Dali bi znao neko da mi pomogne oko ovog problema,imam instarirano vistu starter na laptopu,medjutim zelim instarirati xp.Kad podesim sve restartam racunar pokrene se cp xp-a sve radi okej medjutim kad mi treba dati listu particija za brisanje i kreiranje,ono napravi suprotno dadne mi samo opciju f3 pod kojom je restart,i povrh toga pise da nije prikacen niti nadjen nijedan hard disk na racunaru,tako ne sa jednim cd-om vec sa vise cd-a xp.a u biosu mi kaze da postoji hard disk sve ok.ako neko zna odgovor nek pise.hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imao sam ja taj problem.
Ono što moraš napraviti je integrirati drivere sa SATA disk u instalaciju Windowsa.
Znači moraš skinuti drivere za tvoj model laptopa sa službene stranice i pomoću Nlite itegrirati drivere.
Za ovaj postupak možeš naći na netu kako se radi. Progooglaj malo.
Pretpostavljam da je disk na SATA sučelju - imaš 2 načina:
1. način: Pomoću nLite-a napravi instalacijski CD Windowsa XP koji će imati uključene SATA drivere (moraš prvo naći one koji odgovaraju tvom SATA kontroleru) - prema prethodnom odgovoru
2. način: U BIOS-u, negdje u odjeljku vezanom za diskovni podsusav, prebaci SATA kontroler u IDE način rada. Tada možeš koristiti postojeći instalacijski CD od Windowsa.
Ili jednostavno ugasi "native SATA support" u BIOS-u ako imas tu opciju...
Ako ne onda ces morati integrirati drivere u instalacijski CD...
Koji je laptop???
To se ti dešava zato što imaš S-ATA disk i novi chipset na laptopu za koji nema driver na instalacijskom cd-u za XP. Moraš promjeniti u biosu da ti disk ne radi kao AHCI nego kao ATA. Ako to ne upali tad moraš skinuti driver za chipset i integrirati ga u windows instalaciju pomoću Nlite programa.
Pretpostavljam da je disk na SATA sučelju - imaš 2 načina:
1. način: Pomoću nLite-a napravi instalacijski CD Windowsa XP koji će imati uključene SATA drivere (moraš prvo naći one koji odgovaraju tvom SATA kontroleru) - prema prethodnom odgovoru
2. način: U BIOS-u, negdje u odjeljku vezanom za diskovni podsusav, prebaci SATA kontroler u IDE način rada. Tada možeš koristiti postojeći instalacijski CD od Windowsa.
kao što što ti kažu kolege forumaši, imaš par opcija, na tebi je. I imaš još jednu opciju da si skineš/nabaviš modificirane windowse (blackxp), ja sam isto imao pred neki dan problem oko SATA driver-a i stavio sam modane windowse blackxp. I normalno ih instalirao.
laptop je toshiba
kao što što ti kažu kolege forumaši, imaš par opcija, na tebi je. I imaš još jednu opciju da si skineš/nabaviš modificirane windowse (blackxp), ja sam isto imao pred neki dan problem oko SATA driver-a i stavio sam modane windowse blackxp. I normalno ih instalirao.
Idi na site od Toshie, pa na support (ili tako nešto) te ukucaj model tvog laptopa. Zatim skini SATA driver kojeg možeš
integrirati sa instalacijskim CD-om XP pomoću programa nLite, kako su ti kolege već i rekli. To ti je jedini način, jer ja koliko znam da u okviru instalacijske procedure XP-a, kada treba "rucno" instalirati driver za SATA i ostale kontrolere, Win XP njihovu lokaciju iključivo traži sa floppy diska, a tvoj laptop sigurno nema floppy disk.
laptop je toshiba,a hard disk je SATA:PM-Toshiba
a nema nikakva opcija u biosu da mogu bilo sta promenit od saveta koje ste mi dali,cudan bios.
Ne gine ti integriranje SATA drivera u instalaciju windowsa...
I ja sam imao Toshibin laptop...
Kao prvo, uvjeri se da li uopće postoje driveri za XP za tvoj model.
nema nigde u biosu taa opcija da promenim od ahci na ide,bar na ovom laptopu
Pogledaj ovdje:
http://forum.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/instalacija-sata-ahci-moda-rada-racunalo/1536.aspx?sort=asc&view=flat
nema nigde u biosu taa opcija da promenim od ahci na ide,bar na ovom laptopu
nema nis,bas me to i zacudilo.vrlo malo funkcija sa kojim mozes raspolagat,na kraju probacu sa nlite mozel se sta uradit(dal cu umjet uradit)pa vam kazem sta je bilo.
Na jednom laptopu sam si ostavio Vistu a na drugom imam XP.
Sa NLite-om sam si ubacio SATA drivere i sve uredno priveo kraju, tj. napravio bootabilni dvd.
Evo i linka preko kojeg sam to napravio:
http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtml
Meni je sve radilo.
sve je napravljeno radi nepokazuje mi vise f3.napravio sam preko nlite novo cd sa sata drajverima.sad radi normalno.hvala svima sto su ucestvovali u objasnjenju mojeg pitanja,pomoglo mi je puno.hvala jos jednom.poz..
Imam hp 6830s.
U BIOS-u sam promjenio kod SATA na IDE i uspio instalirati xp.
Jel moram sada instalirati SATA drivere? Za što služe ti driveri?
pa otvori u device menager vidi sta ti trazi mislim da ih trebas instalirati pokusaj vratit u biosu na sata i pusti xp vidi hocel radit neznam ti tacno rec al probaj,trebalo bi da je okej
Imam hp 6830s.
U BIOS-u sam promjenio kod SATA na IDE i uspio instalirati xp.
Jel moram sada instalirati SATA drivere? Za što služe ti driveri?