Particije i boot pitanje

poruka: 5
|
čitano: 3.517
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Particije i boot pitanje

Ako sa stika instaliram win 7 na ssd gdje je vec instaliran win10 hoce li se na startu automatski pojaviti izbornik u koji win zelim uci ?

Ili moram napraviti particiju na ssd-u za win7 pa instalirati win 7 na novu partijciju

Mislio sam izbjegnuti pravljenje particije jer cu nakon nekog vremena brisati win 10 koji je bio prvo instaliran

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2023 23:29 (skip).
 
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Particije i boot pitanje
合氣道 Konačni cilj svih živih bića je neprestana potraga za srećom. Znanstveno dokazano.
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Particije i boot pitanje

-ovisi o tisuću stvari, teoretski je odgovor da, možeš.. a stvarno ovisi o postavkama, bios-sec-uefi-gpt.. ili legacy mod, kao i to koji win7.. tj mora biti barem win7sp1 i isključivo x64bit.. a tad još ovisiš o tome kako je prvo instaliran postojeći os, npr oem-predinstal ili clean ili nadograđivan s w7-8 itd..

 

-napraviti novu particiju? .. ovisi, npr ako je u mbr modu tad si ograničen na do 4 particije (tj ako imaš jednu extended ona nema ograničenja ali nije bootabilna..) .. a oemovske particije kao i već uobičajene normalne instalacije win10 kreiraju uz osovsku i boot i recovery + može i oem-nešto.. i tad ne možeš kreirati dodatnu particiju, tj možeš ako je u gpt modu, tad nećeš imati problem standarada za particije ali ćeš imati problem sec.boota itd..

-kad se želi dual-multiboot raznih oseva, tad se od početka tj od biosa nadalje treba to imati na umu, tj tako podesiti da je kompatibilno .. a to naknadno ne mora biti moguće.

-npr redosljed installa tad ide od starijeg prema novijem, koji će vidjeti stari os i dodati jednostavno boot-meni-izbor.. čak za linux-ostale oseve dok kao perverziju možeš napraviti i boot za dos ili win95.. možeš napraviti do 99 bootova po disku, može se svašta.. ali moraš ostati unutar kompatibilnosti-standarda što znači i ograničenja, npr umjesto ahci moda za sata koristiti ide-kompatibilan, gubitak performansi i mogućnosti kao trim i ncq itd..

. pa do tog da win11 traži upravo sve što eliminira mogućnost da stariji os uopće boota na tako podešenom računalu, npr tpm+sec+gpt.. ali naravno win11 radi i na normalnom, bez tih besmislenih uvjeta koji su izmišljeni upravo da bi eliminirali takvu mogućnost, modificiran install w11 i može...

 

-win7 je mrtav.. treba imati dobar razlog i znati kako se što radi ako to baš moraš, bolje je pokušati obrnuto, tj ako postoji neka potreba zbog recimo nekog softwarea ili drivera.. pokušati na drugi način nešto riješiti, npr virtualac.

 

-zašto kemijati? tj zašto ako već želš ili moraš na w7 ne napraviti normalan clean install od nule, brisanje svega-diska, postavke od nule-bios-ostalo.. tj ako je problem neki postojeći podatak-dokument, to tad riješavaš kopiranjem na recimo vanjski disk-usb.. ne tako da kemijaš sa standardima + vrlo lako možeš ostati bez ičeg s nebootabilnim računalom.. čemu kemijanje? diskpart-clean.. no da bi  recimo s usb stikića instalirao win7 na novijim računalima moraš recimo imati odgovarajuće postavke u biosu + često patchirati usb-stikić.. (malo čarobnog-ms-praha pa tad radi, bez tog ne boota-install..), starije mbo-soft su imali dodatak + imali su i opcije u biosu, nova računala pogotovo laptopi nemaju uopće opciuju kao legacy .. tad ne možeš podesiti bios prema potrebi kompatibilnosti unazad jednostavno jer opcije u biosu možda nema.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Particije i boot pitanje

Fala na iscrpnom odgovoru, SSD je 240GB  od toga 140 trenutno nemogu brisati a 100 je free i od tih sto sam probo sa shrink volume ide samo oko 24GB za novu particiju- kako to rjesit sad da particiju povecam na bar 60GB (jer 100 je slobodno)

 

A zasto win 7 hocu stavit zato sto je jednostavno brzi nego 10tka na starijim kompjuterima kao sto je ovaj. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2023 20:13 (skip).
15 godina
offline
Re: Particije i boot pitanje

-os nema 'brzinu', os radi.. nudi resurse appsima, tj onom što ekšli koristiš-radiš.. :)

-win7 je mrtav.

-za minimum (ovisno o tipu instalacije, iz doba tableta i win-startera..) je 16gb, danas 30gb.. realno za os trebaš dvostruko, jer mora 'disati', update-tempovi-hyber.. sve traži temp-space u radu na disku, printanje itd..

-pravilo, za ssd (ne za hdd), tj memorije-čipove, ssd-nvme... što više slobodnog mjesta, što veća particija-disk.. to će biti 'trajniji' tj interno logika razbacuje file-zapis po clusterima koji imaju ograničen vijek trajanja R/W .. što je manje mjesta to će više pisati po istom sektoru-clusteru i relativno brzo će se disk 'pokvariti' tj ostati bez rezevnih clustera koje tad korisi.. i tad je za smeće.

-preporuka za svaki os +100gb + veće appse kao igre držati na drugom disku tj nisu dio ove formule jer igre pojedinačne mogu biti parsto gb.. manje od 100gb do 50gb će biti ok ali će trajnost biti kraća, manje od 30gb je neupotrebljivo danas..  (mada se može svašta, tad se radi sasvim drugačiji install, npr starter je iz doba 2gb rama 32bitni i 8-16 sd-kartica mobitela dok je ms još pokušavao ući u mobilno tržište..).

 

-windowsov diskmanager je vrlo ograničen mogućnostima + najgore, trenutrno izvršiv-destruktivan!! ... diskpart. Bolje je koristiti druge alate, easeus, minitool, acronis, paragon.. dovoljno free (i portable appsa, npr minitool, ne treba install, nema smisla instalirati jer to nije soft koji se redovito koristi..).

-jedna od razlika, windiskman ti ne dozvoljava resizanje preko nekog sysfilea koji se nalazi na nekom sektoru diska.. ostali rade sve + nisu trenutni nego sve poklikaš i tek kad si zadovoljan +porvjera tad klikneš aplajanje.. do tad nema štete-greške.. lakše mada svi alati rade isto tj rade istu stvar i sve to možeš i diskpartom ali teže-tipkanjem ili rizičnije jer nema guija za sve itd.. jednostavno to ms ne radi za juzer-početnika.

 

-umjesto guranja na jedan ssd-240, za početak, dok ne vidiš kako što radi.. pribavi bilo koji dodatni disk, starih ima na bacanje pogotovo 2.5 od laptopa zamjenom za ssd... ili kupnja 120-250.. jer su sad dovoljno jeftini 20-30€...

+ i tad odspojiš postojeći disk dok sve ne napraviš, tj postoji šansa da nećeš uspjeti, da nešto nije kompatibilno (postavke biosa, secboot itd..) i posoji realna opasnost da nemaš ništa.. ne treba biti 'hrabar' nego znati sve prije 'klik-nextanja' i može se svašta napraviti, može raditi, može biti super.. no realno početnik ima veće šanse za problem nego uspjeh iz prve, kao igrati loto.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice