Windows 10 kupnja OEM licence

poruka: 8
|
čitano: 7.917
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Nadam se da će mi netko pomoći u razriješavanju situacije.

Kupio bi novo računalo koje bi koristio u poslu, odnosno složio ga sam od komponenti i od distributera kupio WIndows 10 Home OEM licencu, što mi je najpovoljnije ukoliko usporedimo cijenu OEM licence sa Retail licencom.

Od distributera sam dobio informaciju da to može ići i da je legalno i ispravno, dok od sistem integratora i MS partnera dobivam informaciju da "je" i "nije". Na što mi kažu da je "ispravnije" kupiti Retail licencu, koja je kod njih 50% skuplja, a nude mi 15% popusta.

Što sad?

NAPOMENA: Ne licenciram postojeće računalo, nego kupujem novo kod istog dobavljača kao i OEM licencu. Dakle, sve zajedno će se nalaziti na računu, ukoliko je to bitno.

Možete vidjeti više: download car games | bike racing games free | tokyo street racing download

[url=http://www.splaygame.net/board-games-free-online]board games free[/url]
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2016 5:45 (ngomaichi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pravno je ovako: oem licenca je ok samo za os isporučen ("predinstaliran") s gotovim (složenim) računalom. odvojeno je dopušteno prodavati samo retail verziju. naravno, kod nas trgovce za to boli qqruz pa oem licence prodaju odvojeno, kao retail (koje u osnovi i ne možeš kupiti). dakle, sve dok na stroju imaš naljepnicu serijskog broja os-a koji je ugrađen u računalo, sve je formalno ok (kao da su ti instalirali u trgovini) i nitko ti ne može dokazivati da si sam složio računalo i naknadno kupio oem. bandi je ionak bitno da je legalno (u smislu da nije piratska verzija), iako zapravo nije, jer bi trebao platiti više (a nisi blesav, kad ti već nude za manje). rupa do rupe - zakon/cesta/žena/sir. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Windows 10 kupnja OEM licence
ngomaichi kaže...

Od distributera sam dobio informaciju da to može ići i da je legalno i ispravno, dok od sistem integratora i MS partnera dobivam informaciju da "je" i "nije". Na što mi kažu da je "ispravnije" kupiti Retail licencu, koja je kod njih 50% skuplja, a nude mi 15% popusta.

U licenci pod 1.f. piše "“System Builder” means an original equipment manufacturer, an assembler, a refurbisher, or a software preinstaller that sells the Customer System(s) to a third party."

Shodno tome, ako sam sebi instaliraš OS, onda to ne radiš trećoj strani, pa se ne bi mogao smatrati System Builderom. S druge strane, prema tome bi ispadalo da si ni jedna firma, pa makar imala informatički odjel, ne bi smjela kupiti komponente, sastaviti računalo i na njega instalirati OEM verziju Windowsa.

Nisam detaljno proučavao licencu - možda mi je nešto promaklo...

Treba zapravo reći da si nepotrebno kompliciraš život. Zar ti nije jednostavnije kupiti gotovo računalo (sastavljeno od izabranih komponenti) s OEM Windowsima? Tako si 100% legalan i nećeš se morati opterećivati s rješavanjem problema ako je neka komponenta neispravna ili nekompatibilna s drugima ili neki driver ne štima. Pa si poslije ugrađuj u računalo što te volja (garancija na komponente bi ti trebala ostati i nakon otvaranja računala - ako ti konkretna trgovina to ne nudi, odi u drugu).

13 godina
neaktivan
Ako si kupio komponente i OS od istog dobavljaca, nitko nemoze dokazat da si ti to slozio ili oni i da su oni ili ti instalirali taj OS na racunalo, sve dok postoji naljepnica i dok god na istom racunu di su komponente stoji i stavka WINDOWS.
Tako da sto se tice eventualne inspekcije. Sve je u potpunosti legalno.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
17 godina
moderator
PC - stručnjak kaže...
Ako si kupio komponente i OS od istog dobavljaca, nitko nemoze dokazat da si ti to slozio ili oni i da su oni ili ti instalirali taj OS na racunalo, sve dok postoji naljepnica i dok god na istom racunu di su komponente stoji i stavka WINDOWS.
Tako da sto se tice eventualne inspekcije. Sve je u potpunosti legalno.

Cijela poanta njegovog problema je u tome što ne namjerava kupiti komponente i OS od istog dobavljača, odnosno komponente želi kupiti od više dobavljača. A OEM OS po licenci ide za novo računalo ("potpuni sustav"), ne za komponente kao takve:

“Customer System” means a fully assembled computer system that includes a CPU, a motherboard, a power supply, an internally mounted NAND or revolving magnetic-based hard drive, and a case. 

Tako da je vezivanje OEM verzije Windowsa uz komponente - kršenje licence.

Kako se čini, sam svoj System Builder si mogao biti s Windowsima XP i Vistom, no sa 7-icom više nisi. Onda s 8-icom opet jesi, ali s 8.1 i 10 opet nisi. izvor, izvor.

16 godina
mbaksa kaže...
ngomaichi kaže...

U licenci pod 1.f. piše "“System Builder” means an original equipment manufacturer, an assembler, a refurbisher, or a software preinstaller that sells the Customer System(s) to a third party."

Shodno tome, ako sam sebi instaliraš OS, onda to ne radiš trećoj strani, pa se ne bi mogao smatrati System Builderom. S druge strane, prema tome bi ispadalo da si ni jedna firma, pa makar imala informatički odjel, ne bi smjela kupiti komponente, sastaviti računalo i na njega instalirati OEM verziju Windowsa.

Nisam detaljno proučavao licencu - možda mi je nešto promaklo...

Treba zapravo reći da si nepotrebno kompliciraš život. Zar ti nije jednostavnije kupiti gotovo računalo (sastavljeno od izabranih komponenti) s OEM Windowsima? Tako si 100% legalan i nećeš se morati opterećivati s rješavanjem problema ako je neka komponenta neispravna ili nekompatibilna s drugima ili neki driver ne štima. Pa si poslije ugrađuj u računalo što te volja (garancija na komponente bi ti trebala ostati i nakon otvaranja računala - ako ti konkretna trgovina to ne nudi, odi u drugu).

-točno (precizno) čitanje EULAe.

- i (napokon) odgovor trgovca i MSa koji su oba točni. :)) ovisno s čije strane se gleda.

MSov odgovor ne smije biti drugačiji, zapravo se ni OEM ne bi smio uopće nalaziti u maloprodaji... a prodaje se u cijelom svijetu. MS to zna, tolerira i formalno ne supporta (supporta OEM) ali u stvarnosti supportaju npr key za reaktivaciju i sl.. jer stoje iza toga svega. (samo to ne smiju formalno reči kad ih se pita, zbog Msove EULAe..).

.. a EUALa? Bezvriejdan komad papira.. no ne vrijedi se natezati oko licence.

npr na online upti kad je kupljeno računalo-HW (ne mora biti cijelo računalo, MS dozvoljava 30 dana), jednostavno odgovoriš jučer (a MS nema nikakav mehanizam provjere).. i kupiš licencu-key direktno od MSa. :)

Zakon, inspektorat.. (neki znaju te sitnice, žele neku pinkicu sa strane..) to ih se ne tiče, zakon nema ništa s OEM-Retail i sl uvijetima. Sve što je firmino mora biti pokriveno papirom (račun, licenca).. a datum je pri tome sporedan ili tip licence.

Točno, ako prije otvaranja kutije OEMa, kažemo sami sebi, ja sam sysbuilder, tad je po EULAi sve OK. Treća strana je za daljnju prodaju, u ovom slučaju nevažan uvijet, nema veze sa zakonom, inspektorom.. pogotovo što se key za OEM može kupiti, legalno.. u trgovini.

Ukoliko bi zakon-inspektor imali primjedbi, tad se prvo moraju ukloniti-zabraniti svi OEM paketi u maloprodaji. Pogledajte police, jasnije?

ako se baš želi 'mak na konac', mogu flomasterom napisati 'brand' ''mojPC'' i reči evo to je moj OEM :) što zakon ima s tim?

+btw, do w8 je bila naljepnica, nju je OEM morao nalijepiti na konkretno mjesto na kućištu ovisno o desktop-pizzabox-laptop.. upravo zbog vezanja licence uz HW, od osmice tog nema.. osim winlogoa, nije uvijet licence, licenca važi, dok je EULA nevažna tj nije zakon i inspektor se ne može pozivati na EULAu (isključivo na zakon države).

+ na kraju, inspektor nema veze s licencama.. on može prijaviti nagležnima-zainteresiranima (vlasnik ili predstavnik) on kažnjava zbog nemanja urednih papira, a locenca je stvar privatne tužbe vlanika (klasičan spor, na klasičnom sudu po podignutoj optužnici, ne po sili krivičnog zakona što bi bilo za crack, pirateriju, torrentiranje itd. kršenje ZAMPa i sl).

Treba razlikovati 'piratske' i licencirane-aktivirane (ne krejkane yogurte), npr po tome prolazi li aktivaciju i ima li firma račun (osobno se ne mora imati račun, možete ga baciti izlaskom iz trgovine). Genuine logo, online aktivacija .. to je jedino relevantno, to po MSu prolazi. Da ne žele (da ne odobravaju OEM) tad to nebi prolazilo. Imaš genuine, to je valjana licenca.. .. (da ne krenemo u priču, npr MSO-home&student, nije za komercijalnu i to piše u licenci).

firma može biti kažnjena isključivo ako nema račune-papire (za sve unutar firme) poslovni prekršaj ili ono pod 'piraterija' (po sasvim drugom kaznenom zakonu). Photoshop npr? Ako nema key-licencu i ako nije trial (ni trial nije dozvoljen u komercijali ali se tolerira test, kazna nije trenutna, nego se da rok..) .. tad je naravno krejknut, a tad ide kazneni zakon (koji s vlasnikmom i privatnom tužbom nema veze, automatizam). To je ono što juzeri nikako da razumiju. Nije isto imati-nemati dozvolu, nije isto urkasti-provaliti.. licenca-SW-auto.. isto/slično.

EULA nije zakon, inspektor nema ništa sa soft-licencom (prjavljuje nadležnima zatečeno stanje, npr BSA-vlasnik). Tek 'piraterijom' postaje 'nadležan'. .. a svakom je mito mio i zna da je svima lakše tako rješit stvar.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.7.2016 12:14 (ihush).
15 godina

jedino je zaheb što se OEM licenca veže za hardware tj najčešće matičnu ploču i ako trebaš promijeniti matičnu key više ne vrijedi.

jeli to istina?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Istina, ali napravis se tumpav, nazoves MS i kazes da ti se nece aktivirat nakon reinstalacije, oni tamk poniste prijasnje aktivacije i vozi dalje.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice