Nakon dvije godine koristenja iPada i povremeno tu i tamo Androida, dozivio sam i Windows tablet. Htio bih podijeliti par detalja i veselje s vama u vidu kratkog reviewa nakon tjedan dana s Win 8 RT tabletom.
Nabavio sam Asus Vivo Tab RT, pogonjen Windowsima 8 RT. Pune specke ovdje -> http://www.asus.com/Tablet/ASUS_VivoTab/ASUS_VivoTab_RT_3G/#specifications
Windows 8 RT je ARM verzija Windowsa i pokrece aplikacije iskljucivo iz Windows Storea. Na njemu je nemoguce izvoditi aplikacije za klasicne x86 desktope.
Hardver:
Model koji imam je 64GB + 3G modul + docking sa tipkovnicom. Cijena 4800,00kn + PDV. iPad 64GB + 3G je parsto kuna skuplji, Asus i Samsung Androidi slicnih specki su nesto jeftiniji.
64GB model (bar moj) prijavljuje 54GB prostora od toga je raspolozivo 48GB. Tablet ima i MicroSD utor i prosiriv je za jos 64GB prostora.
Tablet nema na sebi USB utor, ali uz njega dolazi USB adapter koji je moguce prikljuciti na konektor za punjenje.
10.1" ekran ima 1366x768 rezoluciju. Nije iPad rezolucija ali je ekran solidan i sto se mene tice - dovoljan.
Uz tablet dolazi i "Mobile Dock" koji ima tipkovnicu, trackpad, dodatnu bateriju i USB port. Kada se tablet prikljuci na njega sve skupa izgleda kao netbook.
Zasad uspjevam iz tableta izvuci 7h koristenja te ukoliko je na docku dodatnih 4h, sto je daleko od deklariranih 16h, ali ga zaista intenzivno koristim u ovih tjedan dana.
Ima prednju 2Mpix kameru te straznju od 8mpix. Zvucnici su iznenadjujuce dobri za tablet.
Tablet izgleda odlicno, kvaliteta izrade je solidna. Sustav prikljucivanja tablet <->docking bi mogao biti i malo bolji.
Software - prednosti:
Evo cime sam odusevljen na Win RT tabletu:
Modern (aka Metro) sucelje - na tabletu za razliku od PCa - savrseno. Live Tileovi mi se jako svidjaju. Nakon inicijalnog updatea sve radi vrlo glatko i bez problema.
Mulltitasking - multitasking koji je zaista multitasking. Miljama bolji od iOSa
File explorer - puni pristup file sistemu + hrpa podrzanih eksternih diskova (moji WD Passporti od 1TB uredno rade) printera, tipkovnica i miseva.
Dijeljenje ekrana - Moguce koristiti aplikacije u split screen modu. Korisno i prakticno.
Korisnicki racuni - Napokon mogu posuditi svoj tablet na koristenje bez straha da ce mi se vratiti pobrljanih postavki, procitanih mailova i dokumenata.
Microsoft Office - Puna verzija Home & Student Officea 2013 dolazi uz tablet. Nakon koristenja DocsToGo, Pages i Number appova mogu samo reci - Office je i dalje Office. Odlicno odradjen.
Software - nedostaci
Nedosljednost sucelja - npr. dio postavki Control Panela se obavlja kroz Modern sucelje dok se za drugi dio jos uvijek mora koristiti Control Panel klasicnog desktopa.Modern sucelje otvara IE, i ukoliko u isto vrijeme pokrenemo IE na klasicnom desktopu, ne vidimo iste stvari. Tipkovnica u klasicnom desktop sucelju ne "iskace" automatski kada se tapne na neko polje za unos, dok se u Modern sucelju uredno pojavljuje.
Mail aplikacija - ne podrzava jos uvijek POP protokol (iako je uredno naveden kada se zeli postaviti racun) i opcenito vrlo malo opcija za mail klijent. MS je obecao popraviti stvari, ovo je svakako razocaranje.
IE 10 - iz nekog razloga je u pocetku imao hrpu lagova, nakon par updatea i 2 tweaka u registryju radi ok. Osim toga iako platforma podrzava Flash, stvar radi selektivno... Opcenito je solidan, ali neka ipak bude na minus polju...
Windows Store - Win 8 RT u sebi inicijalno imaju vecu vrijednost (bar za mene ) u odnosu na konkurenciju, ali svejedno, broj APPova je jos uvijek mali. Stvar ce se sigurno popraviti, ali treba vremena.
SMS aplikacija - posto imam 3G modul, dobio sam i SMS app u kojem je moguce primati i citati ali ne i slati SMSove.
Aplikacije:
Kao sto sam vec naveo, broj Appova za platformu je jos uvijek mali, ali sam za svoje potrebe uspio naci vecinu stvari...
Kratak popis:
Evernote, Zinio, Kindle, eWallet,StumbleUpon, Skype, Skydrive, IM+, Acrobat Reader, Office paket, Mobile HD media player, Youtube + ...
Aplikacije u vecini rade odlicno, bez lagova i rusenja.
Zakljucak:
Stvari koje sam nabrojao pod prednosti su mi zaista nedostajale na tabletu, i MS je tu odradio dobar posao. Windowsi su odlicno optimizirani i rade glatko.
Platforma ima relativno malo aplikacija i nesto nedosljednosti u sucelju ali vjerujem da ce sve biti popeglano s vremenom.
Definitivno ostajem na Win RT tabletu.
Ako koga zanima jos kakav detalj oko Win 8 RT, slobodno tu ili porukom...