Problem sa LAN-om

poruka: 3
|
čitano: 1.211
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Problem sa LAN-om

Pozdrav svima,

novi sam na forumu i nevolja me natjerala da se javim.

U firmi u kojoj radim imamo oko 25 racunara spojenih u LAN preko 2 16-portna switcha. Pokusao sam prikljuciti jos 3 radne stanice preko malog 5-portnog switcha kojeg sam povezao sa jednim od pomenutih 16-portnih switcheva.

Medjutim, cim ustekam mrezni kabl u 16-portni switch, on mi se totalno zablokira, tj. svi racunari koji su prikljuceni na njega gube mogucnost medjusobnog komuniciranja i surfanja internetom, a lampica na portu gdje je prikljucen taj kabl blinka.

Provjerio sam kabl- ispravan, duzina mu je takodjer ispod 100 m, promijenio sam port, pokusao sam i sa zamjenom 5-portnog switcha, ali nista. Imate li kakvu ideju sta bih trebao da uradim?

Unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem sa LAN-om
a da te ne zezza mrezna kartica od te 3 nove radne stanice ...probaj prvo samo switch prikljuciti ...ako zablokira on je u njemu problem ako ne zablokira onda pikljucuj jednu po jednu radnu stanicu ...
K'eni pa te vat' ;)
16 godina
RE: Problem sa LAN-om

switchevi se mogu međusobno spajati -stackirati, većina ima automatsku detekciju kabela patch/crossover ali ne na svim portovima, ili se za stackiranje mora koristiti prvi/zadnji port. Obično je pod oznakom MDI/MDI-X auto sense.. ili uplink.

Dakle, provjeri koji port je za povezivanje, dali može/mora biti crossover i onda mora raditi. (preostaje kvar switcha-kabela)

-Ako si siguran da je switch? .. može biti router, ako su dva routera spojena, većina ima identične defaultne postavke pa se spajanjem dešava kolizija -dvostruki pool za iste adrese. -moraš ih odvojeno podesiti. (192.168.0.1 itd.), isključiti router mod na dodanom.

-nadam se da ovo pomaže.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.5.2009 15:08 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice