postovani
treba mi pomoc. Naime planiram preseliti (klonirati) stari disk od 200gb sa dvije particije c i f, na novi disk od 1 gb. Stari disk je ide sucelje i na njemu je windows 7 instaliran. Zanima me prilikom kloniranja kad se i MBR klonira, kad se sve to zavrsi i ja ugasim racunalo i izvadim stari disk i ostane samo novi unutra dali ce bootload proci bez problema. Stari disk bi kasnije formatirao i koristio ga dok ne rikne(star je i ima 8 bad sectora). dali kod kloniranja moram i f disk klonirati ili mi je dovoljno samo c(sistemski) jer se f particija spominje u EasyBCD postavkama. particija F je neka stara particija od windows xp dok su mi noviji windows xp instalirani na d particiji
There are a total of 2 entries listed in the bootloader.
Default: Windows 7
Timeout: 30 seconds
Boot Drive: F:\
Entry #1
Name: Earlier Version of Windows
BCD ID: {ntldr}
Drive: F:\
Bootloader Path: \ntldr
Entry #2
Name: Windows 7
BCD ID: {current}
Drive: C:\
Bootloader Path: \Windows\system32\winload.exe
malo me ovo buni
Default: Windows 7
Timeout: 30 seconds
Boot Drive: F:\
sto ce biti sa tim ako formatiram f particiju, odnosno hoce li mi 7-ica postat nebootabilna
hvala unaprijed
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- ako je na disku već bio XP, dodan 7, onda ti slova diska ništa ne govore. Jer sedmica svaki disk (particiju) na koju ih instaliraš prijave kao C:, dok boot disk (particiju) sakriju tj. maknu 'slovo'... koje si vjerojatno naknadno dodao u disk manageru, pa je došao na slovo F:.
- koliko vidim dobro si predpostavio DriveF:\ Boot loader... to znači da je F disk zaprabo boot (dosk0, particija0...) ako njega ne iskopiraš nema bootanja. (može se rješiti boot DVDom od sedmice...)
Da izbjegneš nepotrebno kopiranje boota (windowsa, smeća.. i poslje brisanje istog), napravi primarnu particiju cca 100-500MB, nakon tog kloniraj trenutnu od sedmice uz resize (ili višak ostaviš za novi disk). Nakon tog bootaš s DVDa i popraviš boot. To bi bilo slično normalnoj instalaciji. Ipak, radije napravi clean install.
ukoliko odlucim klonirati na novi disk obe particije odnosno da ostane sve ovako kako je i sada, dali ce biti problema kad stari disk izvadim iz kompa i formatiram ga? Hoce li se mbr dizati tj windowsi iako je novi disk sata ,a stari je bio na ide sučelje?
(-hoće). Razlika je samo u driveru, u BIOSu za SATA postavi IDE-compatibile ili sl. Kasnije možeš prebaciti (prvo dodati driver)... u neki od SATA modova.
Ne, (moja greška).
Kad priključiš novi disk, provjeri u BIOSu (ako želiš možeš i podesiti željeni SATA-mod, npr AHCI-native itd...).
Kad upališ sedmicu, ona će automatski instalirati potrebne drivere (ako ih već nema..), nakon tog klonirani disk će se normalno bootati jer ima potrebne drivere.
(prvi primjer je kod kvarova, kad se npr klonira na drugom računalu, tad se nesmije mijenjati kontroler jer se OS nebi bootao.)