Pomoć RAID1 - mirror

poruka: 8
|
čitano: 2.670
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoć RAID1 - mirror

Pozdrav,

komp je imao RAID1 mirroring sa 2 western digital caviar diska sa po 80GB.

Dakle  sa jednim IDE kablom povezana 2 hard diska i jumperi su

u Oba reda na 3. i 4. pinu.

Sad ne znam detalje, ali u žurbi sam spašavao podatke zbog problema sa tim kompjuterom pa sam jedan disk zasebno pokrenuo na drugom kompu, i bootao mi je windows xp normalno da izvučem podatke.

Kasnije sam isti disk vratio u originalnu mašinu ali miror više ne radi,

problem je u tome što mi RAID izbornik ne detektira nijedan disk kad su oba na istom kablu kao što je bilo prije postavljeno,

htio bih da se RAID polje rebuilda na drugi disk i da se vrati u normalu RAID1 bez reinstalacije , dali je to moguće?

Ploča ima integrirani raid kontroler ITE 8212F

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć RAID1 - mirror

Ako ti oba diska na istom kablu imaju pinove na istim mjestima, normalno da neće raditi. Jedan mora biti master, a drugi slave.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć RAID1 - mirror

To je malo čudno jer se dobro sjećam da sam ih tako zatekao.

Nevažno uz prijašnju instalaciju, dakle matična ploča ima 2 planirana crvena  IDE konketora i još par SATA konektora za spajanje u raid  te jedan gore IDE konektor plave boje ali upute kažu da u njega uštekano neće ići u RAID.

E sad, ja sam u gornji plavi IDE konektor uštekao pržilicu,i jumper postavio na primary slave. Ostala su dolje 2 crvena IDE konektora , primary RAID i  secondary RAID oznaka.

Sad me interesira dali mogu izvesti raid 1 sa istim kablom u jednom konektoru ili svaki disk moram uštekati u zasebni konektor i stavit na zasebni kabel?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć RAID1 - mirror

Očigledno nisi imao oba diska na jednom kablu, nego je svaki disk bio sam na svom zasebnom IDE kanalu.

Tako ih i spoji. Jumperi moraju biti na Primary Master or Single poziciji.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć RAID1 - mirror

Ako sam dobro shvatio, jedan disk spojim jednim kablom na primary raid a drugi drugim kablom na secondary radi, i jedan ima jumper primary master i drugi isto  primary master?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2011 14:08 (miro.hr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć RAID1 - mirror

Da, tako bi to trebalo raditi. Nakon toga provjeri u BIOSu RAID kontrolera vide li se diskovi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć RAID1 - mirror

Sve ih RAID kontroler detektira u BIOS-u kad su na zasebnom kablu, i imaju jumpere na primary master.

Dakle taj problem je recimo riješen.

Postavio sam drive mirror RAID1, i kod winxp instalacije pokazao raid driver sa diskete, no kad dođe do mjesta gdje u windows instalaciji treba napraviti particiju, tu stoji i čeka i samo je poruka:

Examining 76317MB Disk 0

at Id 0 on bus 0iteraid (MBR)

Povremeno svjetli lampica HDD pa se gasi

Ne znam koji mu je....

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 0:43 (miro.hr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć RAID1 - mirror

Još nešto.

Evo specifikacija matične ploče sa uputama za RAID.

http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=P4GD1&p=1&s=15

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/sock478/p4gd1/e1675_p4gd1.pdf

Nije mi jasno koliko array-jeva moram kreirati da bi mi mirror radio?

Autokonfiguracija je napravila samo jedan.

Ja sam na taj jedan array0 kojega je auto konfiguracija kreirala  stavio kao boot, no ni tako ne ide.

Možda je tu greška.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 1:35 (miro.hr).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice