Windows 10 - općenito
- poruka: 15.413
- |
- čitano: 3.887.121
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Nakon toga napravio sfc /verifyonly i dobijem grešku nakon skeniranja sfc-a, ovu sa linka dolje,
https://tipsmake.com/the-sfc-scannow-tool-is-disproportionate-by-a-silly-error-after-updating-the-new-windows-10-version
Ovdje sam pronašao kako to popraviti.
https://support.microsoft.com/en-us/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system
Da li je ok prvo probat sfc /scannow ili ono drugo DISM i je li potrebno ponovno raditi reinstalaciju windowsa zbog te greške?
Ne razumijem zašto se to dogodilo, a windows je tek instaliran i samo par programa instalirano, plus naravno windows update. Isti slučaj je i na desktop pc-u, kao i na laptopu.

Nakon toga napravio sfc /verifyonly i dobijem grešku nakon skeniranja sfc-a, ovu sa linka dolje,
https://tipsmake.com/the-sfc-scannow-tool-is-disproportionate-by-a-silly-error-after-updating-the-new-windows-10-version
Ovdje sam pronašao kako to popraviti.
https://support.microsoft.com/en-us/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system
Da li je ok prvo probat sfc /scannow ili ono drugo DISM i je li potrebno ponovno raditi reinstalaciju windowsa zbog te greške?
Ne razumijem zašto se to dogodilo, a windows je tek instaliran i samo par programa instalirano, plus naravno windows update. Isti slučaj je i na desktop pc-u, kao i na laptopu.
Ne zabrinjavaj se previše...
Pa sve ti piše u linku kojeg si dao:
"The files used for Windows Defender's PowerShell module placed in the % windir% System32WindowsPowerShellv1.0 folderModulesDefender are part of the Windows image. These files are catalog-signed. However, the management component of Windows Defender now has an update channel in addition to the new band. This channel replaces the original files with updated versions that are signed by using the Microsoft certificate trusted by the Windows operating system. Because of this change, the SFC flagged incorrectly that the newly updated files were inappropriate '.
- A new error on Windows 10 caused a significant slowdown in shutdown speed and a temporary fix
Thus while waiting for Microsoft to correct the error (the error correction process is being implemented), Windows 10 users should best ignore the SFC error messages for those files that are marked incorrectly. It is expected that this error will be thoroughly fixed in the next Windows update."

Ne kazem da je to univerzalna istina ili pravilo , ali navedene naredbe su se u mom slučaju pokazale samo čistim gubljenjem vremena .
Jesu naredbe uzaludne, al moraš po 2-3 puta isto napraviti da bi uspjelo. Sjećam se to sam radio još na verziji 1511, (bio je i ima još tutorial, na tenforums), al mi ovo sad nije jasno nikako. Nova instalacija, par programa instalirano i već te greške. Tamo gore s linka microsoft stranice kaže prvo treba probat sa Dism.exe, a na tenforums tutorial, jest da je star 5 godina, ide prvo sfc /scannow.

Je li skinut MCT-om sa službenog izvora?
Je li trenutna instalacija aktivirana i na koji način?
Da li su nakon instalacije dodatno instalirani ikakvi driveri? Ako jesu, da su to odradili Windowsi kroz update ili su instalirani ručno, sa stranica proizvođača hardwarea?

Jesu naredbe uzaludne, al moraš po 2-3 puta isto napraviti da bi uspjelo..
-da, ako ti javi grešku (i popravke..) ponavljaš dok greške nema, recimo 2x..
-install medij treba biti priključen (s njega vuče ispravne fileove ako je potrebno).
-sve se stalno mijenja, post od prije 6mj je već 'nevažeći'... jer su polugodišnji ciklusi-izmjene, npr u h2 je onemogućena PS skripta (mjerenje boot-timea) koja je do sad radila (na svim winver, 7-nadalje..) jer postoje izmjene u reg.. daleko više nego što se vidi u win (skriveno od juzera)..
-ako nemaš problema u radu, ignoriraj :) proći će nekim updateom ili neće.. ako su povezani s browserima koje si natrpao, možda njihov update fixa itd..
Edit: nova čista instalacija win 10 20H2 na desktopu bez i jednog instaliranog programa i nakon sfc verifyonly isto error. Sfc scannow popravi stvar odmah.

Kratko pitanje, prije 3 god sam kupio laptop koji je dosao sa Win10 i sad sam uzeo novi bez Windowsa pa me zanima jel moguce nekako prebaciti licencu sa starog na novi laptop?
-formalno ne.. ali zašo bi to radio? win10 radi bez aktivacije, normalno, ako ti smeta onemogućena customizacija pribaviš licencu i aktiviraš.
Zapravo me najvise smeta poruke u donjem desnom kutu ekrana
A nabavit kod stvarno nije problem, 20ak eura dode, ali opet ako mogu dobit sa starog laptopa, zasto ne? Mada, ako ne postoji neki jednostavni nacin, za 20eur mi se ne da ici kroz ove "neformalne". U svakom slucaju, hvala na odgovoru!
ovisi o tipu licence, oem-retail, ovisi o načinu aktivacije i povezanosti mbo-id ili user-login-online.. tj može se, ali za obične juzere prekomplicirano + moraš deaktivirati na starom računalu i sl. dok su cijene 2-3€ ne 20.. tj 20kn pa ne vidim poseban razlog zašto se mučiti :)
Danas sam isao napraviti clean instalaciju windowsa 10, skinuo sam windows 10 tool,stavio na usb, kad ono uopce nema opciju da mogu odabrati verziju windowsa. Prije sam mogao odabrati pro,enterprise, education,home.
Sad on automatski instalira samo home, zelim pro jer imam tamo key ali neznam kako instalirati pro verziju kad mi uopce ne nudi opciju.
Onda moraš skinuti novi Windows po mogućstvu odavde https://uupdump.ml/ Izabereš koji hoćeš i ja koristim samo Pro verziju i skidam odatle. Dobijaš apdejtovan Windows i taj script koji skineš će ti sam napraviti Iso koga staviš na flešku i on će ti automatski instalirati pro....
Danas sam isao napraviti clean instalaciju windowsa 10, skinuo sam windows 10 tool,stavio na usb, kad ono uopce nema opciju da mogu odabrati verziju windowsa. Prije sam mogao odabrati pro,enterprise, education,home.
Sad on automatski instalira samo home, zelim pro jer imam tamo key ali neznam kako instalirati pro verziju kad mi uopce ne nudi opciju.
Media Creation Tool više ne nudi verziju na odabir jer ISO koji se koristi za izradu bootbilnog USB-a sadrži dvije verzije u sebi—Home i Pro. Dakle, normalno napraviš bootabilni USB, te će te prilikom instalacije pitati koju verziju želiš instalirati. Ti si očito, prilikom instalacije, klikao Next cijelo vrijeme bez čitanja, pa ti je zato promaklo i instalirala ti se Home verzija.
Pokreni ponovno instalaciju i ovaj puta pažljivo čitaj.
Onda moraš skinuti novi Windows po mogućstvu odavde https://uupdump.ml/ Izabereš koji hoćeš i ja koristim samo Pro verziju i skidam odatle. Dobijaš apdejtovan Windows i taj script koji skineš će ti sam napraviti Iso koga staviš na flešku i on će ti automatski instalirati pro....
Ne mora. ISO s koji MCT radi bootabilni USB sadrži i Home i Pro verziju u sebi. Kolega nije čitao prilikom instalacije nego je samo klikao Next, a budući da je Home verzija prva ponuđena pri instalaciji, tako se i našao s istom na kraju.
Next, next, next... tako se Windows ne instalira...
Media Creation Tool više ne nudi verziju na odabir jer ISO koji se koristi za izradu bootbilnog USB-a sadrži dvije verzije u sebi—Home i Pro. Dakle, normalno napraviš bootabilni USB, te će te prilikom instalacije pitati koju verziju želiš instalirati. Ti si očito, prilikom instalacije, klikao Next cijelo vrijeme bez čitanja, pa ti je zato promaklo i instalirala ti se Home verzija.
Ne mora. ISO s koji MCT radi bootabilni USB sadrži i Home i Pro verziju u sebi. Kolega nije čitao prilikom instalacije nego je samo klikao Next, a budući da je Home verzija prva ponuđena pri instalaciji, tako se i našao s istom na kraju.
Jeli mislis na da mi promaklo prilikom kreiranja ISO datoteke na USB ili prilikom same instacije na komp?? Sad sam nekoliko puta ponovo pokrenuo instalaciju i nigdje mi ne nudi opciju za PRO verziju. Gdje grijesim??
Jeli mislis na da mi promaklo prilikom kreiranja ISO datoteke na USB ili prilikom same instacije na komp?? Sad sam nekoliko puta ponovo pokrenuo instalaciju i nigdje mi ne nudi opciju za PRO verziju. Gdje grijesim??
Prilikom instalacije na računalo, nije ti se pojavio ovakav prozor? Inače, Microsoft više ne izdaje posebno Home, posebno Pro ISO slike, sada je sve u jednoj, kao što sam i rekao.
Prilikom instalacije na računalo. Dakle, trebao ti se pojaviti sljedeći prozor u kojem ti se nudi verzija za instalaciju.
Toga kod mene nema.
Ja san ima Home verziju, iša san na promjenu ključa, ubacio ključ za Pro verziju, windowsi su nešto vrtili, restart i sad imam Pro verziju.
-ne.. negdje si zalutao, tj tko zna koji alat i izvor koristiš, jer normalan mctool skida normalnu home-pro-edu i uopće ne nudi ent jer to nije verzija za juzere i nije tako dostupna.
-ne.. negdje si zalutao, tj tko zna koji alat i izvor koristiš, jer normalan mctool skida normalnu home-pro-edu i uopće ne nudi ent jer to nije verzija za juzere i nije tako dostupna.
Nemam gdje zalutati, imam windows 10 4godine, koristim ga svaki dan. Instalirao sam preko 40 puta samo windows 10 i stavljao na USB. Skinem sa official microsoft stranice "media creation tool" i on mi sve napravi na sticku. Stvar je u tome što je brend računalo Lenovo i tu mi pravi problem, dok sam isti stick ubacio u drugi komp sa Asus pločom, bez ikakvih problema mi je otvorio prozor gdje biram koju verziju windowsa želim instalirat. Kod Lenovo sa njihovom matičnom pločom jednostavno preskoči taj korak nije mi jasno iz kojeg razloga. Problem sam riješio na način da sam instalirao windows preko Asus ploče i samo taj ssd ubacio u Lenovo i bez ikakvih problema radi, povukao je svoje drivere. Nikad mi se to do sad nije dogodilo, ali eto.
Pitanje, da li je to računalo tvornički došlo sa instaliranim Windows 10 Home?
Ovo pitam jer sam neki dan imao isti slučaj na HP X360 435 G7, radio sam reinstall Windowsa 10, a laptop je prije na sebi
imao predinstalirani i licencirani OEM Windows 10 Home i instalacija je odradila točno ovo što je odradila i tebi.
Po meni instalacija je morala iz UEFIja iščitati licencu za Home verziju i onda je i instalirati bez da pita za PRO,
iako da sada u samom win. upišem šifru za PRO, mogu imati i PRO.
Ovo pitam jer sam neki dan imao isti slučaj na HP X360 435 G7, radio sam reinstall Windowsa 10, a laptop je prije na sebi
imao predinstalirani i licencirani OEM Windows 10 Home i instalacija je odradila točno ovo što je odradila i tebi.
Po meni instalacija je morala iz UEFIja iščitati licencu za Home verziju i onda je i instalirati bez da pita za PRO,
Kupio sam ga nedavno, bio je HDD u njemu i Windows 10 PRO. Moguće da je tvornički došlo sa Windows 10 Home. Zanimljiv problem.
Kupio sam ga nedavno, bio je HDD u njemu i Windows 10 PRO. Moguće da je tvornički došlo sa Windows 10 Home. Zanimljiv problem.
Također bih rekao da je računalo došlo s Home verzijom jer instalacija to primjeti i onda automatski instalira verziju za koju ima ključ. Na poveznici koju sam postavio u svojoj prethodnoj poruci opisan je način na koji možeš forsirati instalaciju da instalira unaprijed odabranu verziju.
Kupio novi laptop. Stavio Windows 10 Pro na njega. Tokom instalacije nisam upisao nikakav ključ.
Sad mi u postavkama, u dijelu za aktivaciju Windowsa, piše "Windows je prijavio da na vašem uređaju nije pronađen ključ proizvoda. Kod pogreške: 0xC004F213"
Stvar je sljedeća:
PC je imao aktiviran Windows još od 2015.. Licenca je povezana s mojim MS računom. Prije pola godine dobio sam key za Workstation verziju Windowsa. Tadašnji key od PC Windowsa sam zapisao, a Workstation key stavio na PC.
Sad bi htio vratiti stari key na PC(taj iz 2015.), a ovaj Workstation staviti na laptop.
No ne mogu niti vratiti key na PC niti staviti Workstation key na laptop
EDIT:
Odjednom je prihvatio key.
Izgleda da s jednim ključem imam dvije Work stanice :D
Kupio novi laptop. Stavio Windows 10 Pro na njega. Tokom instalacije nisam upisao nikakav ključ.
Sad mi u postavkama, u dijelu za aktivaciju Windowsa, piše "Windows je prijavio da na vašem uređaju nije pronađen ključ proizvoda. Kod pogreške: 0xC004F213"
Stvar je sljedeća:
PC je imao aktiviran Windows još od 2015.. Licenca je povezana s mojim MS računom. Prije pola godine dobio sam key za Workstation verziju Windowsa. Tadašnji key od PC Windowsa sam zapisao, a Workstation key stavio na PC.
Sad bi htio vratiti stari key na PC(taj iz 2015.), a ovaj Workstation staviti na laptop.
No ne mogu niti vratiti key na PC niti staviti Workstation key na laptop
EDIT:
Odjednom je prihvatio key.
Izgleda da s jednim ključem imam dvije Work stanice :D
-win-aktivacijski (ms) serveri nisu stalno-100% dostupni, poneki prekid, par sati.. razlog može biti bilo što, nepoznat, pad 'googlea' itd.
-win workstation je dodatna licenca, ne zasebna tj to nije klasična verzija kao home-pro-edu-ent.. nego dodatno (skupo) i moraš već imati npr pro-ent aktiviran na što dodaš work licencu.
-inače se 'pravi' ws radi od servera (kernel) kojem se dodaju juzerski-fičeri kao aero-audio-theme.. i tad postane pravi ws. Prije je bilo potrebno-popularno recimo u doba nt4-server2000-2003, xp-prije w7.. ali kao potreba nestalo.
-ms je darežljiv s licencama, dozvoljava svašta ..