pozdrav ewo trebam jaranu podic windows na nekom starom kompu nabavio je hard disk a na njemu ima win98 i sad bi stavili winxp i problem nastaje kad spojim dvd citac ona kad ucitava hdd pise sve not detected a kad iskljucim dvd pokazuje hdd i odem u bios napravim first boot device stavim cdrom i to spremim i tamo mi opet piše da boot boot from floppy a flopya nigdje u kompu.Svaka pomoc je dobro došla
Problem sa podizanjem windowsa
- poruka: 28
- |
- čitano: 3.173
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
probaj jumpere prebacivat Slave i Masters, provjeri pata ili sata spajanje kablova. Ako si iskljućio DVD čitac nemožeš staviti da ti bota sa cdroma.Stavi first boot hdd. Na DVD čitaću probaj prebaciti jumper na masters pa onda spoji.
ma sve je dobro i ata su kablovi jumper je dobro stavit neznam koji mu je
podigni win98 sa hdd i instaliraj dvd čitač, pa onda probaj instalirat winxp, ako znaš dalje onda dobro ako ne onda restartaj i postavi first boot cdrom removable i digni opet win98 pa stawi cd xp i restartzaj da krene instalacija.
hvala na odgovoru ali ja kad stavim sve to kako si reko opet nece i odmah ucitava win98 nikako da pocme da ucitava winxp sa cd-a citac radi super isproban u mom kompu

ma nije u kablu ta maticna je neko vrijeme stojala ali ne u kutiji od maticne nego u ormaru :D
a jesi probao s drugim kablom?
ma jesam i nece samo me zivcira

ma pregledo sve po biosu i opet ništa ali kad iskljucim dvd citac onda komp prepozna hdd i tako na drugom citacu a kad spojim citac onda ništa ne prepoznaje
Garant jumperi!
Daj provjeri jel ti hard na master a rom na slave!
hard je na master a za citac neznam iza nema ono da pokazuje kako stavit slave i master ali citac je sto posto uredu u drugom kompu tako radi a vamo nece da ga hebes
hard je na master a za citac neznam iza nema ono da pokazuje kako stavit slave i master ali citac je sto posto uredu u drugom kompu tako radi a vamo nece da ga hebes
Mislim da je problem upravo u tome.
Citac kazes nema jumpere,on je vjerovatno sam po sebi master.
Ako nemas u maticno drugi ata utor,da spojis svaki posebno,prebacivaj jumper na hardu,probaj njega na slave.
oke probat cu sa 2 kabla pa cemo vidit šta kaze ali na citacu neznam kako stavit slave da bude jer nema onog da pokaze kako jbga
da ja to sve slikam ako bi šta pomoglo
pogledaj da li na win98 u device manageru stoji dvd rom ili cd rom ili možda flopy. hmmm. Ako na Bios ne prepozna tip DVD čitač, vjerovatno da nije dobro spojen sa SATA ili IDE kabelom. Ugasi komp, otvori konfu, ištekaj kabal od DVD čitača i ponovo uštekaj i isti kabel kojim se povezuje matičnu ploču i taj isti ištekaj i uštekaj i kod napajanje kabel što ide na DVd čitač isto tako ištekaj pa uštekaj i probaj dali radi i trebalo bi radit. Ako radi i prepozna,onda je sve uredu. Ako ne, probaj taj DVd čitač testirati na drugom računalu ako radi. Moguća greška u kabelu
pogledaj da li na win98 u device manageru stoji dvd rom ili cd rom ili možda flopy. hmmm
.... windows nema ama bas NIKAKVE veze s bootanjem s floppy/cd drivea!
pogledaj da li na win98 u device manageru stoji dvd rom ili cd rom ili možda flopy. hmmm
.... windows nema ama bas NIKAKVE veze s bootanjem s floppy/cd drivea!
Pogledaj gornje postove čovjek govori da nema floppy a u biosu mu pokazuje da ima. Od kuda da bota cd rom ako nema prepoznat hardver.
to mi se nikad nije desilo mislim to nije moj komp pravim jednom jaranu
Prvo stavi jumper na HDD-u na Master, a onda postavi Slave na dvd citacu ako nisi siguran koji je jumper Slave na DVD citacu onda postavi postavi na prvo mjesto na jumperu ako ti i dalje ne radi postavi ga na drugo mjesto ako ni na drugom mjestu ne radi postavi ga na trece mjesto na jednom ce ti morat radit a kad ti proradi samo stavis da ti prvo boota sa cd-a i dalje pretpostavljan znas sam sretno sa windowsima
probavo sam svakako ali neide i sa drugim kablovima i nece
ewo problem riješen hvala svima na odgovorima
ewo problem riješen hvala svima na odgovorima
Inace,red je da nam kazes kako si rjesio!
hahah sve odspojio i napravio cmos spojio sve ponovno i radi kao bombon
hahah sve odspojio i napravio cmos spojio sve ponovno i radi kao bombon
bonbon
isti K***c