LAN unutar ureda

poruka: 64
|
čitano: 9.015
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Koristio sam Dropbox, zato i kazem. Datoteke u Cloudu su na "necijem" serveru,

te sam integritet i tajnost nisu zagarnatirani od strane Dropboxa, i smiju ih koristiti u svrhu "istrazivanja".

A offline datoteke lokalno, kad korisnik izmjeni, drugi korisnici te izmjene ne vide, dok se te iste "offline" datoteke ne stave na cloud i sinkroniziraju sa svim racunalima.

Radije platiti pravi Cloud, koji omogucuje vracanje predhodnih verzija datoteka, garantira integritet i tajnost podataka.

Primjerice Box.Com (nekadasnji Box.Net) je jedna od boljih solucija. Cak i u "free" verziji se moze vratiti, ako se dobro sjecam,

3 zadnje izmjene datoteka, te se biljezi i dalje svaka izmjena istih - a ono najvaznije, za razliku od vecine drugih "free" cloud solucija,

datoteke se nece brisati, ako se njima ne pristupi duze od 12 mjeseci, nego su one trajno pohranjene.

Osobno koristim Box.Com za duplikaciju i backup vaznih osobnih dokumenata, ukupno manje od 4Gb.

Ali da bi Cloud soluciju koristio za vazne uredske podatke - nikad.

Ako vec nekome treba Cloud, vecina NAS-ova moze posluziti kao Cloud server, ogranici se velicina prostora,

dodjele se korisnici i to u firmama funkcionira dobro.

Rezime - naj "dzabe" opcija - shareati sa diska u grupi racunala. Sigurnost podataka? U ovom slucaju - ne postoji.

Backup solucija sa boljim Cloud serverom - da, ali ne za obradu podataka, nego samo za backup.

Prava solucija - Data storage u obliku NAS-a, ili Data servera.

Ako je firma profitabilna, onda 1000€ nije trosak, nego ulaganje. A kad nesto krene po zlu, onda je to isto ulaganje

velika stednja. Ili je nekom draze placati recovery podatak sa neispravnih diskova, corruptanih ili izbrisanih datoteka,

i u najgorem slucaju, cryptolockanih datoteka.

Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
Re: LAN unutar ureda
Čitatelj kaže...

O kakvim se podatcima radi? Baze podataka, office dokumenti, CAD?

Iskreno, trebaju ti dvije stvari:

1. GLAN switch, 8portni ili veci, ja bih odmah uzeo 16, zatrebat ce, moze i "glupi" koji se ne moze manageati

2. NAS uredjaj, a ne podatke drzati na PC-u, ne mora biti Synology, bar 4-bay za RAID6, unutra 4x XX-TB diskovi, po mogucnosti NAS grade diskovi

3. NAS grade diskovi, tebi po volji

Moj setup bi bio ovakav:

1. TP-Link TL-SG1024D - 24 GLAN porta, 10€ skuplji od 16, tako da se isplati

2. ZyXEL NAS542 - dual GLAN, podrzava 4 diska, taman za RAID6, a opet 100€ povoljniji od Synologija, ASUSTOR-a i drugih "poznatijih" brandova

3. Na diskovima nebi stedio, odmah kupiti 6 komada, dva za rezervu, tako da su svi sa istim Firmwareima, u slucaju da jedan ili dva riknu, RAID6 prezivi,

pa mozes rebuildati:

https://geizhals.at/?cat=hde7s&xf=1080_SATA+6Gb%2Fs%7E10870_NAS%7E13290_2.000888%7E13745_2000%7E1654_geeignet+f%FCr+Dauerbetrieb%7E3772_3.5

To ti je najveci trosak (diskovi), ali je to ono sto ti je i najvaznije. Drzati podatke na PC-u, koji ni hardwareski ni softwareski nije siguran, nema smisla.

Dakle to je nekih 650€ do 850€ ulaganja (ako odmah kupis 6 diskova, mozes i 5, bitno je da uvjek imas bar 1 rezerni da mozes ubaciti i rebuildati RAID6 polje).

Ali da znas, to je sigurnost za rad, nije "backup". Backup radi posebno, na bar 3 mjesta. Ako su podatci bitni.

A ako nisu, dakle samo podatci koji se obradjuju i kasnije brisu, mozes uzeti NAS sa 2 diska za RAID1.

1. Ne uzimat unmanaged switcheve, nije igraonica, firma je

2. 4 diska za raid 6 je glupost neviđena, 2 parity diska u toj šestici ti daju 50% faiure rate, isto kao i dva diska u RAID1. Uz to uređaj za dva diska je znatno jeftiniji nego za 4.

3. Ne treba rezerva diskova, ono kaj mu treba je jedan USB disk spojen na synology koji će služiti kao backup...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 9:56 (filter160).
8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Sta ce im managed switch kad ce svi raditi u jednom VLAN-u?

RAID6 sa 4 diska, trpi 2 neispravna diska, dok RAID1 sa 2 diska trpi 1 neispravni disk,

u tome je razlika.

Dodatni USB disk ne znaci nista, jer je spojen na isti uredjaj - ako nesto podje po zlu, s aspekta el.en,

i sve ode kvragu, i taj USB disk ce dozivjeti jednaku sudbinu - zato se backup NAS-a nikad ne drzi

spojen na NAS, nego negdje drugdje, po mogucnosti drugoj prostoriji, na drugom storageu ili trakama.

I da, treba rezernih diskova za rebuldati polje - ili bi ti ostavio RAID sa jednim mrvim diskom,

dok se moze moze, app metoda? Nadam se da firma u kojoj radis, nema tako rijesen backup.

Ozbiljna firma narucuje uvjek rezervu - ako nesto podje po zlu, a poci ce, hardware umire, kao i ljudi,

jeftinije je imati rezervu odmah, i nastaviti dalje s radom, nego imati zastoj u radu - taj gubitak je mnogo veci.

Al gle, zna se kako posluju hr firme. I koliko se u HR proizvodi i izvozi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 10:04 (Čitatelj).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Čitatelj kaže...

..

Ozbiljna firma narucuje uvjek rezervu - ako nesto podje po zlu..

-ne ako, nego kad.. tj to je razlika između amatera i onih koji od tog žive.

+ kad se kupuju diskovi, odmah se kupi par komada (prava rezerva) jer za par godina možda nisu dostupni, nije stvar jamstva nego gubljenja vremena -rada.. no eto kako se razvije tema, od prvog kratkog posta :)) .. a juzer čak ne barata terminom kao LAN.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Pa zato sam napisao "ako nekad podje po zlu, a poci ce", ili nisam dovoljno dobro elaborirao?

Meni je za diskove lako, i da mi crkne svih 24 diska u storageu, backup je na tapeovima, 250m dalje.

A i sam storage je dupliciran na isti takav drugi storage, samo 700m nize, u drugoj prostoriji.

Nikad se ne zna, pozari se desavaju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Čitatelj kaže...

Sta ce im managed switch kad ce svi raditi u jednom VLAN-u?

RAID6 sa 4 diska, trpi 2 neispravna diska, dok RAID1 sa 2 diska trpi 1 neispravni disk,

u tome je razlika.

Dodatni USB disk ne znaci nista, jer je spojen na isti uredjaj - ako nesto podje po zlu, s aspekta el.en,

i sve ode kvragu, i taj USB disk ce dozivjeti jednaku sudbinu - zato se backup NAS-a nikad ne drzi

spojen na NAS, nego negdje drugdje, po mogucnosti drugoj prostoriji, na drugom storageu ili trakama.

I da, treba rezernih diskova za rebuldati polje - ili bi ti ostavio RAID sa jednim mrvim diskom,

dok se moze moze, app metoda? Nadam se da firma u kojoj radis, nema tako rijesen backup.

Ozbiljna firma narucuje uvjek rezervu - ako nesto podje po zlu, a poci ce, hardware umire, kao i ljudi,

jeftinije je imati rezervu odmah, i nastaviti dalje s radom, nego imati zastoj u radu - taj gubitak je mnogo veci.

Al gle, zna se kako posluju hr firme. I koliko se u HR proizvodi i izvozi.

Da, ja radim u neozbiljnoj firmi, a ti 4 diska stavljaš u RAID6.

Konkretno, otiđeš u dućan i kupiš disk istog kapaciteta. Kolika je vjerojatnost krepavanja dva nova diska unutar 5 godina?  1% godišnje? Koja je vjerojatnost da oba diska krepaju odjednom?

Nije ovo storage od 24 diska da moraš imat 4-5 u rezervi.

Znači tvoja ogika je kupiti 6 diskova umjesto dva, ali spizditi 300kn više za managed switch je no..no..?

Dečko, jako dobro znam kak je to off-site backup i čemu služi. I ne.. nije problem sa strujom koja će magično sve spržiti nego o disaster koji može biti od požara, krađe opreme do udara mateora u server sobu.

Backup spojen na Synology itekako ima smisla jer vrlo lako vratiš neki file koji je slučajno obrisan. I služi samo tome, a ne sigurnosti podataka.

Današ imaš jeftini OneDrive i to je njemu u ovom slučaju vrlo jeftin off-site backup.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 10:26 (filter160).
17 godina
filter160 kaže...

Stavljanje SATA diskova većih od 1 TB u RAID6 je jedino ozbiljno.

Iliti, RAID6 je jedini RAID koji tu igra.

8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Sta ce ti USB disk za "obrisani fajl", kad svaki posteni NAS ima opciju rezerviranog prostora,

u kojem obrisani podatci budu cuvani bar 30 dana (ili koliko namjestis).

To isto ti radi taj jedan USB disk, koji je jos jedna failure karika u nizu. A sta kad obrises

podatke, i shvatis da USB disk ne radi? Papa, jelda? Dok u RAID polju i dalje ti podatci postoje,

sto je sigurnije rijesenje od USB storagea. Osim ako spajas USB RAID1 disk, na sto sigurno nisi mislio.

I ako si mislio na USB RAID1 disk, cjenovno je toliko neisplativ, neodrziv od strane korisnika,

da je nepraktican i uzaludan trosak - radije dodati za te novce odmah drudi NAS 2-bay u mrezu koji ce

raditi dnevni backup prvog NAS uredjaja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Old Iggy kaže...
filter160 kaže...

Dakle ajmo još jednom,

Čovjeku treba NAS za shared folder, dakle neki mali ured od cca 10 kompova.

Koja je logika uzimanja 4x diskova u RAID6 vs 2x u RAID1?

Čitatelj kaže...

Sta ce ti USB disk za "obrisani fajl", kad svaki posteni NAS ima opciju rezerviranog prostora,

u kojem obrisani podatci budu cuvani bar 30 dana (ili koliko namjestis).

To isto ti radi taj jedan USB disk, koji je jos jedna failure karika u nizu. A sta kad obrises

podatke, i shvatis da USB disk ne radi? Papa, jelda? Dok u RAID polju i dalje ti podatci postoje,

sto je sigurnije rijesenje od USB storagea. Osim ako spajas USB RAID1 disk, na sto sigurno nisi mislio.

I ako si mislio na USB RAID1 disk, cjenovno je toliko neisplativ, neodrziv od strane korisnika,

da je nepraktican i uzaludan trosak - radije dodati za te novce odmah drudi NAS 2-bay u mrezu koji ce

raditi dnevni backup prvog NAS uredjaja.

U ovom slučaju ne treba RAID za backup disk. Ako backup disk krepa dok je NAS online, samo kupiš drugi.

Ako NAS krepa, imaš backup za novi NAS. Ako oboje krepa imaš cloud.

I da korisnici izlaze izvan retention policya sto se tice trazenja starih podataka.

Realno, koje su šanse da jedan disk od dva krepa unutar 5 godina na nekom NAS-u?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 10:45 (filter160).
17 godina
filter160 kaže...
Old Iggy kaže...

Dakle ajmo još jednom,

Čovjeku treba NAS za shared folder, dakle neki mali ured od cca 10 kompova.

Koja je logika uzimanja 4x diskova u RAID6 vs 2x u RAID1?

Dostupnost. Ono čemu RAID služi.

8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Razlika je u vaznosti podataka - vec sam napisao jednom, ako nisi procitao,

i to cu ti ponoviti - ako su scratch podatci koji se nakon obrade arhiviraju na medije i brisu,

onda je dovoljan i 2-bay NAS, po mogucnosti sa dva SSD-a, za brze scratchanje.

Ako je pouzdanost bitna, onda samo RAID6 sa 4 diska minimum, dolazi u obzir.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
filter160 kaže...

1. Ne uzimat unmanaged switcheve, nije igraonica, firma je

Za relativno mali broj računala i bez administratora koji će to podesiti, koja je prednost managed switcha?

Čitatelj kaže...

u tome je razlika.

Rebuild jednog diska na RAID 6 traje dugo, sustav je gotovo neupotrebljiv, a o rebuildu dva diska da i ne pričamo. S druge strane, RAID 1 brže obavi rebuild, uz manje penalty na performanse u degraded modeu (doslovno kopira disk).

Što se sigurnosti tiče, možda je veća šansa da će crknuti 2/2 diska u RAID 1 nego 3/4 u RAID 6, međutim, dugoročni ćeš imati manji ukupni downtime s RAID 1 jer ćeš s RAID 6 u manjem broju slučajeva potrošiti više vremena na vraćanje iz backupa nego kod RAID 1.

Sad, ako nemaš backup, možda ti je RAID 6 za nijansu sigurniji, otprilike onoliko koliko je sigurnije imati bočne zračne jastuke ako nemaš kočnice.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Ali i rebuildanje RAID6 polja sa dva mrtva diska je opet brze nego vracanje bare copy backupa sa traka.

Bin there done that. Crknu dva diska - sustav radi, korisnici mogu taj dan odraditi smjenu,

i na kraj smjene promjenit diskove, da se preko noci rebuilda. Ne vjerujem da tako mala uredska

firma ima vise od jedne smjene, plus vikend dezurstva i slicno. Dovoljno vremena za rebuildanje polja.

Makar, nista nije 100% sigurno, cak ni kad imas na tri mjesta. Ali si sigurniji da ces vecinu moci vratiti

i osposobiti. Trake su zakon, spore su, ali odradjuju posao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Čitatelj kaže...

Razlika je u vaznosti podataka - vec sam napisao jednom, ako nisi procitao,

i to cu ti ponoviti - ako su scratch podatci koji se nakon obrade arhiviraju na medije i brisu,

onda je dovoljan i 2-bay NAS, po mogucnosti sa dva SSD-a, za brze scratchanje.

Ako je pouzdanost bitna, onda samo RAID6 sa 4 diska minimum, dolazi u obzir.

Ne, ako je bitno imat ćeš na dva mjesta odjednom, i HA cluster, SAN i backup SAN za servere, i dva fortija u HA, i mikrovalnu backup vezu za optiku. Dakle sve što autoru teme stvarno treba.

I to je puno sigurnije od jednog RAID6.

MrBlc kaže...
filter160 kaže...

1. Ne uzimat unmanaged switcheve, nije igraonica, firma je

Za relativno mali broj računala i bez administratora koji će to podesiti, koja je prednost managed switcha?

Future-proofing

Ko kaže da danas, sutra neće imat dva VLAN-a iz ovih ili onih razloga.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 10:58 (filter160).
17 godina
filter160 kaže...

Ne, ako je bitno imat ćeš na dva mjesta odjednom, i HA cluster, SAN i backup SAN za servere, i dva fortija u HA, i mikrovalnu backup vezu za optiku. Dakle sve što autoru teme stvarno treba.

Nisam baš primijetio da mu sve to treba.

16 godina
filter160 kaže...
..

Future-proofing

-zato je prvi korak, router.. i tad konkretan task obavlja router, ne switch.. šbb-kbb je nagađanje iz graha tj to je ono što bi autor pitanja trebao znati ili se upitati, ne mi .. ili svađati se oko tog :)

npr možda će trebati switch, a možda firma stavi ključ u bravu, možda crkne disk, možda vlasnik (preživi) infarkt.. hu-kers? On samo želi filesharing (da ne mora slati mailom..) a to je često prvi korak u katastrofu, pa ga je možda bolje 'prestrašiti' nego mu servirati rješanja koja bar za sad ne želi, ne traži.. kao ni iznose koji se tad računaju. Banalno, može uzeti stikić i kopirati file.. može na sto načina kao što može na još više načina pogriješiti, no oni koji se time bave ne bi trebali nabacivati prijedloge zato jer oni tako koriste za juzera koji s tim nema veze kao npr nas, raid, backup, sigurnost itd itd.. jer ni jednu od tih 'sitnica' juzer ne traži, tj on samo želi imati ''lan'' .. :)

edi: ili .. just for brbljanje, evo, ja sad 'kažem' da on to neće trebati, sutra ni prekosutra.. ni za mjesec. Što tad?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 11:52 (ihush).
16 godina
odjavljen
Čitatelj kaže...

Ali i rebuildanje RAID6 polja sa dva mrtva diska je opet brze nego vracanje bare copy backupa sa traka.

Bin there done that. Crknu dva diska - sustav radi, korisnici mogu taj dan odraditi smjenu,

i na kraj smjene promjenit diskove, da se preko noci rebuilda. Ne vjerujem da tako mala uredska

firma ima vise od jedne smjene, plus vikend dezurstva i slicno. Dovoljno vremena za rebuildanje polja.

Odraditi će i smjenu s crknutim jednim diskom u RAID 1, a crkavanje oba diska je već daleko nevjerojatniji scenarij za koji će onda poslužiti backup. 

Sad, ako nemaš in house admina koji će odraditi posao (zamijeniti disk i pokrenuti rebuild), onda ovisiš o tome kad ti vanjski može doći i ima li ga tko pustiti u ured, pa je izvjesna šansa da ćeš rebuild raditi u toku radnog vremena. U takvim okolnostima rebuild RAID 1 je usporediv s degradiranim RAID 6 poljem.

RAID 6 je dobar za primjene gdje je čitanje prioritet, gdje se radi s velikim diskovima ili s velikim brojem diskova. Za mali ured cijena kvalitetnog kontrolera koji ima dedicated HW za računanje paritya je veća od uštede na disku.

filter160 kaže...

Future-proofing

To stoji, ali unmanaged GLAN switch je toliko jeftin da uzimanjem skuplje opreme koja mu vrlo vjerojatno neće trebati neće baš nešto uštedjeti, a ovaj unamanaged ako mu sutra i bude višak uvijek može imati u rezervi ako sutra bude neki problem s mrežom.

Dok se pojavi potreba za tim, možda se pojavi i potreba za 10 Gbit/s mrežom, pa će ga opet trebati mijenjati. Bitnije je da se postavi kabliranje s kvalitetnijim kablovima i pametno raspoređeno, pogotovo ako je podžbukno, pa je problem mijenjati. Ostalo je sve lakše nadogradivo.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
protjeran
LAN unutar ureda

Realno gledano, kad se pojavi potreba za managed switchevima,

ovi bakreni ce biti preslabi - dakle bez SFP-a odnosno optike, nista.

Tad managed switch ima smisla, jer u tim uvjetima je vjerovatno da imas svoj

hw firewall, da manages VLAN-ove za SSID-ove WLAN-a i hrpu drugih stvari,

koje ured od 20 ljudi ne treba.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Odraditi će i smjenu s crknutim jednim diskom u RAID 1, a crkavanje oba diska je već daleko nevjerojatniji scenarij za koji će onda poslužiti backup. 

Sad, ako nemaš in house admina koji će odraditi posao (zamijeniti disk i pokrenuti rebuild), onda ovisiš o tome kad ti vanjski može doći i ima li ga tko pustiti u ured, pa je izvjesna šansa da ćeš rebuild raditi u toku radnog vremena. U takvim okolnostima rebuild RAID 1 je usporediv s degradiranim RAID 6 poljem.

U principu uopće nije nevjerojatan scenarij, imao sam to nekoliko puta u RH (i na RAID1 i RAID5 poljima).

pojava DDF pri kvaru jednog diska je sve češći slučaj i zato RAID5 "nestaje",a RAID1 ostaje samo za sistem i slično.

Kod ovakvih korisnika RAID6 je idealan - daje prostor, dodatnu sigurnost dostupnosti i jednostavniji rad, s dovoljnim performansama.

15 godina
neaktivan
LAN unutar ureda

Koje komplikacije bgtjb, već su ti sva računala umrežena ako si dofurao net, šeraj folder i piči

IT me iznevjeri
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 13:14 (Alkaline).
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
LAN unutar ureda

Kakve to diskove koristite da imate takav failure rate?

Old Iggy kaže...
filter160 kaže...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 14:02 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
filter160 kaže...

Kakve to diskove koristite da imate takav failure rate?

Old Iggy kaže...
filter160 kaže...

Sarkazam je OK, ali RAID6 ovdje nije loš prijedlog.

11 godina
LAN unutar ureda

Koristim RAID6 i DRAID6 kak ga IBM zove isključivo, jasna mi je primjena. Ali sa mojim disk falure rate iskustvom... u ovom primjeru kompletno nepotrebno.

Onda sobodno možeš staviti 3 way mirror i vozi. 33% iskoristivosti, ai opet pno brži rebuild i nije nepotrebno zakompliciran.

RAID6 ostavljam hardversim kontrolerima. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 14:10 (filter160).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
filter160 kaže...

Koristim RAID6 i DRAID6 kak ga IBM zove isključivo, jasna mi je primjena. Ali sa mojim disk falure rate iskustvom... u ovom primjeru kompletno nepotrebno.

Onda sobodno možeš staviti 3 way mirror i vozi. 33% iskoristivosti, ai opet pno brži rebuild i nije nepotrebno zakompliciran.

RAID6 ostavljam hardversim kontrolerima. 

IBM je prije 10+ godina objasnio zašto RAID6, a ne više RAID5, recimo, a i izbacio sustave bez standardnih RAID polja (kao npr. XIV i slično).

Padove polja imao sam i na ozbiljnijim (IBM/EMC/HP/NetApp...) sustavima i "manjim". Tu je problem obična matematika.

Za ovakve korisnike koji ni neće primijetiti pad performansi i slično prijedlog ostaje na nakom vanjskom koji to pak mora obrazložiti. Availability je jako poželjan, backup obavezan, ali vraćanje backupa je nekad noćna mora.

11 godina
LAN unutar ureda

samo nemoj uzimati Seagate i sve bude ok :). Ja tak i onak forsiram all flash SANove.

Glavno da je autoru teme sve jasno i zna kaj napraviti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
MrBlc kaže...

Lik možda to hoće, ali kad se jednom share postavi, onda se na njemu odjednom nađe svašta. Logična je pretpostavka da je osoba koja to pita ipak informatički najpismenija osoba u uredu, a kad kreneš od te pretpostavke, onda lako dođeš do zaključka da će se taj share koristiti najmanje upravo za ono zbog čega je dignut. Ubrzo bi mogao služiti i kao "backup" i kao rasadnik svega i svačega, te sigurnosni propust.

Jest, tad "vidis sto si propustao", ali problem u rjesavanju problema je da se od rjesenja napravi veca komplikacija pa umjesto malog problema imas ogromni problem s "rjesenjem". Jesi procitao prvi post? Korisniku pola osnovnih termina nije jasno. Upucivat njega na ovo o cemu se tu prica je u najmanju ruku smjesno.

Nadalje, do sada su radili s dokumentom kojeg su tu i tamo slali manualno, pa je eto on, vjerojatno tehnicki najpismeniji u uredu, odlucio da bi to vjerojatno bilo lakse automatizirat jer vec su svi umrezeni "mora postojat" nacin da se fino jedan file sharea svima, i dosao tu po savjet. Ako im to do sada nije trebalo, ocito im nije nuzno za poslovanje.

Dobio je trosak od xxxx kuna, redundaciju, sigurnost, terabajte podataka, raid polja, backup, itd itd, milion novih stvari koje niti pozna niti ce tek tako "upoznat" a sve radi pokusavanja olaksanja posla pitanjem. Ovo je sve samo ne olaksanje vec izrazita komplikacija da se u vecini slucajeva odustaje uopce od rjesavanja problema. Ako su do sada funkcionirali ovako, i sve stima, nema potrebe filozofirat bzvz. Ocito njima ne smeta, vlasniku ne smeta, neznam zasto korisnicima foruma smeta. Sagleda se pitanje da se savjet i eventualno ostavi opaska iz kojeg razloga tako nesto nije dobro, ili sto bi bilo bolje, a oni dalje nek uzimaju rizik na sebe.

Nesto kao da ja pitam dal mi je dobra busilica iz kauflanda/lidla/peveca za 200kn jer busim 5 rupa godisnje, a dobijem odgovor da bez udarne busilice od 2000kn i svrdla svako od 100kn nebum nis napravio "jer kad ti pukne, kad ovo/ono, future proofing, siguran si za zivota" i sto sve vec ne, pa na kraju ne kupim nista a zena me ubije jer joj sliku i zastor nisam objesio 3 mjeseca.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2020 16:29 (sandokan111).
17 godina
sandokan111 kaže...

Nesto kao da ja pitam dal mi je dobra busilica iz kauflanda/lidla/peveca za 200kn jer busim 5 rupa godisnje, a dobijem odgovor da bez udarne busilice od 2000kn i svrdla svako od 100kn nebum nis napravio "jer kad ti pukne, kad ovo/ono, future proofing, siguran si za zivota" i sto sve vec ne, pa na kraju ne kupim nista a zena me ubije jer joj sliku i zastor nisam objesio 3 mjeseca.

Tehnički, dobio je savjete što treba, ostalo je klasična forumska rasprava (sapunica).

Ima mrežu, napravi share - to je solucija bušilice za 100 kn. Složi kako spada s NAS-om ili nečim sličnim (iliti, ova rasprava) - to je za 200. Ove za 2k nitko nije ni spominjao, a za to treba i podataka, ovo što je naveo ne pokriva ni osnove.

10 godina
Old Iggy kaže...

Složi kako spada s NAS-om ili nečim sličnim (iliti, ova rasprava) - to je za 200.

Ne bas. Rasprava daleko prelazi njegove potrebe. Da su mu trebali raidovi, sigurnost i redundacija, ne bi on na ovaj nacin pitao, vec bi sef imao sistemca koji se za to brine. Vjerojatno ni to nemaju u uredu jer im je valjda tehnicki aspekt poslovanja sveden na internet i email, a posao se bavi sasvim necim drugim.

17 godina
sandokan111 kaže...
Old Iggy kaže...

Složi kako spada s NAS-om ili nečim sličnim (iliti, ova rasprava) - to je za 200.

Ne bas. Rasprava daleko prelazi njegove potrebe. Da su mu trebali raidovi, sigurnost i redundacija, ne bi on na ovaj nacin pitao, vec bi sef imao sistemca koji se za to brine. Vjerojatno ni to nemaju u uredu jer im je valjda tehnicki aspekt poslovanja sveden na internet i email, a posao se bavi sasvim necim drugim.

U firmi mu sve to treba po defaultu, čim ima firmu, samo to još možda ne zna. Ako ima ijedan file s bitnim podacima mora imati "nešto više" od običnog kućnog korisnika.

Sistemca ne mora imati, možda nekog vanjskog / fušera.

10 godina
Old Iggy kaže...

U firmi mu sve to treba po defaultu, čim ima firmu, samo to još možda ne zna. Ako ima ijedan file s bitnim podacima mora imati "nešto više" od običnog kućnog korisnika.

Sistemca ne mora imati, možda nekog vanjskog / fušera.

Ako do sad nema, ocito mu ne treba. Tehnicki puno stvari treba. Trebao bi svatko na sistematski kod doktora 1 godisnje isto tako, trebalo bi prestat pusit, trebalo bi zdravije jest, trebalo bi...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice