Full backup win 10

poruka: 9
|
čitano: 2.617
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Full backup win 10

Pozdrav,

Kupio sam 4TB HDD, a trenutno imam 250GB SSD (system) i 2 HDD-a (1TB (programi, igre) i 250GB(data)). Zanima me postiji li nacin da napravim full backup na taj novi HDD? Dali je moguce prebaciti cijeli win 10 na njega i nastaviti koristiti pc?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Re: Full backup win 10
headshot kaže...

Pozdrav,

Kupio sam 4TB HDD, a trenutno imam 250GB SSD (system) i 2 HDD-a (1TB (programi, igre) i 250GB(data)). Zanima me postiji li nacin da napravim full backup na taj novi HDD? Dali je moguce prebaciti cijeli win 10 na njega i nastaviti koristiti pc?

Jel ti hoces backup ili clone diska pa da taj novi nastavis koristiti kao primarno boot disk? To dvoje nije isto....

14 godina
Full backup win 10

Jedino sto tu ima smisla raditi je ostaviti windows na SSD-u i njega ne dirati. Stari i novi HDD istovremeno imati u kompu, iskopirati podatke na novi (naravno kad se na njemu napravi particija) i onda stari mozes izvaditi. Kasnije u disk managementu mozes novom disku dati slovnu oznaku koju zelis.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Torent kaže...
headshot kaže...

Pozdrav,

Jel ti hoces backup ili clone diska pa da taj novi nastavis koristiti kao primarno boot disk? To dvoje nije isto....

N!NO kaže...

Jedino sto tu ima smisla raditi je ostaviti windows na SSD-u i njega ne dirati. Stari i novi HDD istovremeno imati u kompu, iskopirati podatke na novi (naravno kad se na njemu napravi particija) i onda stari mozes izvaditi. Kasnije u disk managementu mozes novom disku dati slovnu oznaku koju zelis.

Stvar je u tome sto mislim da trebam raditi reinstall windowsa jer imam problema sa kompom, ali bih istovremeno htjeo ostaviti sve aplikacije (igre i programe). Dali je moguce da prebacim sve sto imam sada na novi 4TB HDD (system, data) i napraviti tzv "non destructive windows reinstallation" na SSD-u gdje je trenutno windows? Tako da ako mi ne uspije sa time uvijek imam kopiju svega na novom HDD-u, a ako uspije da obrisem nekako kopiju windowsa koju bih stavio na HDD. Nisam upucen u win10 toliko da znam kako to funkcionira ali to bi mi bilo idealno - da imam win10 na SSD-u.

16 godina
Full backup win 10

Nikako ne mogu dokučiti što u stvari želiš. Ako imaš problem s instalacijom windowsa koji ti se nalazi na SSD disku, ili ga formatiraj pa instaliraj OS nanovo, ili probaj refresh sistema. Uglavnom, poželjno ti je ostaviti sistem na SSD-u, jer sve ostalo je s konja na magarca. Ako si igre instalirao na taj disk od 2TB, a želiš ga ukloniti iz nekog razloga, kopiraj sav sadržaj s njega na novi HDD. Prije toga ga particiraj i dodijeli particijama slova koja si imao i na starim diskovima. Na jednu particiju kopiraj i podatke s toga 250gb diska (neka particija bude oslovljena isto kao 250gb disk. Na novom disku napravi još jednu particiju, izradi preko nekog alata sliku sustava i spremi je na tu particiju. Ovako ćeš imati SSD disk na kojem je instaliran OS i novi HDD, mislim da ti je to dovoljno. Pretpostavljam da si igre instalirao baš na taj 2TB disk, pa u kopiranju pazi da ti je particija di su igre označena istim slovom kao na starom disku, jer je tako zapisano u registry bazi. (Ovo je bitno samo ako nećeš raditi čistu instalaciju windowsa, u protivnom morati ćeš sve igre instalirati nanovo i onda možeš po volji particirati novi HDD).  To je to, ako sam dobro razumio šta želiš...

Sinoć sam lega jutros...
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2017 4:36 (BlackMoon).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
BlackMoon kaže...

Nikako ne mogu dokučiti što u stvari želiš. Ako imaš problem s instalacijom windowsa koji ti se nalazi na SSD disku, ili ga formatiraj pa instaliraj OS nanovo, ili probaj refresh sistema. Uglavnom, poželjno ti je ostaviti sistem na SSD-u, jer sve ostalo je s konja na magarca. Ako si igre instalirao na taj disk od 2TB, a želiš ga ukloniti iz nekog razloga, kopiraj sav sadržaj s njega na novi HDD. Prije toga ga particiraj i dodijeli particijama slova koja si imao i na starim diskovima. Na jednu particiju kopiraj i podatke s toga 250gb diska (neka particija bude oslovljena isto kao 250gb disk. Na novom disku napravi još jednu particiju, izradi preko nekog alata sliku sustava i spremi je na tu particiju. Ovako ćeš imati SSD disk na kojem je instaliran OS i novi HDD, mislim da ti je to dovoljno. Pretpostavljam da si igre instalirao baš na taj 2TB disk, pa u kopiranju pazi da ti je particija di su igre označena istim slovom kao na starom disku, jer je tako zapisano u registry bazi. (Ovo je bitno samo ako nećeš raditi čistu instalaciju windowsa, u protivnom morati ćeš sve igre instalirati nanovo i onda možeš po volji particirati novi HDD).  To je to, ako sam dobro razumio šta želiš...

Htjeo bih prebaciti SVE sto sada imam, znaci SSD, i 2xHDD na taj novi HDD od 4TB, znaci da imam sve na njemu samo zato jer bi onda probao ponovno instalirati windows na SSD jer imam problema sa kompom, e sada, to mi i je problem, dali je moguce instalirati novi windows bez da moram ponovo sve igre i programe instalirati. Ovo sto si rekao da ce raditi ako oslovim particije istim slovom pomaze ali nemam nikakvu promjenu ako ne instaliram ponovno windows jer mi je to krajnji cilj - ponovno instalirati win na SSD bez brisanja programa.

Rekao sam da zelim sve prebaciti na novi 4TB HDD samo kao backup, znaci privremeno, jer bih izbrisao system particiju sa njega ako mi uspije "non destructive windows reinstallation".

Mozes li pojasniti taj refresh sistema?

9 godina
odjavljen

non destructive windows reinstallation

Sta je ovo?

Mozes prebaciti sa svih particija osim c na novi disk i kasnije seljakati gdje god zelis. 

C particiju tj sistemsku particiju mozes sa nekim clone alatom napraviti image pa poslije ako zelis vratiti ali sve ti je to nesigurno. Na tvom mjestu bih napravio cistu instalaciju i sve poinstalirao nanovo jer jedino to sigurno radi kako treba....

I ako bi mogao sve vratiti kako je bilo ko ti garantuje da neces i probleme vratiti kako je bilo....

17 godina
headshot kaže...

Rekao sam da zelim sve prebaciti na novi 4TB HDD samo kao backup, znaci privremeno, jer bih izbrisao system particiju sa njega ako mi uspije "non destructive windows reinstallation".

Mozes li pojasniti taj refresh sistema?

Instaliraj neki program za izradu disk imagea (AOMEI Backupper Free, Macrium Reflect Free), novi disk spoji ili direktno u računalo sa SATA kablom ili preko USB 3.0 sučelja, kreiraj particiju i formatiraj ju u NTFS, te sa tim programom kreiraj image svih diskova na taj novi disk. Napravi image cijelog diska, nemoj raditi image particije.

OBAVEZNO napravi recovery medij, imaj pri ruci slobodan USB stick ili CD/DVD medij. OBAVEZNO isprobaj bootanje sa tih medija.

Nakon što si napravio image svih diskova, iskopčaj taj disk te radi što želiš. Imaj na umu da će ta procedura potrajati neko vrijeme ovisno o popunjenosti diskova. Također, na novoinstaliranom sustavu instaliraj nanovo taj isti program, on je u mogućnosti montirati image diska kao vidljivi read only disk kojeg vidiš u sustavu pa sa njega možeš vraćati podatke po potrebi.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2017 9:28 (Father_Dougal).
8 godina

I treba imati na umu da takve procedure kloniranja znaju biti problematične, ali srećom u manjem postotku.

Novi hdd ima novi firmware i novi serijski broj, pa će windowsi kreirati novi ID ( specificni niz simbola koji je zapisan na ms serverima ) pa postoji mogućnost da će biti poteškoća sa aktivacijom windowsa.

Iz stare instalacije će biti preneseni svi zapisi o starom hardveru, pa to ponekad zbrejka windowse na novom hdd-u....

I tak, ima tu raznih sitnica, no kako rekoh, to je u manjem postotku , pa uz malo sreće te mozda mimoiđe...

😊

.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice