Instalacija windows-a 98

poruka: 59
|
čitano: 14.724
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98

Moze li mi neko objasniti kako se instalira windows 98, korak po korak i razliku u instalaciji sa floopy-em i bez njega sa bootabilnim cd-om?

Ako je tema vec bila, ne zamjerite mi, pretrazivac otvori milion rezultata!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Instalacija windows-a 98

Kad koristiš Win98 startup disk, tamo obično imaš moćne stvari kao što su naredba FORMAT i killerap FDISK za slaganje particija. Pošto si "na floppiu" te naredbe možeš koristiti za pripremu hard diska za samu instalaciju. Instalacija sa CD-prolazi samo ako je harddisk pripremljen za rad, tj. ako su formatirane particije. Ukratko.

A zašto te to zanima?

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
17 godina
neaktivan

Slike govore više od riječi

SLIKE

MB ASUS P5K, C2D E6420, Radeon X1950PRO, DDR2 3GB 800MHz Transcend, 19"SamsungSM 932BF, Antec Sonata III-EC Midi
16 godina
neaktivan

ma treba mi da reinstaliram windows na jednom starijem racunaru

14 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98

meni samo pise a sta da upisem

Dejan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Instalacija windows-a 98

windows install from CD

a pogledaj malo i google

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Instalacija windows-a 98

Da ne otvaram novu temu, imam problem sa instalacijom Windowsa 98.

Dakle, računalo je bazirano na nekakvom Celeronu i integriranoj grafičkoj kartici, 2x256 Mb RAM-a, Sata disk od 250 GB, CD-ROM, nema floppyja.

Pokrenuo sam instalaciju win98 sa CD-a, formatirao disk, prošao inicijalni check, instalacija krene, prvi restart, kopira win98 fileove na komp, drugi restart, keyboard layout, regional settings, serial number, treći restart – boot from hard disk – windows 98 welcome screen i tu se smrzne, nikakva tipka na tipkovnici ne reagira, preostaje samo reset.

Nakon ponovnog bootanja ponudi safe mode koji bez problema digne sustav ali onda izbaci poruku da se driveri za uređaje ne mogu instalirati u safe modu – please reboot in normal mode.

Moja pretpostavka je da ''visi'' zbog nekog hardvera ili možda zato što je spojen na 27'monitor ali ako se neko sjeća neke sheme kako ga natjerat da prođe zadnji korak molim da napiše.

Uh, što volim ovaj režim - drugi rade a ja ležim
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Instalacija windows-a 98

Nitko?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Instalacija windows-a 98
Adoon kaže...
Moja pretpostavka je da ''visi'' zbog nekog hardvera ili možda zato što je spojen na 27'monitor ali ako se neko sjeća neke sheme kako ga natjerat da prođe zadnji korak molim da napiše.

Dobra ti je pretpostavka. Ocito zapinje na detekciji hardvera. Jesi li siguran da je to racunalo posve ispravno ili da uopce moze raditi sa Win98?

To racunalo bi bez pol muke trebalo moci pokretati WinXP, a ako bas neces XP moze i 2000

P.S.

Monitor gotovo sigurno nije problem.

P.P.S.

Na rootu C diska ti se nalaze datoteke bootlog.txt, netlog.txt i setuplog.txt, one ti mogu posluziti kao trag sto tocno polazi po zlu, bilo bi dobro i kad bi imao kopije tih datoteka od prethodne uspjele instalacije, pa bi onda usporedio dva loga.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:06 (rustweaver).
17 godina
Instalacija windows-a 98

Ispravno je računalo 100%, na njemu je dosad bio XP tako da ne bi trebalo biti problema sa 98-om.

Ma sjećam se da mi se na mom starom računalu znalo to događati prilikom instalacije ali ne mogu se sjetiti u čemu je bila kvaka,

možda nešto sa jumperima/master/slave gluposti...probat ću nać taj bootlog da vidim piše li nešto korisno

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:11 (Adoon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Ispravno je računalo 100%, na njemu je dosad bio XP tako da ne bi trebalo biti problema sa 98-om.

To sto je XP na njemu radio normalno ne znaci nista samo po sebi. Ocito 98 ima problem sa odredenim komponentama. To te ne bi trebalo cuditi, 98 je stariji OS i moze imati problema sa nekim novijim tehnologijama.

Znas li npr. da 98 po defaultu (dakle bez nekih hackova) ne radi dobro sa 512 i vise MB radne memorije?

http://www.memorystock.com/windows-memory.html

EDIT: nisu ti ni master/slave jumperi u pitanju, to je stvar detekcije diskova (ne mogu dva master diska biti na jednom IDE kanalu), tako da ne bi ni dosao do instalacije da ti je to u pitanju.

Najbolji trag su ti one .log datoteke koje ce ti reci dokle se je OS dovukao pri bootanju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:19 (rustweaver).
17 godina
Instalacija windows-a 98

Nisam ni mislio na kompatibilnost hardvera nego na dovoljnu snagu za pokretanje. Probat ću izvaditi jednu pločicu RAM-a da ostane na 256...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koja je to uopce 98-ica? First edition ili Second edition?

16 godina
odjavljen

Za početak, makni jednu pločicu RAMa van. Moguće da ga to muči (inače je problem 512+ ali moguće da mu se ni 512 ne sviđa).

Što se tiče jumpera, pogledaj sam. Imaš dva IDE kanala. Na svaki kanal idu 2 uređaja. Recimo da imaš 2 diska i pržilicu.

Sistemski disk stavi na 1 kanal i jumpere na disku podesi na Master (obično je raspored na naljepnici od diska). Drugi disk stavi isto na 1. kanal i postavi ga kao slave. Pržilicu stavi na drugi kanal i podesi ju da bude Master.

CS opciju (cable select) nebi preporučio jer neke MBO u kombinaciji sa nekim diskovima ne znaju odrediti tko je master a tko slave pa onda bude čuda. Osim toga, provjeri koliko ti je AGP Aperture size - trebalo bi biti 1/2 količine RAMa i za duplo ili 1.5 puta veće od količine VRAMa na grafičkoj. Ako baš ne možeš postaviti tako (npr. grafa od 128mb i 256MB RAMa), stavi na 1/4 RAMa. Taj Aperture size se podešava u BIOSu i ne služi apsolutno ničemu (koliko sam ja primjetio) a može izazvati gadne probleme (govorim iz iskustva - 3 dana sam ratovao sa jednom QDI pločom i GF4 MX440. Dok nisam stavio aperture size na 64MB (1/4 RAMa a grafa ima 64MB) Windows98SE se nije dao bootati).

[edit] - sad sam našao da se aperture size dodaje na količinu RAMa tako da windowsi misle da imaš RAM + aperture size. Moguće da je to problem kod tebe. Kad izvadiš jednu pločicu van, sve će ti biti jasno.

MORE INFORMATION
Vcache is limited internally to a maximum cache size of 800 MB.

This problem may occur more readily with Advanced Graphics Port (AGP) video adapters because the AGP aperture is also mapped to addresses in the system arena. For example, if Vcache is using a maximum cache size of 800 MB and an AGP video adapter has a 128-MB aperture mapped, there is very little address space remaining for the other system code and data that must occupy this range of virtual addresses.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:28 (Sum_of_all_fears).
17 godina

Second Edition

Nisam znao za taj aperture size, to ću svakako probati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:27 (Adoon).
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Taj Aperture size se podešava u BIOSu i ne služi apsolutno ničemu (koliko sam ja primjetio) a može izazvati gadne probleme

Sluzi za dodjeljivanje odredene kolicine sistemskog RAM-a grafickoj kartici (ali ima neka cudna formula po kojoj se racuna pa npr. 64 MB aperture size ne dodjeljuje 64 MB memorije kartici nego manje...), uglavnom jako cudna opcija i doista bitna samo kod integriranih kartica...

17 godina
rustweaver kaže...

uglavnom jako cudna opcija i doista bitna samo kod integriranih kartica...

upravo je na ovom računalu integrirana kartica

16 godina
odjavljen

Taj aperture size radi samo probleme koliko se ja sjećam (pogotovo ako imaš grafiku na AGP portu a ne integriranu). Koliko god ga se postavi, performanse su identične - barem na ne-integriranoj grafici.

Forumula je uglavno da ne smije prijeći pola RAMa i ne biti veći od VRAMa. I paziti na 512MB limit :D

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

upravo je na ovom računalu integrirana kartica

Intelova integrusa?

Sto ja znam, probaj onemoguciti sav integrirani hardware u biosu pa vidi prolazi win98 li detekciju hardwarea.

Bilo bi zgodno kad bi imao nekakvu normalnu graficku karticu koji bi iskoristio za testiranje. Ni ne sjecam se vise moze li se uopce disejblati intelova integrika, davno mi je krepao komp na kojem sam ju imao :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 14:38 (rustweaver).
16 godina
odjavljen
rustweaver kaže...
Bilo bi zgodno kad bi imao nekakvu normalnu graficku karticu koji bi iskoristio za testiranje. Ni ne sjecam se vise moze li se uopce disejblati intelova integrika, davno mi je krepao komp na kojem sam ju imao :D

Integrirana grafika se u 99% slučajeva može disableat (i mora se) radi dodavanja druge grafičke na PCI/AGP/PCI-Express port. Doduše, na novijim pločama se može podesiti red traženja (PCI-Express/AGP/PCI/integrirana) tako da i nema neke potrebe za disableanjem. Znam sigurno da se može isključiti na starim SIS chipsetima (sckt. 370, sckt. A i sckt. 478 - 7xxx serija čipova). Također, može se ugasiti i Intelova grafika na pločama za skct. 478 (mislim da nema ploče starije od tih za taj socket koje su imale onboard grafiku).

17 godina
Instalacija windows-a 98

Evo, da napišem trenutno stanje; nakon duge i teške borbe i nekoliko desetaka restartova uspio sam podić windows 98 uz ovu poruku koja se javlja svaki put:

''vnetbios.vxd not found''. Isto tako, rezolucija je zaključana na 640x480 16bit i ne mogu trenutno postavit bolju. Tijekom instalacije mi je izbacilo par puta poruku

da neki file ima predug naziv i da je nekakav combined IDE device 32 bitni i da će windows pokušat pronać za njega drivere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Što se tiče rezolucije sigurno nije instaliran driver of te integrirane grafičke.

Ovo vezano za dužinu file-a, mislim da je u pitanju ograničenje FAT32 file sistema.

Za "vnetbios.vxd" pročitaj ovdje.

Bilo bi dobro kad bi napisao koju točno grešku ti windowsi prijavljuju.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...
''vnetbios.vxd not found''. Isto tako, rezolucija je zaključana na 640x480 16bit i ne mogu trenutno postavit bolju.

Sa Win98 instalacijskog CD-a kopiraj si na hard datoteku NET9.CAB, iz nje otpakiraj datoteku vnetbios.vxd u c:\windows\system direktorij

Sto se rezolucije i dubine boja tice, to ti je iskljucivo do grafickih drivera. To je defaultni VGA mod koji radi na svim VGA karticama, da bi dobio nesto bolje od toga trebas graficki driver od svoje kartice.

17 godina
Instalacija windows-a 98

evo iskopao sam sve dostupne drivere za ovu ploču, sad ih pržim na cd je 98-ma ne može nać driver za USB stick :-( Vraćaju mi se polako gorka sjećanja na ovaj OS...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Whalter vT kaže...

Ovo vezano za dužinu file-a, mislim da je u pitanju ograničenje FAT32 file sistema.

Fat32 dozvoljava ime duljine do 255 znakova, koliko znam NTFS nije mijenjao to ogranicenje (mozda sam i u krivu). Vjerojatnije je da se radi o korumpiranom imenu datoteke, tj korumpiranom zapisu u datotecnom sustavu.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

evo iskopao sam sve dostupne drivere za ovu ploču, sad ih pržim na cd je 98-ma ne može nać driver za USB stick :-( Vraćaju mi se polako gorka sjećanja na ovaj OS...

Kakva gorka sjecanja, imas malo prevelika ocekivanja. USB podrska u Win98 je relativno slaba, Win98 nema defaultne drivere za USB memorije recimo, jer ti uredaji tada gotovo da i nisu postojali. Ako ti se eksperimentira probaj s ovime:

http://www.msfn.org/board/topic/43605-maximus-decim-native-usb-drivers/

To nista nije sluzbeno i radis na vlastitu odgovornost.

17 godina
Instalacija windows-a 98

Windows 98 ne vidi CD-ROM....prekrašno...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Windows 98 ne vidi CD-ROM....prekrašno...

Doslovce ti uredaj nije izlistan u eksploreru?

Zanimljivo. Probaj ga prebaciti na drugi IDE kanal.

17 godina
Instalacija windows-a 98

Dakle, u Device manageru je žuti uskličnik kraj manje-više svega:

Primary IDE Chanell

Secondary IDE Chanell

Audio

PCI System Management Bus

USB

Flash USB

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da nemas mozda IRQ konflikte? Koja je poruka s greskom kod tih uredaja?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice