System slowdown q6600

poruka: 33
|
čitano: 3.455
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600
pitanje

Ehm... dakle: sistem koji koristim je q6600 OC na 3.15 GHz, 4 GB 800 MHz RAM, 500 GB disk, ATI Radeon HT 3600, Win XP PRO 64-bit. Avast stalno aktivan rezidentno i promptno :-), kao i 2 Mbit ADSL link.

Sistem vrti program (nazovimo ga THE program) koji 24/7 stabilno i bez ikakvih problema mjesecima koristi 100% sva 4 procesora, te oko 1.5 GB RAM-a (moj mali hobi). Istovremeno, bez ikakvih problema sam mogao surfati (5-6 tabova IE otvoreno), imati otvoren Outlook, gledati .avi datoteku preko GOM playera, pržiti DVD, itd., kako bi čovjek i očekivao od ovakve zvijeri.

I, nedavno instaliram upgrade THE programa, koji izgleda puno bolje i nosi nove funkcionalnosti. Nikad nikome u bijelom svijetu nije zabilježeno da je to stvorilo ikakve probleme. A meni i te kakve!

Dakle, The program v.2 radi normalno, ali sve ostalo ajme majko. Sustav je postao skoro neupotrebljiv. Sliči jako kao da mu je nestalo RAM-a, ili kao da Avast stalno radi upgrade, ili neznam ..., sve trza, neresponsivno je, čekam i do 30 sekundi da se nešto dogodi nakon klika (otvaranje linka u IE, otvaranje Excela, itd.). Filmovi zatajkivaju svakih par sekundi, itd. Nema dodatnih disk aktivnosti (lampica), taskmgr ne pokazuje nikakve zbunjoze, itd. sve je normalno, House Call Trendmicro i svi ostali ništa ne nalaze. Posebno je neupotrebljiv postao IE, gdje je gotovo nemoguće izvesti desni klik pa Open in New Tab. Ponekad cijeli screen ima problema sa osvježavanjem??

Moje pitanje glasi: da li netko zna kakvim alatom je moguće potražiti uzrok problema? Ovdje je očito da imam dobar sistem, ali je ova instalacija i kasniji rad programa očito dovela do nekog konflikta ili pogrešnog korištenja resursa (memorije, procesora, ...). Dakle negdje je neka konfuzija. Nema šanse da se vraćam na staru verziju THE programa, to su godine razvoja i truda uložene. Kao da idem nazad na Win 3.1. Neki su mi savjetovali Proces Explorer. Smiješno. Jer imam ga i on također ne pokazuje ništa neobično (u okviru onoga koliko se ja kužim u to sve). Ajmo, molim lijepo, jedan pametan savjet, čime istražiti ovakve simptome??? Hvala milijun unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600
autorov komentar

Sad čitam negdje da možda može bit pregrijavanje. Temperature očitane sa Core Temp-om pri 100% opterećenju sa THE programom v.2 :

1:  70C

2:  68C

3:  65C

4:  62C

Jesu ovo normalne temperature? Čine mi se vrlo visoke ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: System slowdown q6600

pa malo jesu visoke - koji cooler imas ???

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
17 godina
neaktivan

Pa ako se program toliko unaprijedio moža je upravo on uzrok problema, ako nisi ima prije nikakvih problema, i ako je instalacija prošla bez poteškoća.

Jel možeš smanjit zauzeće procesora u tom programu, pa da ti zauzima 85% procesora, pa da vidiš hoče li i tad štekat.

Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
17 godina
neaktivan
autorov komentar
AmD kaže...

pa malo jesu visoke - koji cooler imas ???

Eh sad, ubij me ... . Nešto ogromno i pasivno, koštalo oko 300 kn. I još na to kupio dodatni ventilator. Ali sve sam više uvjeren da je u staroj verziji programa pod 100% opterećenja temperature bile manje, 48-62 ili tako nešto. Šta sad napravit? Vratit ga na 3GHz? To mi je 5% brzine manje. A kupio sam komp radi svakog hebenog herza kojeg mogu izvuć ...
Jel moguće da mi je kod instalacije (koja je trebala restart) poremetilo neku stavku u SETUP-u, i da sad lošije hladi??
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Geek kaže...

Pa ako se program toliko unaprijedio moža je upravo on uzrok problema, ako nisi ima prije nikakvih problema, i ako je instalacija prošla bez poteškoća.

Jel možeš smanjit zauzeće procesora u tom programu, pa da ti zauzima 85% procesora, pa da vidiš hoče li i tad štekat.

Mogu ja to probat, (i hoću, malo kasnije), ali to nije rješenje. Nema teorije da program radi na 85%, radije se vraćam na staru verziju THE programa. P.S. a već sam probao, kad je idle nema nikih :-) problema.
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600
autorov komentar

Nove informacije: pod starom verzijom programa Core Temp pokazuje tek 1-2 stupnja manje temperature, ali sistem je definitivno skoro pa stabilan!! Veeelika razlika. Ocito, startanjem nove verzije programa dolazi do nekog sukoba ili lošeg upravljanja resursima PC-a. Samo kojima??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Juzer kaže...

Nove informacije: pod starom verzijom programa Core Temp pokazuje tek 1-2 stupnja manje temperature, ali sistem je definitivno skoro pa stabilan!! Veeelika razlika. Ocito, startanjem nove verzije programa dolazi do nekog sukoba ili lošeg upravljanja resursima PC-a. Samo kojima??

pa možda rama. koje winove imaš, koliko bitne, te koji je taj THE program? moraš reći jer ti možda baš taj program zaje.... cijeli komp.
Kondomi su in -> koristite ih i VI! Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Time is a great teacher but sadly kills al it's pupils. Hakiranje je umjetnost a ne zločin. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Matata, sve ti piše u mom prvom postu. A koji je program to je irelevantno, važno je šta radi procu i ostaloj ekipi.

17 godina
neaktivan
System slowdown q6600
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Sramotno, ali istinito, problem riješen. Komp mi je uistinu usporavao i blokavao zbog visokih temperatura pod 100% (70-68-65-62). Ali čim sam, ehm, usisao svu prašinu po kučištu i unutra, sada radi 100% (dakle q6600 @ 3.15) na temperaturama 52-51-49-47. Komp ne trza. Mislim, ne puno. :-)

Sorry svima što sam gnjavio zbog svoje lijenosti. :-|

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Juzer kaže...

Sramotno, ali istinito, problem riješen. Komp mi je uistinu usporavao i blokavao zbog visokih temperatura pod 100% (70-68-65-62). Ali čim sam, ehm, usisao svu prašinu po kučištu i unutra, sada radi 100% (dakle q6600 @ 3.15) na temperaturama 52-51-49-47. Komp ne trza. Mislim, ne puno. :-)

Sorry svima što sam gnjavio zbog svoje lijenosti. :-|

Još veća blamaža, ovo gore je bilo ishitreni zaključak umornog lutalice, ne da nije u redu, nego se i dalje nastavlja trzanje, čekanje, itd. Komp jedva upotrebljiv. Netko je sugerirao da su mi se shebali grafički drajveri; instalirao najnoviji ATI Catalyst, i nema promjene. Zar nitko nema još neki pametni prijedlog??? Dakle, djeluje kao da je neki proces na priority "Real Time", ili kao da se neko silno čudo dogadja u pisanju/čitanju diska, ili kao da nema ni grama Rama (rima, a? Cool), a ima ga 4 Gb, itd. itd. Zbunjoza. Ajmo ideje!? Hebote, pa neću perfektno dobar q6600 "bacat u smeće" zbog nekog conflicta ili nešto tako, dajte ljudi!?
P.S. jedan tip mi je na nekom stranom forumu rekao da kod njega to sve isto "na Core i7 965 radi bez ikakvih problema". "#$%&
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

http://www.download.com/RAMBooster/3000-2086_4-10028673.html?tag=mncol

Moguća rješenja... NeodlučanDefragmentacija diska,registerija... Možda je problem sa vatrozidom,a naposlijetku sa novom inačicom THE Programa.-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Bugy kaže...

http://www.download.com/RAMBooster/3000-2086_4-10028673.html?tag=mncol

Moguća rješenja... NeodlučanDefragmentacija diska,registerija... Možda je problem sa vatrozidom,a naposlijetku sa novom inačicom THE Programa.-

Hvala Bugy, ali defragmentacija diska nije (kaže neki program) potrebna, a defrag registryja hvala ne, sumnjam da to može pomoć (a garant bi moglo odmoć ...). Ako je problem sa vatrozidom, kako to doznati? I zašto nije onda i prije bio problem?
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

Ja koristim COMODO firewall,ne znam za Avast,dal je to ujedno i vatrozid ,osim što je antivirus... Probaj ga deinstalirati (Avast) i ponovno instalirati sad kad već imaš noviju inačicu tog programa koji ti je hoby(etc.). Mislim da bi trebao odskenirati računalo sa nekim antispy/malware programom . Tko zna,možda si sa upgradeom dotičnog programa(hoby,jelte) natovaril nekaj kaj nije trebalo. Ako ti se i djeca služe računalom... Tko zna.Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Now you're talkin'.

Ovo su već interesantne sugestije. Ali prije deinstala Avasta, probat ću još jednu glupost. Naime, krajičkom oka sam uočio da nova verzija THE programa ima jedan tab na kojem su kvačice npr. "anti-aliasing" i slično, a to zvuči kao recept za problem, jel da? Kad to provjerim, onda idemo dalje. Hvala na sudjelovanju, javim se.

17 godina
neaktivan
kad se desava to stekanje os-a dok radi drugi prog nema druge nego rami taj tvoj novi the prog ljepo si je zeo SVU memu tako da ti sad os spor ko blato nema druge ili 8gb rama ili na neku foru progu smanjit potrosnju rama. nemaju temp ama bas nikakve veze sa sporosti kompa( tj imaju ali oko 1-2%)
intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w, 4870 1GB oc840/950(3800)
17 godina
neaktivan
autorov komentar
benko kaže...
kad se desava to stekanje os-a dok radi drugi prog nema druge nego rami taj tvoj novi the prog ljepo si je zeo SVU memu tako da ti sad os spor ko blato nema druge ili 8gb rama ili na neku foru progu smanjit potrosnju rama. nemaju temp ama bas nikakve veze sa sporosti kompa( tj imaju ali oko 1-2%)
 Hvala, konačno nešto odlučno i samouvjereno. :-) Nadajmo se da si u pravu, jer je onda relativno jednostavno to riješiti. Ali gledaj, prema Ctrl+Alt+Del-u (TaskMgr) ista je potrošnja za svaki od 4 procesa kao i kod stare verzije programa. Imam 4 GB a TaskMgr pokazuje potrošnju od 2.5 i 2.6 (ovo ti ja ionako ništa ne razumijem; moram priznat da nikad nisam skužio šta je page file a šta ovo drugo) bilo kako bilo, siguran sam da bih dobio neku dojavu ili crvenu boju da je memory low ili slično, ali ne dobivam to. Mada, moram priznat da meni sve najviše sliči na nedostatak RAM-a. Probat ću mu dat 1/2 RAM-a od ovoga što mu sada dajem, pa se javim sa rezultatima.
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

ja neznam sta ti radis i kojim se ti problemima bavis da ti xp u idle-u iskoristava 2.5 gb RAM-a??? kad sam na xp-u bio u Crysisu mi se zauzelo 2.1 GB na max postavkama...pogledaj bolje procese jer tebi nesto gadno zdere RAM, a vjeruj mi znam kako je to kad nemas dovoljno RAM-a...

Q6600 @ 3.0 GHZ, 1.39V 2x2 GB Redline Mushkin 1000 mhz (5-5-5@15) Gainward HD 4870 512 MB Western Digital Caviar 640 GB Fortron 650w Spire Fourier IV

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
GeForce kaže...

ja neznam sta ti radis i kojim se ti problemima bavis da ti xp u idle-u iskoristava 2.5 gb RAM-a??? kad sam na xp-u bio u Crysisu mi se zauzelo 2.1 GB na max postavkama...pogledaj bolje procese jer tebi nesto gadno zdere RAM, a vjeruj mi znam kako je to kad nemas dovoljno RAM-a...

GeForce,
 istina, nisam baš nježan prema RAM-u, ali vjeruj mi na riječ, RAM koji dajem THE programu je tek 1/4 ukupnog RAM-a (stručnjaci za THE program preporučuju 1/2 ukupnog RAM-a osim u slučaju kad ga imaš jaaaako malo - a to danas nitko više nema malo RAM-a - dakle debelo sam u sigurnoj zoni; i to tako radi godinama kod mene, uvijek 1/2 total RAM-a ide za THE program, i PC dalje normalno radi).
Evo ti moja trenutna slika TaskMgr (The program radi na 4x100%, neka te ne zbunjuje što je svaki od procesa označen kao da troši po > 1MB, to Windowsi tako prikazuju, a zapravo sva 4 procesa koriste ukupno > 1 MB. Dakle, evo ti (otvoren Outlook, IE, notepad, Avast rezidentan, uTorrent, ADSL link):
Total 4 GB 800 MHz RAM and THE program (hash = 1024 + 64 MB)

The proc usage 1: 1.144.376k
The proc usage 2: 1.148.908k
The proc usage 3: 1.148.924k
The proc usage 4: 1.148.928k
...
So, all in all:

Commit Charge
Tot 2.7
Limit 6.0
Peak 2.8

Physical Memory
Total 4.2
Available 1.7
System Cache 1.4

Kernel Memory
Total 1.6
Paged 1.2
Nonpaged 0.4

Page File usage 2.6 constat.
Eto, pa reci, jel imam problem sa RAM-om ili ne?
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

ma 100% je manjak rama ako mozes ogranici memu THE programu(makar sumjanjam da je to moguce) mozes jos i probat(tesko da bu pomoglo) povecanjem page file-a.

najbolje bi bilo roknut jos 4gb rama i uzivat u perfomansamam kompa. cek imas xp 64bit jer je?

intel q6600@3.8GHz,500gb hard,4gb ram@840MHz 4-4-4-12 corsair520w, 4870 1GB oc840/950(3800)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

Jesi probao pokrenut THE program sa 2Gb rama?

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
benko kaže...

ma 100% je manjak rama ako mozes ogranici memu THE programu(makar sumjanjam da je to moguce) mozes jos i probat(tesko da bu pomoglo) povecanjem page file-a.

najbolje bi bilo roknut jos 4gb rama i uzivat u perfomansamam kompa. cek imas xp 64bit jer je?

Ne kažem da nije manjak RAM-a, ali daj mi objasni kako je sa starom verzijom THE programa sve letjelo na sve strane?? A brojke (mem usage i to) su potpuno iste?? I proc brojke iste?? Samo mi to objasni, kako je moguće da praktički isti program samo nova verzija, a sve ostale stvari potpuno iste, može toliko zakočit (budimo realni) još uvijek jedno od monstruoznijih računala današnjice?? To mi objasni i odmah odoh po još 4 giga RAM-a. Da, imam Win XP PRO 64-bit. Brojke koje sam ti gore naveo su ti iste i za staru verziju programa. A BTW mogu ograničit RAM THE programu, i to sam probao, tako što sam mu dao samo 512 MB. Rezultat? Skoro nikakav pomak.
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Lion King kaže...

Jesi probao pokrenut THE program sa 2Gb rama?

Jesam, upravo, i sve isto radi, PF ide do 3.6 GB usage. Čemu taj eksperiment? Kazao sam ti da eksperti za THE program godinama imaju rule of thumb da je pola ukupnog RAM-a idealno za THE program. To je kod mene 2 GB, prema tome ni ne očekuju se problemi tu. Ja mu dam samo 1 GB jer volim da ima "mesa" za prženja i sve ostale budalaštine.
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

Kakav ti je PROGRAM,ocigledno je da nije do hardwera ,memorije nemanjka,jes provjerio memoriju?Da ti nije koji modul odapeo

Plač

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Yellow man kaže...

Kakav ti je PROGRAM,ocigledno je da nije do hardwera ,memorije nemanjka,jes provjerio memoriju?Da ti nije koji modul odapeo

Plač

To je bila i ideja kod kupnje, ima svega. Ima proca, ima jezgri, ima diska, ima rama, ima svake sreće. I sad odjednom problemi. Dakle, ispadajući modul a?! A kako objašnjavaš da je sistem u idealnom stanju kao i prije čim zaustavim izvođenje nove a pokrenem staru verziju THE programa? Znači nije ispao ni odapeo neki modul.
Najgore šteka desni klik mišem, kako u IE, tako i u Win Exploreru. Kontekstualni izbornik tada moram čekati ponekad i više od 30 sekundi??!
A P.S: kako se provjerava odapinjanje modula? Očito ne kroz Task Mgr jer bih to već primjetio?
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

Provjeri misa Cool

Vjerovatno ti nova verzija ima problema s multitasking-om.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600

Gledaj lik, gore si spomenuo točnu činjenicu, stara verzija The programa je koristila 4 jezgre 100%, no to vjerovatno nije bilo točno, zauzeće je najvjerovatnije bilo manje, ma što ti se prikazivalo.

Coretemp je dobar benchmark, ali ne baš tako dobar, on kao zauzme 100% jezgara, ali ne baš, ja sam probao neki intelov benchmark (ubi me ako se mogu sjetiti koji) i tek sam onda totalno zadavio q6600, a temperature su bile za 10 C veće nego na coretempu na 100%.

Po logici stvari lako je zaključiti, ako sve jezgre doista rade na 100%, komp će ti štekati ko blesav ako misliš pokrenuti nešto ekstra, čista logika, a to što većina programa ne može ili ne zna iskoristiti 4x3 Ghz 100% a razni pokazivači ili sami windowsi isto tako ne prikazuju točno utilizaciju procesora je neka druga stvar, koja nema veze sa logikom.

Odgovori na privatne poruke nisu privatni, upite šaljite na baotica@gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Yellow man kaže...

Provjeri misa Cool

Vjerovatno ti nova verzija ima problema s multitasking-om.

Da. To se nameće kao jedan od vjerojatnijih scenarija. Samo, šta sad? Kako ga riješit?
RAMONES forever!
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Baotica kaže...

Gledaj lik, gore si spomenuo točnu činjenicu, stara verzija The programa je koristila 4 jezgre 100%, no to vjerovatno nije bilo točno, zauzeće je najvjerovatnije bilo manje, ma što ti se prikazivalo.

Coretemp je dobar benchmark, ali ne baš tako dobar, on kao zauzme 100% jezgara, ali ne baš, ja sam probao neki intelov benchmark (ubi me ako se mogu sjetiti koji) i tek sam onda totalno zadavio q6600, a temperature su bile za 10 C veće nego na coretempu na 100%.

Po logici stvari lako je zaključiti, ako sve jezgre doista rade na 100%, komp će ti štekati ko blesav ako misliš pokrenuti nešto ekstra, čista logika, a to što većina programa ne može ili ne zna iskoristiti 4x3 Ghz 100% a razni pokazivači ili sami windowsi isto tako ne prikazuju točno utilizaciju procesora je neka druga stvar, koja nema veze sa logikom.

Baotica, nisi u pravu. I stara verzija je koristila 4x100%. Radi se o desetljeće+ staroj tehnologiji, i svih ovih godina sigurno bi neki od korisnika primjetili da nešto nije u redu, ako bi bilo istina što ti sugeriraš.
Za ostale konstatacije - gle, isti taj THE program (nova verzija) koristi se širom svijeta, i nije mi poznato da je itko ikad prijavio sličan problem. Kužiš? Kod mene je problem. Mada ta priča o relativizmu korištenja procesora stoji, znam za te stvari.
---------
Stvar se svodi na ovo. Zamisli recimo da otvoriš MS Excel 2003 i tamo imaš neku žešću tabelu i nekakvo dugme "izračunaj". Na pritisak dugmeta počinju full hebene kalkulacije koje traju npr. 3 sata. Za to vrijeme sve možeš normalno radit na kompu, iako se za kalkulaciju troši 99-100% sva 4 proca. I sad, instaliraš novi Excel 2007 (ja ga imam i divota). Pokreneš isti fajl, a ono komp neupotrebljiv. Možda nije baš najbolja usporedba, ali to je tu negdje. Ne možeš kazat da Excel novi nešto ne valja ili krivo koristi proc, kad cijelom svijetu sve šteka kako treba?!
------------------
Inače (ovo se pretvorilo hebote u pravi blog) čini se da se polako pomičem prema točki gdje nestaje moj problem. Sinoć sam u postavkama THE programa (stara verzija nema te gluposti) isključio defaultno uključene neke funkcije tipa:
anti-aliasing
shadows
itd...
A pazi, program satima zapravo ne radi nikakav pomak na ekranu, samo kalkulacije. A ima antialiasing!?? Koji idioti programeri c-c-c...!!??
I izgleda da je sad nešto bolji sistem, propulzivniji, gotovo normalan. Očito su nove "funkcionalnosti" THE programa izludile moju grafiku, koju nisam popravio niti instalacijom novog ACC-a??!
RAMONES forever!
17 godina
neaktivan
System slowdown q6600
prihvaćeno rješenje

eh i sad kad si isključio te opcije koje je zauzeće procesora ? i koje je bilo ranije sa uključenim opcijama. ako je isto na 100 % onda vrijedi što sam ti rekao u prijašnjem postu, a ako ne onda vrijedi ovo dolje (makar ovo dolje uvijek vrijedi)

a to da jedna verzija programa ne pridavi komp a druga da, to ovisi o mnogočemu, ima li novih funkcija koje se izvode, ili je kod možda loše optimiziran, ne radi kako treba itd...

Odgovori na privatne poruke nisu privatni, upite šaljite na baotica@gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice