Razvoj web-stranica - Rasprava izdvojena tema

poruka: 3.141
|
čitano: 643.458
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Re: Razvoj web-stranica - Rasprava
Saryne kaže...

Zanima me kako staviti mnogo div polja na jednu stranicu nešto poput ovog dolje na slici a da stranica ne trza i šteka u browseru. Pogotovo ovaj problem izražen u IE i Firefoxu, u ostalim rade dosta bolje.

Unaprijed hvala :)

Hm, usudio bih se reći nikako. Više elemenata, više vremena je potrebno engineu browsera za rendanje i prikaz istih, plus, izrazito loša praksa. Vjerojatno pokušavaš postići nekakav zanimljiv efetk samo uz pomoć HTML/CSS-a, ali vidiš i sam da performanse nisu zadovoljavajuće. Pokušaj baciti oko na stackoverflow, možda pronađeš prihvatljivo riješenje.

16 godina
Razvoj web-stranica - Rasprava

Pa nije efekt, više bi rekao ovako jedna zanimljiva ideja.. ali morat ću je nekako drugačije izvesti jel vidim da ovako baš i ne ide..

Nisam mislio da količina elemenata može baš toliko usporiti stranicu, čak kad su i ti elementi prazni

logic sense of no sense.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Trebam napravit mini CMS za objavljivanje vijesti unutar stranice i imam par pitanja vezanih za samu logiku:

Na koji način zapisati "vijest" u bazu i dohvaćati "vijesti" iz baze, a da imam seo friendly url?

Drugim riječima ako je naziv objave "Neka vijest" kako dobiti link moja-stranica.com/neka-vijest koji će voditi na taj tekst?

Da li se ovo "moja-vijest" generira i zapisiva u bazu kao neka ključna riječ preko koje se dohvaća taj zapis (onda bi to moralo na neki način biti i ID?!) ili se to radi drugačije?

Nadam se da sam bio dovoljno jasan :)

Nešto slično što je kolega david7 napravio u svom cms-u...

Koja je najbolja praksa u takvim slučajevima?

Kako google uopće indeksira takve stvari, koje nisu generirane na stranici dok ih ne generira korisnik svojom akcijom?

0 0 hvala 0
14 godina

Routing tablica ili možeš dohvaćati vijesti po urlu (meni se on automatski generira iz naslova i sprema u bazu) pa raditi rewrite sa htaccessom.

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Evo SS-ova alpha-e CMS-a.

Za sada sam odradio Users i Pages dio, sutra ide News i Settings. Ne moguih nazvati modulima, jer za sada nema načina da ih se isključi, jedino u rute config dodam ignore rute.

Početna Početna
Stranice Stranice
Korisnici Korisnici

3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nedavno sam malo počeo učiti HTML i CSS i patim se još s pozicioniranjem elemenata. Još ću to proučiti i onda bih tu stranicu i iskodirao, za vježbu. Što mislite o dizajnu?

http://www.ch-slike.com/images/2013/01/21/1ZM8A.jpg

2 0 hvala 0
14 godina
protjeran
royalhero kaže...

Za sada sam odradio Users i Pages dio, sutra ide News i Settings. Ne moguih nazvati modulima, jer za sada nema načina da ih se isključi, jedino u rute config dodam ignore rute.

Ukloni dio sa lozinkama. NIkada, ali baš nikada se user passwordi ne prikazuju u bilo kojem sučelju. Vrlo loša praksa.

Ad astra peronospora
13 godina
neaktivan

Naravno, nego za sada u procesu razvijanja često zaboravim lozinke, pa moram ići u Management Studio i gledati po tablicama.
A što bi ti tek rekao na to da, za sada, lozinke spremam kao plain text. :P Koji mi algoritam od ovih preporučaš?

17 godina
royalhero kaže...

Naravno, nego za sada u procesu razvijanja često zaboravim lozinke, pa moram ići u Management Studio i gledati po tablicama.
A što bi ti tek rekao na to da, za sada, lozinke spremam kao plain text. :P Koji mi algoritam od ovih preporučaš?

Nikada nemoj spremat lozinke kao plain text. Al ono NIKADA.

Imas N hash algoritama, baci oko na npr. jednostavni, kvalitetni SHA256, MD5 zaboravi, nije siguran... imas vec integriran support za SHA u .Netu.

EDIT: E da, kad hash-as password, nikada ne hashaj cisti password nego dodaj salt, odnosno, izraz koji hashas bi trebao biti <neki random string> + password.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.1.2013 9:32 (tnakir).
14 godina
protjeran

Eto tnakir je sve rekao.

salt + password sve hash-ano. Možeš napraviti i neki kompliciraniji mehanizam za hash-anje.

Preporuke: sha512, Aes, blowfish itd. MD5, sha1 izbjegavati.

Ad astra peronospora

4 0 hvala 1
14 godina

Hashah salt, hashas password i kad imas hashed salt+hashed password onda jos i to hashas {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
david7 kaže...

Hashah salt, hashas password i kad imas hashed salt+hashed password onda jos i to hashas {#}

I za svaki slucaj i to hashas sa drugim algoritmom, pretvoris u klingonski i zapises unazad.

Rvat katolik!
14 godina

nedavno sam naucio css i html(savladao vecinu toga, malo me zeza samo pozicioniranje stranice al doci ce i to) i u planu imam napraviti neku stranicu za jednu igricu(slicnu ovoj http://www.skichallenge.fr/de/ samo ce biti za hrvatsku i sve na hrvatskom), ono sto me zanima je kako najlakse praviti update poretka tj tablice(rank igraca- ako znate na sta mislim, kao u pravom skijanju), dali za to treba raditi cms ili postoji neki laksi nacin.

i moze li mi netko pojasniti sta je cms, citajuci ovu temu skuzio sam da to sluzi za dodavanje vijesti, komentara ugl za dodavanje sadzaja na stranicu.

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ma nije smješno, sigurnost mi nikada nije bila smješna i nikada je dosta. Kriptovat ću kada sredim postavke e-maila, i dvojezičnost.

16 godina
neaktivan

poviri ovdje, imas cak i gotovu klasu za javu, php, C#, lako se koristi :)

Ali i citati malo o teoriji je ok :))

13 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima,nadam se da nisam u pogrešnoj temi,volio bih znati na koji način mogu snimiti video/klip pomoću web kamere na svojoj stranici.

Žnači interesuje me način na koji mogu impementirati web kameru u web stranicu.

Hvala unaprijed!!

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Pošto je ovo ipa najaktivnija tema ovdje, zanima me, cijenjeni forumaši, koje design blogove čitate? Zašto? S naglaskom na blogovima UI/UX/graphic/design tematike.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.1.2013 22:19 (alankish).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ja na rss-u sa google readerom imam jedno 50-tak blogova koje pratim, svi su na design/ux/ui temu, ima i par za seo i programiranje.
14 godina
win4crazzy kaže...

nedavno sam naucio css i html(savladao vecinu toga, malo me zeza samo pozicioniranje stranice al doci ce i to) i u planu imam napraviti neku stranicu za jednu igricu(slicnu ovoj http://www.skichallenge.fr/de/ samo ce biti za hrvatsku i sve na hrvatskom), ono sto me zanima je kako najlakse praviti update poretka tj tablice(rank igraca- ako znate na sta mislim, kao u pravom skijanju), dali za to treba raditi cms ili postoji neki laksi nacin.

i moze li mi netko pojasniti sta je cms, citajuci ovu temu skuzio sam da to sluzi za dodavanje vijesti, komentara ugl za dodavanje sadzaja na stranicu.

itko {#}

15 godina
odjavljen
win4crazzy kaže...

itko {#}

CMS, ukratko sustav za upravljanje sadržajem kroz unificirano sučelje, bez potrebe za diranjem izvornog koda, HTML-a web stranice/aplikacije. Hm, update, znam da postoji API koji prati rankove na serveru, uglavnom bez server/client side tehnologije ništa.

14 godina
alankish kaže...

CMS, ukratko sustav za upravljanje sadržajem kroz unificirano sučelje, bez potrebe za diranjem izvornog koda, HTML-a web stranice/aplikacije. Hm, update, znam da postoji API koji prati rankove na serveru, uglavnom bez server/client side tehnologije ništa.

nije mi to toliko hitno, ta igra traje u odredjenom razdoblju(od 11 pa do 2 mjeseca) pa imam vremena do 11 sve lijepo sloziti i ako treba nauciti te jezike ili probati nesto preko interneta naci besplatno.

Ovaj API sto si spomenuo, to bi mi bilo savrseno, jer ja nebi morao nista sam dodavati nego mi on to sam mijenjao(ako sam dobro shvatio), koliko je to komplicirano i koji jezik moram znati za to. Ili jos bolje, dali se moze naci na internetnu neka free verzija(ne treba mi nista specijalno) koju bi mogao upotrijebiti

15 godina
odjavljen
win4crazzy kaže...

nije mi to toliko hitno, ta igra traje u odredjenom razdoblju(od 11 pa do 2 mjeseca) pa imam vremena do 11 sve lijepo sloziti i ako treba nauciti te jezike ili probati nesto preko interneta naci besplatno.

Ovaj API sto si spomenuo, to bi mi bilo savrseno, jer ja nebi morao nista sam dodavati nego mi on to sam mijenjao(ako sam dobro shvatio), koliko je to komplicirano i koji jezik moram znati za to. Ili jos bolje, dali se moze naci na internetnu neka free verzija(ne treba mi nista specijalno) koju bi mogao upotrijebiti

Davno sam se igrao sa PEAR modulima za pračenje statusa na game serveru, ovisi naravno od igre do igre. Prouči dokumentaciju igre, and Google. PHP.

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Doletilo mi nešto ASP.NET-a u ruke, jeli ovo što si ti radio bazirano na .NET-ovom MVC-u? Plus, ovaj Razor je super, ako ga koristiš naravno.

13 godina
neaktivan
alankish kaže...

Doletilo mi nešto ASP.NET-a u ruke, jeli ovo što si ti radio bazirano na .NET-ovom MVC-u? Plus, ovaj Razor je super, ako ga koristiš naravno.

Da. ASP.NET MVC 4 (C#), view engine je Razor, naravno, ASPX mi je drag engine bio (nostalgija - ASP), ali Razor je odličan. Imaš još dobrih, ali svi većinom čekaju da to big MS objavi. Spark, NHaml...

BTW, o čemu je riječ?

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Da. ASP.NET MVC 4 (C#), view engine je Razor, naravno, ASPX mi je drag engine bio (nostalgija - ASP), ali Razor je odličan. Imaš još dobrih, ali svi većinom čekaju da to big MS objavi. Spark, NHaml...

BTW, o čemu je riječ?

Specijaliziranom oglasniku. Iznenađen sam koliko dobro sam framework radi. Čak mi i ovaj solution center masovno olakšava posao. Vidio sam ASPX, nekako mi je to messy, ovako sa odvojenim viewom je to puno jednostavnije. Svakako moram priznati, ima zanimljiva riješenja.

13 godina
neaktivan

Nisam mislio na ASPX stranice (Web Forme) nego na ASPX engine.

Dakle recimo prebireš po modelu koji je IEnumerable<Products>

U ASPX-u je:

<% foreach(var item in Model) { %>

<%= item.Name %>

<%= item.Pice %>

<% } %>

U Razoru

@foreach(var item in Model)

{

Html.DisplayFor(x=>item.Name)

Html.DisplayFor(x=>item.Price)

}

A o Sparku da i ne pričam.

PS misliš na Solution explorer? Ja bih volio posebni monitor za njega. :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.1.2013 23:30 (royalhero).
15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Da, krivo sam se izrazio, jasno je koji je izraz pregledniji. I ja bi bio najsretniji barem sa tri monitora.

17 godina

MVC sa Razorom je vrhunska stvar. Toliko su olaksali programerima posao da je to strava. Kucanje koda je uzitak, brzo, jednostavno, kod je pregledan i intuitivan.

Sam framework je izrazito mocan, preporodio sam se otkad sam se presaltao na njega.

Rvat katolik!

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ubiti se cini da ima vise posla nego u formama, ali kada pogledas bolje, manje pises u MVC-u. Tu je scaffolding viewova i kontrolera za neke osnovne radnje, a mozes pisati i svoje. Onda model state i validacija, ma super stvar, a sve uz cist HTML.

Osobno nikad vise na Web Forme, osim kada moram. (iako u zadnje vrijeme koristenja forma nisam rabio ama bas nista sto web forme "nude" osim code behinda...)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice