Imam problem sa prokletim exelom kada upisujem brojeve sa decimalom. Zeliim upisati 4.2, on mi to pretvori u 4. velj, kada stavim da tip celije bude brojka, 4.4 pretvori u 4264,00... na starijim verzijama nisam imao ovakav glup problem, takoder sam pokusao koristiti zarez umjesto tocke ali problem je isti
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kao prvo, ako su ti Windowsi na hrvatskom jeziku i tipkovnici, onda je vrlo vjerojatno da će ti Excel prepoznavati samo decimalni zarez, a ne točku. Kod mene, evo, kad upišem 4.2 pretvara se automatski u datum (4.vlj), a ako upišem 4,2 onda ostane tako. Govorim o upisivanju u neformatirani, prazni list.
Ako ti se isto događa u nekom ranije formatiranom listu, vjerojatno je format ćelije u prvom slučaju ostao kao "Datum". Problem s 4264,00 nisam uspio replicirati, ali mislim da ćeš i jedno i drugo riješiti ako ćelije formatiraš kao "Brojčana". (To se najbrže radi tako da označiš problematične ćelije, stisneš Ctrl+1 i onda promijeniš formatiranje)
Da, ako su ti regionalne postavke definirane za Hrvatsku tada je "." separator za datum, a "," za decimalne znamenke.
No, to ne mora biti vezano s jezikom sučelja Windowsa ili Excela.
Na jednom računalu Windowsi su mi na njemačkom, na drugom na engleskom, ali na oba su mi decimalne postavke definirane za Hrvatsku.
I na oba bih imao identičnu situaciju sa separatorima kao i u ovom slučaju.
Ako ti baš treba "." kao separator za decimalne znamenke, tada moraš reći Excelu da ignorira sistemske postavke za taj znak.
Pogledaj npr. ovdje:
http://www.solveyourtech.com/change-decimal-separator-excel-2013/
A inače da inače izbjegneš ovakve situacije - za svaku ćeliju u koju unosiš brojeve dobro je definirati koji tip podatka sadrži.
U suprotnom, Excel će pokušati iz unesenog zaključiti o kojem se tipu podatka radi.
To nekada radi dobro, a nekada ne.
Tada imaš ovu tvoju situaciju.
Napomena - to se događa i na prethodnim verzijama, a ne samo na verziji 2016.
U krajnjem slučaju iskoristi znak ' ako ništa drugo ne pomogne. Trebalo bi raditi sa promjenom u brojčano, ali ako ne onda upišeš '4.4 i to je to.
Imam problem sa prokletim exelom kada upisujem brojeve sa decimalom. Zeliim upisati 4.2, on mi to pretvori u 4. velj, kada stavim da tip celije bude brojka, 4.4 pretvori u 4264,00... na starijim verzijama nisam imao ovakav glup problem, takoder sam pokusao koristiti zarez umjesto tocke ali problem je isti
Vodi računa da, nakon što promijeniš tip ćelije, moraš ponovo upisati sadržaj.