Lijep pozdrav, evo kao što i sam naslov govori, pokušao sam, budući da imam SSD i HDD WD Black Caviar 1TB koji je podijeljen na dvije particije - jedna od 130GB za sustav i neke programe, a druga particija služi za filmove, igre itd. koja iznosi točno 800GB, spojiti te dvije particije u jednu, da imam SSD particiju i HDD particiju, no, međutim, uspio sam shebat stvar i sad imam unallocated space od 130GB te ne mogu u disk managementu na particiju od 800GB nadodati tih 130GB unallocated space-a.
Zbilja vas molim za pomoć!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
particije se mogu spajati ako su susjedne i istog tipa (primarna/extended).
ako sys koristi neku od tih particija tad je win-diskmanager vrlo ograničen kod pomicanja (sys-hidden fileovi su 'fiksni', ne dozvoljava move preko njih).
obriš sve i kreiraj željenu particiju.. naravno tad gubiš sadržaj (ako je važno, backup, ako nije ..)
drugi način, 'mic-po-mic..' uz pretpostavku da je na 800gb više zauzetog/sadržaja nego što se može muvnuti na 130gb. kreiraš, resizaš, muvneš, ponavljaš nekoliko puta dok sadržaj ne završi na početnoj 130.. sad narasloj particiji.
takve stvari je 'bolje' raditi pravim disk/partition managerima, npr easeus (free) .. (acronis, paragon..) jer nije trenutno, vidiš stanje i imaš potvrdu akcie pa možeš isprobavati-odustajati. Još konkretnije, to raditi s nekog boot-live medija (nema potrebe takav soft imati instaliran u 'normalnom' win, nema potrebe brinuti o verziji-licenci..). Svi manageri rade istu stvar, linux gpart ili hirens/minipe.. razlika je samo u mogućoj (ne)kompatibilnosti uefi-legacy tj gpt-mbr ili ako se koristi sec. i sl. (tad ne možeš do hdda).
particije se mogu spajati ako su susjedne i istog tipa (primarna/extended).
ako sys koristi neku od tih particija tad je win-diskmanager vrlo ograničen kod pomicanja (sys-hidden fileovi su 'fiksni', ne dozvoljava move preko njih).
obriš sve i kreiraj željenu particiju.. naravno tad gubiš sadržaj (ako je važno, backup, ako nije ..)
drugi način, 'mic-po-mic..' uz pretpostavku da je na 800gb više zauzetog/sadržaja nego što se može muvnuti na 130gb. kreiraš, resizaš, muvneš, ponavljaš nekoliko puta dok sadržaj ne završi na početnoj 130.. sad narasloj particiji.
takve stvari je 'bolje' raditi pravim disk/partition managerima, npr easeus (free) .. (acronis, paragon..) jer nije trenutno, vidiš stanje i imaš potvrdu akcie pa možeš isprobavati-odustajati. Još konkretnije, to raditi s nekog boot-live medija (nema potrebe takav soft imati instaliran u 'normalnom' win, nema potrebe brinuti o verziji-licenci..). Svi manageri rade istu stvar, linux gpart ili hirens/minipe.. razlika je samo u mogućoj (ne)kompatibilnosti uefi-legacy tj gpt-mbr ili ako se koristi sec. i sl. (tad ne možeš do hdda).
Preko mog računala nije vidljiva ta particija od 130GB dok u EaseUS free jest.
Preko mog računala nije vidljiva ta particija od 130GB dok u EaseUS free jest.
a 'mog računala' .. misliš na win-filemanager? Naravno (normalno, nije vidljiva, tj vide je samo disk-partition manageri dok se particija ne kreira i idući korak kreiranje FSa tj formatiranje). Disk (ako je ispravan) je uvjek vidljiv diks managerima, to je njihov posao. Svi rade isto.
-možda jasnije, nealocirano, znači slobodno mjesto, = nije particija. Kad postoji particija tad je može vidjeti i filemanager ali mora biti formatirana da bi je koristio.
po toj rečenici.. čarobna kugla kaže da ćeš vjerojatno ostati bez sadržaja 800gb.. :) promisli koliko su ti važne stvari. Ili KISS, obrišeš-kreiraš. Za to ne treba dodatni soft (i svašta se dodatnog instalira, smeće), može win disk manager.
+ btw, imaš 'grešku u koracima'.. dynamic disk :) obriši i kreiraj 'normalan' (basic) osim ako nemaš neki konkretan razlog..
windows disk manager.. desni klik. Gdje klikati? - na disk, ne particije. Kao i sve ostalo na win, čarobni desni klik ili tražiš po menijima, pa i google.
Neće brate, ne pomaže ni aomei ni easeus, da ga razbijem odma ili?
windows disk manager.. desni klik. Gdje klikati? - na disk, ne particije. Kao i sve ostalo na win, čarobni desni klik ili tražiš po menijima, pa i google.
Uspio sam, dal da napravim MBR ili GPT disk?
Kratki rezime, uspio sam pomoću disk managementa isključit hard disk i ponovno ga uključit(nakon obje akcije lupit restart), preko easeus mastera sam uspio napravit novi basic disk s oznakom MBR(nisam stručan pa ne znam šta je to) i evo radi, 931GB od mogućih 931.
Hvala ihush
MBR ili GPT su stvar UEFIja, potrebe.. i zbog bezbroj sitnica, odabrati MBR-legacy. Oni kojima je GPT potreban (kao i dynamic, raid itd..) znaju zašto/kako.
To sve kreće od BIOSa i prve instalacije, tj tad ovisi o postavkama BIOSa, odabranom modu i kasnije promjene mogu biti teške-nemoguće. Lako je u ovom slučaju kad je stoage disk (gubljenje podataka..).
GPT, nova particijska shema (novija računala-BIOS), isključivo za 64bitni OS, gubitak kompatibilnosti unazad, prednost uklanja ograničenje na 2TB za boot disk i 4 primarne particije. To nnije dovoljan razlog tj sve se može i s MBR.
pri tome, nema baš nikakve druge prednosti kao brzina-kvaliteta, neovisno što reklame to sugeriraju, jer to su reklame.. (i želja MSa, umjesto korisnika).
Dynamic je odavno uveden u win, zanimljivo serverima (tj zbog toga ni GPT nije toliko važan, dok je dynamic i sl rješenja odavno tu, pa sve radi i na MBRu). Isti razlozi, tj kompatibilnost-ograničenja koja tad proizlaze, jer to je MSov fičer za storage-servere i sl.
Takve stvari nemaju baš nikakve koristi za korisnika u ovom primjeru, jer nije brže, sigurnije .. isto, samo izgubljena kompatibilnost s OSevima-altima. Ako netko to treba, tad ima razlog, ostali ne trebaju i mogu birati. Neće pogriješiti ako odaberu MBR/Basic jer može sve. MS pak kroz BIOS postavke koje preferiraju UEFI-GPT-sec.boot.. vrlo uspješno eliminira uopće mogućnost instalacije starijeg win-OSa, zbog tog razloga se to 'gura' kao default-reklama, dok mu u tome pripomažu OEMi (notebook, predinstaliran win i defaultne postavke BIOSa) kao partneri. To ne znači da je to loše. GPT/UEFI je OK, problem je 'samo' u sto povezanih sitnica, počevši od opcija BIOSa koje mogu biti povezane i (meni važnije) gubljenje kompatibilnosti (sa starijim alatima, prije GPT-UEFIja, dok novi mogu oboje).
tak da neovisno što bi ja odabrao MBR, može i GPT.. (no kad se nešto desi s diskom, tad će spašavanje biti ograničeno na nove alate, teže upravo zbog tog).
to su stvari nižeg levela, OSu je zapravo svejedno, kreira se filesystem npr NTFS povrh toga. Win tako vidi disk-file, kroz FS, nevažno je za rad jel disk-volumen ovakav-onakav.. (nije to IDE-AHCI pa prednost brzina/hotswap i sl., ali je i s tim povezano, upravo postavkama UEFI-BIOSa koje to mogu onemogućavati.. i otežavati promjenu).