Crna slika i beskonačan spinning circle na bootu

poruka: 8
|
čitano: 4.052
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
neaktivan
offline
Crna slika i beskonačan spinning circle na bootu

Ispričavam se zbog naslova nisam znao kako ga bolje složiti jer sam napisao prvo "Problemi sa novim računalom" pa sam vidio da nije dozvoljeno imati takav naslov :P 

Pozdrav, prije nekih 2 tjedna sam naručio dijelove za računalo - Matična - Asrock B450M-HDV R4.0, Procesor - Ryzen 5 3600, Ram - Kingston Fury 16 GB DDR4 3200 MHz, Napajanje - Corsair CV550 i ostala stara grafička za sada GTX 1050 i imam SSD na kojem je sustav te 2 dodatna hard diska, SSD i hardove sam uzeo iz starog računala.
Odma nakon instalacije sustava i prvog restarta nakon instaliranja svih drivera primjetio sam da računalo ne prelazi dio gdje dođe windows 10 spinning circle dok se pali sustav te kao da u jednom trenutku usporeno vrti i tada tipkovnica i miš izgube svijetlo kao da prestanu raditi, prva stvar reinstalirao sam sustav problem se nastavio. Googlao sam po internetu kažu da se proba oko fast boota mrdati u biosu vidio sam da je po defaultu isključen te sam stavio na ultra fast, tada računalo na prvom bootu kada se potpuno ugasi i upali ostane odma na crnoj slici nema ni POST slike nit se pale svijetla na tipkovnici ili mišu a ni lampica na kućištu koja označava da radi HDD, i kada se pritisne restart tipka odjednom sve proradi i tako stalno nakon što bi spremio postavke u biosu i računalo se samo resetira ista stvar morao bi ja sam resetirat na tipku i onda bi proradilo a dok je fast boot isključen ne mogu ni proći dalje od spinning circle-a. Po internetu sam vidio da ili je do napajanja ili do matične. Ja što sam pokušao sve je da provjerim prvo sve žice i ostale utore da li su do kraja gurnuti da nije nigdje labavo, uzeo drugo napajanje pa s njim vidjeti da li radi, ugasiti xmp profil za rame, probat bootat sa jednim ram stikom, isključiti ostale hard diskove i ostavit samo glavni ssd koji je na starom računalu radio u redu i svaki puta bi se problem nastavio. Znači ako se ugasi računalo crna slika pa nakon reboota proradi ako se ugasi fast boot samo spinning circle. Vratit ću matičnu vjerovatno nazad jer ne vidim koja druga komponenta bi spriječila da se pojavi barem POST slika da mogu na prvom bootu uči u bios barem bez da ga resetiram. Matična je na najnovijoj verziji biosa 3.70. Mogu normalno i uredno koristit računalo nakon što bi ga resetirao kada se pojavi ta crna slika ali je iritantno svaki puta morati ga resetirat da bi on proradio.

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo
A jesi radio fresh install windowsa ili koristis od starog pc-a
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
neaktivan
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo

fresh install sustava oba puta što sam probao, vratio ssd sad na stari komp radi sve normalno makar nisam nanovo rušio sada kada sam spojio na stari komp i bez problema sve ide.

14 godina
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo
Eh taj ryzen nisi jedini koji ima problema, proba sa jednim keksom memorije i vidi kako ce se ponašati jel isto ili se boota normalno.
3 godine
neaktivan
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo

probao sam sa jednom memorijom i vratit xmp profile na default i isto ponašanje nikakve razlike nije bilo, pretpostavio sam da je matična jer na tom prvom bootu ako je fast boot uključen ni ne dođem do POST slike samo crno sve naravno dok ja ne lupim restart tipku i magično proradi sve, sumnjao sam da je napajanje da nešto ne dobije dovoljno struje na početku ali sam testirao sa drugim napajanjem ista situacija pa sam isključio tu mogućnost da je napajanje loše

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2020 17:39 (boriic).
14 godina
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo
A jesi mjenjao slotove sto se tice ram memorije, ako jesi onda maticna zeza i bog sami zna sto jos moze biti.Moguce da od hw nesto hoce zezati, tipa mis ili tipkovnica, printer ili sto jos imas prikljuceno na usb portove.
3 godine
neaktivan
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo

Probao sam da, uključeno imam samo tipkovnicu,miš i wifi adapter koji normalno rade na starom računalu i probao sam bootat komp samo sa tipkovnicom i mišem bez wifi adaptera tog ali je isti problem. Poslao sam matičnu u trgovinu nazad uz popunjen do kraja papir šta se dešava i kako i kada se problem dešava pa se nadam da ću dobiti novu matičnu. Inače dijelovi naručeni iz ADM bili su mi najpovoljniji vidio sam dobra iskustva za njih pa ne vjerujem da bi trebalo biti nekakvih problema oko zamjene.

15 godina
offline
Re: Crna slika i beskonačan spinning circle na boo
boriic kaže...

... Googlao sam po internetu kažu da se proba oko fast boota mrdati u biosu ...

 -tako je to s internetom tj možeš izguglati svašta, ponekad činjenice, ponekad gluposti..

-npr podesiti bios ne znači nešto mrdati nego podesiti. Kako? Ovisi o opcijama, kompatibilnost-želje i requiremensti osa-softa koji želiš koristiti, npr uefi-gpt, install medij, disk, pa driveri, čist soft-install, vs malware-smeće  .. a mogući i kvarovi-bugovi, bios, nekompatibilnost, loš kontakt, napajenje.. sve što ne možeš eliminirati-testirati može biti uzrok problema. Recimo da je bios-verzija ok, no što ako najnoviji bios ima bug? itd..

tj izgleda kao pogrešan powermanagment a to ovisi o postavkama biosa+driver+os postavke jer je uefi povezan tj to objašnjava radi-ne radi ponašanje, kao reset, pa recimo vjerojatno nije kvar ili loš kontakt ali nije isključeno 100%.

-npr neke mbo imaju green power, neke imaju usb koji može služiti za punjenje dok je računalo isključeno itd.. i ovisi kako je to podešeno tj driver. Fastboot može biti problem samo kod izmjene HWa i installa, ne nakon instala kako opisuješ, tj googlanje će dati svakakve odgovore no od stotinjak mogućih-različitih moraš znati izabrati 'pravi', ostali su 'krivi' pa pogledaš neku forum-temu proizvođača mbo i možda postoji identičan problem i fix, možda je kompatibilnost neke komponente pa se bios stalno resetira, možda je prekid napajanja i npr automatski reset cmosa i možda je to čak normalno tj safe-test-reboot kao prevencija kvara slično kao što win nakon takvog gašenja pokrene chkdsk za provjeru diska ako je možda oštećen..

 

-podesiš, snimiš postavke, restartaš, ugasiš.. upališ i provjeriš postavke, jesu li onakve kako si podesio ili resetirane? Npr što ako ne radi cmos baterija i bios svaki put učitava default nakon prvog paljenja.. a da bi to znao moraš znati kako je bio podešen tj primijetiti promjenu.

-ako nikako ne možeš pronaći kvar-uzrok, tad kreneš minimumom, eliminacijom svega što nije nužno, jedan keks rama, jedan disk (ili bez) itd.. npr ako je uzrok mbo+cpu+ram+napajanje (odnovno) tad se može ponavljati identično ponašanje ako samo bootaš install stikić ili bios (bez diska, možda bez vga ako ima integriranu..) .. tad bi znao da nije driver-soft problem nego recimo mbo ili nešto takvo. Ako tad problema nema, tad možda hdd, možda soft-malware itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice