Win.7 x64 Home Basic 4.00 GB ( 3.25GB usable )?!?

poruka: 17
|
čitano: 6.714
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Kao što u naslovu piše...

Zašto mi ne adresira svih 4GB ???

Shvaćam da ne može na 32bit OS-u ali ovo je x64!!!

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 12:23 (andi.cro).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Win.7 x64 Home Basic 4.00 GB ( 3.25GB usable )

Možda je problem u MBO. Koliko ona podržava? Možda je ovih 0.75 posudila grafička ili nešto slično.

x32 (x86) podržava više od 4GB RAMa, stvar je u licenci. Pogledaj koliko naprimjer podržava Win 2008 Datacenter x32 (x86) - http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28VS.85%29.aspx#physical_memory_limits_windows_server_2008

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina

Imam GIGABYTE: GA-MA69VM-S2 koja podržava do 16GB memorije!

Volio bih također znati koji procesor još mogu staviti na nju a da je što jači/brži/bolji...{#}

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 17:22 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2500

...sve koje vidis ovdje.... samo moras ovratit paznju na potrosnju radi napajanja i ostatka konfiguracije, te update - at bios ako prijasnja verzija kojim slucajem ne podrzava...

14 godina
Sto posto ti je integrirana grafa uzela ostatak
Zaradite novce http://bux.ratovi.net/?r=robimarko
14 godina

I ja imam isti problem.
Winodws 7 Ultimate x64, samo 3,75 GB iskoristivo (a imam 4GB).

Matična podržava 16GB.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Integrirana grafa uzima ostatak
Zaradite novce http://bux.ratovi.net/?r=robimarko
15 godina
robimarko kaže...

Imam ATI HD6790 sa 1GB GDDR5 RAM !!!

Zašto bi grafa uzimala nešto od fizičkih RAM-a???

Kako se to može riješiti???

Jel tako? Tako je!!!
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
robimarko kaže...

Imam ATI HD6790 sa 1GB GDDR5 RAM !!!

Zašto bi grafa uzimala nešto od fizičkih RAM-a???

Kako se to može riješiti???

Zato sto je vjerojatno u BIOS-u nisi iskljucia vec ti i dalje radi...

Otidji u BIOS i tamo iskljuci koristenje integrirane graficke...

16 godina
andi.cro kaže...

Kao što u naslovu piše...

Zašto mi ne adresira svih 4GB ???

Shvaćam da ne može na 32bit OS-u ali ovo je x64!!!

kriteriji za iskoristivost RAMa. (po važnosti)

1.) MBO tj. chipset kao glavni kriterij (u ovom slučaju =16GB).

2.) BIOS, tj. memory remaping opcija u BIOSu može biti namjerno onemogućena, npr notebook (namjerna ograničenja) ponekad flashanje pomogne, ugl. treba podesiti.

3.) CPU u zadnjih 10god. su većina x64, ali to nema veze s adresiranjem RAMa, većina je PAE-36 do 40bit (max 48). Obično je razlika redom: Atom-Celeron-Pentium-Xeon dok AMDovi ugl imaju manje ograničenja, recimo 16-32GB. Xeon do 288GB

4.) OS, tj namjerno ograničenje. Uvjek user verzija može manje nego neka 'jača'. Trenutno je x64 ugl na 16-32GB (CPU-MBO-Win), dok su x32 'smijeh'.. iskoristiv RAM u rasponu od 2.7-3.5GB koje običan patch (+4GB) rješava (jednako kao server kernel =32-192GB). ... Kad se pogleda u taskmanageru, taj dio je označen kao 'system reserved'.

- sasvim nevezano, integrirana VGA, naravno uzima dio RAMa, ovisi o opcijama u BIOSu ali (još više) o driveru. Čak i diskretne VGA iz 'famozne' hyper-turbo-cache i sl naziva... koriste dio RAMa, nema opcije za isključivanje (osim baciti je u smeće i stavit pravu VGA ili trpiti krađu RAMa koji nikad takva VGA neće iskoristiti...).

- konkretan slučaj, treba uključii remaping (ako u BIOSu nema opciju, može biti automatski, ako je RAM dodavan, samo ući u BIOS i sejvati da bi BIOS aktivirao ostatak).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 19:20 (ihush).
16 godina
odjavljen
ihush kaže...
- sasvim nevezano, integrirana VGA, naravno uzima dio RAMa, ovisi o opcijama u BIOSu ali (još više) o driveru. Čak i diskretne VGA iz 'famozne' hyper-turbo-cache i sl naziva... koriste dio RAMa, nema opcije za isključivanje (osim baciti je u smeće i stavit pravu VGA ili trpiti krađu RAMa koji nikad takva VGA neće iskoristiti...).

Ovo je ja mislim nvidia prva uvela i to obično rade sa budget karticama tipa 8400 i sl. koje kao što ihush kaže rezerviraju dio RAMa iako ga nikad neće koristiti. Nerijetko znaju povući onoliko RAMa koliko imaju onboard (od 128 naviše).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
15 godina

@Ihush

Evo SS, na to si mislio?

Jel tako? Tako je!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
andi.cro kaže...

@Ihush

Evo SS, na to si mislio?

(da, to je reserved.. by, MS)

- ne možeš 'smanjiti' na x64, to je automatika. Reset BIOSa, uključi remap (ako postoji), save. ... ako si već nešto petljao s msconfig provjeri i vrati originalne postavke.

- ako nema promjene (rezervirano) tad je takav chipset. (ili nešto što mi ne pada na pament trenutno.. osim provjeriti točne podatke za chipset i prolistati manual.) ... i da, ako je npr MBO-Gigabyte, u BIOSu CTRL+F1... pa traži.

Na x32, patch sve rješava, ali chipset mora podržavati više od 4GB (podrazumijeva se 8GB ili više).

Sum_of_all_fears kaže...
... Nerijetko znaju povući onoliko RAMa koliko imaju onboard (od 128 naviše).

- zna povuči do 1.7GB (više nisam vidio), što je inače std. granica za većinu igara od 2GB granice... to je neslužbeni max VGA-RAMa na starijim igrama (možda rusty ima neki noviji/točniji nfo..)

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 20:55 (ihush).
15 godina

Riješio stvar {#}

U "msconfig" sam samo vratio na "Normal Startup" i obavijest o ( 3.25 GB usable ) je nestala!!!

Hvala svima a posebno @ihush-u ( jer mi je spomenuo reset mscfg ) na pomoći {#}

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 22:43 (andi.cro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
andi.cro kaže...

Riješio stvar {#}

U "msconfig" sam samo vratio na "Normal Startup" i obavijest o ( 3.25 GB usable ) je nestala!!!

.... 

- žalosno je samo koliko dezinformacija raznih 'znalaca' upravo u vezi msconfiga, pošto se to već poslovično prenosi forumskim temama, ponekad uzaludno VIČEM ... ponekad ipak pomogne.

- objašnjenje, normal startup defaultno omogućuje /PAE, to je preduvijet...

.. i ovdije postoji dosta ovakvih tema, bilo bi poželjno da jednog dana MODovi p(r)očiste jer tko god pokuša traženjem u postojećim temama doći do rješenja upravo će (pogrešan) odgovor biti msconfig.

Smisao msconfiga je 'diagnostic start' kao privremeno sredstvo dok se rješava problem, ne kao normalna opcija. Useri ga nikad nebi trebali dirati. (ni jedan razlog ZA, postoje drugi alati za takve stvari).

15 godina

Da li bih mogao staviti na slici obilježen proc sa AM2+ socketom na moju matičnu?

Ovdje kaže da mogu ali ne znam šta znači to "System bus speed" sa 5200 MT/s na 2000 MT/s. Jel to jako važno? 

Jel tako? Tako je!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 0:01 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
andi.cro kaže...

Da li bih mogao staviti na slici obilježen proc sa AM2+ socketom na moju matičnu?

..

Ovdje kaže da mogu ali ne znam šta znači to "System bus speed" sa 5200 MT/s na 2000 MT/s. Jel to jako važno? 

-provjeri reviziju (PCB) piše na gornjem lijevom uglu. na pict je za rev.1.0 (to je ponekad i jedina revizija). Recimo da je ta ver., radi s odgovarajućim BIOSom (i novijim).

-HT.. teško je biti konkretan. Po brojkama je velika razlika, u radu ne toliko. Ipak, postane važno kad imaš jak CPU, puno RAMa, zvijer od VGA (SLI-Cross), diskove u RAIDu itd.. tad je propustnost bitna.

-.. najlakše je usporediti s VGA tj koliko bitna sabirnica, slab GPU nema koristi od 256bita, dok bi jak GPU na 64 imao bottleneck.

Više je pitanje dali stvarno trebaš novi-jači CPU ili kompletan sistem. Novija MBO uvjek ima i druge prednosti (SATA-USB...).

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 0:34 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice