Backup sustava u Win7

poruka: 3
|
čitano: 1.607
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Backup sustava u Win7

Imam programiran backup na Sedmici koji sprema fileove i foldere za slučaj da mi se sruši operativni sustav.

 

Meni je to programirano za nedjelju i traje oko pol ure.

 

Jel to baš nužno, može li se raditi u većem periodu od tjedan dana i postoji li i na Desetki?

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Backup sustava u Win7
robertini kaže...

Možeš i svakih mjesec dana ili ne moraš uopće, ovisi kako podesiš, sad drugi par rukava je kaj ti radiš ili ne radiš na tom računalu

ili koliko će teško (komplicirani, vremenski) biti vratiti računalu u stanje kakvo je bilo prije, ovisi i koliko su ti bitni podaci koje imaš u memoriji,

sve ovisi o potrebi, mogućnostima, npr. podesiš da to odradi po noći dok spavaš, e sad opet tu je moguća buka, treba ostaviti upaljen PC i sl.

Windows 10 isto kao i Windows 7 ima opciju za backup.

Za sva pitanja i pomoć, obratiti se preko privatne poruke. :D
15 godina
offline
Re: Backup sustava u Win7

-backupirati treba podatke (ako su važni..).

-naslov, backup sysa znači nešto drugo, ne nužno podataka (ovisi što se gdje nalai, raspored diskova-paritcija..) i to zapravo nema smisla, tj služi samo ako se skrši sys (os-win) za restore u 'normalno' stanje.. ali ne pomaže kod kvara (izmjene hardwrea) + ako se radi rutinski-redovito (bez provjere stanja) tad je pitanje kad se neka greška uvuče u sys, npr malware i tad je možda i backup zaražen itd.. jer to nije zaštita od malwarea nego samo backup.

-ako su podaci (defaultno) na C: s ostatkom osa-appsa (sve) tad je to veće-sporije + beskorisnije kad se problem desi tj ovsi o vrsti-uzroku problema. Daleko korisnije je imati backup podataka dok se sys po potrebi instalira od nule ili sasvim drugo računalo. Soft je lako nadoknaditi (jedino gubitak vremena za install-podešavanje, ali vrijeme se gubi i ovako na izradu beskorisnohg backupa i restore kad zatreba pa je to podjednako).. tj dobro je imati jedan image-backup sysa, možda jednom godišnje ažurirati... i dnevni/djedni backup podataka, tj ako se backupiraju samo potrebni podaci tad je to brže-manje i ima više smisla-korisi nego sve + problem što realno ni ne znaš što se radi (po tipu pitanja). Npr jesi li siguran da taj backup (image sysa) stvarno radi? Jesi li ikad probao restore.. 'spašavanje', ne čekati da se desi problem-kvar-virus.. nego kad znaš da sve 100% radi? Ako nisi, kako znaš da backup uopće nešto korisnog radi, ako si siguran tad se ''nema što desiti...'' :) tj teoretski nakon backupa možeš namjerno uništiti win i sve bez problema vratiti u normalno stanje. Samo takav backup ima smisla a kvar npr diska ili matične je daleko veći problm kojeg tad trebaš riješiti.. jer restore neće raditi na drugom računalu, drugi driveri, licenca-os-zaštita + disk/kapaitet jer bi inače bez takve zaštite bilo lako umnožiti tisuće licenciranih računala s win-appsima (a svaki proizvđač komercijale prvo štiti svoj interes-licencu, pa tek nakon tog korisnka..).

 

-backupiraj podatke, brže, manje, ima smisla. Os ili jednom godišnje ili svakodnevno.. rezultat je sličan, npr update-pgrade i problem ako imaš stariji image + služi dobro samo kad nema kvara a sve se mora pokvariti jednog dana..

 

+ svaki os ima odgovarajući backup ili dodatni alat-soft, ima i w10 (isti + novije..).

+ svaki soft (alat-utils) koji koristiš za backup stvara 'ovisnost' o tom softwareu + ograničenja ili mogućnosti.. mada neki treći alati nude lakše konfiguriranje, za slučaj kad se desi problem bolje je ne ovisiti o trećim alatima, tj osloniti se na sam os koji može sve, jer je os i sve to radi os.. ali treba znati što-kako, osnovni alat je ''znanje'' ne neki soft-button-next. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.7.2020 12:30 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice