Besplatni cms - preporuka?

poruka: 11
|
čitano: 3.711
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Besplatan cms - preporuka?

Evo da odmah kazem da sam se tek nekidan prvi put susreo sa nekim cms-om i da iskreno nemam pojma o ovome :(

E sad..radio bih neki sajt za koji je potreban cms - znaci nesto gdje ce se ubacivati neki sadrzaj povremeno.

Malo sam sad pretrazivao forum i nisam bas najbolje razumio...spominje se joomla, wordpress..a onda i hosting koji nudi cms..

Znaci meni nije problem napraviti site.. prije par godina sam to naucio i stekao neko osnovno znanje HTML-a i CSS-a.. nego bih sad trebao napraviti site ali da ima cms

Kako to otprilike izgleda ako ja skinem recimo neki besplatan cms (joomla npr.) i krenem u tu avanturu??
Ako nije bas jako komplicirano, upustio bih se u to..uz neku odredjenu edukaciju na webu.. znaci samo me interesira dal tu ima nekog programiranja ili se to moze izvest na neki jednostavniji nacin..
Ako nije uzasno jako komplicirano, molio  bih odmah preporuku koji besplatan cms da koristim u radu stranice i kako to izgleda kad mi hosting nudi cms.. sorry ako je glupo pitanje...
Hvala na odgovorima

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ako znas html,css onda ti cms ne bi trebao biti problematican. Zbog toga jer su i Wordpress i Jomla napravljeni da bi mogao netko sa minimalnim znanjem napraviti kakvu tavu web str. Sta se tice hostinga, svi podrzavaju cms, samo sto neki imaju kao da pod cpanel odaberes koji cms hoces i automatski ce ti se instalirati, dok kod drugih odes na wordpress i skines zadnju verziju i upload-as na svoj hosting, nije to nista kompliciranije. Prednosti wordpress-a, joomla-e je ta da obadvoje nude gotova rjesenja, a to su teme koje mozes skinuti i kupiti koje onda samo nadopunis sa svojim sadrzajem. Vecina tih tema je mobile friendly pa je to jos jedna prednost. A sad ako se hoces bavit izradom web stranica i s time zaradjivati onda ces morat raditi svoj cms u php-u ili barem svoju wordpress/joomla temu, no ako radis neku str za sebe ili svoj blog onda skines wordpress i udris, iako ce uvijek vrijediti da je tvoj custom cms bolji od wordpressa. Sretno 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2015 21:42 (tLeon).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Besplatni cms - preporuka?
tLeon kaže...

Ako znas html,css onda ti cms ne bi trebao biti problematican. Zbog toga jer su i Wordpress i Jomla napravljeni da bi mogao netko sa minimalnim znanjem napraviti kakvu tavu web str. Sta se tice hostinga, svi podrzavaju cms, samo sto neki imaju kao da pod cpanel odaberes koji cms hoces i automatski ce ti se instalirati, dok kod drugih odes na wordpress i skines zadnju verziju i upload-as na svoj hosting, nije to nista kompliciranije. Prednosti wordpress-a, joomla-e je ta da obadvoje nude gotova rjesenja, a to su teme koje mozes skinuti i kupiti koje onda samo nadopunis sa svojim sadrzajem. Vecina tih tema je mobile friendly pa je to jos jedna prednost. A sad ako se hoces bavit izradom web stranica i s time zaradjivati onda ces morat raditi svoj cms u php-u ili barem svoju wordpress/joomla temu, no ako radis neku str za sebe ili svoj blog onda skines wordpress i udris, iako ce uvijek vrijediti da je tvoj custom cms bolji od wordpressa. Sretno 

Jedna jako bitna stvar koju nisam naveo u prvom postu..znaci zanima me da kada ja skinem neki template, da li onda mogu dodavati i brisati linkove i podlinkove i da se to sve onda nekako ukomponira u taj cms?

Taj dio mi jedino nije jasan...hvala na odg :)

P.S. to je poprilicno jednostavna stranica sa tekstom i slikama, ali tu ce ljudi konstantno morati unositi nekakav sadrzaj i zato je bitno da im osiguram cms

11 godina
neaktivan

Kako mislis dodavati i brisati linkove i podlinkove? Ako mislis neke kao stranice/objave na web str, onda da.

16 godina
neaktivan
tLeon kaže...

Kako mislis dodavati i brisati linkove i podlinkove? Ako mislis neke kao stranice/objave na web str, onda da.

Pa npr skinem neki template koji ima neku navigaciju sa 5 linkova i ja tu zelim dodati jos nekoliko linkova... i npr ispod nekog linka zelim dodati kao podlink ili kako se to vec kaze.. npr jedan link galerija slika i sad kada se tu klikne ili predje misem, da se ispod izbaci jos nekoliko kao podlinkova...kao galerija 1, galerija 2...

11 godina
neaktivan
B-52 kaže...
tLeon kaže...

Pa npr skinem neki template koji ima neku navigaciju sa 5 linkova i ja tu zelim dodati jos nekoliko linkova... i npr ispod nekog linka zelim dodati kao podlink ili kako se to vec kaze.. npr jedan link galerija slika i sad kada se tu klikne ili predje misem, da se ispod izbaci jos nekoliko kao podlinkova...kao galerija 1, galerija 2...

Da, moze se to. 

16 godina
neaktivan

Sa cim da radim onda..sto bi bilo najjednostavnije.. joomla??

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
B-52 kaže...

Najjednostavniji je Wordpress, onda Joomla i onda Drupal. Isto tako Drupal je "najjaci", a Wordpress "najslabiji" CMS. Isto tako Wordpress i Drupal imaju puno vise tema nego Joomla...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2015 18:34 (tLeon).
16 godina
neaktivan
tLeon kaže...
B-52 kaže...

Najjednostavniji je Wordpress, onda Joomla i onda Drupal. Isto tako Drupal je "najjaci", a Wordpress "najslabiji" CMS. Isto tako Wordpress i Drupal imaju puno vise tema nego Joomla...

Hvala ti na odgovorima.. danas sam odlucio da cu jedan jednostavan sajt raditi samo HTML + CSS s tim da skinem neki free template.. a sto se tice cms-a, to cu ipak malo odgoditi za kasnije..nije mi sad hitno...

Frend mi je danas rekao da je joomla dosta lose optimizirana za trazilice, a ako je to istina, onda je to stvarno lose...

16 godina
neaktivan

Baci pogled na CouchCMS Apsolutni raj ako ne želiš se mučiti sa PHP-om. Doslovce sve možeš napraviti, od web shopa do membership stranica, bez da napišeš liniju PHP-a. Neću govoriti kako je lako bilo koju temu portati u CMS, bilo koji dizajn.

Nema nikakvih pravila/ograničenja kao kod big boysa.

Dokumentacija je odlična, moj iskrena preporuka.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
suludi8 kaže...

Baci pogled na CouchCMS Apsolutni raj ako ne želiš se mučiti sa PHP-om. Doslovce sve možeš napraviti, od web shopa do membership stranica, bez da napišeš liniju PHP-a. Neću govoriti kako je lako bilo koju temu portati u CMS, bilo koji dizajn.

Nema nikakvih pravila/ograničenja kao kod big boysa.

Dokumentacija je odlična, moj iskrena preporuka.

Hvala ti..pogledat cu..cini se jednostavno ;)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice