Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 288.022
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Nakon koliko radnih sati je preporučena promjena diska? Moj trenutno pod stavkom power on hours count ima preko 36000 sati. Neznam jeli HD tune to broji otpočetka, jer mi je disk prije radio u bratovom kompu tako da i ta brojka može biti veća. Disk nekada zna malo zaorati, ali osim toga nema nikakvih problema kao ni bad sectora. Pošto mi je sad budžet usmjeren na neke druge stvari, baš mi ga se i neda mjenjati osim ako nije nužno. 

update: Jedino u health statusu ima warning za Ultra DMA CRC error count, kabel je bio neispravan, to je odavno riješeno.

That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die.
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2015 15:30 (Jolckan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
Jolckan kaže...

Nakon koliko radnih sati je preporučena promjena diska? Moj trenutno pod stavkom power on hours count ima preko 36000 sati. Neznam jeli HD tune to broji otpočetka, jer mi je disk prije radio u bratovom kompu tako da i ta brojka može biti veća. Disk nekada zna malo zaorati, ali osim toga nema nikakvih problema kao ni bad sectora. Pošto mi je sad budžet usmjeren na neke druge stvari, baš mi ga se i neda mjenjati osim ako nije nužno.

Imaš warninga. Što kaže Hard Disk Sentinel?

Twitter: @191x7
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Imaš warninga. Što kaže Hard Disk Sentinel?

Sve najbolje Koliko je pouzdano ovo što piše pod estimated remaining lifetime?

That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die.
17 godina

Što ti pokazuje warning u smartu?

Jesi skužio da ti ovi nekritični smart parametri imaju hrpu budalaština zabilježenih, recimo raw read error rate?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Jesi skužio da ti ovi nekritični smart parametri imaju hrpu budalaština zabilježenih, recimo raw read error rate?

Evo i donji dio smarta. Za warning sam editirao u prvome postu. Nisam obazirao pozornost na raw read error rate pošto je pisalo ok. Koliko je to opasno, kolika je općenita procjena dugovječnosti?

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2015 17:16 (Jolckan).
17 godina
Jolckan kaže...
191x7 kaže...

Evo i donji dio smarta. Nisam obazirao pozornost na raw read error rate pošto je pisalo ok. Koliko je to opasno, kolika je općenita procjena dugovječnosti?

Vidiš da ti je i hardware ECC visok itd. Taj disk se izgleda već dugo koristi s NEISPRAVNIM SATA kabelom.

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Vidiš da ti je i hardware ECC visok itd. Taj disk se izgleda već dugo koristi s NEISPRAVNIM SATA kabelom.

Ne mogu točno znati koliko je dugo error stao ali prije par godina kad sam primjetio Ultra DMA CRC error count, odmah sam bio zamijenio Sata kabel. Sad neznam koliko je štete mogao učiti prije zamjene.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2015 17:25 (Jolckan).
17 godina
Jolckan kaže...
191x7 kaže...

Ne mogu točno znati koliko je dugo error stao ali prije par godina kad sam primjetio Ultra DMA CRC error count , odmah sam bio zamijenio Sata kabel. Sad neznam koliko je štete mogao učiti prije zamjene. 

Ako od tada brojevi ne rastu sve je uredu i nije problem.

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...
Jolckan kaže...
191x7 kaže...

Ne mogu točno znati koliko je dugo error stao ali prije par godina kad sam primjetio Ultra DMA CRC error count , odmah sam bio zamijenio Sata kabel. Sad neznam koliko je štete mogao učiti prije zamjene. 

Ako od tada brojevi ne rastu sve je uredu i nije problem.

Znači može još koju godinu odraditi bez nekog velikog rizika? Još bi ga koristio neko vrijeme kao sistemski a onda bi uzeo SSD i ovoga stavio kao storage. A što je s onim estimated remaning lifetime?

14 godina
neaktivan

Kupio sam Asus N551JK-CN111D prije 2 dana. I kada radi laptop veći dio vremena, rekao bih 80% vremena, čuje se neki neprirodni zvuk i mislim da je iz hard diska. Zvuk je kao da nešto para, struže po nečemu. Je li netko imao sličnih problema, je li to jer je laptop nov pa dok odradi neko vrijeme ili nešto drugo? HD Tune mi ne pokazuje nikakve greške. Nadam se da će mi netko pomoći savjetom, iskustvom. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imate ovdje Hard Disk sentinel Pro 4free još 2 dana:

http://sharewareonsale.com/s/hard-disk-sentinel-standard-sale

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

jel ima smisla dalje koristiti ovaj disk? dosad nije bilo problema, al eto iša sam obavit ove skenove, pa mi nije baš svejedno..

nikakve popravke nisam radia s ovim alatima, samo analizu stanja

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
xDISORDERx kaže...

jel ima smisla dalje koristiti ovaj disk? dosad nije bilo problema, al eto iša sam obavit ove skenove, pa mi nije baš svejedno..

nikakve popravke nisam radia s ovim alatima, samo analizu stanja

I sam znaš odgovor na to pitanje, samo tražiš da ti ga netko potvrdi. Dakle, korištenje tog diska ti je rizično - ako ga odlučiš nastaviti koristiti, ne koristi ga za bitne stvar i redovito backupiraj sve bez čega ne možeš ostati. Još neko vrijeme vjerojatno nećeš imati nekih problema u radu, ali ako ti se realocirani sektori još nakote...

15 godina
neaktivan

Uzeo sam SSD Kingston HyperX Fury i za sada sve radi u redu ali primjetio sam da u HD tune pod nekim stavkama u Healthu da ima errora. U HD sentinelu piše da je sve u redu. Pročitao sam na internetu da HD tune nekad zna očitati krive podatke i da to nije ništa. Trebam li se brinuti? SSD je spojen sa novim SATA kabelom koji sam dobio s matičnom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jel ti na njemu najnoviji firmware? Ako nije, flashaj ga.

A za errore, pogledaj još s nekim alatima (recimo s SpeedFan i njegovim "online analysis").

15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Jel ti na njemu najnoviji firmware? Ako nije, flashaj ga.

A za errore, pogledaj još s nekim alatima (recimo s SpeedFan i njegovim "online analysis").

Evo. Ovo u redu?

17 godina

Tako izgleda.

Jel je gore najnoviji firmware? Da probaš zamijeniti kabel i ddrivere za sata kontroler?

12 godina
neaktivan

Kad krenem palit komp stalno mi se javlja ovo, dalje nejde http://prntscr.com/8l0ah5 . Donja lampica na ovoj slici http://prntscr.com/8l0aox se ne pali pa pretpostavljam da je HDD. Kako da to najlakse provjerim ili da li uopce ima smisla provjeravat to jer to je Maxtor DiamondMax 21 STM3320820AS koji je star 8,5-9 godina pa nekako logicno zakljucujem da je dao svoje i da je on krepao a ne nesto drugo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Tako izgleda.

Jel je gore najnoviji firmware? Da probaš zamijeniti kabel i ddrivere za sata kontroler?

Firmware je bio najnoviji, stavio sam i drivere za chipset. Nakon što sam promijenio kabel u drugi u utor na matičnoj sada nema nikakvih problema. Vratio sam novi kabel u stari utor i opet je pokaziovao error, znači da je utor na matičnoj neispravan. Da li to moglo neku štetu napraviti pošto sam s tim utorom instalirao Windowse?

Update: Evo opet se počelo pojavljivati. Što sad?

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 15:28 (Jolckan).
17 godina
Jolckan kaže...
191x7 kaže...

Tako izgleda.

Firmware je bio najnoviji, stavio sam i drivere za chipset. Nakon što sam promijenio kabel u drugi u utor na matičnoj sada nema nikakvih problema. Vratio sam novi kabel u stari utor i opet je pokaziovao error, znači da je utor na matičnoj neispravan. Da li to moglo neku štetu napraviti pošto sam s tim utorom instalirao Windowse?

Update: Evo opet se počelo pojavljivati. Što sad?

Najbolje da pitaš Kingston.

10 godina
neaktivan

Što znači taj warning u HDD tune? Dal to znači da je hard gotov? Laptop je star 7 dana. Laptop je Lenovoz51-70. Sentiel ne pokazuje ništa

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Sada radim testiranje HDD i za sada je HD Tune pronašao jedan bad sector

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Završilo testiranje i 1 bad sector je pronašao

Pravedni Osvetnik Zorro
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

To nije dobro. Što kaže Hard Disk Sentinel?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Što kažete na ovaj WD Blue,počeo se čudno ponašati i koliko vidim prek krepavanje je.

Skoro 5 godina je već sada.

robimarko@gmail.com
15 godina

ok lp imali kakav alat ako ti je hdd potpuno mrtav tj riknulo mu je  nesto na elektronici,tj na njegovoj maticnoj ploci.

znaci prv se poceo ajme na toj polci zagrijavat,iskrno sam opekao prst ,ali ga se uopce ne ucitava. pa sam ga rastavio

i zamjenio tu maticnu plocu od hdd od drugog medutim kad sam ga spojio samo sam cuo neki klik i sjebem i maticnu od drugoga hdd .

mozeli se tu sto uradi i spasit podatke.lp.......

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Imam HDD  koji sam kupio po ljeti (toshiba 4tb)  na njoj su preko 2 tb podataka. I danas sam odlucio defragmetirati i čuje se tj jako šrkipi . doslovno mi i stol vibrirao od toga. 

Jel to normalno ili nije ??? Na tablici za defragmetiranje ima puno crvenog ispred, očito da sve brzo prebacuje sa odostraga prema napred. 

Plan je bio da to radim preko noči ali su se drugi počeli žaliti da se to čuje i kod njih u udaljenim sobama :D 

16 godina
Markić7 kaže...

Imam HDD  koji sam kupio po ljeti (toshiba 4tb)  na njoj su preko 2 tb podataka. I danas sam odlucio defragmetirati i čuje se tj jako šrkipi . doslovno mi i stol vibrirao od toga. 

Jel to normalno ili nije ??? Na tablici za defragmetiranje ima puno crvenog ispred, očito da sve brzo prebacuje sa odostraga prema napred. 

Plan je bio da to radim preko noči ali su se drugi počeli žaliti da se to čuje i kod njih u udaljenim sobama :D 

Spasi što se spasiti da, ne vjerujem da s takvom bukom i trešnjom može još dugo.

Za zahvalu klikni na Hvala
17 godina
ivo454 kaže...
Markić7 kaže...

Spasi što se spasiti da, ne vjerujem da s takvom bukom i trešnjom može još dugo.

To nemora automatski značiti da disk odlazi na vječna lovišta, moguće je da disk a time i kućište vibrira jer disk nije adekvatno pričvršćen, defragment radi intenzivno preslaganje na mehaničkom disku pa je i za očekivati kada je kućište na stolu. 

Neka preskenira disk sa HD tune

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice