Transcend StoreJet 640 GB

poruka: 13
|
čitano: 4.862
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Transcend StoreJet 640 GB

Pozdrav,

imam problem s prijenosnom memorijom iz naslova.

Disk je star oko godinu i pol. Nije pretjerano korišten osim što sam prebacio neke stvari na njega nakon kupnje, zauzevši možda trećinu memorije maksimalno.

Jedino što mu je moglo fizički naškoditi je nedavna vožnja autobusom, tijekom koje je bio u prostoru za prtljagu, među mekanim stvarima, ali eto, bio je tamo. Možda je došlo do nekakvog puknuća ili prekida unutra od višesatnih vibracija. Inače kada sam ga god koristio pazio sam kod diskonektiranja usb kablova iz kompjutera (dva su, jedan za napajanje, jedan za transfer) uradim ono "safely remove hardware" tako da ne bih rekao da sam tu nešto kriv.

Jučer sam ga spojio na laptop i pisalo je da disk zahtjeva formatiranje. Možda bi radio nakon toga, ali naravno da to nisam napravio.

Kod spajanja na kompjuter slična stvar, cijeli window My Computer zablokira dok pokušava učitati disk i na kraju se također javi poruka o potrebi formatiranja.

Zna li netko što mi je čiinti, kakav bi kvar mogao biti, kakve su šanse spašavanja podataka. Vidio sam neke teme za transcend recovery i linkove za programe, ali su se odnosile na problem s usb drivom.

Uglavnom, bilo kakva pomoć je dobrodošla.

Hvala

1 Zagreb
1 Split
0 Rijeka
1 Osijek

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Transcend StoreJet 640 GB

-ponekad disk 'izgubi' particije, recimo ako nisi koristio safe remove.

-drugi uzrok takvog ponašanja ako USB ne daje dovoljno struje, btw, zato je Y-kabel, dodatni je smao struja, glavni je struja-podatci. Probaj u drugi USB (jer notebook često 'štedi' struju) ili na drugom računalu. Na dobrom USBu (novije MBO) dovoljan je jedan priključak, ali uvjek (ako ima mjesta) prikapčam oba...

-skini EaseUS PM (home-free), vidi sve podatke o disku i particijama, kao i popravak (recovery) particije. Preduvijet da je USB ispravan i odgovarajući napon.

-restartaj s priključenim HDDom, mora biti vidljiv u BIOSu-POSTu, moguće da iz nekog razloga USB automatski prebaci na stari standard 1.1, jednaki problemi, napon.. restart s priključenim diskom, da ga BIOS detektira, bi trebao riješiti stvar.

... moguće da je crkao kontroler (u kućištu, USB-SATA) ovisno o modelu, može se disk izvaditi i spojiti direktno na desktop MBO (u notebooku nemaš mjesta..), ali postoje modeli s posebnim adapterom. Kupnja novog kučišta za cca 70kn, ali samo ako je standardni SATA priključak.

- ako ništa ne pomaže, može čak i formatiranje (izrada particije..) biti preduvijet, jer ponekad tek nakon toga možeš pristupiti disku. Tad se (ako je ispravan) može vratiti staro stanje. Treba imati odgovarajuće alate i nešto znanja, pogotovo strpljivosti da ne uništiš sve.

- svakakve savjete ćeš dobiti, polovica savjeta mogu biti uzrok gubitka svega... polako i razmisli o svakom savjetu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Hvala na savjetima.

Ovako, skinuo sam EaseUS PM home verziju i očitava sve diskove na kompjuteru i ovaj o kojem govorimo.

D: Transcend  - unformatted, svih cca 600 gb je zauzeto, 0 bytes free.

Probao sam restart s priključenim diskom, nije bilo efekta.

Sada da idem na "partition recovery wizard"?

Ionako nemam šta drugo uraditi, ovo je jedino logično, ali eto neću žuriti.

16 godina
neaktivan

Opcija partitzion recovery wizard ne radi jer nema "unallocated space-a".

Dakle, izgleda da je jedina opcija formatiranje pa poslije pokušati vratiti podatke (ako je uređaj zaista ispravan)

No meni se čini da bi zaista mogao biti neki hardverski kvar, nekakvo puknuće unutra uslijed kojeg se cijeli disk ne može očitati.

Možda bi bilo pametnije odnijeti na fizički pregled nekomu prvo da se vidi je li kvar te vrste?

Pošto mi je bitan sadržaj, ne bih htio pretjerano eksperimentirati....da ja formatiram nešto što možda nije potrebno.

Eto, ako netko zna ili želi preporučiti u Zagrebu servis ili osobu koja je baš vična u ovakvim slučajevima..

17 godina
Manojlo kaže...

...

Eto, ako netko zna ili želi preporučiti u Zagrebu servis ili osobu koja je baš vična u ovakvim slučajevima..

- vjerojatno će se uskoro javiti PRovac neimenovanog datarecovery servisa. (pa to ostavljam njemu).

- spašavanje podataka je skupo. Otvori kućište i vidi što možeš sam napraviti. Ako je disk normalan (SATA) priključiš ga i to je to. U suprotnom bi mogao platiti jako puno, za nešto što se napravi za par minuta.

- ako je oštećen HDD, tad za kopiranje-spašavanje trebaš drugi, dovoljno velik disk. Radije kupi disk i pokušaj sam, nego ga te amateri oderu. (odavno nemaju potrebnu opremu za čitanje novih tipova HDDa, rade soft spašavanja, koja može i svaki koirsnik s potrebnim softwareom i malo znanja.. prave kvarove ne rješavaju).

- malo je nejasno.. ništa nisi uspio s Easeusom? Vidjeti particiju, browsati sadržaj? Unallocated bi postojao kad je particija izgubljena, znači da particiju vidiš. Formatiranje (kao kranje sresdtvo), također nije dobar izbor, jer: a) ako je disk ispravan, pa uspije formatirati, tad potrebe za formatiranjem nema, b) nije ispravan, tad neće moći formatirati. Formatiranje se radi samo zato da bi drugi alati mogli pristupiti disku i vartiti postojeće podatke (kopiranjem). Moraš imati drugi dovoljno velik disk i npr GetDataBack (ali on može čitati i RAW, pa nije potrebno formatiranje...

- simptomi-opis i ponašanje Easeusa, su takvi da je najvjerojatnije crkla elektornika kućišta (kontroler USB-SATA, to nije interni HDD-kontroler). Prebacivanje u novo kućište bi trebalo riješiti sve (ako je standardni SATA). Zato ne žuri sa 'serviserima'... naravno, postoji mogućnost da spasa nema npr motor diska. Tad bi pravi servis (koji ima opremu) to mogao riješiti, ali ... (prvi odlomak).

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 22:34 (ihush).
16 godina
neaktivan

Da, znam kako se nekad može masno platiti za nešto što je u biti minoran problem.

Što ćeš više nego primjer (prije 5 godina, ne znam kako je sada) kada je T-com u cjeniku imao oko 500 kuna za postavljanje adsl modema. Da uz dostavu modema i onih papira, dođe serviser "naštelati" opcije u routeru. Ali postoje ljudi koji ne samo da ne znaju naštimati postavke routera, nego ne znaju niti o čemu se tu radi, tako da nisu u stanju prepoznati da je 500 kuna jako puno za takvu stvar.

Tako da, svjestan sam o čemu govoriš.

Nisam informatički neuk, ali recimo da se nikad nisam bavio niti ovim diskovima, niti da znam koji sve programi postoje za ovakve stvari, niti išta o ovome. Totalno sam neupućen što bi se zapravo trebalo učiniti, tj. kojim je redosljedom najbolje ići.

Tako da su mi ovi savjeti korisni i zahvaljujem. A ovo što ti je nejasno, pitaj jer želim ti reći točno kako je.

Sutra ću onda rastaviti memoriju i komp pa spojiti i vidjeti.

S Easeuseom nisam uspio pokrenuti opciju "partition recovery wizard".

On očitava particiju, ali piše da je cijela zauzeta, 596 gb full, 0 bytes free. To nije istina. Ali on ju takvom očitava. Također piše da je cijela unformatted. Tako da nisam ništa mogao browsati unutar tog diska. A da bi se wizard pokrenuo, traži da particija bude/ima "unallocated space", tj. valjda bi se wizard mogao pokrenuti nakon što bih formatirao particiju.

Sve više mislim da je nešto krepalo unutar, nadam se elektornika kućišta kao što govoriš. Vjerojatno se nešto od toga slomilo uslijed vibracija.

Kako da ovako prije otvaranja svega, sada odmah probam skužiti je li otišlo kučište ili sam motor diska, koja bi bila razlika izvana na prvi pogled?

I što može uzrokovati jedan kvar, a što drugi?

Dok je disk spojen usb-om na komp, lampica svijetli (iako non stop treperi).

Unutra čujem zujanje, ali nikad dosad nisam prislanjao uhu pa ne mogu reći da je prije bio bešuman. Čini mi se da je možda jače nego prije, ali uostalom, kad se prisloni na uho, mora se nešto čuti.

17 godina
Manojlo kaže...
..

Dok je disk spojen usb-om na komp, lampica svijetli (iako non stop treperi).

Unutra čujem zujanje, ali nikad dosad nisam prislanjao uhu pa ne mogu reći da je prije bio bešuman. Čini mi se da je možda jače nego prije, ali uostalom, kad se prisloni na uho, mora se nešto čuti.

- dobar zvuk, spinup, kod paljenja računala se disk ravnomjerno zavrti i čuje se .. slično ventilatoru. U normalnom radu, dok disk nešto radi (npr pokreni defrag) mora se čuti pomicanje glave, kao crvrkutanje (klikanje ali ne kao iz idućeg reda). Preduvijet da bi čuo dobar zvuk j eispravan kontroler-kabel... ne samo disk, osim u trenutku paljenja (spinup i inicijalizacija).

- loš zvuk, sve ostalo ili ozoglašen klik. (pokušava pomaknuti-pozicionirati glavu, jednolično, neuspješno...)

Svi ti zvuci su kao kod paljenja auta i normalnog rada motora, dodavanje gasa.. teško opisivi ali u stvarnosti ih 'osjetiš' i znaš dali su OK ili loši. Čak i držanje HDDa u ruci, osjete se vibracije kad se glava pokušava pozicinirati, dok u normalnom radu nema bitnih vibracija (kao dobro balansiran kotač, opet auto-usporedba). :)

-već tako se može ocijeniti dali je disk ispravan/crknut, dali ima šanse za spašavanje.. jer ako se ne vrti ili samo klika, tad se soft načinom ne može ništa (hard način je otvaranje..)

16 godina
neaktivan

Zvuk mi se čini ok, ali evo sad sam ga krenuo rastavljati, skinuo sam gumenu oblogu (link) i vidio da na rubovima koje trebam razdvojiti da bih rastavio uređaj, ima zaljepljene trakice "warranty". Sjetio sam da je garancija bila možda na dvije godine pa nisam htio dalje jer to onda još vrijedi.

Ako je manji kvar, napajanje i što kažeš nije skupo nabaviti dio kućišta, onda je možda glupo tražiti servis itd, ali mislim da ću ipak pokušati u trgovini s računom, za slučaj da je neki veći kvar.

E sad, ne znam koliko ta garancija pokriva i povrat podataka, u slučaju da je veći kvar, vjerojatno ne?

Uglavnom, dilema je, otvoriti ga ili nositi u trgovinu u ponedjeljak.

17 godina
Manojlo kaže...
..

E sad, ne znam koliko ta garancija pokriva i povrat podataka, u slučaju da je veći kvar, vjerojatno ne?

Uglavnom, dilema je, otvoriti ga ili nositi u trgovinu u ponedjeljak.

-garancija nema veze s podatcima, dobijaš novi disk. Važnost podataka određuje što napraviti.

16 godina
neaktivan

Provjerit ću na koliko je garancija, ako više ne vrijedi, rastavljam i spajam na kompjuter sam.

Ako ima garanciju, vidjet ću kvar pa se javim za konzultacije. :D

Hvala

16 godina
neaktivan

Hej, ako vidiš ovu temu, vidio sam nešto novo.

Na notebooku s vistom sam otišao u control panel - administrative tools - disk management - storage

tamo očitava diskove na ovaj način;

0:   tri diska ukupno, prvo je valjda nešto sistemsko oko 1 gb, zatim primarna particija (s windowsima C:) i ona druga (E:). ZA sve piše da su healthy i ntfs.

1: ovaj transcend disk, također piše da je healthy ali i RAW.

Sjetio sam da si gore napisao u prošlim postovima za GetDataBack i RAW diskove.

Inače, kad uradiš safe remove, da li flash memorija, bilo usb, ili ovakav disk treba otići off, tj. lampica se ugasiti?

Na usb flash sticku mi se to redovno događa, mislim da se događalo i kad bih to radio s ovom memorijom.

Ne mogu se sjetiti kako je bilo ranije, ali maloprije sam primjetio da prilikom safe-remova, lampica uopće ne prestane svijetliti.

Čemu to ide više u prilog, kvaru vanjskog kućišta i elektronike ili samog diska?

Inače, pročitao sam na netu da ta elektronika zna crknuti ako se spaja na prednje usb-ove na nekim kompovima, a nedavno (možda čak i zadnji put kad sam koristio) sam tako spajao..ne znam koliko to drži vodu.

17 godina

-raw je 'sirovi' (neformatirani) disk, kad izgubi particiju... ali kažeš da easeus ne vidi 'slobodan prostor' (to je raw), pa je to nelogično (jer bi tad s njim mogao vratiti particiju). -upravo zato mislim da je crkla elektronika kućišta koja prikazuje stanje kao da disk nije u kućištu.

- razlike između prednjih-stražnjih USBa (teoretski) nema, ali ... stara vremena, stari kabeli i konektori. Pa su na starim kućištima često prednji USB v.1.1 (nije dovoljno struje za USB-2.0 HDD), kao i to da postoji npr 'green' USB pa ovisi u koji utor na MBO je spojen front panel. U pravilu su stražnji priključci bili 'pouzdaniji' (samo zato jer su kućišta bila stara ili rasklimani utori, dok se stražnji puno manje koriste)... tako da je ostalo (sumnjivo) pravilo da su stražnji USB bolji. Pogotovo kad automatika prebaci s v.2.0 na v.1.1 kod nekog problema (to obično rješava restart).

- Svakako treba probati sa stražnjima kad dođe do ovakvog problema, čak i drugi kabel (kontakti) i sl.

-novije MBO (chipset) isporučuje daleko više struje, pa tih problema nema i dovoljan je jedan kabel za HDD, ali se može desiti neki pad napona koji opet da isti rezultat.

- na XPu se USB gasio, na sedmici se ne gasi (lampica uvjek svijetli, osim što postoji posebno za read-werite koja blinka u radu, pa može biti više izvedbi ili boja..).

16 godina
neaktivan

Pozdrav svima koji su čitali ovu temu i ihushu koji je aktivno pomagao. {#}

Želio bih pitati za 2 savjeta.

Hdd memoriju nisam još nikamo odnio na pregled, ili popravak, izneđu ostalog jer je uređaj pod garancijom od tri godine, koja još vrijedi, i koju sam čuvao ali i zagubio (!) pa u nadi da ću pronaći taj račun odgađam nošenje bilo kome na popravak. A nisam ni siguran kome najbolje odnijeti disk. U slučaju da ne pronađem garanciju/račun, naravno da bih volio proći što povoljnije ako je u pitanju veći kvar, ali meni je sadržaj tog diska bitan i ja bih platio koliko treba da znam da se može to napraviti i da će taj koji to bude radio, zaista pokušati sve, a ne brljati. Znam da skupocjenost popravka ne mora anužno garantirati uspjeh, kao i to će možda netko tko zaista ima iskustva s ovim stvarima, možda uspjeti srediti kvar i spasiti podatke bolje nego nekakav razvikani servis. Kome, kakvim serviserima, se najbolje obratiti?

A druga pomoć koju bih molio je vezana za slijedeće. Mislim da  da otkrio uzrok kvara hdd memorije, a to je jedan od kompova na kojeg sam ga spajao. Vjerojatno ga je port spržio.

Mislim da je to, jer identičan kvar, u smislu reagiranja, mi se dogodio jučer na USB sticku. Normalno sam unosio podatke na open office file na tom usb sticku, sačuvao ga i sutradan (disk ostao insertiran u kompu nakon gašenja kompa) kada sam pokušao kroz my computer ući na usb stick, na taj drive G:  dogodilo se isto što se dešava s onom hdd memorijom, dakle u my computer postoji drive, no usb stick (kao i memorija ranije) jednostavno ne primaju odabir dvoklikom miša i javljaju upozorenje "please insert drive".

i tu memoriju ranije, i taj usb sada, pokušao sam spojiti na druge kompove i nije radilo, dakle kvar je očigledno na njima.

spasiti hdd memoriju mi je bitno i radi ogromnog broja fotki, ali i radi samog uređaja.

usb stick je nebitan sam po sebi, no taj open office file, ods (excel ekvivalent) mi je jako važan jer u njega dnevno ili tjedno unosim podatke, a zadnji backup mi je negdje još iz proljeća.

i sada, kao za proklestvo, gledao sam teme o usb stickovima i kvarovima i našao neke recovery programe, i preko EaseUS i MiniTool Power Data Recovery, i uspio sam pregledati čitav sadržaj usb sticka, vidjeti skoro sve što je na njemu (bilo) i čak izvući te podatke, većinom su slike. No ono što mi je jedino bitno s tog usb sticka, a to je taj ods fajl, njega nema! apsolutno ga nema. ima jedna verzija tog dokumenta ali iz nekakvog foldera za kojeg nisam ni znao da je tamo, iz 2011, dakle vrlo nepotpun file jer fali pola 2011 i sve iz 2012. Ne vjerujem da je to taj fajl koji meni treba, nego je to vjerojatno duplo kopirano još 2011. davno pa je ostalo u tom nekom folderu.

Praktički sve na tom usb sticku je sačuvano, ali taj ods fajl kojeg sam zadnjeg obrađivao jedonstavno nije tamo gdje bi trebao biti.  nema ga.

I bojim se da ga nikakav recovery ne može vratiti...jedino se možda nadam ako se usb stick može popravljati pa možda nakon toga "sve bude funkcioniralo" kao što je bilo.

Ima li mi netko reći nešto, prvo o općenitosti kvarova, kakvi su ovo kvarovi, javljaju istu grešku, pa su vjerojatno isto, slično i prouzrokovani.

napominjem da "safely remove hardware" funkcionira i na usb sticku i hdd memoriju.

Meni bi zapravo od svega na usb sticku, trebao samo taj jedan fajl, kojeg sam zadnjeg uređivao. Napominjem da kvar nisam primjetio dok sam imao otvoren taj fajl, ili kad sam ga sejvao. Tek sutradan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.7.2012 10:05 (Manojlo).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice