...što je sad ovo?sad sam skužio da mi fali jedna particija :(
Našao sam je sa Paragon Partition Managerom.
3 particije su mi LOGICAL a ova koja fali je Primary,dali je u tome problem i ako ju pretvorim u LOGICAL dali će nestat podaci?
...što je sad ovo?sad sam skužio da mi fali jedna particija :(
Našao sam je sa Paragon Partition Managerom.
3 particije su mi LOGICAL a ova koja fali je Primary,dali je u tome problem i ako ju pretvorim u LOGICAL dali će nestat podaci?
Imam USB tipkovnicu!
Jel imaš USB tipkovnicu ili si možda na laptopu?
Imam USB tipkovnicu!
Imam USB tipkovnicu!
E, posudi od nekog PS/2 tipkovnicu, makni ovu USB, odi u BIOS (sa Del ili F2) i nađi opciju USB keyboard support i uključi je. To bi trebalo riješit problem.
A jel bi to mogao s ovom tipkovnicom napravit??
Ako uspiješ uć u BIOS, da. Ta USB keyboard support opcija bi trebala bit pod advanced chipset configuration ili tako neš. Ugl idi redom i traži USB keyboard support.
OK,i kad nađem tu opciju da ju samo ukljucim??
Da. I trebalo bi proradit. Na nekim laptopima se nisi mogao ulogirat u Windowse (2000 ako se dobro sjećam) upravo zbog tipkovnice koja je bila prijavljena kao USB.
EDIT: @Zdravko - daj screenshot situacije iz Disk managmenta iz Win7 i WinXP (ako ih možeš bootat, nisam te baš skužio)
...evo jedan mali copy iz starog BUG-a vezan za temu...
Dok je instaliranje Viste nakon XP-a trivijalno, i oba ili više instaliranih OS-ova
i dalje biva dostupno iz dual- ili multi-boot izbornika,
instaliranje XP-a nakon instalacije Viste to nije.
Kako su im boot-sektori razliciti, a XP nije svjestan Viste, prebrisat ce njen boot-sektor
i Vista se nece pojaviti u izborniku bootanja.
Rješenje je pokretanje programa s Vistinog instalacijskog DVD-a.
Umetnemo DVD s Vistom i utipkamo "D:\boot\bootsect.exe/NT60 ALL",bez navodnika.
Slovo "D" zamijenimo konkretnim slovom koje pripada DVD-u na vašem racunalu.Nakon
ove operacije ce se po restartu ucitati Vista, a da bi dobili mogucnost odabira i XP-a,
potrebno je editirati Vistin BCD Store. Otvorimo Command prompt i utipkamo:
bcdedit -create {ntldr} /d `Windows XP´
bcdedit /set {ntldr} device partition=x: (gdje je x ime trenutno aktivne particije)
bcdedit /set {ntldr} path \ntldr
bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast
A ako imam HDD od 1TB. I nemam particija, ali mi je 980 GB puno. Dali ga ja i dalje mogu podjeliti na particije ili se moraju izbrisati podaci?
A ako imam HDD od 1TB. I nemam particija, ali mi je 980 GB puno. Dali ga ja i dalje mogu podjeliti na particije ili se moraju izbrisati podaci?
sve se može sa ovotjednim programom tjedna
Vidim,vrtite se u krug..najbolje da pitate netkog tko zna,npr:
http://apcmag.com/how_to_dual_boot_vista_and_xp_with_vista_installed_first__the_stepbystep_guide.htm
Po mom iskustvu najčišća situacija je kada se OS-i nalaze na različitim hardovima (fizički).
Tada je dovoljno instalirat na jedan hard recimo XP, a na drugi Vistu, pa pri dizanju sustava birat koji OS da se pokrene.
(uz današnje cijene hard diskova kupiti dodatni hard za novi - ili stari OS zaista nije problem..).
Ukoliko se ipak odlučiš za isti hard sa više particija imaš par postova iznad koristan link sa uputama kojim redom i kako postupiti
Upravo tako! Ja imam XP i Vistu na dva različita harda. U BIOSU-u odaberem sa kojeg će se bootati sistem i to je to.
da ne otvaram novu temu,
slozio sam si novi komp al bez przilice, pa nemogu instalirat windows na hdd, a nemam ni usb preko 3 gb da ga bootam preko usba.
pa me zanima dali mogu hdd iz novog kompa stavit u stari i onda s starog kompa instalirat windows na taj novi hdd i onda taj isti hard disk vratit u novi komp, dali ce mi moci bootat?
valjda ste me shvatili sta ocu rec
sve se može sa ovotjednim programom tjedna
Možda grešim pošto nisam radio s tim programom, ali ako mu je 98% harda puno onda teško. Tj moglo bi, ali novonastala particija inicijalno ne bi mogla biti veća od ukupnog slobodnog prostora na particiji od koje planira da je odseče, dakle 20GB plafon.
pa me zanima dali mogu hdd iz novog kompa stavit u stari i onda s starog kompa instalirat windows na taj novi hdd i onda taj isti hard disk vratit u novi komp, dali ce mi moci bootat?
Mislim da nece ici tako.
a zasto ne izvadis iz starog kompa dvd citac stavi u novi i instaliras?
Mislim da nece ici tako.
a zasto ne izvadis iz starog kompa dvd citac stavi u novi i instaliras?
nesto mi ne pase, treba ici jedan kabel u hdd jel tako, a tog nemam, jer u starom to ide preko IDE kabela a ja u svoj hdd imam samo neki prikljucak s 4 utora al nemam tog kabela,
koliko ja shvacam, przilicu trebam spojiti prvo s kabelom iz napajanja a onda s jednim kabelom u hdd, pa u maticnu, taj kabel iz napajanja imam a ova 2 nemam
Da li je moguće instalirati Win7 na particiju na kojoj već postoje Win XP ili ih moram instalirati na drugu particiju?
ovako ljudi! mene zanima instalacija windows 7 i 8, dali se to moze napravit recimo,imam hard od 1terabajt na kojim su mi windows 7,a imam jedan od 500gb na njega bih instalirao windows8,
tako da imam dva os instalirana na racunalu,i kako bih bilo naj bolje to da napravim,
zanima, me sto bih dobio s tim da izvadim hard s windows 7 van i ostavim ovaj samo od 500gb i na njega instaliram windows 8,a poslje vratim ovaj s sedmicom,yanima me dali ce to tako funkcionirat,
ili ne ili trebam nekaj specijalnije uradit molim pomoc.
Da li je moguće instalirati Win7 na particiju na kojoj već postoje Win XP ili ih moram instalirati na drugu particiju?
Na drugu!
Potvrdni odgovori, ali što toliko vadiš diskove?
ovako ljudi! mene zanima instalacija windows 7 i 8, dali se to moze napravit recimo,imam hard od 1terabajt na kojim su mi windows 7,a imam jedan od 500gb na njega bih instalirao windows8,
tako da imam dva os instalirana na racunalu,i kako bih bilo naj bolje to da napravim,
zanima, me sto bih dobio s tim da izvadim hard s windows 7 van i ostavim ovaj samo od 500gb i na njega instaliram windows 8,a poslje vratim ovaj s sedmicom,yanima me dali ce to tako funkcionirat,
Može sve kako si napisao. Najbolje ti je 1 disk ištekati, instalirati 8 na drugi pa uštekati prvi disk nazad. Izbjegavaš tako bilo kakve eventualne probleme sa 2 OS-a.
OS ti se učitava sa onog hdd-a koji ti je primarno postavljen u BIOS-u. Kad želiš učitati drugi OS sa drugog hdd-a, na početku bootanja pritisni F11. Tad dobiješ meni u kojem možeš birati sa kojeg diska da ti učita OS.
Ali u BIOS-u podešavaš koji ti je primarni za bootanje sistema.
Može sve kako si napisao. Najbolje ti je 1 disk ištekati, instalirati 8 na drugi pa uštekati prvi disk nazad. Izbjegavaš tako bilo kakve eventualne probleme sa 2 OS-a.
OS ti se učitava sa onog hdd-a koji ti je primarno postavljen u BIOS-u. Kad želiš učitati drugi OS sa drugog hdd-a, na početku bootanja pritisni F11. Tad dobiješ meni u kojem možeš birati sa kojeg diska da ti učita OS.
Ali u BIOS-u podešavaš koji ti je primarni za bootanje sistema.
Tema je Dual boot, pa čemu onda vađenje hard diska i kakvi su to eventualni problemi sa 2 OS-a? Instaliraš windows 8 na neku drugu particiju istog diska ili onog od 500 GB i sve štima!
Ili možda nije tako!?
Tema je Dual boot, pa čemu onda vađenje hard diska i kakvi su to eventualni problemi sa 2 OS-a? Instaliraš windows 8 na neku drugu particiju istog diska ili onog od 500 GB i sve štima!
Ili možda nije tako!?
Problema uvijek može biti ,a kad se iskopča disk s već instaliranim OS-om i instalira drugi ,zajedno se instalira i drugi MBR ,pa su tako oba OS-a neovisna jedan o drugom i svaki ima svoj boot manager.
Naravno ,uvijek se uz pomoć EasyBCD-a može složiti dual boot na bilo kojem od njih (ili na obadva).
Ili možda nije tako!?
Problema uvijek može biti ,a kad se iskopča disk s već instaliranim OS-om i instalira drugi ,zajedno se instalira i drugi MBR ,pa su tako oba OS-a neovisna jedan o drugom i svaki ima svoj boot manager.
Naravno ,uvijek se uz pomoć EasyBCD-a može složiti dual boot na bilo kojem od njih (ili na obadva).
EasyBCD upravo i služi tome da se sve uradi puno jednostavnije.
Da ,naravno ,to nisam niti pokušal dovoditi u pitanje ,ali .....
Prednost instalacije na drugi hdd (s isključenim prvim) - svaki OS se može samostalno bootati (kad instaliraš ,recimo Windows 8 nakon Windows 7 ,boot manager je samo jedan i ako slučajno disk s boot managerom ''ode u vječna lovišta'' ,nijedan OS se ne može bootat i treba radit Repair - a to baš nije za svakoga).
Da ,naravno ,to nisam niti pokušal dovoditi u pitanje ,ali .....
Prednost instalacije na drugi hdd (s isključenim prvim) - svaki OS se može samostalno bootati (kad instaliraš ,recimo Windows 8 nakon Windows 7 ,boot manager je samo jedan i ako slučajno disk s boot managerom ''ode u vječna lovišta'' ,nijedan OS se ne može bootat i treba radit Repair - a to baš nije za svakoga).
Slažem se! Međutim, kad boot manager, cijela particija ili čak disk "ode u vječna lovišta" koristimo (pretpostavljam malo nas) backup, zar ne?
Osobno čistu peticu dajem vrhunskom alatu koji se zove Acronis True Image....
Ali to je druga tema.....
Ej ljudi, imam laptop, win 7, mozete mi vidit konfiguracije di pise MOJ PC i tija bi stavit snow leopard pa kako bi ja to sad moga stavit??
Na primjer, imam dva tvrda diska.
E sada, instaliram npr. W7 na prvi a XP na drugi, ali tako da je kod instalacije svakog onaj drugi disk fizički odpojen sa računala.
Zanima me dali mogu, i kako, kad pokrećem računalo bez ulaska u bios (oba diska su sada spojena) jer ne želim na taj način mijenjati boot priority device, na neki način pokrenuti željeni OS?
EasyBCD i slične aplikacije ne rješavaju (barem koliko ja znam) ovu vrstu "problema".
Neznam koliko sam sve dobro objasnio, ali želim npr. da kad pokrenem jedan od instaliranih OS onog diska na kojem je drugi OS jednostavno nema u "My Computer".
Molim znalce za odgovor ako rješenje postoji i unaprijed se ispričavam ako je stvar već negdje na Forumu objašnjena jer ja to nisam pronašao!