2 SATA Diska...problem!!

poruka: 6
|
čitano: 1.740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Problem

Ovako počnimo od početka. Kupio sam prije par mjeseci Hitachi 320gb sata i on je normalno radio do ovog tjedna. Problem počne ovako: bilo u windowsima ili u igrama u nekom trenutku iz diska se čuje glasan klik i disk stane i sve se zamrzne na neke 2 il 3 sekunde da bi nakon toga se čulo kako u disku se naglo zavrte ploče i ponovno se čuje klik, zatim sve ponovno proradi. To se sve ponovno ponavlja čak i do par puta u sat vremena. Eto mislim da je disk počeo krepavat pa pitam vas da potvrdite.

E dobro sad kad mi taj hitachi počeo to radit ja sam imo još jedan novi zapakovan seagate 320gb sata pa sam njega spojio da si ponovno stavim windowse da vidim dali taj radi i gle neradi Osmijeh.

Ovako kod seagate sam napravio jednu particiju i formatirao ga da bi mogao stavit os i sve je to ok prošlo ali nakraju kad se trebaju podić windowsi ekran se zacrni i iz diska dolazi neki čudan zvuk kao da nemože zavrtit ploče. Dobro tad sam pomislio da možda instalacija nije dobro prošla pa sam htio opet ga formatirat ali sad on više nije prepoznat od windows setupa pa ga nema a taj zvuk se sad stalno čuje.

Pa nije valjda da su oba diska u k.....?

Molim pomoć, hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem

PRVA STVAR: za disk ne bi trebao znati da postoji, osim kod spin-upa ploča. Čim ti disk počne proizvoditi bilo kakve zvukove tvoja prva reakcija treba biti:  uuu brzo moram napraviti backup svega važnoga!

A sad... čim si rekao hitachi pogledaj je li još pod garancijom. Ak je odnesi ga u trgovinu gdje si ga kupio i traži novi! To će ti proći za rukom ako uspješno demonstriraš kako disk ispušta zvukove. Nema servis, ništa popravak -- odmah traži novi! I da nije hitachi.

Ak ti je garancija istekla, digni sustav na nekom drugom disku a na tom drži samo one datoteke čiji gubitak možeš preboljeti... pa dokle disk izdrži.

Što se tiče dodavanja novog diska... možda ti napajanje ne može dostaviti dovoljno struje. Ak imaš neko noname 400W i dosta jak proc. i graf. i to može biti razlog. Provjeri kablove.

Što mi pade na pamet to ti i rekoh.

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
protjeran
2 SATA Diska...problem!!

E hitachi je pod garancijom još 3 god nov je, znači vratit ga u trgovinu ok. A seagate šta s njim?

Konfiguracija je stara i ide ovako:

Asus Asus A7N8X-E

Athlon XP 3000+ Barton

2x1 GB Kingmax

Geforce 7600GT

Raptoxx 450W

Znam da je staro ali šta ćeš nemam para za jače Osmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 2 SATA Diska...problem!!

Postoje postovi na drugim forumima koji upućuju na činjenicu da bi problem mogao biti u sata kontroleru tvoje matične ploče. Jesu li diskovi sa  SATA sučeljem? Koji disk si koristio prije hitachija. Ako si ranije koristio IDE disk i sve je bilo ok, onda slučajeve s novim diskovima možeš pripisati matičnoj ploči. Evo citiram:

The design of this board is kinda flawed. The SATA controllers on this board should have been routed through the south bridge. Instead, they were routed through the PCI bus. Soooooooooooooo, basically any time there is read/write action to/from the two SATA drives you have, the PCI bus gets chocked full of data from anything thats plugged in to the PCI slots on the board and the SATA drives. The PCI bus doesn't not have enough bandwith to support data being transffered...

Ali opet... možda se netko drugi javi s boljom dijagnozom. Pozdrav

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
protjeran
2 SATA Diska...problem!!

Oboje su SATA diskovi i prije hitachija imao sam seagate također SATA koji je radio 1 god pa potom dobio bad sectore pa ga zamjenio i dobio drugi seagate koji eto vidiš sad neradi.

E i znam za taj navedeni problem sa kontrolerom od matične, čito sam puno postova na drugim forumima ali htio sam čut ljude sa bug foruma za mišljenje jer mi ovi ameri idu malu na k...OsmijehOsmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: 2 SATA Diska...problem!!
hellbyte0 kaže...

Oboje su SATA diskovi i prije hitachija imao sam seagate također SATA koji je radio 1 god pa potom dobio bad sectore pa ga zamjenio i dobio drugi seagate koji eto vidiš sad neradi.

E i znam za taj navedeni problem sa kontrolerom od matične, čito sam puno postova na drugim forumima ali htio sam čut ljude sa bug foruma za mišljenje jer mi ovi ameri idu malu na k...OsmijehOsmijeh

Ako ti isti komp pojede 3 diska, cak i Seagate, onda ja ciljam na napajanju. bolje uzmi komp i nek ti neki serviser provjeri napajanje, ali zahtjevaj da provjere napajanje pod opterecenjem. Cesto puta svi naponi mogu bit OK ako mjeris sa unimerom, ali kad opteretis napajanje, onda nije cudo da napon padne ispod 11v/4v, koje su bitne za HDD. Po onome sto si opisao, to sto imas klikove i spinups, zvuci kao mehanicki kvar disku (ostecenje glave/ploce)... a onda, imao sam slucaj da na WD500GB je crko preamlifier... u svakom slucaju, provjeri napajanje, ili provjeri dali diskovi rade na drugom racunalu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice