Kako ćeš ubaciti tablice zapremine u excel, to je tvoja stvar. Lično mislim da bi ti bilo najbolje da ručno uneseš, jer OCR može da prevari.
No dobro, evo ti excel fajla u kome je rešeno kako izvući zapreminu iz tablice formatirane kao na skenu koji si postavio.
Izmerena visina merne letve, razdvoji se na desetice cm i jedinice cm, pa se tako traži (HLOOKUP) u tablici zapremine.
A za korekciju temperature ti je kolega IvanC već objasnio.

ili proučava "Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe za ovjeravanje, ispitivanje sukladnosti i provedbu službenih mjerenja za cilindrične vodoravne i okomite spremnike"
Još nema odgovora od Excelisfun, i mnogih drugih; čak sam ponudio i novčanu uplatnicu
; i potrudio se prevesti u galone i inče...
netko mi je odgovorio. Molim te vidi ovu: INDEX(C2:L7,MATCH(D13,B2:B7,1),MATCH(MOD(D13,10),C1:L1,0)) C2:L7 je tablica, b2:b7 su desetine a C1:L1 su jedinice. Anyway, odgovor je s ozgrid.com; znači, još mi treba lookup za temperaturu i korekciju, ali molim da ja upisivam temp a ne da bude padajući izbornik, ili ako misliš da je padajući bolje... znači, na kartici kalkulacija trebam unijet temp i visinu u cm a da dobijem litre bez i sa korekcijom. I ako može oblikovanje rezultata, tj. da označi na tablici izmjerenu količinu. h v a l a dobri ljudi!!!
Ako je npr: 169,2cm, onda na 169 vrijednost dodaje +2 što nije točno:( Treba množiti 0,2 sa 169vrijednosti, i tek onda dodati!
Kilometarska! List1B5 gdje upisivam letvu u cm. S-7 tablica sa svojim rasponom i redovima i stupcima. Formula se, praktički, sastoji od index, match, mod i trunc formula, kombiniranih u zagrade, te sam još dodao ERrOR ako se upiše neka apstraktna vrijednost.