Sklopke umjesto tipkovnice

poruka: 8
|
čitano: 5.048
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ovako, u budućnosti (bližoj, nadam se), planiram izradbu kućnog kokpita. Želio bih kontrolirat različite funkcije u flight simulatoru bez korištenja tipkovnice i miša.
Većinu funkcija bi kontrolirao pomoću 3 Saitekova panela (autopilot, svjetla, master prekidači, radio, zakrilca, podvozje...), ali još mi ostaju neke funkcije.
Tko god je vozio MS Flight simulator zna kakva je gnjavaža mišem klikat po kokpitu, po tipkovnici pritiskat kombinacije shift+nešto itd., a da ne velim koliko to smanjuje samu realnost simulatora.

Ok, moje pitanje:

Mogu li se, i kako spojit tipkala, tasteri, žicama na kontakte pojedinih tipki tipkovnice?

Konkretno, u kokpit ugradim prekidač (tipkalo) koje želim koristiti za spuštanje podvozja, rastavljenu tipkovnicu sakrijem u kučište kokpita, žicama spojim kontakte tipkala u strujni krug tipkovnice, na mjesto tipke G. U MS Flight simulatoru podesim da mi tipka G služi za spuštanje podvozja.
Kad pritisnem tipkalo u kokpitu, računalo to interpretira kao pritisak G tipke na tipkovnici, te, naravno, simulator na to odgovara izvršenjem naredbe.

Inače, rastavio sam pokvarenu tipkovnicu (kao ova na slici), ali to su naravno vodiči kao na tiskanim pločicama, samo na plastici.
Tu nema šanse bilo što lemiti ili lijepiti.
Ima li tipkovnica(starih) gdje su tipke izvedene kao sklopke(tipkala) te je moguće na njih (umjesto njih) žicama lemiti i spajati vanjska tipkala?

Molim za pomoć!

h

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Vidio sam jedino tipkovnicu koja koristi reedove cijevčice i magnete, ali je ta bila prije PC standarda i ne bi je mogao spojiti na komp. Najlakše bi ti bilo naći neku najjeftiniju (cca 15 kn) i lemiti na onu pločicu na kojoj je kontroler, a folije kompletno izbaciti. Sa folija prati i nađi koje tipke prespajaju koje vodove, pa onda tako i sklopke (u biti tipkala) postavi.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa zapravo ti treba samo ovaj sklop desno gore, samo saznas na koji nacin se zatvara strujni krug,

to pogledaj prema tiskanoj ploci na kojoj su tipke (sklopke), drugim rijecima moras viditi sto se dogodi kad

stisnes tipku, onda mozes kupiti neke tipke npr. u cipoteci i slozis si svoju neku kutiju u koju spremis

sklop i na koju stavis tipke koje ti trebaju, pa slozis svoju tiskanu plocicu (ili koristis zice) na koje namjestis

funkcije koje ti trebaju (zatvaraju one strujne krugove koje zelis, npr. da zatvore strujni krug za pinove za "shift + g", voila...

EDIT: Sad kad citam sto sam napisao zvuci komplicirano, al nadam se da svacas na sto mislim.

EDIT2: Sad vidim MrBlc rekao istu stvar...

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 22:32 (drnde).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jep, mislim da bi ovo moglo raditi:

1. Kupim staru, rabljenu mehaničku tipkovnicu
2. Maknem svu plastiku i tipke... i na drugu stranu, na tiskanu ploču, lemim žice koje spajam na tiskanu pločicu na koju zalemim tipkala i sklopke (slika)

Dobra je ideja ovo sa tiskanom pločicom, to mi se uvijek sviđalo. Mislim da bi kabeli mogli stvoriti popriličnu šumu.
Napravim tiskanu pločicu, na nju dovedem fazu umjesto na tipkovnicu, i lemim tipkala na tiskanu pločicu. Nakon pritiska na tipkalo, faza poteče prema lemu određene tipke na tiskanoj pločici tipkovnice.

Samo se nadam da zbog dužine žica od tiskane pločice kokpita do tiskane p. tipkovnice, za svaku tipku (više od metra) ne izgubi napon, pa da šteka. Jel netko zna hoće li se to dogoditi?
To će sigurno preko PS/2 konektora šibat (+5 V DC at 275 mA), budući da je stara tipkovnica u pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 22:46 (Ballmer).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala vam obadvojici na savjetima!

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 22:43 (Ballmer).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Mislim da ti duljina žica ne bi trebala predstavljati problem, kao ni struja porta.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
16 godina

Nisam znao gdje da napišem pa ću ovdje pitat. Dakle, pročitao sam tvoju privatnu poruku i ne znam kako da ti odgovorim jer nikako ne mogu naći gdje da ti odgovorim.

Dakle ovako. To su najobičnije tastature koje rade. E sad, malo je problem jer ja živim u Novskoj i nije mi baš isplativo da dolazim u Zagreb recimo samo zbog tastature. Uslikat ću ih pa ti vidi koja ti paše. ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Neznam kakve su one starije tipkovnice, one teške teške. Možda one nemaju tu plastiku nego ploču po kojoj bi mogao lemiti (ne mogu se sjetiti nekog pametnijeg razloga zašto i bile tako teške inaće).

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice