Instalirao sam Windows 7 a zatim Ubuntu 12.04 tacnije hocu da imam dual boot ta dva sistema ali problem je taj sto se u meniju za izbor sistema kad palim kompjuter ne prikazuje windows 7 , probao sam vec 10 razliciti nacina da ubacim windows 7 ali ne uspjeva kao da windows 7 ne postoji a znam da ga nisam obrisao . Inace kada sam instalirao ubuntu isao sam na opciju Install ubuntu alongside windows 7.
Ovo je vec peti put da pokusavam napraviti dual boot ta dva sistema i nikako da uspijem a ne mogu ni pronaci nijedan dobar tutorial o tome na nasem jeziku .
Dual boot Ubuntu i Windows 7
- poruka: 18
- |
- čitano: 4.089
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Imali neko neki konkretan predlog za rijesenje problema , trenutno nemam cd niti usb sa instalacijom Windows 7 tako da ne mogu uraditi repair a niti uci u Windows 7 . Jedino mi preostaje da na neki nacin to uradim iz Ubuntu .
Imali neko neki konkretan predlog za rijesenje problema , trenutno nemam cd niti usb sa instalacijom Windows 7 tako da ne mogu uraditi repair a niti uci u Windows 7 . Jedino mi preostaje da na neki nacin to uradim iz Ubuntu .
Trebao si prvo ubuntu a onda Win 7, kako god, bootmgr proguglaj
Da li na neki nacin mogu iz ubuntu da napravim bootabilan USB sa Windows 7 ?
Da li na neki nacin mogu iz ubuntu da napravim bootabilan USB sa Windows 7 ?
Ima program koji je zpve EasyBCD, to če ti 100% raditi
Da ali ne mogu ga pokrenuti u Ubuntu a ne mogu uci u Windows !
Da ali ne mogu ga pokrenuti u Ubuntu a ne mogu uci u Windows !
Pa nabavi ubuntu verziju!
Samo trebas dodati entry u grub config file. To mozes sa "Grub Customizerom" (povuci ga iz repozitorija, odnosno koristi Ubuntu Software Center aplikaciju).
Onda odes na Edit->New, odaberes chainloader i izaberes particiju na kojoj ti je Windows.
Redosljed instalacije je OS-a je nebitan (ako je Windows instaliran prvo onda editiras GRUB, a ako je Linux prvo onda instaliras EasyBCD pa dodas Linux entry). Sve ovisi koji bootloader ti se prvi nakeljio na disk.
Ja sam cak izbjegao sve to i dodao entry u UEFI i imam triple boot izmedu Windowsa, Ubuntua i OS X-a. Kad palim PC sa F11 odaberem koji OS zelim.
Jos jedna stvar, sa GParted provjeri da li ti je Windows particija ostala na disku.
Da ali u Grub Customizer kada hocu da dodam windows kako si rekao nema windowsa izaberem particiju na kojoj bi trebao da bude ali ga nema . Jednostavno windows kao da ne postoji a sigurno je tu cak i nema ntfs particije na kojoj je windows .
Prvo ako ti je boot pokvaren:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
Možeš ovo koristiti kao live system da poprviš boot(mbr):
http://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/
I onda kreni ispočetka.
Da ali u Grub Customizer kada hocu da dodam windows kako si rekao nema windowsa izaberem particiju na kojoj bi trebao da bude ali ga nema . Jednostavno windows kao da ne postoji a sigurno je tu cak i nema ntfs particije na kojoj je windows .
Mislim da ga stvarno nema. Jer bi u Nautilusu i Unity lancheru bila mountana ta particija i mogao bi joj pristupiti.
Morat ces instalirati Windows 7 ponovo.
Usput, zasto koristis Ubuntu 12.04? 14.04 je zadnja verzija.
Izgleda se windows 7 obrisao ali mi nije jasno kako se to desilo , i sad je najgore sto nem ogu ga dici nemam ni cd ni usb a zanima me mozeli se iz ubuntu napraviti bootabilan USB sa windows 7 jer imam windows 7 u iso formatu ?
Izgleda se windows 7 obrisao ali mi nije jasno kako se to desilo , i sad je najgore sto nem ogu ga dici nemam ni cd ni usb a zanima me mozeli se iz ubuntu napraviti bootabilan USB sa windows 7 jer imam windows 7 u iso formatu ?
2. Odi u GPARTED i formatiraj svoj stick u NTFS , kada formatira odštekati i uštekati svoj USB stick te zapamti naziv svog sticka (sdb1 ili kako već)
3. Pokreni terminal i upiši " cd Preuzimanja/ "
4. Upiši "./unetbootin-linux-494"
5. Upiši svoju lozinku
6. U unetbootinu označi DISKIMAGE te odaberi image win instalacije
7. Označi "prikaz svih diskova"
8. Pod TIP treba biti USB uređaji, te tamo odabereš svoj USB stick (prema onome što si prije upamtio).
To je to, klikneš uredu i pričekaš da završi.
Komande u terminalu nemoj pisati sa navodnim znakovima, pišeš isključivo ono između navodnih znakova.
Naravno, imaš u njemu ugrađen alat, samo proguglaj kako
Startup disk creator ne želi napraviti bootabilni USB windowsa, za to se koristi unetbootin koji opet od neke verzije ne želi raditi bootabilne NTFS stickove zato se treba koristiti verzija koju sam gore naveo jer ona omogučuje izlistavanje svih uređaja.
Startup disk creator ne želi napraviti bootabilni USB windowsa.
Nisam rekao koji, jer nisam puno koristio dugo ubuntu, ali ima, ako nema, lako se nađe, samo ga treba proguglat
Zakljucio sam da je windows 7 obrisan ne znam kako se to desilo ali sad mi preostaje da obrisem hdd skroz i krenem ispocetka . Hvala svima na trudu da mi pomognete .