Molim vas za brz odgovor, ovako imam windows xp profesional sp3 i želim instalirati windows 7, e sad načitao sam se toga da treba napravit backup ali želim pitat ako ga ne napravim da li će mi se izbrisat sve (i programi i dokumenti u oficeu a i sam microsoft office) ili će mi se izbrisat samo programi tipa neki playeri, programi za prženje itd jer ako će mi8 ostat dokumenti i office i recimo pjesme i videi koje imam onda neću raditi backup, molim nekoga tko mi sa 100% totnom sigurnošću može reći neka mi pomogne, hvala!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Planiras uraditi instalaciju preko win xp da ti ostanu programi? Nemoj a mislim dato nije ni podrzano. Sve podatke na back up i to najbolje dvd i cista instalacija. To je uvijk najbolje.
ma kažem programi mi ne moraju ostat njih ću lako ponovno instalirat, samo me zanima da li će mi ostat dokumenti iz officeowih programa (wordu excelu...) ??
Ja nisam pravio backup i sve mi je ostalo!
Naravno bez formatiranja!
a da li si ti instalirao normalno ili custom, jer ja moram custom jer je sa xp na 7?
Ako misliš instaliravati Windowse, a imaš samo jednu particiju onda obavezno back up.
ne kontam šta ti to znači particija???
Ako ne znaš što je particija onda definitivno napravi backup.
Particija je fizički dio hard diska koji OS (operativni sistem) tretira kao posebnu jedinicu. Na PC ( x86 ) računalima postoje dva tipa particija - primarna (primary) i extended (proširena).
daj reci šta znači, možda znam šta je ali pod drugim imenom, ne zezam nego stvarno?
a kako da vidim koliko particija imam?
Znaci imas jedan fizicki hard disk,koi podjelis u 2 ili vise djelova i win registira kao odvojene diskove.
Eto nadam se da sam pomogao.
EDIT:
My comupter i pise c d b g h kako vec i nacrtana ikona diska ako imas jednu nema s particija ako imas 2 3 znaci imas.
a kako da vidim koliko particija imam?
To možeš pogledati u My Computeru. To ti npr. mogu biti C: D: itd.
Pa imam 2 ako je to ono C i D pod hard disc drives
Pa imam 2 ako je to ono C i D pod hard disc drives
Da je.
znači dobro je ako imam 2 particije i šta mi to sad koristi, kako da to iskoristim ako je to moguće?
Napravi backup svih podataka koji ti trebaju.
Bez obzira kako misliš instalirati, napravi backup.
Pa u današnje vrijeme dvd-ova, usb memorija i eksternih hardova to nije neki veliki problem.
znači dobro je ako imam 2 particije i šta mi to sad koristi, kako da to iskoristim ako je to moguće?
Pa kako hoces ja recimo imam 3, na prvom imam win i neke prog na drugom filmovi glazba itd na trecem igre.
jer neda mi se radit back up jer nemam taj vanjski vrag kako se već zove a neda mi se sve to kopirat na dvdove pa opet poslije nazad?
Pa ako su ti svi dokumenti koje želiš da ti se ne obrišu na jednoj particiji (npr D:), onda drugu možeš formatirati te instalirati Windowse, a da ti pritom dokumenti na onoj prvoj (npr D:) particiji ne obrišu.
Ali imaj u vidu da će ti se sa one particije koju formatiraš sve obrisati.
nisam mislio na taj način već kako da to iskoristim za backup ako je to moguće, prilikom ove instalacije windowsa 7
jer neda mi se radit back up jer nemam taj vanjski vrag kako se već zove a neda mi se sve to kopirat na dvdove pa opet poslije nazad?
Ne moras na Dvd raditi back up mozes spremiti na neki drugi disk ili ti particiju.
samo mo please objasni to formatiranje kad da to napravim tijekom instalacije ili prije, kako to ide?
samo mo please objasni to formatiranje kad da to napravim tijekom instalacije ili prije, kako to ide?
Ako misliš formatirati particiju na kojoj su ti Windowsi onda to moraš raditi tijekom instalacije, jer prije ni ne možeš.
sve važno datoteke, pjesme, slike itd prebaci na d particiju
stavi dvd za instalirat sedmicu u čitač, resetiraj komp, ubrzo ćeš negdje u kutu vidjeti F12 boot menu. pritisni f12, odaberi cd/dvd rom i instalacija će počet. odaberi da instalira na c particiju. ponudit će formatiranje particije, ti prihvati i čekaj do kraja instalacije
ako nema onog f12 boot menu, onda pritisni del da uđeš u bios. tu moraš naći opciju first boot device. odaberi cd/dvd rom. spremi postavke i izađi iz biosa i čekaj da se boota dvd
Hahaha.....
dobro ti kaže logic, neka ti netko sa malo više iskustva odradi instalaciju ili se baci na google pretragu o instalaciji windowsa i formatiranju HDD-a, particijama i td.