Particije na xp-u prilikom instalacije

poruka: 8
|
čitano: 2.855
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Pozdrav svima,

prilikom instalacije xp-a, koju radim periodički svakih nekoliko mjeseci do godinu dana, javlja se problem prilikom instalacije na particiju. Naime ukoliko su mi oba diska spojena, te odaberem na prvom disku particiju (20GB) da ju se izbriše te da se napravi nova te formatira i započne instalacija, prilikom prvog pokretanja Windowsa, sistemska particija neće imati drive letter c: , nego neki drugi, tj. drugi disk koji mi služi za storage će dobiti oznaku c:. Na žalost to se ne da promjeniti u control panelu, jer se normalno ne dopušta izmjena drive letter-a na sistemskoj particiji. Znači mene zanima kako prilikom instalacije namjestiti da se normalno instaliraju windowsi, te da oni budu instalirani na c: . Ovo sam donekle znao rješavati da ištekam drugi disk, te da izbrišem particije na prvom disku (dvije ukupno), te na taj način dobim ispražnjen cijeli prvi disk i na taj način sve ostane kako treba. Nažalost znalo mi se dogoditi da izgubim podatke na drugom disku prilikom ištekavanja, tako da bi to ubuduće izbjegao.

Unaprijed zahvaljujem na pomoći!!!

SonGoku

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Particije na xp-u prilikom instalacije

up

17 godina
neaktivan
SonGoku83 kaže...

. Ovo sam donekle znao rješavati da ištekam drugi disk, te da izbrišem particije na prvom disku (dvije ukupno), te na taj način dobim ispražnjen cijeli prvi disk i na taj način sve ostane kako treba. Nažalost znalo mi se dogoditi da izgubim podatke na drugom disku prilikom ištekavanja, tako da bi to ubuduće izbjegao.

SonGoku

Napravi tako! Ne razumijem zašto bi izgubio podatke na drugom disku zbog toga i kakve to ima veze?
Nema uopće nikakve veze.
Stavi prvi disk kao primary master (ako je PATA), a u BIOSU možeš i isljučiti IDE kanal na kojem se nalazi drugi disk, tako da ti instalacijska procedura vidi samo master.  Instaliraj i gotovo!
Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
16 godina
protjeran

meni se to isto počelo dešavati u zadnje vrijeme, iziđem iz windovsa, kad puf poruka ntlr not found (šta li već) ubacim cd, kad mi je particija od drugog diska c

probaj obrisati cijeli disk, sve particije, formatiraj sve, ponovo obriši, ubaci cd od windowsa i nek ti oni naprave particiju od 20 GB (koliko već želiš)

ako ti to ne pomaže, moje mišljenje je da te počela (kao i mene) zezat elektronika od diska i može ti se desit da ostaneš bez njega

mene je sada tokom igranja zablokao komp, napravio restart, kad opet pobrkane particije, da nemam na njemu 300 GB podataka napravio bi ovo gore, a ovako čekam malo love za skupit i bodem novi hard

17 godina
neaktivan

Ako radiš totalnu reinstalaciju operativnog sistema onda prvi disk particioniraj i formatiraj koristeći neki specijalizirani software (partition magic i sl.), a sve to možeš izvesti koristeći HIREN'S boot CD te nakon toga pokreni instalaciju XP-a sa CD-a. Meni je to pomoglo.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

meni je sve radilo kako sve dok nisam ubacio dodatna 4 diska, onda je krenula havarija

ma ja ću svakako kupit novi hard, za oko mi je zapeo wd 640 gb iz black serije, onda na ljeto kad malo oslabe valute matičnu proc i ram, pa onda grafulju i imam dva kompa, jedan za igre, a drugi za sve ostalo

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.4.2009 13:51 (livadasb).
16 godina
Whalter vT kaže...
SonGoku83 kaže...

. Ovo sam donekle znao rješavati da ištekam drugi disk, te da izbrišem particije na prvom disku (dvije ukupno), te na taj način dobim ispražnjen cijeli prvi disk i na taj način sve ostane kako treba. Nažalost znalo mi se dogoditi da izgubim podatke na drugom disku prilikom ištekavanja, tako da bi to ubuduće izbjegao.

SonGoku

Napravi tako! Ne razumijem zašto bi izgubio podatke na drugom disku zbog toga i kakve to ima veze?
Nema uopće nikakve veze.
Stavi prvi disk kao primary master (ako je PATA), a u BIOSU možeš i isljučiti IDE kanal na kojem se nalazi drugi disk, tako da ti instalacijska procedura vidi samo master.  Instaliraj i gotovo!

Ma ne izgubim podatke, nego mi se upali onaj disk doctor ili kak se već zove od windowsa prije nego se opće dignu, i počne mi provjeravat fajlove i na svima nekaj radi i onda se poslije ne mogu otvorit. Kao sve ih repaira, a poslije ih nemrem otvorit. Najvjerojatnije nije zbog instalacije, ali mi se zadnji put dogodilo baš u to vrijeme. Btw do sad sam prvi disk particionirao na 2 particije, manju od cca. 20 za system, i ostatak 140 za sve ostalo. Drugi disk je samo storage sa jednom particijom. Tako da i ako isključim u BIOS-u drugi disk, opet će on ovu drugu particiju na prvom disku skužit kao C:  . Znači jedino što mi preostaje da brišem obje particije s prvog diska, pa kreiram novu za instalaciju + ostatak naknadno kad se dignu windowsi prvi put. BTW već imam image čistog sistema napravljen Acronis TrueImage-om, ali pošto sam namjeravao metat win xp SP3, kojeg do sad nisam metao, nemam kaj dobit da ga restore-am. Eto.

16 godina
yaro kaže...

Ako radiš totalnu reinstalaciju operativnog sistema onda prvi disk particioniraj i formatiraj koristeći neki specijalizirani software (partition magic i sl.), a sve to možeš izvesti koristeći HIREN'S boot CD te nakon toga pokreni instalaciju XP-a sa CD-a. Meni je to pomoglo.

Mogao bi ovo probati, sviđa mi se, no to kad već budem ponovo radio reinstalaciju svega, ko zna kad. Imam još par špili za preć prije formatiranja :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice