće ni to.

Bootanje sa dvd-a nema veze sa windowsima ili bilo kojim OS-om. Može bit da ti je bios malo pošandrca? Možeš li ući u bios?

9 godina
Mogu
16 godina
neaktivan
MrNoo kaže...
Mogu

Stavo onda u biosu da ti je primary boot sa dvd-a pa pokušaj. ako ti ni tad ne boota dvd onda ti vjerovatno ili nešto nije uredu sa dvd ladicom ili možda nekim drugim hardverom, a ne windozama...onako na slipo procjena

9 godina
probat ću još preko biosa HDD self test i mem test pa ću vidit dali to prolazi
16 godina
neaktivan
MrNoo kaže...
probat ću još preko biosa HDD self test i mem test pa ću vidit dali to prolazi

probaj pa javi

9 godina
stavio u biosu da boota sa dvd-a, pa mi izbaci no bootable device. Pokrenuo disc i mem test pa javim što će mi izbaciti. Hvala na pomoći
16 godina
telefon kaže...
nicky.sl kaže...
telefon kaže...

Achi je namjesten, a windowsi skinuti s mct-om. Ne znam sta probat jos jer me ne izbacuje nikakav kod za error.

Disk sredi i sve će bit u redu, naime on je u "krivom" datotečnom sustavu.

Prati korake sa slike do koraka 5. ono dalje možeš i nemoraš i kad to odradiš proći će instalacija

Moze samo pojasnjenje? Da li mi tu govorimo za hdd ili usb flash drive? 

-nepotrebno kemijanje u CMDu za juzere... isto napravi sam installer, obrisati particije, kreirati, defaultna automatika.. (uz to što će installer kreirati boot particiju, skrivenu, kao i moguću recovery), ovo nikako nije preporučljivo za disk NA koji se instalira OS. (osim boot-live/miniPE..)

- koristi se (možemo ubaciti 'samo') kad je potrebno obrisati npr skrivene particije, clean.. briše sve. (a to npr ne možemo iz aktivnih win). .. kao i to da možemo u svakom trenu mixati ili exitati diskpart.. i nastaviti klikanjem u installeru. (samo refresh, da vidi novo stanje)

Sum_of_all_fears kaže...

ne, to je primjer za USB/bootmedij (može biti i HDD). Jedna particija.. (sve ostalo je identično za svaki boot medij).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 13:13 (ihush).
11 godina
protjeran
TiMi79 kaže...

System restore po defaultu je isključen u win10 zato ga i nemaš.

Jesi ti siguran u to, ima negdje službena objava microsofta o tome ?

Unazad ovih par dana sam odradio desetak clean install win 10 ( sa ovim najnovijim updateom integriranim u iso )

i svugdje mi je restore bio uključen defaultno.

12 godina
ihush kaže...
telefon kaže...
nicky.sl kaže...
telefon kaže...

Achi je namjesten, a windowsi skinuti s mct-om. Ne znam sta probat jos jer me ne izbacuje nikakav kod za error.

Disk sredi i sve će bit u redu, naime on je u "krivom" datotečnom sustavu.

Prati korake sa slike do koraka 5. ono dalje možeš i nemoraš i kad to odradiš proći će instalacija

Moze samo pojasnjenje? Da li mi tu govorimo za hdd ili usb flash drive? 

-nepotrebno kemijanje u CMDu za juzere... isto napravi sam installer, obrisati particije, kreirati, defaultna automatika.. (uz to što će installer kreirati boot particiju, skrivenu, kao i moguću recovery), ovo nikako nije preporučljivo za disk NA koji se instalira OS. (osim boot-live/miniPE..)

- koristi se (možemo ubaciti 'samo') kad je potrebno obrisati npr skrivene particije, clean.. briše sve. (a to npr ne možemo iz aktivnih win). .. kao i to da možemo u svakom trenu mixati ili exitati diskpart.. i nastaviti klikanjem u installeru. (samo refresh, da vidi novo stanje)

Sum_of_all_fears kaže...

ne, to je primjer za USB/bootmedij (može biti i HDD). Jedna particija.. (sve ostalo je identično za svaki boot medij).

Instaler to neće napravit u ovom slučaju i bez kemijanja u CMD-u neće instalirat Windowse (taj sam slučaj s Asusovim laptopom imao prije neki dan).

Govorim o HDD-u a ne o USB-u mada je postupak isti.

9 godina
Poruka nakon disc testa: hard disc 1 quick (303). Jel moguće da je disk otišao u vječna lovišta
16 godina

-tad je pogrešna slika.. (kreiranje jedne particije..) u tvom postu.

-installer ne radi ništa po duhu svetom, osim što nema opcije koje ima diskpart-tool.. radi isto, jer je to isto. :) tj skriptiran je diskpart.. pa i npr skrivena boot particija.

-nakon clean, kreira se primarna particija cca 100-500 MB (od Viste-do-w10..), postavi kao aktivna, kreira se OSovska, po želji.. tako se može kreirati svaki win-boot-isntall (umjesto npr rufusa i sl, jer ni rufus ne radi ništa što ne može OS, samo se ovdje tipka, tamo klika..) ..i btw, može i copypaste medija npr s USBa, =gotov install medij.

- opcija align je višak, stvar ahci-kontrolera..

itd. i tu se reboota da bi installer nastavio, što je nepotrebno, jer si u instaleru, možeš alttabati..  tut-za-juzere i kliknext. :))

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 13:26 (ihush).
17 godina
moderator
bunkermax kaže...
TiMi79 kaže...

Unazad ovih par dana sam odradio desetak clean install win 10 ( sa ovim najnovijim updateom integriranim u iso )

Ja sam u dva laptopa vadio diskove i stavljao SSD-ove i nakon svježe instalacije Windowsa 10 System Restore je bio isključen. Tako da je moguće da je po defaultu isključen za male sistemske diskove ili za SSD-ove. Uključio sam ga na oba.

16 godina
MrNoo kaže...
Poruka nakon disc testa: hard disc 1 quick (303). Jel moguće da je disk otišao u vječna lovišta

-čekaj.. imaš error code i pitaš jel moguće? Uz dva odgovora Da-Ne, možda.. svakako da je i moguće :)

9 godina
ihush kaže...
MrNoo kaže...

-čekaj.. imaš error code i pitaš jel moguće? Uz dva odgovora Da-Ne, možda.. svakako da je i moguće :)

Pitam,pošto mi je na chkdsk provjera prošla bez problema.

Provjerio grešku na Hp stranicama,otišao HDD. Hvala na pomoći

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 13:49 (MrNoo).
16 godina

chkdsk provjerava na nivou FSa (čitljivost, npr NTFS), ne nivo kontrolera (npr smart, transfer, temperatura..clusteri) .. i npr ne mora biti krivac hdd, može kabel-kontroler.. pa i pregrijavanje ili ram (jer sve je to osjetljivo i sve radi kroz ram+cpu..) pa do neke sporedne stvari kao USB port koji.. sve je povezano, samo je hdd prvi sumnjivac (i imaš validni error koji to kaže, jer bios zna) i za pretpostaviti da je ipak hdd (jer je kvarljiviji nego npr kontroler-kabel, dodatno u laptopovima se lako skuha=kraći prosjećni životni vijek).

+ opcija quick provjerava samo osnovne.. (brže), da taj test nije pronašao kvar tad bi trebala deep/detaljni test, tako da ni sami testovi nisu isti (a pogotovo ne uspoređivati s chkdskom, on nije relevantan, postoje i alati proizvođača HDDa za takve testove).

- neke stvari ne moraju crknuti trenutno.. mogu crkavati. (tome služi SMART), tad postoji šansa kopiranja na vrijeme potrebnih podataka.. a može i godinama raditi bez problema, stvar sreće (tako je to s kvarovima, nepredvidljive posljedice, predvidljivo je samo kad sve radi=ispravno).

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 13:54 (ihush).
11 godina
protjeran
@mbaksa

Evo bas trazim neki ms sluzbeni stav o restoreu, no ne pronalazim nikaj korisno.

Kod mene su sve bili klasicni hdd, od 500 gb naviše... S time da svuda kreiram tri particije, pa sad neznam dali broj particija nekako utjece na sys restore...
16 godina
bunkermax kaže...
@mbaksa

Evo bas trazim neki ms sluzbeni stav o restoreu, no ne pronalazim nikaj korisno.

Kod mene su sve bili klasicni hdd, od 500 gb naviše... S time da svuda kreiram tri particije, pa sad neznam dali broj particija nekako utjece na sys restore...

-eto ti odgovora... (automatika/ručno). Naravno da postojeće particije utječu, jer nema neparticioniranog dijela. (bildovi od proljeća, nisam prije primijetio..)

17 godina
moderator
bunkermax kaže...
@mbaksa

To što si napisao slaže se s mojom pretpostavkom da je System Restore po defaultu isključen kod male particije ili kod SSD-a.

Ako čovjek hoće biti siguran, onda nakon instalacije OS-a mora provjeriti stanje. Mislim da je System Restore sad postao važniji nego ikad, zbog (skoro pa) svakodnevnih nadogradnji.

16 godina

da.. ali :)

ta recovery particija nije nužna, može boot-install medij (to su samo miniPE fileovi za boot, koji su potrebni kad je OS u komi, + enkripcija+gpt+uefi... razlike oko postavki korisnika i smaih mogućnosti računala-legacy bios..).

zbog npr količine RAMa (x2 swap-hyber)... sve je povezano s veličinom SSDa + installer koji predviđa uređaje kao tablet s recimo 16-32GB SD ... + kompresitrani .wim koji tad ide u cca 3GB..

-teško je primijetiti kad/koja verzija/kako installer-MS odlučuju o tome, pa čak i home-pro-ent.. i 32-64bit, a nekih konkretnih izjava MSa nema.

-no takve stvari ne prepuštam slučaju, podesim (i ne razmišljam o tome što je default) kao što max kreira tri particije.. rutina. Defaulti su bitni samo za juzere-klik-next.. :) a po sadašnjoj situaciji bit će 'divlji zapad' od postavki (time i posljedice za crypt).

+ oduvijek npr izrada imagea na kraju procesa nudi i izradu recovery medija (DVD..), ponekad je korisno to napraviti, ne ovisiti o ispravnosti HDDa ili postojanju te recovery particije.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 14:32 (ihush).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
bunkermax kaže...
TiMi79 kaže...

Ja sam u dva laptopa vadio diskove i stavljao SSD-ove i nakon svježe instalacije Windowsa 10 System Restore je bio isključen. Tako da je moguće da je po defaultu isključen za male sistemske diskove ili za SSD-ove. Uključio sam ga na oba.

Imam isto ssd od 120gb i nakon instalacije windowsa mi je system restore bio isključen. Može lako bit da je ovo šta mbaksa kaže.

http://www.tenforums.com/performance-maintenance/11443-why-system-restore-disabled-default.html

http://www.howtogeek.com/237230/how-to-enable-system-restore-and-repair-system-problems-on-windows-10/

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 15:18 (TiMi79).
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

To što si napisao slaže se s mojom pretpostavkom da je System Restore po defaultu isključen kod male particije ili kod SSD-a.

2 vmware sistema prva particija 60GB isključen restore, druga 200GB uključen restore friški installovi

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.8.2016 15:19 (Flying Dutchman).
16 godina
neaktivan
MrNoo kaže...

Pitam,pošto mi je na chkdsk provjera prošla bez problema.

Provjerio grešku na Hp stranicama,otišao HDD. Hvala na pomoći

Eto barem sad znaš u čemu je problem.

8 godina
neaktivan
Windows 10 - problemi

Pozdrav,

Imam "problem" koji me u zadnje vrijeme sve više nervira.... možda ima netko iskustva kako rješiti problemčić...

Win 10 mi je na EN jeziku (jer nekad ne znam naći naredbe na HR jeziku) a tipkovnica mi je na HR radi naših znakova. E sada, svaki puta kada se je potrebno ulogirati u WIN "moram" mijenjeti postavke tipkovnice (win tipka + space) i nakon što se ulogiram moram opet promijeniti jezik tipkovnice.

Ono što bi želio postići je da su mi Win 10 na EN a tipkovnica na HR - stalno...

Ima li tko kakva iskustva ili link s rješenje "problema" ?

Unaprijed zahvalan.... 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Klikneš lijevom tipkom u Taskbaru na jezik > Language Preferences > klikneš na Hrvatski ispod Languages pa klikneš na gumb Set as Default.

16 godina
Windows 10 - problemi

Ima nekoliko dana da mi "RuntimeBroker", pravi problem kod restartanja i gašenja, stoji poruka, "not responding", "end now", kliknem i nema ništa samo prazan ekran, nakon toga napravim CTRL_alt_del i onda "shutdown" i ugasi se bez problema.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 - općenito
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice