Problem sa laptopom - ekran pocrni

poruka: 8
|
čitano: 5.676
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Prijateljev je laptop pa cu probati biti sto precizniji.

Upali se laptop normalno. 1 disk je podijeljen na 2 particije, prva je puna 99%, a druga 97%. Do sad je radio laptop kolko tolko normalno, sporije, ali normalno, sluzio samo za browsanje, gledanje filmova i nesto u officeu. Gore je instaliran windows 7.

U prilogu slike popis komponenata i temperature u hwmonitoru.

Moze li imati veze da je disk preopterecen pa da ne zeli/ne moze vise vrtjeti normalno windowse?

NAPOMENA: laptop vise puta bio na servisu, mijenjan je ekran (ali kod ovlastenog servisera) i mijenjana pasta, mijenjan je punjac vise puta i ventilator jednom.

Sad je pokusao spojiti sa HDMI kablom na TV i radi mu normalno sve, ali jednom ekran pocrni odmah, a drugi puta moze radit nekih 5-10min nesto na njemu pa onda pocrni.

Ali ne pocrni da je ono neupotrebljivo nego osvjetljenje je ono, na 0,01%. Kaze da ako sa bljeskalicom mobitela svjetli u ekran se moze vidjeti.

UPDATE: kaze da mu je to prvi put se dogodilo prije tjedan dana, sad mu je par dana radilo normalno sve i sad se opet to vratilo tako.

HVALA!

Kovačić
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.2.2018 16:25 (acmilan2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Mozda jos jedna bitna stvar - laptop ne moze radoti samo na punjacu. Kad se izvadi baterija, laptop ne moze madoto samo na punjacu, a kad je baterija unutra, onda se ovo dogodi sto sam napisao.

Pokusat cemo nabaviti drugi punjac pa da vidimo sto ce se tada dogoditi.

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: Problem sa laptopom - ekran pocrni

Zvuči kao problem s pozadinskim osvjetljenjem.

Budući nije laptop prestar vrlo je vjerovatno da ima LED osvjetljenje pa vjerovatno jedna ledica prekida nasumično ili više njih.

E da, sad ponovno čitam, njemu pocrni ekran na tv-u ili na laptopu?

Ja sam odmah zaključio da na laptopu, ali sad mi nije jasno.

Kruha i igala...
12 godina

Samo na laptopu.

Kad spoji sa HDMI-om na TV, TV radi normalno i slika se sve normalno prikazuje.

A na laptopu onako, nekad nakon 5, nekad nakon 10min osvjetljenje dolazi na 0,01%.

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-powermanagment... podesiti ili otkloniti kvar.

-sys mora imati više GB slobodnog da bi normalno radio, 99% znači da juzer zlostavlja sys (i da vjerojatno može pobrisati desetke GB smeća-filmova i sl.), vjerojatno nije uzrok ali je važno-potrebno, možda ta dva uzroka zajedno kumulativno daju problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan

Ako je to osvjetljenje slabije od najslabijeg koje može ručno nariktati onda je definitivno neki kvar na osvjetljenju, ali ako je skroz slabo ali vidljivo i ako je tak kad ručno smanji osvjetljenje na minimum onda može biti da je tak nariktano u power managmentu.

Ali vrlo vjerovatno da je kvar, jer nisam nikad vidio ekran na kojemu osvjetljenje možeš toliko spustiti da se baš ništa ne vidi.

Uglavnom, kad mu se to dogodi nek proba ručno pojačati osvjetljenje pa bude vidio jel radi (FN tipka i ona tipka na kojoj je prikazana žaruljica sa strelicom prema gore se stisnu istovremeno).

A za slobodni prostor je dobro kolega ihush rekao, bar nekaj očistite disk cleanupom, a onda pogkedajte kaj je nepotrebno i obrišite.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.2.2018 10:57 (fer-de-lance).
16 godina
fer-de-lance kaže...

.. jer nisam nikad vidio ekran na kojemu osvjetljenje možeš toliko spustiti da se baš ništa ne vidi.

..

-ima i toga, lenovo prije par godina, do fixa biosa, promjena u driveru sa stare skale koja je imala 0-15 na novu -255 i svako diranje svjetline je postavljalo na neupotrebljivo..

ali zbog spomenutih problema, vjerojatno vga ode u off, podesiti. (isključiti gašenje vga ako je problem struja-napajanje, stanje baterije).. možda je ista/slična serija, možda noviji bios-driver.. ali juzer koji ima ultimatedišn i 99% sys diska vjerojatno no ne smatra potrebnim (dok radi, a neće dugo..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan

Pazi, ako naneseš telefonom lampom jakom i vidiš da prikazuje sliku kad se svijetlo pojavi, to znači da je na displeju pokvarene led diode koje svijetle u pozadini displeja, tkzv pozadinsko osvjetljenje. Sad sve zavisi..., treba laptop da se u takvim slučajevima testiraju sve komponente i čitava mašina, sve što nagađaš nije rješenje. Sve je nagađanje ovako. 

A da ti objasnim slikovitije kako funkcioniše to pozadinsko osvjetljenje, malo je smiješno ali je stvarno tako. Kad oko od čovjeka gleda po mraku ono ne vidi ništa, i ti njemu kad dadneš svijetlo ono dobije sliku kao i displej. :D 

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice