Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.894.496
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
7 godina
protjeran
Re: Windows 10 - općenito
Truljo kaže...

Sve 5, ali Rufus je za one koji znaju s njim raditi (pravilno podesiti opcije).

Šta imaš podešavat samo se sve podesi, samo ubaciš ISO i amen.

Rufus sam koristio na starijim windowsima, a otkako je desetke i MCT ne vidim koji će mi krc rufus kad svakako skidam sa MCT windowse i direktno na usb ih napravi bootabilnim.

8 godina
Znači, instalacija proradila nakon što sam isključio overclock u BIOS-u.

Ja ne razumijem
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
honor8 kaže...
Truljo kaže...

Sve 5, ali Rufus je za one koji znaju s njim raditi (pravilno podesiti opcije).

Šta imaš podešavat samo se sve podesi, samo ubaciš ISO i amen.

Rufus sam koristio na starijim windowsima, a otkako je desetke i MCT ne vidim koji će mi krc rufus kad svakako skidam sa MCT windowse i direktno na usb ih napravi bootabilnim.

Podešavaš MBR/GPT, BIOS/UEFI, ovisno o potrebi, starosti MBO, podešenosti Biosa i željenog OS-a. Dovoljno za pogriješiti ako neznaš, pogotovo sa Win 10.

Pomalo, šegavo i vajka!
11 godina
Grisha kaže...
Znači, instalacija proradila nakon što sam isključio overclock u BIOS-u.

Ja ne razumijem

Očito nije prepoznat procesor zbog overclock-a.

Pomalo, šegavo i vajka!
14 godina
neaktivan

Da, ima jedna opcija koja ima tri mogućnosti. Koristiš ili prvu ili zadnju i to je to. Ako mu prva (zadana) iz nekog razloga neće bootati, proba zadnju. Na svim računalima na kojima sam instalirao Windowse, instalirao sam ih s bootabilnog USB-a napravljenim Rufusom i to s prvom opcijom. Nikad ni najmanjeg problema.

14 godina
Jedno blesavo noob pitanje:

Uzeo sam potpuno novi PC i sad me zanima kakva je shema s win 10. Skinem s njihove stranice,stavim na usb,a onda kupim kljuc(bilo ebay ili dalje) i kad instaliram sam ukucam taj kod.

I to je to u pravilu ili moram jos nes radit?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ključ upisuješ prilikom instalacije i to je to. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.9.2017 12:43 (Marko :D).
16 godina
Marko :D kaže...
ihush kaže...
Grisha kaže...
Baš instalacija je u pitanju. Kad dođe do "Getting files ready for installation" smrzne se i nakon jedno minutu izbaci Blue screen

Meni ovo izgleda kao da imaš neispravni bootabilni medij. Skini ISO odavde, pa onda napravi bootabilni USB preko Rufusa.

-zašto rufus? što je čaroban ili nešto spešl.. i btw, već je korišten, moguć uzrok problema. mctool radi svoj posao, svi alati za izradu boot medija rade istu stvar, rufus nudi opcije koje juzer mora znati..

andi.cro kaže...

Ja bi reko : "Rufus nudi opcije koje juzer ne mora znati"

Puno lakše nešto zezneš sa Rufusom nego sa MCT-om, u biti sa mct-om nemreš niš zeznut!

Može biti i da mu je u biosu neš krivo namješteno!

Ako je Rufus bez veze i težak za korištenje, zašto onda ne Windows USB/DVD Download Tool? Još je jednostavniji za korištenje nego MCT. Odabereš ISO, klikneš USB ili DVD i voilà! 

Ja sam s MCT imao problema tj. nisam mogao napraviti bootabilni USB. Konstantno mi je dolazila error something happened i to nikako nisam mogao riješiti. Na kraju sam napravio bootabilni USB preko Rufusa za dvije minute i sve radi bez problema. 

Inače za izradu koristim taj Windows USB/DVD Download Tool, ali on se mora reinstalirat pa onda njega koristim samo kad na tom istom računalu radim reinstalaciju.

-marko, imaš kognitivnih problema... (?). Tko kaže da je Rufus bezvezan ili 'težak' za korištenje? Loš? Rufus je samo alat. .. potrebno je određeno znanje za korištenje upravo zbog opcija-mogućnosti koje nudi, dok MSov alat (svejedno koji, mct, usb2dvd..) jednostavno radi, bez mogućnosti da korisnik koji ne zna potrebne opcije išta zbrljavi.

Rufus se koristi onda kad je nešto od tih potreba POTREBNO (kao izuzetak, zbog npr starosti PCja-BIOSa i sl. tj kad se nešto mora 'kemijati'...). Svi alati rade istu stvar, nisu čak ni potrebni, jer zapravo posao obavlja sam OS. Alati-soft je samo ljepši GUI za juzere, s opcijama koje je lakše klikati nego natipkati jednako kao npr zip-rar i sl.

Početnik (nepoznata osoba na forumu, za koju ne mramo znati-pretpostaviti da ima ikakvo znanje) mctlom ne može pogriješiti, najpouzdaniji put, dok s Rufusom, već ako ništa drugo, mora pribaviti rufus (pošto je skidanje ISOa i kompletan proces na MS stranicama 'nextanje'.. eliminira se svaka mogućnost greške početnika). Napredni korisnik zna, ne treba forum, ne treba objašnjenje koja opcija i sl. Napredni može samo postaviti pitanje za konkretan problem ili dilemu.. (npr da ne mora isprobavati hrpu takvog softa nego da npr pita za preporuku..).

3n3m1 kaže...

Znao sam par puta koristiti MCT i ostale programe za ISO mount Windowsa na USB ali nijedan nije tako jednostavan,brz i siguran kao Rufus. Najsigurnije skinuti kompletan ISO,skenirati odgovarajuči USB odnosno defragmentirati ga i pustiti Rufusa da obavi svoje i voila Rufus RULE!

-što znači, jednostavan ili siguran (kao Rufus)? .. jednostavnije (i sigurnije) ne može od downloada s MSove str korištenjem mct kojim istovremeno biraš koji install (32-64, oba, home-pro, oba, jezik itd i kreiraš sam željeni ISO, dok s tim Rufus nema nikakve veze)... dok dio o defragmentaciji medija govori dovoljno o tvojoj relevantnosti u konkretnoj temi. Medij se prije izrade formatira.. defrag je besmislica.

Ne znam kako vi, ali ja nikad ne diram te opcije u Rufusu. Samo odaberem ISO pokrenem proces i sve radi.

- dakle koristiš alat, po onoj 'ne diraj'.. :) bravo, napredni juzer? Odnosno, koja razlika je mct? Shvaćaš li da postojanjem opcija, korisnik može odabrati pogrešno, kod mcta jednostavno, ne može pogriješiti.

- ako na taj način koristiš Rufus, tad ti Rufus ne treba. Tad zapravo (razlog, za pljuckanje, nepoštivanje) nisi nikakav juzer. (fuj, lažnjak..).

- ima više alata, npr izrada multiboot medija ili trpanje više installova/OSeva na jedan medij, može i live medij, može miniPE, linux.. a ti ništa ne diraš, samo klikaš next.. (užas).

Da, ima jedna opcija koja ima tri mogućnosti. Koristiš ili prvu ili zadnju i to je to. Ako mu prva (zadana) iz nekog razloga neće bootati, proba zadnju. Na svim računalima na kojima sam instalirao Windowse, instalirao sam ih s bootabilnog USB-a napravljenim Rufusom i to s prvom opcijom. Nikad ni najmanjeg problema.

- misliš ili si uvjeren, da bi mctom kreiran medij imao problema ili da bi to bilo uzrok problema-razlike? Daj šuti.. možda prođe..

Ključ upisuješ prilikom instalacije i to je to. 

-da, ili nakon isntalacije, jer se aktivacija obavlja online.. (noviji installeri, ne stari-prve verzije) dozvoljavaju preskakanje unosa keya i kasniju aktivaciju .. pod izmjena/unos (novog) keya. Ako je key sumnjiv, to je lakši način nego za vrijeme installa.

Ovako, stariji boot, stariji boot-mediji, BIOSi, prije UEFIja (GPT-MBR) bootaju na jedan način, ovisno o podršci emulacija u BIOSu, fdd-hdd-bilo što, dok je od medija USB najnoviji. Stara računala mogu imati problema, jer ne podržavaju npr USB boot medij. Tad se koriste alati tipa Rufus, jer je tad potrebno npr DVD kreirati kao npr FDD ili USB kao HDD.. i to se može Rufusom. Sva računala (BIOS) koja normalno bootaju s USBa, jednostavno ne trebaju takvu (prilagođenu) emulaciju. Problem su i stariji bootmediji, jer nemaju GPT boot, imaju samo (stariji, legacy) MBR boot. Pošto postoje dva moguća boota, pošto je i boot dio ISOa, važno je imati 'pravi' (ispravan medij, s odgovarajućim boot sektorom, oba poželjno) tj napraviti novi medij-boot, upravo skidanjem s MSovih stranica, npr ne samo win10, nego i win7, jer neki medij od prije desetak godina jednostavno nema GPT boot. Takav bi boot bootao samo kao MBR, ... nije neispravan, nego je takav, nema gpt jer nije ni postojao.

Za UEFI-GPT postoje requirementsi, npr isključivo 64bitni OS (nema npr 32bitnog, w7-8-10). Pošto je sve povezano, pošto pola početnika ne zna ni koji CPU ima, .. jednostavno, MCToolom će dobiti ispravan, bootabilan (u oba moda, gpt-mbr) medij, koji radi. Ovisno o kompatibilnosti i podešenosti BIOSa, bootat će (uobičajeno se ponudi izbor, lovite biosov bootmeni, cms, quick/express boot.. kako se već naziva i tu se može vidjeti i odabrati boot mod jer nova računala ovisno o podešenosti BIOSa mogu biti instalirana u oba moda, ovisi što korisnik želi, npr ako je to GPT ili MBR... i tad se konkretno zna koji mod, ne na ćoravo jer se tad ne zna dok ne završi installacija).

izrada nekog posebnog boot medija kao multiboota, nije tema, nije tema za početnike, .. odnosno, svaka od tih tema može biti izdvojena za sebe (i jesu ako npr install win7 i sl.).

za izradu bootabilnog medija nije (nikad, ni na jednom OSu) nužan neki dodatni alat, jer to radi OS, formatira medij, kopira i sl. Bootabilan USB stikić (kao i disketta-FDD ili CD..) se može napraviti u CMDu za par sekundi. MS nenudi više takve opcije u win, odnosno, samo i takvim installer procesima-alatima.. ali to je 'obična' ''DOS''ovska naredba kategorije format C:/s... :)

kad neki nepoznati korisnik, na forumu traži pomoć, neću mu reći da to obavi u CMDu, prekomplicirano za početnike, ali MCToolom će sigurno napraviti željeni medij, koji će sigurno biiti ispravan s oba boota. (ispravnost HWa ili podešavanje opcija BIOSa, kao i želje nisu tema-pitanje, odnosno kad postoji neki razlog, tek tad se nešto radi drugačije.. tad se ''kemija'' ne bez potrebe).

Ili ''problemi'' kad se ISO želi snimiti MSovim DVDtoUSB alatom.. kranje jednostavan, nema mogućnosti greške. .. +ali, radi siključivo s untouched medijem-ISOom.. svaki modificiran medij odbije (MS ne želi) dok to npr Rufus radi. Oni koji imaju takav problem, zapravo imaju veći problem... koriste modificiran install (i tko zna što ispod haube, kao potencijalan izvor problema, kao jedan od mogućih odgovora na probleme 'tipa-marko' s nekim updateovima i sl.).

Rufus je (samo) alat. Nema dobrog-lošeg, ima samo (ne)znanja za korištenje ovisno o potrebama. Oni koji znaju mogu, oni drugi bi mogli barem šutjeti u temi kad (u želji da) pomažu nekom drugom, početniku.. dok KISS tad kaže da je mct pravi izbor (neovisno bi li na neki drugi način bio kreiran željeni medij dok multiboot nije tema, nije za početnike..). Veći problem su početnici koji ne zanju ni npr kako podesiti BIOS da bi računalo bootalo u npr MBR modu, tad možda Rufus pomogne (kao slučajno, greška) jednostavnom eliminacijom GPTa i ostane samo MBR (ili obrnuto).. ali to je stvar korisnika koji bi ti trebao znati i podesiti kao i ISO-medija, tj njegovog boota, koji ako ne postoji (kao gpt na starijem) tad jednostavno nema i tad to nije stvar alata koji jednostavno copyra ono što postoji (nego dodatnih opcija, odnosno, sam OS može sve.. dvd2usb jednostavno to ne nudi ali mctoolom i skidanjem ISOa se to eliminira jer je novi botmedij s oba bootsektora i eliminirana je svaka modifikacija, greška-malware i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Nemam nikakvih problema i stvarno mi se ne da raspravljat. Čovjek je napravio s Rufusom, USB radi bez problema i instalacija je uspješno pokrenuta. U čemu je problem?

Nije bitno čime se izrađuje bootabilni USB - bitno je da radi. Mogao je on i preko CMD-a ako hoće, isto je, ali malo kompliciranije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.9.2017 14:03 (Marko :D).
15 godina
neaktivan

Nemam nikakvih problema i stvarno mi se ne da raspravljat. Čovjek je napravio s Rufusom, USB radi bez problema i instalacija je uspješno pokrenuta. U čemu je problem?

Markić :) kaj si na dve fronte, langsam samo langsam :)

Let them taste the triple guns... Aye, Captain
16 godina

Nije bitno čime se izrađuje bootabilni USB - bitno je da radi. Mogao je on i preko CMD-a ako hoće, isto je, ali malo kompliciranije.

- ako nije bitno, zašto stalno (forsiraš) preporučaš Rufus?

- ako se Rufusom može pogriješiti, mctoolom ne.. zašto kad KISS kaže mct.

- ako je početnik, ako sve na win-ms stranicama piše, čak na hrv .. i juzer samo treba nextati.. + ako je to 100% ispravan, legalan izvor i medij, preporučljiv način. No i dalje drviš Rufus. Što si napravio Rufusom npr neki multiboot ... pa da se pohvališ. Odnosno, tvrdiš li da bi medji nparavljen mctoolom bio neispravan dok je s rufusom ispravan..?

Zar je jedini krieterij koji imaš, to što Rufus nije MSov alat? (time da je bolji ili što već.. čudotvoran?).

Navedi jedan primjer da nije HW kompatibilnost (ili postavke BIOSa) problem, nego da je to problem izrade MCToolom, da to Rufus ''fixa''.. ? Odnosno, kad navedeš da je čovjek napravio rufusom, što bi se promijenilo da je napravio mctoolom (a takva rečenica-formulacija implicira da je rufus napravio nešto čudotvornog..).

Rufus je alat. Čekić. Zabiti čavao može, za nešto drugo nije, odnosno samo fahidioti će sve prvo opaliti čekićem... jer eto, tako su nešto jednom napravili i radilo im je. Tako su se nekad popravljali npr televizori, odmjereni udarac dlanom..

Ako želiš biti napredniji korisnik, nauči, argumentiraj, ''nešto''.. ne ovako papagajski ponavljati, ne gutati preporuke s interneta jer eto, negdje netko je nešto napravio Rufusom.. nasuprot, kad postoji razlog, tad je rufus odličan. (provjeri, jesam li igdje protiv rufusa u smislu da nije dobar, nekog softa, OSa.. osim kad je besmisleno, kao red prije defragmentacija pri izradi medija..).

Možeš li shvatiti, da je za nepoznatog korisnika, prosječnog, početnika, izrada boot medija preporučjivija korištenjem MSove web stranice i nextanjem (to uključuje i mct, naravno s funkcionalnog ms-win osa, linux juzer mora na drugi način). Tom procedurom će korisnik skinuti posljednju winver, ispravan-čist-untouched install medij, radti će u svim slučajevima neovisno o mogućnosti BIOSa uefi-legacy. Rufus s tim nema veze.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Rufus preporučujem iz vlastitih iskustava. S MCT-om baš i nisam imao dobra iskustva jer mi konstantno baca Something happened. Za to isto nisam pronašao rješenje nigdje. Eto zato preporučujem Rufus. Preporučujem i Windows USB/DVD Download Tool jer je isto tako dobar program, ali mi u tom trenutku nije pao na pamet, a i vidio sam da je kolega već koristio Rufus!

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.9.2017 14:29 (Marko :D).
8 godina
Nakon što sam instalirao Win10, skinuo zadnji update i stavio zadnji drivere za grafičku, komp se smrzne svako malo i jedino što mogu ne prisilno ga isključiti.

Ako imam sreće, izdrži 30 minuta, a uglavnom izdrži puno manje.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pogledaj što kaže Event Viewer.

17 godina
Grisha kaže...
Nakon što sam instalirao Win10, skinuo zadnji update i stavio zadnji drivere za grafičku, komp se smrzne svako malo i jedino što mogu ne prisilno ga isključiti.

Ako imam sreće, izdrži 30 minuta, a uglavnom izdrži puno manje.

Pogledaj što kaže Event Viewer.

...ili neka pogleda u:

Control Panel\All Control Panel Items\Security and Maintenance\Reliability Monitor

Prodajem Fractal Node 304 za 400kn | http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
8 godina
Windows 10 - općenito

Pogledao i jedno i drugo. Šta im to sve znači, pojma nemam.

Ovo sam sve odradio, ali i dalje isto

https://www.drivereasy.com/knowledge/solved-windows-10-freezes-locks-up-randomly-easily/

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.9.2017 17:40 (Grisha).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
djigibao kaže...

...ili neka pogleda u:

Control Panel\All Control Panel Items\Security and Maintenance\Reliability Monitor

Reliability monitor pokazuje samo kada se i koja aplikacija srušila. Ne pokazuje nikakve detalje i ostale događaje.

Grisha kaže...

Pogledao i jedno i drugo. Šta im to sve znači, pojma nemam.

U lijevom sidebaru klikni na Administrative events.

8 godina
Windows 10 - općenito

evo ga

ili trebaš detaljnije?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Bilo bi dobro detaljnije, ali nema veze.

Ajde otvori CMD kao administrator i upiši sfc /scannow, te stisni enter. Pričekaj da proces završi i ako ima popravljenih pogrešaka, restartaj računalo. Da li ti se to događalo prije nego što si instalirao drivere?

8 godina
Već sam to u CMD-u radio, ništa nije našao. Sad kada sam krenuo opet, istog trena kad sam stisnuo enter, sve se smrzlo.

Zadnja dva-tri puta ne samo da se smrzne nego se i izgubi slika i monitor izgubi vezu s kompom. Driveri grafičke su najnoviji.

Događalo se i prije instalacije drivera.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Možda je problem u hardveru, probaj testirati ram i hdd.

Pomalo, šegavo i vajka!
8 godina
RAM je testiran po načinu koji je na linku kojeg sam gore ostavio.

Neki prijedlog za testiranje HDD-a. On mi i je sumnjiv.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

HDD možeš testirati s Hard Disk Sentinel i HD Tune Pro (preporučeno je s oba). Prvo skini portable verziju HD Sentinela, pa nam pošalji screenshot da vidimo što kaže. Onda skini HD Tune Pro, pokreni Error scan (maknuti kvačicu s Quick scan), pa nam možeš poslati i screenshot od njega. 

RAM je najbolje testirati s programom Memtest86+. Lijepo napraviš bootabilni USB i napraviš testiranje s njime. Ali ako si već testirao s Windowsovim alatom, nema veze.

Ako je s hardverom sve u redu, napravi clean boot i vidi da li ti se računalo smrzava onda.

https://support.microsoft.com/en-us/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

Ako ti se tada ne smrzava, nešto od instaliranog izaziva smrzavanje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.9.2017 18:16 (Marko :D).

0 0 hvala 0
8 godina
Windows 10 - općenito

Hard Disk Sentinel kaye ovo. Pod Logs i Alerts nema nista

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Po HD Sentinel je disk u izvrsnom stanju. Hoćeš napraviti još onaj Error scan ili?

8 godina
Windows 10 - općenito

Ide sad Error scan

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Grisha kaže...

Ide sad Error scan

Ajde, pa kad završi, napravi onaj clean boot. 

8 godina
Trenutno je na negdje 25% i svi kvadratići su zeleni.

Ono što piše za clean boot da se isključi, to sam poisključivao i sada je tako dok se ovo radi. Zasad ide.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Grisha kaže...
Trenutno je na negdje 25% i svi kvadratići su zeleni.

Ono što piše za clean boot da se isključi, to sam poisključivao i sada je tako dok se ovo radi. Zasad ide.

Ček, jesi li poslije isključivanja restartao računalo? Ako nisi, trebao bi jer ovako nema učinka. Ako jesi i ne smrzava se, neki program radi probleme.

8 godina
Windows 10 - općenito

restartao sam, naravno

pod servies su programi sa slike, pod startup samo njegov defender

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice