Ako nađeš 12V napajanje koje podržava takav način dimmanja (ako to uopće postoji), onda s tim dimmerom možeš regulirati i svjetlinu 12V LED traka putem njihogov napajanja. U suprotnom ne.
Mislim da bi se to moglo izvesti dodatnom elektronikom:
znaci dovede se i 230V i salter linija dimmana do 12V napajanja, 230 direktno u 12V napajanje, dalje se s salter linije radi analiza signala -> dimmer s potenciometrom gdje potenciometar mjenjamo digitalnim potenciometrom koji je podesen ovisno o rezultatu analize salter linije.
Uglavnom dosta kompliciranja, ali izvedivo uz osrednje poznavanje elektronike.
Jedino je pitanje tko ce se snaci u tim instalacijama onda u buducnosti ako to bude tako izvedeno...
Da, to je sve takva pizdarija da se uopće ne isplati zafrkavati s tim, tim više ako ti postojeći dimmer kihne, što onda? Onda treba tražiti drugog koji radi na istom principu, a dalje ih bude sve manje jer takvi dimmeri nemaju smisla u kombinaciji s LED rasvjetom. Mislim, koliko sam čitao na onim linkovima koje sam prije stavio, postoje dvije vrste dimmera - one koji imaju triac pa u osnovi rade PWM na AC struji, te one druge koji snižavaju napon.
Za ove druge dimmere je jasno zbog čega ne rade s LED žaruljama - LED žarulje s buck-converter napajanjem primaju ulazni napon tipično od 85-265V ili 110-220V, i poanta je da jednako svijetle neovisno o ulaznom naponu. Pa onda na napon od 85-265V ne reagiraju promjenom svjetline, a ako se ulazni napon smanji ispod, nastaju problemi. Za one prve dimmere, s triacom, očito treba postojati u žarulji neki sklop koji će mjeriti širinu PWM pulsa pa onda u ovisnosti o tome regulirati svjetlinu žarulje. Komplicirana stvar. Zato nit LED žarulje same po sebi ne podržavaju rad s dimmerima.
Uglavnom, polako će se ići u odbacivanje klasičnih žarulja, ali i njima prilagođenih rasvjetnih tijela. Zasad je to još problematično, jer ako hoćeš imati dobar CRI, ili moraš kupiti žarulju renomirane marke ili gotovo (i skupo) LED rasvjetno tijelo. Sve bi se to lijepo moglo DIY-ati, ali LED emitere visoke kvalitete (visokog CRI-a) nemaš gdje kupiti (6W LED pločice, 10, 30 i 100W čipove koje sam dosad kupio - sve je to bilo manjkavog spektra). Možeš kupiti one s CRI-em 95+, ali za to moraš dignuti kredit.