Stiže Steam za Linux, opet

poruka: 68
|
čitano: 11.605
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Stiže Steam za Linux, opet
g12356 kaže...

Čudi me da windows fanboji još nisu napali ovu temu...valjda su prezauzeti apple fanboyima kojih u posljednje vrijeme ima puno...

Niti jedan windows fanboy vise ne smatra linux ozbiljnim desktop OS-om. Ako nakon WinME i Viste Linux nije uspio nesto napravit, nikada niti nece...

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
15 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Niti jedan windows fanboy vise ne smatra linux ozbiljnim desktop OS-om. Ako nakon WinME i Viste Linux nije uspio nesto napravit, nikada niti nece...

Zasto nakon bas te dvije verzije windowsa? Zato sto su "lose"? Ako stvarno tako mislis onda ne poznajes problematiku linux i windows desktopa...

Windows kao OS gura naprijed cista inercija. MS ga vise prakticki ni ne mora reklamirati, ogromna baza korisnika, korisnickog softvera i hardvera to cini sama po sebi.

Linux na desktopu ima brojne probleme i nema nista od ovoga gore nabrojanog. Baza korisnika mu je malena i svodi se uglavnom na entuzijaste. Postoje brojni FOSS klonovi odredenih windows aplikacija a tu je i WINE, ali to je i dalje daleko od "velike baze korisnickog softvera". Driveri za neke osnovne uredaje su bili ili su jos uvijek problematicni (zvuk, grafika). A tu je i ono dobro staro: "zasto bih se prebacivao ako mi windows radi kako treba?".

Ruku na srce, puno tih stvari nije krivnja linux developera nego trece strane, ali to malo znaci nekome tko bi jednostavno htio svojom novom ATI karticom odigrati Crysis2 na linuxu.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 13:35 (rustweaver).
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

And here we go...

(Btw., zaboravio si nadolazeci Win8)

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 13:38 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...
g12356 kaže...

Čudi me da windows fanboji još nisu napali ovu temu...valjda su prezauzeti apple fanboyima kojih u posljednje vrijeme ima puno...

Tako je. U pravu si.

Nego, gdje si kupio svoje windowse, office is slično {#}

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

And here we go...

Ne bude flejma ako se svi budu drzali nekakvih argumenata i cinjenica, a ne ovako nabadali kao SupremeCommander. Zapravo se mozemo sloziti da je linux desktop do sada bio promasaj, pa bi i mogli raspravljati zasto je tome tako. ;)

Bypass kaže...
Nego, gdje si kupio svoje windowse, office is slično {#}

Vidis, na piratluk sam gore posve zaboravio :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 13:40 (rustweaver).
14 godina
protjeran
rustweaver kaže...

Ne bude flejma ako se svi budu drzali nekakvih argumenata i cinjenica, a ne ovako nabadali kao SupremeCommander. Zapravo se mozemo sloziti da je linux desktop do sada bio promasaj, pa bi i mogli raspravljati zasto je tome tako. ;)

Ne možemo se složiti da je bio promašaj jer to nije bio. Izgleda da nitko ne shvaća situaciju kako treba, odnosno što i kako funkcioniraju američke (i ostale, ali ne u tolikoj mjeri) koorporacije, te što je to monopol, kako funkcionira opensource i linux, koliko novaca je utrošeno u jedno i drugo te kako funkcioniraju developeri u oba slučaja.

Linux desktop je sve samo ne promošaj. Štoviše, gledajući njegovu povijest, linux je ogroman uspjeh. To što neki koji surfaju i pišu na svojim piratiziranim kantama zbog neznanja govore neke apsolutne gluposti, to je do njih. Preporučio bi više knjiga i učenja za takve.

p.s. Zapamtite, linux se nikada nije natjecao sa ostalima. On je jednostavno tu, pa sad odabir je vaš.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ne možemo se složiti da je bio promašaj jer to nije bio.

Iz kuta linux entuzijasta (mene recimo) nikako nije promasaj. Iz kuta nekoga koga su linux zagovornici navukli da proba linux mozda (vjerojatno?) i jest.

Bypass kaže...
Linux desktop je sve samo ne promošaj. Štoviše, gledajući njegovu povijest, linux je ogroman uspjeh.

S time se osobno mogu sloziti. Ako uzmemo u obzir cinjenicu kako je Linus nacinio linux i sto je s njime tada namjeravao, a do cega je to danas dovelo, uspjeh je doista ogroman.

Evangelisti linuxa po internetu su ti koji konstantno ubacuju linux u bitku sa ostalim desktop operacijskim sustavima. Tako da izjava da se linux ne natjece sa ostalima nije posve tocna, barem ne u ocima javnosti. A javnost (evo ti primjer SupremeCommandera bas na ovoj temi) je ta koja onda stalno proziva linux zbog "neuspjeha".

Ja shvacam da npr. ni Canonical ni Red Hat ne pokusavaju ugurati svoje produkte Windows publici ali zato to drugi rade za njih. Odatle dolazi to natjecanje kojeg sluzbeno nema a opet ima. Pocinjem misliti da linux evangelizam po internetu nekad cini vise stete nego koristi.

13 godina
neaktivan

Linux je besplatan i to ga čini fantastičnim, uz to ne samo besplatan već i Open Source pa se tako i propusti lakše riješe...problem je monopol koji imaju windowsi i zatvoreni krug iz kojeg je teško izać

a to je sljedeći

Windows ima puno korisnika -> Prave igre i programe za njega jer su isplativiji -> Ljudi kupuju (ili ne) windowse zbog igara i programa -> windows ima jos vise korisnika.... i to ti je to

1 0 hvala 0
15 godina
iPaleas kaže...

Ljudi kupuju (ili ne) windowse zbog igara i programa

Ne koriste ljudi samo windows zbog igara i programa. Jedan od najvećih problema GNU/Linux je to što nema nikakvih standarda, tj. centralizacije. Imaš na milijune različitih distribucija i raznih modifikacija i to je vrlo teško za pratiti i održavati. Zbog takve neorganiziranosti ne postoji nigdje korisnička podrška, pa ako nešto pođe u krivu prepušten si sam sebi i dobroj volji zajednice. A da ne govorim tek o reedukaciji korisnika, tako da na kraju vrlo često implementcija nekog sustava puno skuplje dođe sa GNU/Linux nego sa Windowsom.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
15 godina

ja sam korisnik i linuxa i windowsa.

Windowse imam vecinu za igranje jer eto svako toliko me nesto opere i odigram

Dok linux koristim za svakodnevnu uporabu. Je da zna iskrsnut neki problem ali volim to i volim izazove. i vidit di sam sta sam pogrijesio kako da sta namijestim.

Mislim da ako jednom u buducnosti budu ful ubili piratstvo ( sumljam da ce se desit i nadam se iskreno da nece) Vecina korisnika koji ima piratske programe i skidali prije. onda nece vise nece moci pa ce prec na linux i open surce.

zasto jer je besplatno.. I ja imam krekanu sedmicu i neke programe ali da ne mogu bio bi na linuxu. Jer linux ima dosta izvrsnih programa koji mogu zamijenit windows programe.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Budući da se ovdje raspravlja o igrama na Linuxu, postat ću obavijest za one koji još nisu čuli.

Već se neko vrijeme šuška da će biti nekakvog partnerstva između Canonicala i nekog velikog izdavača igara. Danas je objavljeno da će Electronic Arts imati kratku prezentaciju na Ubuntu Developer Summitu; nagađa se da bi mogli vidjeti igre iz EA portfelja u Ubuntuu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

3 0 hvala 5
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Već se neko vrijeme šuška da će biti nekakvog partnerstva između Canonicala i nekog velikog izdavača igara. Danas je objavljeno da će Electronic Arts imati kratku prezentaciju na Ubuntu Developer Summitu; nagađa se da bi mogli vidjeti igre iz EA portfelja u Ubuntuu.

Zahvaljujem, meni se feed jos nije refreshao.

17 godina
neaktivan

microsoft ima monopol. to je činjenica. poznato je kako je bill gates ucjenjivao OEM-e na početku i poznato je kako su upali u IBM preko Billove majke koja je poznavala direktora Johna Opela i poznato je kako su kasnije zafrkli isti taj IBM i njihov zajednički projekat OS/2. dakle, ms je na vrlo podmukao način stekao monopol. po meni osnovne razlike za trenutno stanje su:

• ms je OEM-ima koji nisu isporučivali s linuxom ili bez os-a davao vrlo povoljne uvjete licenciranja windowsa. (ako si isporučivao nešto drugo osim windowsa propao bi radi preskupih win licenci - nepoštena konkurencija)
  • microsoftu ide u prilog piratstvo. pogotovo u kini, rusiji, indiji. mnogo veće bogatstvo nisu novci od licenci, nego developeri koje onda to 'zaključavanje' na njihove tehnologije nosi sa sobom ...(steve monkeyboy dance)
  • microsoft radi s proizvođačima hardwarea pri proizvodnji vlasničkih drivera i podrške

• linux nema jakog financijskog igrača koji će ga gurati (oem-a) niti neku centralnu agenciju koja će ga reklamirati (barem do sada nije imao. sad nešto fsf i canonical pokušavaju)
  • developeri za linux su raštrkani u mnogo tabora od distribucija preko DE-a
  • vlasnički grafički driveri za linux (ati, nvidia) su daleko inferniorniji od onih na windowsima. također, malo hardware proizvođača piše svoje drivere i pod gpl licencom i za linux (naime, zatvoreni driveri ne mogu se legalno distribuirati u linux kernelu)

netko je rekao kako si kod linuxa prepušten sam sebi što nije istina. kome si prepušten kod piratskih windowsa? uvijek možeš kupit podršku kod npr. susea, redhata ili canonicala, baš kao i kod microsofta ili applea.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 23:15 (hrvooje).

4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Budući da se ovdje raspravlja o igrama na Linuxu, postat ću obavijest za one koji još nisu čuli.

Vezano uz to, danas je na FER-u bilo predavanje Croteama vezano, naravno uz njihovog Serious Sama. Jedno od pitanja iz publike je bilo vezano za Linux, uglavnom, ekipa ima spreman Linux klijent, koji, njihovim rijecima "radi kad oni to hoce" tj. kad ga natjeraju, ali da cekaju prvenstveno Steam za Linux. Tako da, moze se, hoce se, samo je pitanje tko ce dati boost. Trenutno kako izgleda, to ce biti Valve i osim sto su mrak developeri igara, zbog ovoga su mi jos vise porasli u ocima, ako je to vise od ovoga i moguce uopce.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
neaktivan

ubuntu na g+  prije petnaestak minuta objavio ovaj post:

Electronic Arts will be presenting at the Ubuntu Developer Summit next week. Expect some exciting news.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

microsoft ima monopol. to je činjenica. poznato je kako je bill gates ucjenjivao OEM-e na početku i poznato je kako su upali u IBM preko Billove majke koja je poznavala direktora Johna Opela i poznato je kako su kasnije zafrkli isti taj IBM i njihov zajednički projekat OS/2. dakle, ms je na vrlo podmukao način stekao monopol. po meni osnovne razlike za trenutno stanje su:

• ms je OEM-ima koji nisu isporučivali s linuxom ili bez os-a davao vrlo povoljne uvjete licenciranja windowsa. (ako si isporučivao nešto drugo osim windowsa propao bi radi preskupih win licenci - nepoštena konkurencija)
  • microsoftu ide u prilog piratstvo. pogotovo u kini, rusiji, indiji. mnogo veće bogatstvo nisu novci od licenci, nego developeri koje onda to 'zaključavanje' na njihove tehnologije nosi sa sobom ...(steve monkeyboy dance)
  • microsoft radi s proizvođačima hardwarea pri proizvodnji vlasničkih drivera i podrške

• linux nema jakog financijskog igrača koji će ga gurati (oem-a) niti neku centralnu agenciju koja će ga reklamirati (barem do sada nije imao. sad nešto fsf i canonical pokušavaju)
  • developeri za linux su raštrkani u mnogo tabora od distribucija preko DE-a
  • vlasnički grafički driveri za linux (ati, nvidia) su daleko inferniorniji od onih na windowsima. također, malo hardware proizvođača piše svoje drivere i pod gpl licencom i za linux (naime, zatvoreni driveri ne mogu se legalno distribuirati u linux kernelu)

netko je rekao kako si kod linuxa prepušten sam sebi što nije istina. kome si prepušten kod piratskih windowsa? uvijek možeš kupit podršku kod npr. susea, redhata ili canonicala, baš kao i kod microsofta ili applea.

zatvoreni driveri nemogu možda doći sa kernelom,ali zato ih se obično instalira preko software centra,nekad čak i automatski.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
iPaleas kaže...

Ljudi kupuju (ili ne) windowse zbog igara i programa

Ne koriste ljudi samo windows zbog igara i programa. Jedan od najvećih problema GNU/Linux je to što nema nikakvih standarda, tj. centralizacije. Imaš na milijune različitih distribucija i raznih modifikacija i to je vrlo teško za pratiti i održavati. Zbog takve neorganiziranosti ne postoji nigdje korisnička podrška, pa ako nešto pođe u krivu prepušten si sam sebi i dobroj volji zajednice. A da ne govorim tek o reedukaciji korisnika, tako da na kraju vrlo često implementcija nekog sustava puno skuplje dođe sa GNU/Linux nego sa Windowsom.

Mislim da griješiš a evo ti i praktičnog primjera iz života...

http://www.linuxzasve.com/gradonacelnik-munchena-ponosan-na-ustedu-od-cetiri-milijuna-eura-ostvarenom-prelaskom-na-linux

Sve je to stvar monopola, a po najviše navike korištenja nas korisnika.

15 godina

sve je to ok ali ima jedan problem sa igrama.

DRIVERI pogotovo za AMD  grafulje

uvijek sam na open surce driverima jer original driveri naprave stalu totalno gnome 3 radi u clasic modu preljevaju mi se boje il dolaze crte...

a na opensurce je problem sta nemaju toliko performansi.

bar ja imam takva iskustva sa 5570 i amd dok frend koji je inace fanboy atija je preso na nvidiu radi linuxa xD

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
malina22 kaže...

http://www.linuxzasve.com/gradonacelnik-munchena-ponosan-na-ustedu-od-cetiri-milijuna-eura-ostvarenom-prelaskom-na-linux

To jedan od rijetkih slučajeva gdje je to uspjelo. U većini slučajeva ljudi će jednostavno odustati od implementacije kad naiđu nešto što nije isto na windowsima.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

To jedan od rijetkih slučajeva gdje je to uspjelo. U većini slučajeva ljudi će jednostavno odustati od implementacije kad naiđu nešto što nije isto na windowsima.

ljudi u korporacijama baš i nemaju pravo glasa. 

15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
malina22 kaže...

ljudi u korporacijama baš i nemaju pravo glasa.

Pretpostavljam da si mislio na zaposlenike,i to je istina.

Također je istina da se većina istraživanja koja vele da je preskupo prelazit na linux nekako mogu povezati sa time da ih je Microsoft nekako sponzorirao.Uostalom,znamo kako se u SAD-u obično provode istraživanja.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.5.2012 18:47 (g12356).
17 godina
neaktivan
Lacko kaže...

uvijek sam na open surce driverima jer original driveri naprave stalu totalno gnome 3 radi u clasic modu preljevaju mi se boje il dolaze crte...

bar ja imam takva iskustva sa 5570 i amd dok frend koji je inace fanboy atija je preso na nvidiu radi linuxa xD

E, a to ti je opet zato sto nema AAA naslova sto se igara tice i profesionalnih alata za obradu slike/videa sto se posla tice. I tako se vrtimo u zacaranom krugu. Zbog drivera nema ovoga, zbog ovoga nema drivera itd., itd...

15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

E, a to ti je opet zato sto nema AAA naslova sto se igara tice i profesionalnih alata za obradu slike/videa sto se posla tice. I tako se vrtimo u zacaranom krugu. Zbog drivera nema ovoga, zbog ovoga nema drivera itd., itd...

To je stalni problem sa kokoši i jajetom na linuxu. Driveri su loši jer igara ionako nema, igara nema jer su driveri loši. Isto se može primjeniti i na aplikacije (samo zamijeni drivere i igre sa korisnicima i aplikacijama).

16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
1domagoj1 kaže...

To je stalni problem sa kokoši i jajetom na linuxu. Driveri su loši jer igara ionako nema, igara nema jer su driveri loši. Isto se može primjeniti i na aplikacije (samo zamijeni drivere i igre sa korisnicima i aplikacijama).

Ali iskreno, binary driveri glavnih manufacturera nisu uopce losi za OGL implementacije, rade brzo, podrzavaju sve featureove i nisu muka za instalaciju.

Govorim iz iskustva da bas fino rade i u native aplikaciji i u bytecode crossplatform aplikaciji. U ovoj potonjoj sam cak ja kao jedini Linux dev imao vise FPS-ova nego Windows kolege; vjerojatno su OGL implementacije bolje na linuxu nego na windowsima.

Doduse, Intel suxa debelo... uz sav trud, nisam uspio natjerati laptop na poslu (Arrandale/Ironlake) da upogoni OGL 3.x, ali to je vec problem samog hardwarea. Intelovi driveri tipicno lazu da podrzavaju neki feature, a onda ga emuliraju kroz software - ili ga ne rendaju uopce.

Bottompoint - ja se ne brinem puno za drivere, zasad rade sasvim dobro za najnovije AAA igre koje bi ih podrzavale.

I ako nish drugo, vec ima dosta igara na Steamu koje podrzavaju linux. Medju ostalima, ID softwareovi naslovi svi odreda imaju linux varijante.
Ono sto se ja pitam je slijedece - ako vec imas verziju za windowse, da li je potrebno posebno kupiti verziju za drugi operativni sustav?

Ako je odgovor DA, onda je to glupo ali makar konzistentno. 

Ako je odgovor NE - onda to postavlja zanimljivo pitanje da zasto ne moram platiti razliku verzija izmedju Linuxa/Windowsa/Maca - ali moram posebno kupiti xBox ili PS3 verziju?

We are the ones that will open your mind, leave the weak and the haunted behind
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Lacko kaže...

lightworks stiže na

. to bi zadovoljilo profesionalnu obradu videa. 

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

lightworks stiže na

Jep, to znam da, to je jos jedan dodatni boost.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

lightworks stiže na

Pocetnik sam u obradi videa, i vise manje samo montaziram videe s treninga - ali Cinelerra radi sasvim OK? I ima dosta pluginova za sve sto treba...

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
hrvooje kaže...

lightworks stiže na

Pocetnik sam u obradi videa, i vise manje samo montaziram videe s treninga - ali Cinelerra radi sasvim OK? I ima dosta pluginova za sve sto treba...

sigurno da radi, al ovo je za industriju.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

sigurno da radi, al ovo je za industriju.

Ma da, to sam i pretpostavljao da nije ni priblizno dovoljno za profesionalnu uporabu...

17 godina
neaktivan

nakon što je EA danas ponudila dvije igre besplatno na 'ubuntu software centru' Lord of Ultima te Tiberium Alliances jako mi se svidio komentar jednog korisnika:

citat#1

This is NOT a real-time strategy game. It is a Farmville/Mafia Wars clone with sci-fi buildings. The gameplay consists of clicking each building in your base every 1 minute 40 seconds in order to get resources, in order to build more buildings to click on and get more resources. You can alternatively just buy the resources with your credit card if you have more money than sense - which is probably a prerequisite for playng this game.

citat#2

It's great that EA wants to have some kind of presence in the Ubuntu Software Center, but this game and Lord of Ultima are just browser games that work on any system with the appropriate browser. The Chrome app store has a lot of hyperlinks to websites like this, but that is a web browser. Do we really need to install hyperlinks to our systems just to play browser games?

al dobro, i to je početak :) ja bi bio zadovoljan kad bi u software centru ponudili jeftino ETQW. taj naslov naime, za linux već postoji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 0:04 (hrvooje).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice