Excel 2016 autoispravak ili nesto drugo

poruka: 6
|
čitano: 862
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Imam problem sa prokletim exelom kada upisujem brojeve sa decimalom. Zeliim upisati 4.2, on mi to pretvori u 4. velj, kada stavim da tip celije bude brojka, 4.4 pretvori u 4264,00... na starijim verzijama nisam imao ovakav glup problem, takoder sam pokusao koristiti zarez umjesto tocke ali problem je isti

0 0 hvala 0
17 godina

Kao prvo, ako su ti Windowsi na hrvatskom jeziku i tipkovnici, onda je vrlo vjerojatno da će ti Excel prepoznavati samo decimalni zarez, a ne točku. Kod mene, evo, kad upišem 4.2 pretvara se automatski u datum (4.vlj), a ako upišem 4,2 onda ostane tako. Govorim o upisivanju u neformatirani, prazni list.

Ako ti se isto događa u nekom ranije formatiranom listu, vjerojatno je format ćelije u prvom slučaju ostao kao "Datum". Problem s 4264,00 nisam uspio replicirati, ali mislim da ćeš i jedno i drugo riješiti ako ćelije formatiraš kao "Brojčana". (To se najbrže radi tako da označiš problematične ćelije, stisneš Ctrl+1 i onda promijeniš formatiranje)

The Internet is so big, so powerful and pointless, that for some people it is a complete substitute for life.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da, ako su ti regionalne postavke definirane za Hrvatsku tada je "." separator za datum, a "," za decimalne znamenke.

No, to ne mora biti vezano s jezikom sučelja Windowsa ili Excela.

Na jednom računalu Windowsi su mi na njemačkom, na drugom na engleskom, ali na oba su mi decimalne postavke definirane za Hrvatsku.

I na oba bih imao identičnu situaciju sa separatorima kao i u ovom slučaju.

Ako ti baš treba "." kao separator za decimalne znamenke, tada moraš reći Excelu da ignorira sistemske postavke za taj znak.

Pogledaj npr. ovdje:
http://www.solveyourtech.com/change-decimal-separator-excel-2013/

A inače da inače izbjegneš ovakve situacije - za svaku ćeliju u koju unosiš brojeve dobro je definirati koji tip podatka sadrži.

U suprotnom, Excel će pokušati iz unesenog zaključiti o kojem se tipu podatka radi.

To nekada radi dobro, a nekada ne.

Tada imaš ovu tvoju situaciju.

Napomena - to se događa i na prethodnim verzijama, a ne samo na verziji 2016.

0 0 hvala 0
14 godina

U krajnjem slučaju iskoristi znak '  ako ništa drugo ne pomogne. Trebalo bi raditi sa promjenom u brojčano, ali ako ne onda upišeš '4.4 i to je to.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
protjeran

Ovdje moraš definirati što želiš u ćeliji

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.10.2016 14:09 (Prince-Artas).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
Re: Excel 2016 autoispravak ili nesto drugo
Imsovcanin kaže...

Imam problem sa prokletim exelom kada upisujem brojeve sa decimalom. Zeliim upisati 4.2, on mi to pretvori u 4. velj, kada stavim da tip celije bude brojka, 4.4 pretvori u 4264,00... na starijim verzijama nisam imao ovakav glup problem, takoder sam pokusao koristiti zarez umjesto tocke ali problem je isti

Vodi računa da, nakon što promijeniš tip ćelije, moraš ponovo upisati sadržaj.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice