Problem s novim RAM-om

poruka: 2
|
čitano: 679
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
Problem s novim RAM-om

Pozdrav,imam 1 stariji komp  i na njemu je bilo samo 2 gb RAM(ddr3)

Naručila sam sa Aliexpressa  2 nove ram od po 4 gb tako da nadogradim komp.

I to je stiglo prije par dana.

Kada stavim  samo te 2 nove memorije ,kompjuter se pali,ali ekran se ne pali . 

Neznam u čemu je problem? 

Sada sam stavila  onu staru memoriju od 2 gb i jednu novu od 4 gb i sada radi i prikazuje da ima  sveukupno 6 gb,ali prikazuje da je samo 1.49gb usable .

 

Ako tko zna zašto ne mogu raditi istodobno te dvije nove memorije i zašto mi opet prikazuje da je samo 1.49 gb usable,a  imam 6 gb trenutno na kompu?

 

Unaprijed zahvaljujem

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem s novim RAM-om

-prije ugradnje bilo koje komponente treba pročitati specifikacije računala tj MBO-chipset na koji se ugrađuje.

-tad vidiš koji ram podržava i koju kombinaciju, količinu ili veličinu (kapacitet) modula + moguće da je max do recimo 4gb ili do 8gb, + moguće da podržava dvije vrste rama npr ddr2-ili-ddr3 ali ne istovremeno, nego ili-ili.

-sve može biti neispravno, može sam utor na ploči ili loš kontakt npr prašina-oksidacija, možda treba jače utisnuti.

-ako s dva nova-veća nema slike tad ne radi (to što se upali ne znači da radi, ili da radi normalno-sve).. ako je jedan ispravan, jedan pokvaren.. ne radi. Tad probaš jedan po jedan i probaš u svim utorima (Ali ne ako su dugi tip-napon, nego samo kao kupljen ddr3).

-ovisno o broju utora, 2 do 4 mogu biti označeni dualchanel parovi (boja utora) ali za isti tip rama (ddr3) .. ili kao je za dva tipa npr ddr2-ddr3-ddr4.. tad se ne stavlja u druge utore a to piše u manualu-spedifikacijama-uputama mbo.

 

-tek kad je sve ispravno u odgovarajućem utoru, kompatibilno i dobro utisnuto može raditi, tad se računalo mora upaliti (sve-normalno). Ako prikazuje manje rama to ne mora biti pogrešno-kvar nego može biti ograničenje chipseta, postavke biosa ili osa tj ovisi gdje  gledaš ugrađenu i dostupnu količinu. To se prvo gleda u BIOSu (i testira boot medijem npr memtest86+ ne u osu-win..) je rto je prvi korak, preduvjet da win-os može.

-ako mbo podržava više rama, tad ovisi o postavkama-opcijama u biosu, treba npr resetirati ili uključiti adresiranje više rama, u pravilu ako to radi automatika, dovoljno je ući u bios i save-exit, do tad kao da ne postoji dok npr fastboot to preskače i tad 'ne postoji'.

-ako su oba modula (novi-4gb 2kom) po jedan ispravni a ne rade kad su oba dva, tad je možda problem max podržano (pročitaš specifikacije) ili dualchanel mod i max kapacitet, kao i ostale postavke npr clock-brzina pa se ponekad blesira tj kad je količina do maximuma podržanog mogući su problemi koje inače nema, tad možda pomonge ručna postavka za ram ali problem može biti što se tad ne mora paliti računalo tj automatika biosa i ne možeš ući u bios tj problem kad bi nešto možda radilo ako se može podesiti ali ne možeš podesiti.. tad obično neka automatika to detektira, npr 2-3 restarta ili samo pustiti koju minutu da to bios obavi i tad možda bios promjeni postavke tj upali normalno.

 

-kad-ako proradi u biosu (ovisno o tome što mbo podržava-max + postavke), tek tad se ide u win.. ili prije memtest.

-win ovisno npr 32bitni može adresirati-koristiti do max 4gb (ograničenje, moguće zaobići..) tj može se ograničiti slično kao u biosu, tad se podesi npr msconfig-max.. ali prvo treba riješiti bios-paljenje s 2x4=8gb.. ako podržava, ili trenutno 6gb .. tj moguće da je nešto na mbo pokvareno, npr utor ili nedozvoljano istovremeno drugi tip rama (napon je različit).

 

-prvo bios, paljenje.. kad to prođe tad podešavaš win, no tad će 99% trebati novi install x64bitnog jer ako je 32bitni više od 4 je neiskoristivo za normalne appse..

 

-kod starijih računala, iz doba xp je bila opcija ograničavanja rama na 2-3-4gb ili 32bitni os ili piše za xp.. ako je ta opcija uklučena, treba je isključiti.

-memtest86 će prikazati ugrađenu i dostupnu količinu + testirati (dovoljno par minuta.. ne smije biti ni jedna greška, ispravno ili neispravno).

-memtest86+ se nalazi na raznim bootmedijima, kao linux-live, hirens itd. .. noviji win imaju nešto u installu, tj možeš bootati bilo koji medij i možda vidiš ram-količinu ili test.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice