Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.412
|
čitano: 3.667.153
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
14 godina
neaktivan
Re: Microsoft zatvara period "besplatnog" upgrejda
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.10.2017 20:26 (Marko :D).

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 10 - općenito

Jel ima netko problem da nakon Fall Updaea više ne radi Windows Hello i čitač otisaka prsta na laptopu. Gomila ljudi prijavljuje problem ali sivonje iz MS-a ništa ne poduzimaju.

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Windows 10 - općenito
Marko :D kaže...
BlackMoon kaže...

Marko, kako ovo riješiti?

Koje? Misliš na ove nevidljive USB-ove?

Mislim na kraće ikone diskova. Ne vidi se potpuni opis

Sinoć sam lega jutros...
14 godina
neaktivan

Pola opisa fali iz razloga što su ikone pomaknute, a iz Microsofta su rekli kako je to namjerno napravljeno zbog preglednosti (da su ljudi tražili zbog toucha). Jedini način da to popraviš je da prebaciš Windowse na engleski, onda ti se pokazuje cijeli opis. 

15 godina

Pola opisa fali iz razloga što su ikone pomaknute, a iz Microsofta su rekli kako je to namjerno napravljeno zbog preglednosti (da su ljudi tražili zbog toucha). Jedini način da to popraviš je da prebaciš Windowse na engleski, onda ti se pokazuje cijeli opis. 

Ne, hvala. Ni Englez ga ne drži na hrvatskom, pa neću ni ja na engleskom...

Sinoć sam lega jutros...
14 godina
neaktivan

Kad uštekaš USB, jel ti se pojavljuje tekst ispod trake zauzeća? Meni ne i nikako to ne mogu vratiti osim formatiranjem USB-a i vraćanjem na zadane postavke. 

16 godina

Kad uštekaš USB, jel ti se pojavljuje tekst ispod trake zauzeća? Meni ne i nikako to ne mogu vratiti osim formatiranjem USB-a i vraćanjem na zadane postavke. 

Kod mene USB3 ne pokazuje, a USB 2 pokazuje...

Prodajem Fractal Node 304 za 360kn | http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
15 godina
Windows 10 - općenito

Imam tekst na USB 2.0, a 3.0 nemogu provjeriti jer nemam uređaj...

Sinoć sam lega jutros...
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

E vidiš, ovaj moj USB je 3.0 i uštekan u USB 3.0 port. Znači, nisam jedini. Odlično! 

Hvala djigi! 😉

16 godina
Windows 10 - općenito

Eto rjesen problem...

Treba skratiti ime na USB-u da ne ide u 2 reda i onda ce bit OK...

Prodajem Fractal Node 304 za 360kn | http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
3 0 hvala 2
12 godina
Windows 10 - općenito

Kako maknem windows.old..ostala je valjda win 1511 verzija..sad sam na 1709 s origigi keyem aktivirana..digital license linked to microsoft acc...za sada radi sve normalno...izbrisao kms-r@n1 i kms-r@n1hook iz win foldera i registrya...nema ga vise na kompu..ak ce me zezat napravim boot usb s 1709 i clean instal i logam se s mic acc i trebala bi ostat licenca?

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mariolla79 kaže...

Kako maknem windows.old..ostala je valjda win 1511 verzija..sad sam na 1709 s origigi keyem aktivirana..digital license linked to microsoft acc...za sada radi sve normalno...izbrisao kms-r@n1 i kms-r@n1hook iz win foldera i registrya...nema ga vise na kompu..ak ce me zezat napravim boot usb s 1709 i clean instal i logam se s mic acc i trebala bi ostat licenca?

S Disk Cleanup-om. Pokreneš ga, klikneš Cleanup system files, odabereš instalaciju i to je to.

Ako je u pitanju digitalna licenca, ključ ostaje zapisan na matičnoj, pa ti za to ne treba Microsoft račun, ali dobro ga je imati u slučaju da ćeš mijenjati hardver.

12 godina
Windows 10 - općenito

ima kakav program da je koristan recimo mozda ko ccleaner ili tak nesto,,ako je uopce koristan...imam microsoftyov anti virus...ima li sto za ocistit smece u kompu...ak me kuzis

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mariolla79 kaže...

ima kakav program da je koristan recimo mozda ko ccleaner ili tak nesto,,ako je uopce koristan...imam microsoftyov anti virus...ima li sto za ocistit smece u kompu...ak me kuzis

Settings -> System -> Storage -> Uključi Storage sense. Windows će ti automatski brisati smeće. Ako želiš instalirat program koji će brisati sve od jednom (smeće, preglednike i druge programe), onda CCleaner ili BleachBit.

Kad si spomenuo Microsoftov antivirus, misliš da imaš virusa na računalu?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 10:33 (Marko :D).
12 godina
Windows 10 - općenito

ma nemislim nego ima onaj njegov defender sto je prije na 7 bio microsoft security essentials....samo sam to i imao na 7 i nikad nista nije bilo

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Windows Defender i Microsoft Security Essentials su isti antivirusni programi samo što je na Windows 10 Windows Defender malo bogatiji...

12 godina
Windows 10 - općenito

Za sada sve radi ko urica....napravio usb ako ce trebat nanovo i sadvsam miran.... Jrl potreban bilo kakav maleware i slican program ili moze i bez toga? Win old sam isto maknuo...

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nemoj skidat sve i svašta, nemoj posjećivat nepoznate i sumnjive stranice i bit ćeš ok s Windows Defender-om. I da, omogući SmartScreen.

12 godina

Omogucen je smart..to sam i prije imao...thx

razorblade
15 godina
Windows 10 - općenito

Kako da nadem key na windowsima 10? Jel se da kako preko CMD,bez da skidam i instaliram neke programe za to? Imao sam 8-icu,napravio upgrade na 10,no sad bi isao clean install al nebi htio da mi se iz nekog razloga windowsi sami ne aktiviraju...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Odi Settings -> Update & Security -> Activation i vidi što piše. Ako ti piše Windows is activated with a digital licence, ključ ti je zapamćen po hardveru. Ako te pri instalaciji bude pitalo za ključ, klikni na I don't have a product key.

Dodatno se još možeš osigurat da se sad prijaviš s Microsoftovim računom, pa ako ti se nakon instalacije ne budu aktivirali Windowsi, samo se prijaviš i oni bi trebali biti aktivirani.

15 godina
Windows 10 - općenito

Pise da je digitalna licenca povezana s moji microsoft racunom. 

E sad,to je stariji account od firme (laptop je dugo vremena stajao po strani),znam mail i sifru od accounta,problem je kad zelim uci u taj mail koji je naveden na accountu pise da ne postoji (yahoo),dok mi u microsoft account ulazi normalno. Neznam sto su zbrkali. Je li moguće izvući key,i kod nove instalacije da ja dodam novi ili svoj account i upisem key?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sumnjam. Možeš kontaktirat Microsoft support preko live chata, pa vidjet što će ti reć.

https://support.microsoft.com/en-us/contactus/

15 godina
..

Ako je u pitanju digitalna licenca, ključ ostaje zapisan na matičnoj, pa ti za to ne treba Microsoft račun, ali dobro ga je imati u slučaju da ćeš mijenjati hardver.

:) ne.. osim ako ga flomasterom zapišeš..

ID ide u MSovu bazu.. id se generira od HWa-MBO, ako se mijenja, tad.. ovisno o licenci može proći (retail i sl) ili ne (oem-vezan u z hw). MS je blag, pušta daleko više..

a sad padobranska tema (jer je tu primjerenije.. nego pod linuxom) i nekako se nadovezuje :))

hrvooje kaže...

Trial od 90 dana je upravo to. Nakon toga je kršenje licence. 

Sure, the license agreement may say you’re not supposed to use it without a key, but Microsoft’s license agreements say all sorts of confusing things. Microsoft’s license agreement still forbids using the popular “OEM” copies of Windows 10 on PCs you build yourself. If Microsoft doesn’t want people using unactivated copies of Windows 10 for extended periods of time, it can release a system update that disables this.

https://www.howtogeek.com/244678/you-dont-need-a-product-key-to-install-and-use-windows-10/

-što je kršenje licence? MS dozvoljava, ima kontrolu nad OSom, može pokrenuti killswitch po želji. Čemu sad nakon 90 dana, ako se kao primjer uzme trail period ili ignoriranje da sad w10 nema trial period, neograničeno.

- čemu argument o nekim popularnim oem kpoijama (što god to značilo) kad govorim da imaš MSovu stranicu, DL, iso-install.. i istovremeno ti navedem da ti ne mogu ja dati iso, jer bi tad postao porat.

- i ignoriranje rečenice koju sam stavljaš, 'ako Ms to ne želi, može onemogućiti kad god to odluči..' jer je update i internet mandatoran.

- po čemu se inače razlikuju npr freeware-shareware u odnosu na isključivo komercijalan soft? .. 99% je upravo razlika za kućnog/osobno korištenje vs komercijala, upravo tako 99% takvog softa je prekršaj ako ga koristiš bez komercijalne licence u firmi dok je za kućne free .. i to je normalno, to ne sporiš kao legalno i u skladu s licencom, nasuprot ovog.. :)

ili ako misliš da je meni iz nekog razloga potrebno 'muljati/krasti' licence.. :)) što reć, ne. Ovo isključivo za juzere koji inače petljaju s bezbrojnim problemima koristeći tko zna kakve yogurtaste malware obogaćene windoze iz opskurnih izvora. Takvima jednostavno kažem, imaš Msovu stranicu, čisto, legalno, nije za firmu.. i tad se dio problema eliminira. Hoće li nakon tog juzer otići na net i kupit neki key je njegova odluka, jedanko kao što je to u slučaju neke igre i sl.

- cijena? MS na veliko, 5-10(9)-15.. do 20 $... pa ako pronađeš takvu cijenu negdje kao ebay, to je ok, nije fejk, nije pirat. Odnosno, ako je pirat, to kupac-korisnik ne može znati, provjeriti, to je posao države i regulatora dok taj key uredno aktivira OS, dakle, OK je. (u suprotnom bi MS već reagirao, može ako želi). Razika od 200 do 1000kn za licencu je isključivo stvar posrednika, pdv, marža.. pa i to da će webshop imati recimo 5-10% nižu cijenu za robu, soft.. nego klasična trgovina. Po tom kriteriju, nema smisla plaćati posrednike, čak ni državu, jer se za soft ne naplaćuje carina-porez, jer je 'znanje', osim kad postane 'roba' s police, tad ide pdv.

- hoće li netko koristiti nešto nakon npr trial90 dana.. čemu takvo pitanje? ili u čemu je tad ilegalnost? To sa zakonom nema veze. Soft nije ilegalan ili njegovo korištenje, nego je to odnos kupca i proizvođača, običan ugovor-licenca. Privatna stvar/odnos dviju strana. ... i ako primjetiš, ne postoji ni jedan jedini spor MSa protiv privatnog korisnika, dok BSA i kazne su isključivo za biz, jer biz-komercijala, mora sve imati knjiženo, R1. Državu-zakon pri tome ne zanima sama licenca, nego uredno knjigovodstvo uz normalnu zaštitu svih, pa i proizvođača softa, trgovaca. Država-zakon te kaćnjava za kršenje kaznenog zakona, npr distribuciju-pirateriju (bez odobrenja-ugovora s vlasnikom) kršenje copyrighta i sl. Legalno je samo ono što je u skladu sa zakonom. Odnos dvaju strana nije zakon, kao što to nije ni EULA, tj to je komad papira, ugovorni odnos, koji ako ne prihvaćaš, ne vrijedi kao ni svaki drugi ugovor. To nema veze s legalnošću ili ilegalnošću i treba prestati koristiti te termine (mada ih BSA-ZAMP guraju, potiču.. i oni sad mijenajju terminologiju..).

-Firma R1 računom dokazuje plaćenje time i pravo na korištenje softa u skladu s licencom. Kućni korisnik, može izaći iz trgovine i baciti račun (metar od izlaska, u kantu za smeće), nitko ga ne može tražiti račun kao dokaz ičega. Odnosno, pronađi neki slučaj koji će biti suprotan tome? Ili, ukoliko se krše uvijeti licence, tad se ta licenca gubi, ne vrijedi. Licence se ne mogu prenositi, postoje ograničenja (kao MSO-home/student kojeg nemaš pravo, jer to brani licenca, koristiti u komercijali). Istovremeno, npr njemačka, izuzetci u samim navođenjima eule, pravo prenosa oem soft licence na druge firme. Što je tad legalno? Njemci smiju, drugi ne? Jer je tako složen ugovor, država, ms, građani. Ugovor je ugovor, nije zakon, ali će se u slučaju spora stavke-uvijeti uzeti kao dio ugovora dvaju strana. Legalnost s time nema ništa, pogrešna riječ-termin.. jednako kao da ugovoriš s nekim kupnju plavog automobila i on ti isporuči crveni. Nema tu kršenja zakona, kao npr krađe auta ili neprijavi poreza, gaženje pješaka i sl., nego ugovorni odonos.

MS je vlasnik, on određuje uvijete, druga strana prihvaća ili ne. Ne možeš zato sad ti prosuđivati jel nešto ilegalno, nego to radi vlasnik i država. Ako vlasnik dozvoljava.. do the math. Nema više trial perioda, neograničeno, dok MS ne odluči drugačije, jer je on vlasnik i ima to pravo. Do tad, win može biti free za kućnog korisnika uz to da ne smije pri tome kršiti kazneni zakon, npr crackom i sl. a to je opet kao da kupiš auto i napraviš saobraćajku, nema jedno veze s drugim, kao što auto možeš i ukrasti ili posuditi, pa opet to nema veze s tim da npr prođeš kroz crveno ili imaš/nemaš vozačku odgovarajuće kategorije, npr za kamion ili avion ako imaš za B kategoriju..

Cijena ili izvor kupnje aktivacijskog keya, također ne može biti kriterij legalnosti, jer zakon ne propisuje ni jednu cijenu, niti kupac ima ikoji mehanizam provjere jel neka online trgovina legitimna ili nije. Tako da ni to nema veze s legitimnošću, za 100kn ili za 1000kn, ko pere u ulici ili s druge strane globusa. Key ako radi, tad je odobren by MS, jedini koji se to pita, ne država ili netko treći.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 13:03 (ihush).
14 godina
neaktivan

Uglavnom, ključ se veže za HW.

15 godina

uglavnom .. da/ne ako je retail licenca. Pa daj malo filtriraj odgovore, nije dovoljno da su 50% točni (jednako toliko netočni).. možeš ti to, .. i CC! :)))

+ edit: jer nevažno što se navodi kao službeno-pravila, MS duže vriejme, dozvoljava i promjenu s OEM licencom.. jednostavno, dozvoljava kao za retail, njihova odluka i ne zna se do kad, jer nije službano. (jednostavno guraju sve na w10, ostalo im je sporedno, par licecni vamo-tamo.. dijele). tao da većini će i promjena mbo proći, ali ne zna se baš uvijek i ne zna se do kad. Tako da, mada je gornja tvrdnja službeno točna, realnost je da ako imaš neki važeći key, 80% da će proći.. jer MS to dozvoljava za sad. Pa čak i kad se zove support, 0800300300 i sl. reaktivacije se odobravaju.. (mada je u svim pravilima navedeno suprotno, da se tad licenca gubi).

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 13:10 (ihush).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

uglavnom .. da/ne ako je retail licenca. Pa daj malo filtriraj odgovore, nije dovoljno da su 50% točni (jednako toliko netočni).. možeš ti to, .. i CC! :)))

Ako pričamo o nadogradnji onda se HW sigurno veže za licencu.

15 godina
ihush kaže...

nadogradnji čega? :)

i ne, obrnuto, licenca se veže za hw.. al, ok... (koliko spamamo, ne ja nego ti.. ) :))))

7 godina
neaktivan

Kada moraš biti apsolutno siguran u RH u neku pravnu odredbu, tada ćeš pronaći taj zakon u narodnim novinama plus kaj ćeš pronaći i tome prikeljiti sve naknadne nadopune i izmjene tog zakona,
i to sve ćeš raditi isključivo na webu NN jer je to jedino službeno mjesto za takve informacije ( znači, nebuš po bugu ili indexu skupljao pravno znanje jer nema nikakve garancije da je točno ono kaj piše na bugu ili indexu a narodne novine su ipak službeno glasilo i ono što tamo piše se mora primjenjivati u poslovanju, sudskim sporovima......) .

Kada govorio o pojmovima microsoft-licence-uvjeti... onda nećeš te informacije prikupljati na howtogeeek ili reddit web portalima nego ćeš te informacije prikupiti sa jedinog mjesta koje je službeno za objave i tumačenje pojmova koje smo spomenuli.

1-Početna stranica za provjeru općih uvjeta licenci, ugovora, prava korištenja......:

https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/

2-LICENCNE ODREDBE ZA MICROSOFTOV SOFTVER Windows...:

https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/Useterms_Retail_Windows_10_Croatian.htm

( Prava na instalaciju i korištenje.

Licenca.Mi ne prodajemo svoj softver ili vašu kopiju našeg softvera – mi ga samo licenciramo. Na temelju ovog ugovora dajemo vam pravo instalirati i koristiti jedan primjerak softvera na uređaju.............bla bla bla

3-Općeniti ms sporazum o uslugama....:

https://www.microsoft.com/en-US/servicesagreement/

U HR su pojmovi softvera, računalnih programa, licenci....razvučeni kroz mnoge zakone pa nije baš jednostavno dati neki brzi prikaz kako naše zakonodavstvo gleda na taj segment...:

https://narodne-novine.nn.hr/search.aspx?upit=softver&sortiraj=0&kategorija=1&rpp=10&qtype=3&pretraga=da

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 14:43 (bunker).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice