Opet problem sa SATA diskom

poruka: 11
|
čitano: 2.503
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Kupio sam novi disk prije dva mjeseca. ( Seagate Barracuda 7200.9, 160 GB, 8MB, SATA) Sve je bilo ok do nedavno kad je počeo zujiti kao ventilator kad crkava. Onda sam ga restartao i nije mi htio dići windowse xp nego kaže neki hardverski problem i windowsi su ugašeni da se ne bi oštetili. Nakon toga sam formatirao disk iznova, kreirao dvije particije i stavio ponovo windowse xp. Sve je bilo ok. Onda sam skidao automatic updates za windowse i odjednom mi se sve srušilo. Ponovo sam ušao u windowse, pokrenuo tune up utilities 2008 da skenira disk, morao sam restartati komp da to napravi, što i jesam i kad je došao negdje do 16 % u skeniranju fileova se srušio windows setup i komp se sam restarta. Kad sam opet ušao u te windowse isto se dogodilo. U skeniranju se srušio. Pokrenio sam windowse sa drugog starog (ali dobrog) diska. Sve je bilo ok, i ošo ja skenirati opet taj nesretni novi disk. Budući da sam nisam koristio taj novi disk, nije bilo potrebe da ga windows setup skenira. I negdje na 10 kvadratiću u čitanju fileova mi se opet srušio.

E sad ljudi molim vas da mi pomognete ako ikako mogu nešto učiniti da opet normalno radi. Ako nema spasa ima on garanciju, ali mi se iskreno ne ide na servis.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Opet problem sa SATA diskom

Testiraj ga sa HD Tune-om i ako ti on pokaže greške, nema druge nego servis ! Meni miriše na bad sectore !

AMD Athlon64 X2 4000+, Gigabyte GA-M56S-S3, 2x1GB DDR2 Kingmax 800 Mhz, ATI Radeon HD2600XT, Hitachi 250 GB SATA II, Maxtor 250 GB SATA II, Samsung DVD-RW, Logitech Wireless Keyboard & Mouse, Philips 190CW Widescreen 1440 X 900 !
17 godina

Ma probao sam i negdje na početku se sam restarta. Jednostavno neće.

17 godina

Odnes ga na servis dok ti još nešt nije otišlo

Vjeruj mi,imam iskustva s tim, moj komp je bio 5 puta u 2mj na popravku jer sam se malo igro...

AMD Athlon X2 4200+ 2.5, 2 GB DDR2, nVIDIA GeForce 7300 GS 512MB, Hitachi 320GB 16MB
17 godina
neaktivan

Skini Seatools (sa seagateove stranice (dijagnostički alat za seagateove diskove, poravlja bad sectore i još mnogo toga), napravi boot cd i provjeri preko njega. Ako ne popravi ili ne nađe bad sectore napravi low level format.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't
stand one bit of competition

0 0 hvala 0
17 godina

Probao sam ali mi se prilikom učitavanja programa javi greška, koju mogu ignorirati. Ako ju ignoriram otvori mi se program. Ali on ne prepoznaje disk kao IDE/SATA nego SCSI, i većinu testova ne može obaviti.

Maloprije mi se komp opet restartao i pisalo je: "Windows have been recovered from a serious error". Poslao sam error report i otvorila mi se stranica za analizu reporta i kaže sa je uzročnik toga bio VIA SATA RAID driver koji sam instalirao da mi disk radi normalnom brzinom. Kad sam ga obrisao sve je normalno, ali je užasno spor.

Savjeti? Hito mi treba neko rješenje...

17 godina
neaktivan

Ja na matičnoj imam 6 SATA2 utora i 4 su mi kontrolirana sa intelovim southbridgeom, a 2 sa nekim kontrolerom od matične. Ako imaš Intelov proc obavezno stavi disk na intelov kontroler jer se zna dogodit da se disk vuče ko krepana krava na ovim drugima.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't

0 0 hvala 0
17 godina

Heh, ali ja imam samo dva (i to ona stara) utora. Disk mi je priključen na broj jedan i valjda ih kontrolira southbridge.

17 godina
neaktivan

Po broju utora vidim da ti je matična starija.Da li je možda da ti matična podržava samo SATA I, a disk je SATA II. Ne bi trebalo stvarati probleme, ali i to je mogućnost. Probaj updateat BIOS.

0 0 hvala 0
17 godina

Matična mi je AsRock P4V88+. Mislim da podržava onaj sporiji sata150, a disk može raditi na 150 i 300. BIOS mi je najnoviji, verzija 1.70. Instalirao sam VIA Hyperion pro i tamo sam dobio sata drivere koji kako mi se sad čini rade svoj zadatak prilično dobro.

17 godina

I brzine su normalne. U HDTuneu pro brzina čitanja oko 76 MB/s, a to je brže od starog. Čini se da je problem rješen... zasad...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice