Ovako.....dobio sam Western Digital Caviar Green 500GB hard disk i imam pitanje.Koliko bih ja sada trebao napraviti particija.Jednu,ili dvije(C i D)ili samo jednu?Ako trebam dvije,koliko bih onda trebao prostora napravit na C,a koliko na D?
mozes napraviti koliko hoces particija a mozes ostaviti samo jednu! Ako ti je to jedini hard napravi C: 100gb(mozes i manje ako hoces) i D: ostalo
ok,ja si mislim na C stavit samo Windowse,a na D sve ostalo,jel to ok?....i da,to mi je jedini hard....
Da to je ok! stavi kako sam ti rekao!
dobro,hvala...
cool....još samo jedno pitanje....dali da na C stavim samo,ali baš SAMO Windowse pa drivere i/ili sitne programčiće na D,ili i Windowse i Drivere ili neke sitne programčiće,sve skupa na C?

Koja se obicno particija stavlja za novi hard disk u racunaru,kako se oznacava.
Ne kužim na što misliš. Tip particije? Stavi NTFS. Način organizacije particija? Ja obično stavljam MBR jer nemam potrebe za GPT-om.
Pa logično da prva particija uvjek bude C i 100 GB je sasvim dovoljno za nju. A sad dalje sam odlučuješ hoćeš praviti još particija ili ne. Osobno više od dve particije nije potrebno. A ako imaš drugih hard diskova na njima ostaviš cjeli prostor za jednu particiju.
Mozda nisam napisao celu recenicu,mislio sam za novi hard disk tj jos jedan u racunaru,ja vec imam hard disk (C) i (D) i sad me zanima jel mogu da lupim bilo sta ili,inace hard ce biti GPT
Windowsi će ti po defaultu ponuditi prve slobodne oznake, a ti oznake diskova ionako uvijek možeš naknadno promijeniti u Disk Managementu (disk desnom tipkom miša na Change Drive Letter and Paths).
Hvala,samo se nadam da nece dugo da traje format u GPT.
MBR ili GPT nema veze s formatiranjem particije kao takvim. Duljina formatiranja particije će trajati dugo ako si odabrao puni format ili kratko ako si odabrao brzi (Quick) format.
Jedna particija ce biti u gpt.
Miješaš pojmove. GTP je tip organizacije boot sektora i particija na disku.
Pretpostavljam da će ti particija biti tipa NTFS, ne? Ako si odabrao Quick format, onda će formatiranje biti brzo, ako nisi, onda će biti sporo. Novi disk je pametno sporo (potpuno) formatirati, jer će puno (potpuno) formatiranje otkriti pogreške na disku ako ih ima.
Kupio sam novi hard disk koji je prazan normalno nov i planiram da ga formatiram u gpt,mislio sam na to dali ce dugo da traje.
Pročitaj ponovno moju poruku. Miješaš pojmove.
Koja se obicno particija stavlja za novi hard disk u racunaru,kako se oznacava.
+ kasnija pitanja.. zaboravi, windowsi će obaviti stvar, to je sve što kao juzer trebaš znati.. (na ponuđeno pitanje odgovoriti, formatirati disk..).
+ čitaj odgovore, s razumijevanjem, pitaj.. pokušaj ne brkati pojmove-termine, googlaj-wiki za svaki od njih ako nije najjasnije.. možda i to pomogne.
Pa logično da prva particija uvjek bude C i 100 GB je sasvim dovoljno za nju. A sad dalje sam odlučuješ hoćeš praviti još particija ili ne. Osobno više od dve particije nije potrebno. A ako imaš drugih hard diskova na njima ostaviš cjeli prostor za jednu particiju.
- nema prve particije ili slova C. Mora se biti precizan :)
slovna oznaka diska je C: (dvotočka), a i b su iz doba floppya (rezervirani) i win od win7 nadalje, aktivnu (mjesto gdje je OS) prikazuje kao C: ali to može biti bilo koja particija na bilo kojem disku (nije ni prva ni ništa sličnog), to je samo prva koju juzer vidi, jedna koja mora postojati, ostale ne moraju (kao što jedan disk mora postojati, više može).
- slovna oznaka je MSov fičer, ograničeno US abecedom na 26 'diskova' dostupnih OSu, neovisno o tome jesu li fizički ili logički diskovi tj particije (možeš napraviti npr 100 particija na jednom disku, ali ih nećeš moći sve istovremeno koristiti). Drugi OSevi, drugi standardi.. npr prastaro SCSI ograničenje do 16 aktivnih particija po disku su stvar najsljeđa-kompatibilnosti. Slično je s MBR-GPT.. GPT jedino nudi veći kapacitet (+2TB) za boot medij, dok je broj primarnih particija nevažan ako koristimo extended. GPT je stvar novijih MBO-BIOSa, uz OS, nije samo stvar izbora tj juzer iz gornjeg pitanja možda uopće ne može u GPT mod..
- na ćoravo nje dobro predlagati juzerima riješenje, kao veličinu particije za OS-korištenje ili broj particija (dvije kao dovoljno..).. tj MS-installer će u pravilu napraviti jednu za juzera i to je kao jedino pravilo na ćoravo (uz jednu-dvije skrivene + možda OEMovska ugl tad rade 4-5 particija tek da onemoguće prebacivanje u legacy-MBR, zgodno od MSa, zar ne.. onak.. nije interes juzera nego MS ne želi stariji OS).
- Eto mala škola :))
Veliki ucitelj za malu skolu...
😊
.
Citao sam ja dosta o tome,moj hard disk je 3tb zato ce biti gpt kako bi mogao koristiti sav prostor
Citao sam ja dosta o tome,moj hard disk je 3tb zato ce biti gpt kako bi mogao koristiti sav prostor
Uzmeš SSD staviš ga kao sistemski disk... uzmeš hard i koristiš ga za pohranu... to se danas tak radi... particioniranje diskova nema nekog prevelikog smisla, pogotovo kad su cijene diskova ovakve kakve jesu.
Uzmeš SSD staviš ga kao sistemski disk... uzmeš hard i koristiš ga za pohranu... to se danas tak radi... particioniranje diskova nema nekog prevelikog smisla, pogotovo kad su cijene diskova ovakve kakve jesu.
potpisujem. particioniranje se radilo neka, u doba W95. budući da si kupio WD green, manitu neka je s tobom, a za sistemski kupi ssd od min 120GB.
bas jbt krenio citat temu rekoh back to the 2010....kad ono i tema i je otad
Nisam uzeo green
jel to
Mogao si slikati samo ovo što si htio pokazati, ali koliko mogu vidjeti, to bi trebalo biti to.
ps. model diska nema apsolutno nikakve veze s ovim što ti želiš napraviti, postupak je za sve isti.
Ne znam kako mogu da slikam samo neki deo ekrana. Znam da nema veze nego ajar spominje green, hteo sam da kazem da nisam green uzeo.
Ne znam kako mogu da slikam samo neki deo ekrana. Znam da nema veze nego ajar spominje green, hteo sam da kazem da nisam green uzeo.
ALT+PrintSCR na aktivnom prozoru
Paintom (CROP)