Kako da instariram xp na laptopu umesto viste

poruka: 24
|
čitano: 4.371
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Dali bi znao neko da mi pomogne oko ovog problema,imam instarirano vistu starter na laptopu,medjutim zelim instarirati xp.Kad podesim sve restartam racunar pokrene se cp xp-a sve radi okej medjutim kad mi treba dati listu particija za brisanje i kreiranje,ono napravi suprotno dadne mi samo opciju f3 pod kojom je restart,i povrh toga pise da nije prikacen niti nadjen nijedan hard disk na racunaru,tako ne sa jednim cd-om vec sa vise cd-a xp.a u biosu mi kaze da postoji hard disk sve ok.ako neko zna odgovor nek pise.hvala

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kako da instariram xp na laptopu umesto viste
prihvaćeno rješenje

Imao sam ja taj problem.

Ono što moraš napraviti je integrirati drivere sa SATA disk u instalaciju Windowsa.

Znači moraš skinuti drivere za tvoj model laptopa sa službene stranice i pomoću Nlite itegrirati drivere.

Za ovaj postupak možeš naći na netu kako se radi. Progooglaj malo.

CPU AMD Athlon 6000+, MBO Gigabyte GA-MA790FX-DS5, GPU Sapphire Radeon HD4870, DDR2 Kingmax 4 Gb 800MHz (4x1 Gb) PSU Corsair TX750W
17 godina
prihvaćeno rješenje

Pretpostavljam da je disk na SATA sučelju - imaš 2 načina:

1. način: Pomoću nLite-a napravi instalacijski CD Windowsa XP koji će imati uključene SATA drivere (moraš prvo naći one koji odgovaraju tvom SATA kontroleru) - prema prethodnom odgovoru

2. način: U BIOS-u, negdje u odjeljku vezanom za diskovni podsusav, prebaci SATA kontroler u IDE način rada. Tada možeš koristiti postojeći instalacijski CD od Windowsa.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2008 12:51 (KaeR).
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Ili jednostavno ugasi "native SATA support" u BIOS-u ako imas tu opciju...

Ako ne onda ces morati integrirati drivere u instalacijski CD...

Koji je laptop???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

To se ti dešava zato što imaš S-ATA disk i novi chipset na laptopu za koji nema driver na instalacijskom cd-u za XP. Moraš promjeniti u biosu da ti disk ne radi kao AHCI nego kao ATA. Ako to ne  upali tad moraš skinuti driver za chipset i integrirati ga u windows instalaciju pomoću Nlite programa.

17 godina
KaeR kaže...

Pretpostavljam da je disk na SATA sučelju - imaš 2 načina:

1. način: Pomoću nLite-a napravi instalacijski CD Windowsa XP koji će imati uključene SATA drivere (moraš prvo naći one koji odgovaraju tvom SATA kontroleru) - prema prethodnom odgovoru

2. način: U BIOS-u, negdje u odjeljku vezanom za diskovni podsusav, prebaci SATA kontroler u IDE način rada. Tada možeš koristiti postojeći instalacijski CD od Windowsa.

Ovo druga sam zaboravio napisti jer kod mene nije upalilo...
CPU AMD Athlon 6000+, MBO Gigabyte GA-MA790FX-DS5, GPU Sapphire Radeon HD4870, DDR2 Kingmax 4 Gb 800MHz (4x1 Gb) PSU Corsair TX750W
17 godina

kao što što ti kažu kolege forumaši, imaš par opcija, na tebi je. I imaš još jednu opciju da si skineš/nabaviš modificirane windowse (blackxp), ja sam isto imao pred neki dan problem oko SATA driver-a i stavio sam modane windowse blackxp. I normalno ih instalirao.

هردسري & سبيدسري

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

laptop je toshiba

17 godina
neaktivan
HCSC kaže...

kao što što ti kažu kolege forumaši, imaš par opcija, na tebi je. I imaš još jednu opciju da si skineš/nabaviš modificirane windowse (blackxp), ja sam isto imao pred neki dan problem oko SATA driver-a i stavio sam modane windowse blackxp. I normalno ih instalirao.

Nemoj ljudima na forumu savjetovati da instaliraju piratski software i povrh svega ne nesto poput BlackXP koji je jedna "kaljuža" govana...
Ako ima orginalni XP neka instalira ako nema neka kupi ili downgrade-a Vistu koju ima, ako postoji opcija...

PS. Mozda bi moderatori trebali poceti djeliti kartone svim onima koji reklamiraju piratski software...

Pozz...
17 godina
neaktivan
autorov komentar
pitao si me koji je laptop.TOSHIBA je.

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Idi na site od Toshie, pa na support (ili tako nešto) te ukucaj model tvog laptopa. Zatim skini SATA driver kojeg možeš

integrirati sa instalacijskim CD-om XP pomoću programa nLite, kako su ti kolege već i rekli. To ti je jedini način, jer ja koliko znam da u okviru instalacijske procedure XP-a, kada treba "rucno" instalirati driver za SATA i ostale kontrolere, Win XP njihovu lokaciju iključivo traži sa floppy diska, a tvoj laptop sigurno nema floppy disk.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

laptop je toshiba,a hard disk je SATA:PM-Toshiba

a nema nikakva opcija u biosu da mogu bilo sta promenit od saveta koje ste mi dali,cudan bios.

0 0 hvala 0
17 godina
prihvaćeno rješenje

Ne gine ti integriranje SATA drivera u instalaciju windowsa...

I ja sam imao Toshibin laptop...

17 godina
neaktivan

Kao prvo, uvjeri se da li uopće postoje driveri za XP za tvoj model.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prvo napravi ext3 preformatirat u ntfs, a onda instalirati Windows. Uđi u bios i promjeni sata sa AHCI na IDE i spremite postavke i pokrenite instalaciju Windowsa.
Nema pitanja na koje ne postoji odgovor.
17 godina
neaktivan
autorov komentar

nema nigde u biosu taa opcija da promenim od ahci na ide,bar na ovom laptopu

17 godina
prihvaćeno rješenje

Pogledaj ovdje:

http://forum.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/instalacija-sata-ahci-moda-rada-racunalo/1536.aspx?sort=asc&view=flat

17 godina
neaktivan
sk_bih kaže...

nema nigde u biosu taa opcija da promenim od ahci na ide,bar na ovom laptopu

Ima li neka druga SATA opcija koja je namještena na"default"?
17 godina
neaktivan
autorov komentar

nema nis,bas me to i zacudilo.vrlo malo funkcija sa kojim mozes raspolagat,na kraju probacu sa nlite mozel se sta uradit(dal cu umjet uradit)pa vam kazem sta je bilo.

17 godina
prihvaćeno rješenje

Na jednom laptopu sam si ostavio Vistu a na drugom imam XP.

Sa NLite-om sam si ubacio SATA drivere i sve uredno priveo kraju, tj. napravio bootabilni dvd.

Evo i linka preko kojeg sam to napravio:

http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtml

Meni je sve radilo.

TrustNo1

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

sve je napravljeno radi nepokazuje mi vise f3.napravio sam preko nlite novo cd sa sata drajverima.sad radi normalno.hvala svima sto su ucestvovali u objasnjenju mojeg pitanja,pomoglo mi je puno.hvala jos jednom.poz..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam hp 6830s.

U BIOS-u sam promjenio kod SATA na IDE i uspio instalirati xp.

Jel moram sada instalirati SATA drivere? Za što služe ti driveri?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

pa otvori u device menager vidi sta ti trazi mislim da ih trebas instalirati pokusaj vratit u biosu na sata i pusti xp vidi hocel radit neznam ti tacno rec al probaj,trebalo bi da je okej

0 0 hvala 0
17 godina
user13 kaže...

Imam hp 6830s.

U BIOS-u sam promjenio kod SATA na IDE i uspio instalirati xp.

Jel moram sada instalirati SATA drivere? Za što služe ti driveri?

http://forum.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/instalacija-sata-ahci-moda-rada-racunalo/1536.aspx?sort=asc&view=flat

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice