Problemi sa hard diskom windows xp

poruka: 5
|
čitano: 1.390
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

imam jedan problem, imam jedan hdd na kojem je windows xp, a takodjer se na njemu nalaze folderi sa raznim slikama koje bih htio prebaciti. E sada kada ja svoje računalo otvorim, izvadim svoj i stavim unutra taj hdd sa slikama, javlja mi da je neka greška u windowsu ili da nisu podržani, a to mi zvuči glupo jer su windowsi na obadva hard diska instalirani sa istoga cd-a, mozda je problem u driverima. Mozete li mi reci dali ikako mogu upasti u te windowse samo da na stick prebacim slike, dali ce ista pomoci ako pokrenem opciju windows xp repair, hoce li mi izbrisati te slike?

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Problemi sa hard diskom windows xp
darax kaže...

imam jedan problem, imam jedan hdd na kojem je windows xp, a takodjer se na njemu nalaze folderi sa raznim slikama koje bih htio prebaciti. E sada kada ja svoje računalo otvorim, izvadim svoj i stavim unutra taj hdd sa slikama, javlja mi da je neka greška u windowsu ili da nisu podržani, a to mi zvuči glupo jer su windowsi na obadva hard diska instalirani sa istoga cd-a, mozda je problem u driverima. Mozete li mi reci dali ikako mogu upasti u te windowse samo da na stick prebacim slike, dali ce ista pomoci ako pokrenem opciju windows xp repair, hoce li mi izbrisati te slike?

Nemoj vaditi stari disk, samo taj drugi prikopčaj, prepoznat će ti ga kao drugi disk (particiju) i u njemu pristupi slikama.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
10 godina
neaktivan

hvala puno na odogovoru, probati cu sutra pa javim ;)

10 godina
neaktivan

evo javio se taj isti problem od prije, uglavnom kada spojim obadva harda, ili samo taj drugi sa slikama, javi mi se poruka "error loading operating system", i nemogu dalje

16 godina

-ćorava koka metoda je ponekad jako loša stvar...

-nabavi ako nemaš, neki liveboot medij (linux, miniPE.. CD-DVD-USB) ovisno što tvoj PC podržava, budi siguran da je ispravan, bootabilan.. i tek tad nastavi.

-Važno! ubacivanje diska može promijeniti raspored logičkih diskova-slova.. (nećemo detalje).

-prvo isprobati boot medij, bez dodavanja drugog diska! Vidi boot order u BIOSu ali važnije-bolje je znati koja tipka (npr F8-9-12..) je za Quick Boot Menu. Tek kad normalno bootaš s takvog medija, može ugradnja drugog diska kojeg želiš kopirati..

-kod starijih PATA diskova treba podesiti jumpere (Master/Slave/Cable ..+ATAcompatibleSlave) tj u BIOSu i bootu moraš vidjeti sve diskove. Do tad je nešto neispravno, loše podešeno ili problem s kablom/kontaktom itd.. NE puštati win da se pali, rizik, može početi migraciju sys pathova ili (u ovom slučaju ništa) samo stane (to je čak bolje/sreća). Sata diskove samo spojiš i provjeriš stanje u BIOSu.

-naravno, svaki put gašenje prije bilo kakvih izmjena. Ponekad se BIOS sam resetira, pa treba kod prvog paljenja podesiti BIOS. (zato je bolje znati i lupati tipku za QBM bez obzira na redosljed, naravno ako je USB tipkovnica i to mora biti podešeno u BIOSu.. itd).

-.. u svim kombinacijama je važno (poželjno) ne puštati da se sys samo upali, nego kontrolirati sve (bios-boot..). Tako da npr loš/izgreben CD ili player koji nije pouzdan mogu biti rizik. .... s druge strane, može sve proći i bez posljedica, ali sreća nije faktor na koji se treba oslanjati nego znanje.

-za test boot medija najsigurniji način je odspojiti sve diskove, tad ne može započeti boot s pogrešnog diska. Starija računala mogu imati problema s bootanjem npr s USBa, DVD je osjetljiviji od CDa.. recimo da je UBCD ili Hirens na CDu najsigurniji boot, ali mora biti ispravno snimljen na nižoj brzini... ako podržava boot s USBa tu nema problema s čitanjem kao kod optike (ali nije standardizirano za starije računalo, npr emulacija boota kao hdd-fdd..) na novima radi... pa opet ima problema.

-može i bez boot medija, može svašta, ali statistički je tad veća šansa da ćeš zbrljaviti oba ispravna OSa nego dobiti kombinaciju koja radi iz prve.

-najjednostavniji/foolproof način, ubaciti HDD u ext.USB ladicu/dock, ali treba ga imati (kupiti). Bootmedij se lako napravi, poželjno ga je imati, ne samo za ovakvu potrebu nego i sve ostale 'servise/spašavanja' oko PCa. Skinuti s neta i napraviti medij nije teško/skupo, ali treba provjeriti da stvarno radi na tvom PCju. To je alat/sredstvo, znanje je nešto drugo... ćorava koka je samo ćorava.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice