Mozete li mi reci kako da spojim dva racunala u LAN?
Isao bih sutra do frenda pa da umrezim svoj laptop sa njegovim kompom pa da igramo nesto.
BTW gledo sam malo po netu i vidio da treba crossover kabel a ja ga nemam ima li koji drugi nacin?
Mozete li mi reci kako da spojim dva racunala u LAN?
Isao bih sutra do frenda pa da umrezim svoj laptop sa njegovim kompom pa da igramo nesto.
BTW gledo sam malo po netu i vidio da treba crossover kabel a ja ga nemam ima li koji drugi nacin?
Zaboravio sam pitati jel to moguce preko routera?
Ako router ima ugradjene prikljucke za racunala
(obicno cetiri) moze obicnim kabelom.
Postaviti mreznu karticu na DHCP da racunalo
samo od routera 'pokupi' IP adresu.
Pozdrav
Lol puno si mi pomogao.
Ja imam SIEMENS Gigaset SX 763 WLAN a frend Thompson Speedtouch st780i.Sad ja bi (ako njegov router ne moze) ponjeo svoj do njega.
Mozete li mi reci najbolje i najednostavnije naicne?
Speedtouch ima cetiri prikljucka za racunala.
http://www.informatika.buzdo.com/s932.htm
Ako koristite IPTV ostaju Vam dva
(iako se i to da podesit)
Dakle, kako god okrenes moze.
Pozdrav
SIEMENS Gigaset SX 763 WLAN dsl povezivanje u lan
Ovako smo se ja i frend spojili nekidan....
Drugo računalo utaknite iza u modem (isti modem naravno lol) isti način kao što je i tvoje (žuti kabel)
Napravite novi "HOMEGROUP", !!! ISTI NAZIV !!! (vjerovatno će on tad bit host ako je to bitno ali nema veze), netko od vas dvojice bi trebao isključit firewall (pokušajte pa ćete vidit) i to je to...
-nema najboljeg načina. Mrežni kabel (patch ili crossover) uključi u routerov slobodni port i PC ... i to je to.
-notebook ima wireless? -izbaci kabel i spoji se, ako neznate šifru za wlan, stisni gumb s prednje strane routera.(WPS)
- defaultne postavke routera su DHCP enabled tako da netreba podešavati TCP/IP.
- svejedno je koji kabel (mrežni 8pin) jer svi uređaji imaju autodetect MDI/MDIX
Nakon fizičkog spajanja, još niste umreženi, tj većina igara će raditi ali ovisno o OSu i postavkama firewala, AV itd. neke stvari će biti blokirane. Predpostavljam da ćete većinu vremena izgubiti u podešavanju (umjesto u igri... ali nije ni to loše).
Ja ima laptop a frend PC.Jel treba sta dodatno kupvati?Oba dvoje imam Windows XP.
Da, kupi gajbu piva.....
Da, kupi gajbu piva.....
Haha.Ne stvarno pitam.
Mozes li mi pojasniti softverski dio?
Ovak ti ja radim.
Dođu 3-4 frenda s laptopima do mene. Ja imam stolno računalo. Ja im upišem šifru od interneta, oni se spoje (bežično) i to je to.
Frend mi trenutno nema net (zbog t-scuma) kako bih se ja mogao connectat bezicno na njega?
Molim vas da mi date neki tutorijal ili opisete sve korake jer prvi put ovo radim!
Imam jos dva pitanja.
1.Da li bas moram kupiti onaj UTP kabel ili mogu spojiti kompove sa ethernetom?
2.Ako nas bude vise mogu li router koristit ako switch?
mislim da ne mozes koristiti router kao switch, odn. mozes ako se spajas bezicno (wireless), a ako se spajas kabelom ovisi ti koliko portova imas na routeru..
neka me netko ispravi ako nisam u pravu :)
mislim da ne mozes koristiti router kao switch, odn. mozes ako se spajas bezicno (wireless), a ako se spajas kabelom ovisi ti koliko portova imas na routeru..
neka me netko ispravi ako nisam u pravu :)
Imam 4 porta na njemu.
MOgu li koristit ethernet kabel umjesto UTP?
mozes. bitno ti ja, kada se fizicki spojis, da su na svim racunalima IP adrese iz iste mreze..
npr. na jednom racunalu 192.16.19.1, na sljedecem 192.16.19.2 itd..
a subnet maske sve iste, npr. 255.255.255.0..
mozes. bitno ti ja, kada se fizicki spojis, da su na svim racunalima IP adrese iz iste mreze..
OK.Nasao sam eki tutnpa cu prema tome pokusati.
OK.Nasao sam eki tutnpa cu prema tome pokusati.
Sretno! ;)
Spojio sam kompove ethernet kablom ali jedan drugog nece pingat a drugi put sam ih spojio preko routera i tad sam sebe hoce pingat.
Koji je razlog zasto nemozemo igrati?
pa znaci imas router dva kompa i dva kabla i spoji preko routera i radit ce, za direkt spojiti trebas crossover kabel.
pa znaci imas router dva kompa i dva kabla i spoji preko routera i radit ce, za direkt spojiti trebas crossover kabel.
Pa spojili smo preko routera i dva kabla ali svejedno nemozemo igrati preko lana.Nemozemo pingati jedan drugog.Namjestili smo sve postavke u networku.
U cemu je problem?
Pa spojili smo preko routera i dva kabla ali svejedno nemozemo igrati preko lana.Nemozemo pingati jedan drugog.Namjestili smo sve postavke u networku.
U cemu je problem?
koju igru?
ja nikad nisam nista namjestao, samo sam usteko iza kompe i igra je pocela.
U cemu je problem?
koju igru?
ja nikad nisam nista namjestao, samo sam usteko iza kompe i igra je pocela.
CoD 2.
Cek sta si ti samo ustekao kablove u router i odmah igro?Koji OS koristis?
kolega nije točno, sve novije matične detektiraju vrstu kabla i možeš se spojit bilo kojim utp kablom samo moraš ručno podesit ip adrese kako je već navedeno...
kolega nije točno, sve novije matične detektiraju vrstu kabla i možeš se spojit bilo kojim utp kablom samo moraš ručno podesit ip adrese kako je već navedeno...
Mi smo uzeli stari router i nismo ga spajali na internet samo smo pospojiti 4 kabla i to u kompice i ip je bilo automatski i sve je bilo u redu,
win 7 koristim, ali jedan je imao xp i radilo je ok.
Mi smo uzeli stari router i nismo ga spajali na internet samo smo pospojiti 4 kabla i to u kompice i ip je bilo automatski i sve je bilo u redu,
win 7 koristim, ali jedan je imao xp i radilo je ok.
preko rutera mora radit automatski, jedino može bit problem da firewall blokira...
Al namjestim sve rucno ali svejedno nece koji je problem????
Jel za direktno spajanje mogu koristit ethernet kabel?
namjesti ovako
1. komp ip: 192.168.0.101 subnet 225.225.225.0
2. komp ip: 192.168.0.102 subnet 225.225.225.0
a kabel koristi kakav hoćeš...
namjesti ovako
To da ih direktno spojim?
namjesti ovako
To da ih direktno spojim?
da, tako ja spajam netbook sa win7 i komp sa win xp