Problem - Računalo ne može pokrenut windowse

poruka: 12
|
čitano: 14.701
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Računalo je "prisilno" ugašeno tako što je s prekidačem na kučištu isključeno, nakon toga kada sam ga pokušao upaliti otvorio mi se izbornik sa Safe Mode, Safe Mode With Networking itd. Pokušao sam ga pokrenut u normalnom modu ali računalo ne želi pokrenuti windowse, dode do windows loga s onim zelenim progres barom (kada podize windowse) i nakon toga se pojavi crni ekran i jedino što mogu je restartat računalo (kada se pojavi crni ekran lampice na tipkovnice zablijeste i ugase se, isto kao i na misu). Probao sam ga pokrenut u svakom navedenom safe modu ali kada ga pokrenem, otvori se crni ekran i izlista sve kao inače i na tome stane, znači ne pokreče niti safe mode. Nemogu čak niti reinstalirati windowse jer kada pokrenem instalaciju windowsa dode do "Searching for previous versions of windows" i na tome stane, a tipkovnica opet kao da se iskopca, lampice se pogase.

Vadio sam i bateriju za clear CMOS, ram pločice i ispuhivo ih i ništa ne pomaže.

I onda, u čemu bi još mogao biti problem i šta još mogu probat?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem - Računalo ne može pokrenut windowse

Repair si pokušao?

14 godina
neaktivan
mario1990 kaže...

Repair si pokušao?

Nece mu to proci, vidis da mu stane na trazenju prethodne instalacije Windowsa.

17 godina

Nekako sumnjam da imaš esencijalni hardverski problem jer bi ti onda već BIOS javljao grešku što nije tvoj slučaj.

Ako je prije "prisilnog" gašenja računalo radilo bez vidljivih problema, pretpostavljam da je tijekom gašenja u RAM-u ostao neki bitan fajl koji se na disk nije stigao prepisati zbog gašenja. Naći isti je jednako kao i tražiti iglu u plastu sijena.

Preporučujem ponovnu instalaciju windowsa; ne nužno "clean install", može i preko postojeće instalacije što bi trebalo sačuvati postavke na disku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.8.2012 11:18 (BMT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

probaj s drugim hardom

1 0 hvala 0
17 godina

Ako će ići na drugi hard, što je mogući problem (u tom slučaju bi problem vjerojatno bio neki bad sector, a ne da je cijeli disk crkao), onda svejedno mora instaliravati Windowse nanovo.

Ukoliko mu se dâ, neka pokrene neku live distribuciju Linuxa s CD-a i preko nje potraži bad sectore. Mada bi i samo pokretanje Linuxa s CD-a bez problema bilo dosta indikativno.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

ne znam koliko je ovo istina, ali kod prisilnog isključivanja se zna dogoditi da igla "zastruže" po ploči hdd, tak da sumnjam da je stvar u bad sectorima

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BMT kaže...

Nekako sumnjam da imaš esencijalni hardverski problem jer bi ti onda već BIOS javljao grešku što nije tvoj slučaj.

Ako je prije "prisilnog" gašenja računalo radilo bez vidljivih problema, pretpostavljam da je tijekom gašenja u RAM-u ostao neki bitan fajl koji se na disk nije stigao prepisati zbog gašenja. Naći isti je jednako kao i tražiti iglu u plastu sijena.

Preporučujem ponovnu instalaciju windowsa; ne nužno "clean install", može i preko postojeće instalacije što bi trebalo sačuvati postavke na disku.

Možeš li mi molim te objasnit kako da to izvedem?

Ako ne uspije probat ću i sa live distribucijom linuxa kada se raspitam o tome i nadem neke tutoriale.

14 godina
neaktivan
Koja slucajnost. Ja upravo sad imam isti problem. Racunalo mi je bilo na stolu koji je bio vani na suncu. Isto tako bude crna slika. Vjerujem da je problemu HDD-u. Probat cu instalirat windowse na prijenosni HDD pa javim ...

0 0 hvala 0
17 godina
dinko.lukic kaže...
BMT kaže...

Možeš li mi molim te objasnit kako da to izvedem?

Ako ne uspije probat ću i sa live distribucijom linuxa kada se raspitam o tome i nadem neke tutoriale.

Pa ubaciš instalacijski DVD/CD Windowasa u čitač i podigneš sistem preko DVD-a/CD-a. U jednom trenutku instalacijske procedure bude primijećeno da imaš već instalirane Windowse i bude ti ponuđeno da instaliraš Windowse ili preko postojećih ili na drugu particiju kao zasebnu instalaciju. Ti izabereš opciju da instaliraš preko postojećih.

Ne znam sad napamet proceduru, ali to bi moralo biti ponuđeno u svakoj iole novijoj verziji Windowsa (sjećam se da je to radilo još na '98-ici, pa sumnjam da se u tom smislu išta promijenilo). 

17 godina
Danijel789 kaže...

ne znam koliko je ovo istina, ali kod prisilnog isključivanja se zna dogoditi da igla "zastruže" po ploči hdd, tak da sumnjam da je stvar u bad sectorima

S obzirom da u normalnom radu igla diska nikad ne dotiče ploču, prosto mi je nevjerojatno da bi se ovo moglo dogoditi. U ovom slučaju sigurno se to nije dogodilo jer čovjeku se Windowsi startaju i stanu u nekom momentu. Dakle podaci se očitavaju s diska. Kad disk crkne zbog bilo kojeg razloga, uključujući i iglu, s njega se ne očitava više ništa.

S druge strane, nebrojeno sam puta resetirao računalo ("na tipku") i gasio ga na silu. Štoviše, nekoć zbilja davno se i nije moglo drugačije ugasiti računalo (i opet doba '98-ice i ranije). Ovo s iglom mi se nikad nije dogodilo ni na kojem računalu za kojim sam sjedio. Dakle, zadnjih evo skoro 2 desetljeća...

U ovom trenutku sumnjam da on uopće ima bad sektore, pa čak uopće ikakav hardverski problem, mada to ni u kom slučaju nije isključeno. No, o tom potom. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje razvijati kad nešto poduzme.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.8.2012 22:49 (BMT).
14 godina
neaktivan

Evo samo da javim da je problem ipak bio u hard disku. Uzeo sam stari disk od 80gb i na njega instalirao sedmicu i sad sve radi kako treba.

Za par dana cu uzet OCZ Agility od 60gb. Svako zlo za neko dobro :D

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice