jel mi može netko objasniti malo detaljnije što je ovo: ReadyBoost u XP-u i Visti..........
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
koliko ja znam ti podrzavaju neki USB-ovi ali samo na Visti...to je, kratko receno, nadopuna RAM i koristi se memorija sa USB-a...maksimalna iskoristivost je 4 GB makar imao USB od 32 GB...nemoze se tretirat kao RAM memorija bas, ali moze kao zamjenska...znaci kad ponestane RAM-a on se aktivira
ništa posebno.
Kad potrošiš ram onda windowsi počnu koristiti virtualnu memoriju na hardu, koji je puno sporiji od rama, u principu virtualna memorija na hardu je pagefile.sys datoteka u koju windowsi zapisuju stvari koje bi zapisivali u ram, ali pošto se sav ram zapunio onda to zapisuju u tu datoteku.
Naravno onda hard rošta ko sto vragova windowsi se usporavaju i slična sranja.
E kad nestane rama onda bi tu trebao kao uskočiti readyboost, stvar je ista ko i kod pagefilea.sys na hardu, jedino što je u ovom slučaju datoteka na usb sticku, koji je puno brži od harda.Stvar u teoriji funkcionira.Ali praksa je nešto sasvim drugo, ja sam uključio readyboost na laptopu i nisam zamjetio nikakvo posebno ubrzanje, ali danas kad svaki komp ima barem 1GB memorije readyboost nije potreban.
Ako imaš 1GB rama i tako se ne isplati stavljati Vistu, a ako imaš 2 GB onda ti readyboost ne treba jer ćeš doma teško potrošiti 2GB rama, pa da ti windowsi počnu masivno koristiti virtualnu memoriju (windowsi uvijek koriste virtualnu memoriju ali ne intenzivno).
Eh da za kraj, readyboost ne možeš koristiti sa svakim usb stickom, da bi mogao, usb stick mora biti high speed, tj memorija na njemu mora biti, znam da je ovo malo komplicirano, ali često imaš stikove koje kombiniraju high speed i low speed memoriju, radi jeftinoće pri izradi, ni takvi usb stickovi u pravilu neće funkcionirati za readyboost, može se nešto smućkati kod registryja pa ide, ali onda nema svrhe koristiti readyboost na takvim stickovima.
ok.. čuo sam da je to dobro kao imaš stariji komp s manje od 1GB rama... primjetio sam da neki usb stikovi imaju podršku za readyboost a neki nemaju i znao sam da to ne mogu svi stikovi... a taj ReadyBoost se može koristiti i na XP-u ako imaš program eBoostr......
ok u svakom slučaju hvala na odgovorima..... e da ne otvaram novu temu bezveze čuo sam da nekako možeš napraviti da se windowsi dižu s usb stika i da je to brže nego kad se diže s harda... ovo me zanima zato što imam jedan stariji komp pa da li se dobiju malo veće perfomanse....
a taj ReadyBoost se može koristiti i na XP-u ako imaš program eBoostr......
da u pravu si nije freeware.....
na koju foru eBoost radi....jel mos malo pajasnit jel treba sta prebacit na njega ili on sam ocita ili...